Rechter in Suriname beslist: aangehouden ex-militair vrijlaten

27
Minister: 'Aangehouden militair nog in dienst dus krijgstucht van toepassing'

PARAMARIBO, 27 okt – De rechtbank in Suriname heeft bepaald dat de door de militaire politie aangehouden Jermain Day moet worden vrijgelaten. De voormalige legerofficier was aangehouden in opdracht van minister Ronni Benschop van Defensie. Hij zou informatie over het leger naar buiten hebben gebracht. Benschop had in het parlement gezegd dat Day nog niet formeel ontslagen was. Daar om werd hij volgens de krijgstucht aangepakt. De rechter vindt dat Day geen militair meer is.

Hij moest onmiddellijk worden vrijgelaten. Het besluit viel na een onderzoek van de documentatie aangeboden door het leger. De legerofficier die de directe meerdere van Day was in het leger, kon de rechter niet overtuigen. Benschop zei in het parlement dat Day een ontslagaanvraag had ingediend. Hij wilde per september uit dienst. Maar de resolutie die zijn ontslag moest bevestigen, was nog niet uitgevaardigd.

“Omdat hij een aanvraag tot ontslag had ingediend, dacht hij nu ongestoord alles te kunnen doen en laten wat hij wil. Maar aangezien hij zijn resolutie nog niet in handen heeft, is hij nog militair”, aldus Benschop. Day zei tegenover de rechter dat het uitblijven van de resolutie de chaos binnen het leger bevestigd. Hij er via sociale media over gerept. Volgens de ex-kapitein loopt vrijwel alles fout in het leger.

- Advertentie -

27 REACTIES

 1. Hoe kan in hemelsnaam een minister van defensie een voormalig legerofficier aanhouden en laten opsluiten.De rechter heeft hem mooi teruggefloten.Volgens mij is de minister zijn boekje te buiten gegaan.

 2. Goed dat hij vrijgelaten is. Laat deze (ex) militair rekening houden hoe hij het het leger waar hij werkzaam is geweest, in ere houdt en tegelijk kijkt wat hij kan betekenen voor de verbetering van het lot van de militair.

 3. Deze minister kan beter aftreden, in plaat van de kritiek serieus te nemen en
  deze man uit te nodigen en de problemen in kaart te brengen. Nee deze minister
  heeft direct lange tenen en gaat hard optreden. Goed dat de rechter hem terug fluit.

 4. Misstanden mogen en moeten gemeld worden ,pakiratigri, als jij vind dat alles wat fout gaat recht gepraat moet worden,ben je een verrader,maar dat is jou niet vreemd ,je loopt achter alle loze beloftes aan en je verklaard het als waarheid wiens waarheid.
  Is het niet zo veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.
  Dictators die buiten de wet en grondwet omgaan ,heil u Caesar, zei die sterven van het lachen groeten u.
  PS
  Komt niet met kul verhalen van dienst geheimen,er is niks geheim het is corrupt

 5. Zoals ik al eerder zei……Juridisch was Day al uit dienst per 1 september….dus sinds die datum was hij geen militair meer!! Ik weet niet wie de “adviseurs” van Benschop waren…..maar dat ze laaggeschoold en onwetend zijn…..heeft de rechter vandaag aangetoond…..al hun “input” is terzijde gelegd door de Rechter!!!

 6. Ik roep in herinnering de coup van 25 februari 1980: De militairen waren ontevreden en werden niet serieus genomen door de toenmalige regering. Resultaat: De coup. Situatie vandaag? Het hoofd van de toenmalige coupplegers staat aan het hoofd van de huidige regering. En wat doet hij? De militairen worden niet serieus genomen met als resultaat ontevreden militairen! Een herhaling van 1980! Wie gaat nu actie ondernemen? Maar weet dat de baas van het leger een vazal is van de baas van de regering. De baas van het leger durft niets en heeft geen eigen mening. Sterker, hij mag geen eigen mening hebben.

 7. Deze mini-ster moet even naar zijn juridisch adviseurs kijken…..want als hij zegt dat de man nog in dienst was, dus krijgsrecht en de rechter meent wat anders, dan vraag ik mij af wie hem juridisch heeft bijgestaan bij dit besluit om de kapitein te laten arresteren.

  Of heeft deze mini-ster zoals velen in dat zwak kabinet geen weet van zaken, zijn generaals insigne ten spijt.

  Ai boi, de krijgsmacht is verworden tot een lachertje (bewust overigens hoor, sterke leiders worden niet getolereerd in machtsdronken Suriname). Er is een zwakke minister aangevuld door een waarnemend bevelhebber. De huidige leiding in het land is bang voor een stevige krijgsmacht!

 8. De pajong waaier en de jaknikkers rondom Bouterse maken misbruikt van die man zijn achterstand. In elk geval hij is de hoofdschuldige en verantwoordelijk voor de vele chaos in het land.

  Er gaan dingen gebeuren in dit land die man Bouterse en consorten zijn bezig met vuur te spelen.

 9. De minister kon beter de kapitein laten lopen, dan wisten 100 Facebookers ervan.
  Nu weten 100000 mensen dat Benschop het leger niet kan besturen, zelfs een spierwitte man die nooit in Suriname geweest is. 😁🎤🔊

 10. Vraag:Als ik een aanvraag voor ontslag indien voor een bepaalde datum en ik heb de beschikking nog niet houd
  dat dan in dat ik op die datum officieel uit dienst ben?
  Is een militair ook een ambtenaar?
  Want misschien zouden wij met dit vonnis in handen van de spookambtenaren kunnen af komen
  Kan iemand dit uit leggen

 11. @Praserie, als ik ontslag heb aangevraagd per 1 september…….omdat ik bv per die datum bij een ander werkgever indienst wilt treden……dan is die datum lijdend…….als die slakken van defensie er een jaar over doen om mijn ontslag te verwerken……dat is hun hoofdpijn!!! Kennelijk ben je een uitkeringstrekker…anders zou je dit zelf ook weten!!!

 12. Hopelijk krijgt hij een schade vergoeding voor de dagen die hij ten onrechte heeft vastgezeten.
  Dat Benschop zijn huiswerk niet goed heeft gemaakt is overduidelijk. Hij kent de regels niet.
  Weg met Benschop, geeft hem letterlijk een schop onder zijn….Kan hij ook thuis gaan zitten en zijn wonden aflikken. Day spreekt de waarheid.En doet dit namens alle manschappen in het leger. Onze jongens willen graag werken. Hogerhand hoort ervoor te zorgen dat alles up to date is. Wie moet ons land verdedigen???Juist de militairen. Maar waarmee??. Benschop niet alles in de doofpot willen stoppen, maar gezamenlijk naar oplossingen zoeken om ons land te beschermen tegen de misdaad.

 13. @wazig je doet je naam eer aan .ik heb gewoon een vraag gesteld geef antwoord of zwijg. als je het ook niet weet jo gleufgladiool

 14. Steeds weer valt het op, dat paarse ratten het niet nauw nemen met de democratie, en op de stoel van de rechter denken te kunnen zitten, totdat ze weer eens teruggefloten worden door een rechter, die deze ratten corrigeerd.

 15. Het verwonderd mij niet dat deze komedie in Suriname gebeurt want Bouterse is de president van het failliet land.

 16. @ Wazig,
  Als je een slimmerik zou zijn , dan zou ik van jou verachten dat een onderbouwd antwoord aan @ Praserie zou geven !!
  Uit ervaring weet ik dat het “soms maanden/jaren duurt voordat je uiteindelijk de ontslagresolutie in handen krijgt, tenzij je vrienden hebt op Binnenlandse zaken !! Jo koe(Eugene) weet er alles van !Ik heb zelf een vervalste resolutie onder ogen gehad,jaren geleden< niet getekend door de President, wel door Eugene, Jo-Koe !! Ik ben nog steeds in het bezit van een copie ervan !!!

 17. A NO MIE
  ontslag procedures in Suriname duren erg lang, dat kan ik me voorstellen ,je hebt maar te beschikking over 50,000 ambtenaren op een bevolking 500,000 inwoners ,hoe slim kun je zijn ,om dit zo te schrijven,ze laten zien hoe machtig ze zijn in deze
  Poppenkast,walgelijk

 18. Ik vind dat de kapitein dapper is. Hij heeft onder andere durven zrggen dat het Leger verworden is tot een uitzendbureau van gewapende wachters voor partikuliere bedrijven. De boeven stelen Dan de gelden verdient door de soldaten.

 19. @RobG,

  jij met je 10 jaar gevangenisstraf, onmiddellijke vrijlating. Rob je bent toch
  niet toevallig adviseur van de minister?

 20. In feit hoeft een minister van Defensie in Suriname niks te doen. Wat moet hij dan doen? Het is een erg lekker baantje, met heel veel vakantie en goed betaald.

 21. Zomaar wauwelde deze RobG dat hij 10 jaar moet gaan brommen.Deze kill heeft echt psychiatrie nodig denk ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.