Divali woensdag 7 november nationale vrije dag in Suriname

8
Divali
Archieffoto: de grote dia op het Onafhankelijkheidsplein in Suriname wordt aangestoken.

PARAMARIBO, 27 okt – Op woensdag 7 november vieren Hindoes over de hele wereld Divali. In Suriname is Divali een nationale vrije dag die met de zondag is gelijkgesteld. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.

Divali, ook genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Het woord is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. De olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee) worden tijdens het feest door het huis en op de erven aangestoken.

Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Ook wordt er voor een weekje de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

8 REACTIES

 1. In de VS sturen de Hindoes hun vrienden en familie leden een happy Diwali kaart. In Indiase buurten wordt het lichtjes feest gevierd. Happy Diwali Suriname.


  Maak melding

 2. Werken de suri’s uberhaupt nog wel ? Voor elke scheet wordt een nationale feestdag ingesteld. Heel slecht voor de productiviteit, zeker voor een land in ontwikkeling.


  Maak melding

 3. Het is beter dat iedere Surinamer 3 vrije dagen krijgt die hij zelf kan invullen
  dan al die feestdagen voor verschillende geloven en landen.


  Maak melding

 4. There we go again. Ik kan het aantal feestdagen in Suriname niet meer bijhouden , ze zijn te talrijk.
  Met alle problemen waarmee het land te kampen heeft zou je toch willen dat er veel minder gefeest wordt.
  De activiteiten zouden ook na werktijd kunnen plaatsvinden.


  Maak melding

 5. Alle nationale feestdagen gebaseerd op religie afschaffen. Schaf ook de Immigratie dagen af, alsook 1 juli, de marrondag, de dag voor de Inheemsen.
  Geef de werkenden naast de normale vrije dagen, 5 dagen extra, die ze zelf naar believen kunnen invullen.
  Nieuwjaarsdag, arbeidersdag en onafhankelijkheidsdag, dus 1 januari, 1mei en 25 november als nationale feestdagen behouden.
  Zou beter zijn voor het bevorderen van de eenheid om zo 1 natie te vormen.


  Maak melding

 6. Schaf alle vrije dagen af en zorg dat de mens permanente slaaf wordt van de staat en van de werkgever en nooit vrij heeft. Immers, Arbeit macht Frei!!


  Maak melding

 7. Hindoeisme waaruit de viering van Divali is ontstaan is geen religie maar een levenswijze. Divali had ook op 25 november 1975 al als nationale feestdag te boek moeten staan.

  @ jiyani het afschaffen van nationale feestdagen gebaseerd op religie en slechts het vieren van Nieuwjaarsdag, arbeidersdag en onafhankelijkheidsdag, dus 1 januari, 1mei en 25 november als nationale feestdagen vind ik nogal Communistisch klinken (verbeter mij als ik fout zit).

  Ik geloof meer in eenheid in verscheidenheid . Door elkaar te laten zien wie je bent . Als je niet weet wie je zelf bent, en als je niet sterk bent in je identiteit hoe ga je een ander kunnen helpen? Daarom denk ik dat al deze verschillende herdenking/feestdagen wel nodig zijn. En dat we de rijkdom die het brengt niet alleen in Suriname maar in de hele wereld moeten waarderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.