Dit is de cartoon waarvoor Yokohama Maisha Neus wil laten vervolgen

39
Dit is de cartoon waarvoor Yokohama Maisha Neus wil laten vervolgen

PARAMARIBO, 27 okt – Het bedrijf Yokohama NV heeft activiste Maisha Neus gedagvaard voor het verspreiden van bovenstaande spotprent op social media. Op de cartoon, die niet door Neus is gemaakt en al vanaf januari 2018 op het internet rondzwerft, staat naast de woorden ‘Kapitalisten en Drugsbarrons’ een afbeelding van ‘Combé Markt en Yokohama Trading’. Het laatst genoemde bedrijf is hier niet blij mee en noemt het smaad en laster.

In de spotprent heeft de maker middels een top-down overzicht waarschijnlijk getracht te illustreren hoe het volk van Suriname gebukt gaat onder de lasten en of de ‘belasting’ door de leiders, overheid, zakenlieden en parlementariërs. De laatste groep wordt landverraders genoemd en de ministers wordt verweten te roven. Bovenaan staat de president van Suriname aangeduid als ‘Baas’ met zijn vrienden.

Neus vindt het absurd dat ze aansprakelijk en verantwoordelijk wordt gehouden voor het verspreiden van deze cartoon c.q. spotprent, die zij niet heeft gemaakt en die al vanaf begin dit jaar overal op internet en social media als Facebook en WhatsApp groepen te vinden is. Ze vindt niets fout aan haar handelen. Het delen van een spotprent moet gewoon gezien worden als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Van ‘smaad en laster’ kan volgens haar dus geen sprake zijn.

39 REACTIES

 1. Om deze cartoon iemand laten vervolgen is gewoon kinderachtig, en gebrek aan visie !
  Ach ja : het is een kwestie van bekrompenheid en gebrek aan humor, en men voelt zich gauw
  op de teentjes getrapt in Su. Daarom is het ook een bananen republiek, daar moet men deugelijk rekening mee houden !! En mw : M Neus heeft jaren in NL gewoond, en dit stukje humor ( Cartoon )
  is in NL heel normaal.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Deze cartoon is ook zo lachlust opwekkend…..ahahahahahahahaaaa…haha… en op komende 29 oktober maandag is het ook al zo ver!Eindelijk de laatste woord van de verdachten in 8 decemberproces.


  Maak melding

 3. Ze worden geschaard onder ‘Kapitalisten en Drugsbarrons’. Daarmee is niet specifiek aangegeven dat zijn Drugsbaronnen zijn. Immers het kan ook gelezen worden als dat zij kapitalisten zijn. Die aanduiding is onmiskenbaar en de zaak zal dan ook onontvakelijk verklaard moeten worden waar bij zij de kosten van het proces moeten betalen.
  Wat een sukkels dat ze de taal zelfs niet beheersen.
  Voor de paarse: Als iemand zegt mannen en vrouwen dat wil dat toch ook niet zeggen dat iemand zowel man als vrouw is.


  Maak melding

 4. Yokohama laadt meer en meer de verdenking op zich dat het goed bevriend is met Baas door Maisha voor de rechter te brengen.

  Nota bene: Ik krijg een spotprent toegestuurd van iemand en deze stuur ik door mijn familie. Ik ben toch niet aansprakelijk voor het vervaardigen van deze spotprent??

  Ik snap het helemaal van Yokohama: Maisha is een bekende Surinaamse die geen vriendin is van Baas.

  Yokohama: Wie met pek omgaat………….


  Maak melding

 5. Aangezien de spotprent getuigt van minachting voor het Surinaamse volk, moet de gehele Surinaamse bevolking Neus voor het gerecht slepen. Dit zal haar leren voortaan verder te denken dan haar Neus lang is.


  Maak melding

 6. Heeft een ander politicus dit gepost of door gestuurd?Ik denk het niet .Elk weldenkend mens zou dit nijet doen temeer daar er een expliciete firma bij naam wordt genoemd Neus is naïef en is hier met open ogen ingetuind.ze zou moeten weten dat naarmate 2020 naderd er mëer en grovere propaganda aanvallen zullen komen je moet alleen maar door de ballon heen prikken Zij kan nu dus wel vervolgd worden


  Maak melding

 7. Net zoals het haar recht is om mening te uiten staat het Yokohama vrij om te procederen. Het is namelijk wel erg naïef om te denken dat je alles mag roepen zonder dat daar mogelijk gevolgen aan vast zitten. Of ze schuldig bevonden moet worden aan smaad en laster is weer een tweede, daar gaat een rechter weer over maar vind de reactie op de spotprent niet abnormaal. Je hoeft niet te accepteren wat men over je verspreid in welke context en/of interpretatie dan ook.


  Maak melding

 8. pakiratigri 27 oktober 2018 at 06:22
  Aangezien de spotprent getuigt van minachting voor het Surinaamse volk, moet de gehele Surinaamse bevolking Neus voor het gerecht slepen. Dit zal haar leren voortaan verder te denken dan haar Neus lang

  Je bent echt een Paarse Domme Trol.


  Maak melding

 9. Weledele @ henkmolenaar 2016,

  Laat de wieken van je draaien en zorg er voor het graan goed te malen. Vergeet niet de molenstenen aan te scherpen. Vervolgens moet je eens een keer als je niets te doen hebt, je laten vastbinden aan een van de wieken. Gewoon voor de lol. Hoef je niet naar een pretpark. Dat kost tegenwoordig zo duur. Succes.


  Maak melding

 10. Waar is Yokohama trading bang voor. Wanneer je daadwerkelijk niets te verbergen hebt, moet een spotprent geen aanstoot geven,om naar de rechter te stappen. Flauwe kul. Yokohama Trading zoekt zelf de negatieve aandacht. Trouwens Neus heeft gelijk. Stelletje boeven bij elkaar. Recht van meningsuiten is ver zoek in ons landje. Wordt de waarheid aangekaart, moet en zal je gestraft worden. Wat bezielt deze gasten. Weer zo een zieke geest. Hier in dit land lopen heel veel van rond.


  Maak melding

 11. @PakiratigrI,

  Degene die het Surinaamse volk voor de rechter moeten slepen, is die afgod van je die je aanbid, en de 29e nog de gelegenheid krijgt, om zijn zogenaamde onschuld te bevestigen, deze gewetenloze moordenaar, waarvoor jij door het vuur gaat, zijn dagen zijn geteld, naar de hel met dit gedrocht, en mag al die paarse volgelingen zoals jij meenemen, want horen niet thuis in een beschaafde samenleving.


  Maak melding

 12. Het is inderdaad een heel oude prent.Er moesten wat kale koppen bij rovende ministers staan en een vrouw.En bij de kapitalisten zou op zijn minst Rudisa en Chotelal moeten vermeld worden.


  Maak melding

 13. Fa waka @Redskin,

  Ben je inmiddels uit jouw hangmat gekropen.? Of ben je eruit gevallen door het gebruik van kasiri? En nu weer aan de slag met de brandewijn. We leren het maar niet af. A so mi de wan ingi a so mi tan. In welk reservaat woon je? Ik gok op de Apenheul of de Zoo. Boi, go dringi yu kasiri yere. Dan i de fi rustig.


  Maak melding

 14. @ Henry. Je bent niet schuldigen aan het vervaardigen wel aan het verspreiden
  @ John. Je bent niet de schuldige, maar je bent wel schuldig aan het verspreiden/delen met anderen.

  Ach zoals we gewend zijn zal dit ook weer een losse flodder zijn. Dreigen is gemeengoed in Suriname.
  Als puntje bij paaltje komt, is paaltje weg.
  De verklaring is simpel: een ieder heeft boter op zijn hoofd en kiest uiteindelijk geld voor zijn eieren.
  Behalve in Venezuela; daar kiest men wel eieren voor zijn/haar geld.

  @ Pakiratigri
  Minachting? Integendeel. Mevrouw Neus toont hiermee aan dat de bevolking de basis, de draagkracht van de samenleving vormt. Zij gaan echter gebukt onder de zware lasten die haar wordt opgelegd door landverraders ministers enz.
  Iets anders, van minder importantie overigens:
  strategicus, zoals je iemand in een andere posting noemt bestaat niet het is simpelweg strateeg
  evenzo: “Dat kost tegenwoordig zo duur” in je posting aan HenkMolenaar2016.
  het is duur of het kost veel

  @ Zwartmans.
  Spotprenten zijn inderdaad van alledag. Zelf in geschiedenisboeken en op examens op middelbare scholen zie je tal van deze sportprenten.
  Soms kan kje er om lachen soms niet.
  Ik vind dat mannetje met z’n vlag (I love SU), wiens hoofd je niet kan zien wel grappig


  Maak melding

 15. Die spotprent geeft de waarheid ironisch nagenoeg waar, zodat een kind dat kan begrijpen, op al die mpp ndp ezels en ezelinnen na. Allen die hiertegen zijn, zijn oerdomme debiele idiote dwaze ndp ddb stommelingen, besmet met het paarse ddb aids ( achterlijke idiote drugs snuivers )virus. Ndp ma wang troe mpp vervloekte beweging en alle ndpers verdoemde misdadig vervloekten. Tang stem in 2020 dong no mpp ndper’ s voor weer vijf. kakkalakka wo njang tapoe in bredi.


  Maak melding

 16. @Pico,
  Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) vermeldt duur kosten ook gewoon, zonder afkeurende opmerking. Het WNT geeft daarbij een citaat van Louis Couperus: “Dàt was een prachtig diner geweest, dat diner dat zij gegeven had, het kostte dan ook duur.”
  Dus waarover heb je het? Zorg er voor goed beslagen ten ijs te komen. Je mocht weleens een scheve schaats rijden.

  Yokohama heeft wel degelijk een punt. Het bedrijf heeft internationale contacten. En tegenwoordig kan internet funest zijn. Door een rare opmerking, insinuatie, beschuldiging of verspreiding van berichten c.q. afbeeldingen kun je al in een kwaad daglicht komen te staan. Waardoor leveranciers kunnen afhaken. Men wil niet geassocieerd worden met een drugsbaron of het witwassen van geld. De afbeelding suggereert te veel verdachtmakingen en is het derhalve juist dat Yokohama aan de bel trekt. Wat er in het verlengde gebeurt is een tweede.
  Maar de primaire bedoeling is het bedrijf geloofwaardig te doen laten overkomen. Want het geld komt van buiten naar binnen en wordt verder verspreidt. Dus Yokohama moet wel haar naam hooghouden. Deze verdachtmaking strookt daar niet mee. Dus het is niet eens een spotprent maar is eerder bedoeld iemand in een kwaad daglicht te stellen. Het gaat zelfs verder dan Yokohama. Ook DNA leden worden gekenschetst als landverraders e.d.
  Spotprenten tot daaraan toe!


  Maak melding

 17. Laat iemand eens een spotprent maken waarbij men suggereert dat je een moordenaar, of pedofiel of verkrachter bent terwijl het niet op waarheid berust. Je komt dus op Social Media met naam en toenaam. Maar het is zogenaamd een spotprent onder het kader van vrije meningsuiting. Wel, het lachen zal je vergaan.
  Wel leuk te lachen om een spotprent tot men zelf aan de beurt is.


  Maak melding

 18. @ Pakiritigri
  Over welke eeuw heb je het? Het citaat van Louis Couperus komt waarschijnlijk uit het boek
  van oude dingen die voorbijgaan. Goed boek overigens. Ik heb het op de middelbare school gelezen.
  Een aanrader
  Ik vind grammaticale fouten hier totaal geen probleem, het gaat om de inhoud, maar je groter willen voordoen dat kan ik net niet hebben. Hou het simpel
  Het moet dan ook zijn:
  het is duur
  het kost veel
  Wat de uitdrukking een scheven schaats rijden wil ik je erop wijzen dat dit hiermee een moreel oordeel wordt geveld. Ook dit is dus onjuist


  Maak melding

 19. Wat de uitdrukking een scheven schaats rijden betreft, wil ik je erop wijzen dat hiermee een moreel oordeel wordt geveld.
  Ook dit is hier dus onjuist


  Maak melding

 20. Als je een spotprent maakt, prima….maakt wel een goeie….drijf dan de spot met de mensen die de NDP 26 zetels hebben gegeven door op ze te stemmen….door hen is de ndp aan de macht….zij zijn de grote ezels geweest..!!!


  Maak melding

 21. Ai @Pico ,
  I koppig yere. Er is green sprake van zich groter voordoen. Jij reageert en stelt iets . Ik zeg dat beide uitdrukkingen van toepassing zijn waardoor datgene wat je stelt niet juist is aangezien beide goed zijn.
  Dat heeft niets te maken met groter doen hoor. Dus wat jij zegt klopt ,maar wat ik zeg klopt ook. Wat dan?
  But de issue is de spotprent.


  Maak melding

 22. @pakiritigri
  het heeft in jouw ogen met koppigheid te maken. Ik ben geen taalpurist, maar dit grenst aan mijn vak; kosten en dan zal ik geen stap opzij doen en zeker niet achteruit.
  Het is gewoon fout. Niet beide uitdrukkingen zijn correct. Slechts een. De ander niet.
  Kost duur bestaat niet. Is fout
  Kost veel
  is duur.
  Maar je mag rustig hiermee doorgaan.
  Te onbelangrijk voor dit forum


  Maak melding

 23. Haha @Pico ,jij bent begonnen .

  Sluit het af hiermee. Hoe dan ook: dat gezever over ‘kost duur is fout’ lijkt me overbodig. Het is hartstikke normaal om iets dubbel te benoemen ter benadrukking. Komt hiermee de hele categorie der contaminaties op losse schroeven te staan? Misschien moeten we die eens gaan bestuderen, in plaats van alleen maar boe te roepen. Sowieso een goed en interessant idee, want contaminaties komen niet zomaar in het wilde weg voor: er zit vast een patroon in.


  Maak melding

 24. kosten duur wordt als een fout gezien. Het geldt als een contaminatie (een verhaspeling) van duur zijn en veel kosten. Het is ook weinig kosten of goedkoop zijn, en niet goedkoop kosten.


  Maak melding

 25. ik durf te wedden, dat 29 October a.s. wordt uitgesteld.. naar volgend jaar vlak voor de verkiezing

  de suri rechters durven niks.. soso bigi mofo.. bla bla bla…


  Maak melding

 26. sorry,

  en als er toch een uitspraak komt, dan moet die moordenaar onmiddellijk worden aangehouden en afgevoerd.. eventueel afgeleverd aan Holland om aldaar eerst zijn 11 jaren uit te zitten en daarna terug nar suri om de rest van zijn leven als die er nog is uit te poepen..

  ikke ben benieuwd..

  neks no fout..


  Maak melding

 27. Surinamers hebben punten om te eisen dat ddb zijn bundel neemt om op te hoepelen, ao:
  – veroordeeld is door de rechtbank in Nederland voor drugshandel naar Nederland voor 11-jaar gevangenisstraf,
  – Suriname/rs hebben/heeft zijn goede eer en naam hoog te houden,
  – hoofdverdachte van de 8 december 1982 moorden in Fort Zeelandia in Paramaribo Suriname,
  – Suriname/rs voor de 3 keer skeer heeft gemaakt,
  – enz, enz, enz

  van ndp-hoopje poep(er) is van de pot gerukt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 28. Ik word een beetje doodziek van die persoonlyke vete s die hier op dit forum uitgevochten worden.
  Waarom toch over en weer op elkaar reageren terwyl het gaat om wat er staat


  Maak melding

 29. De Rechter zal alle zaken behandelen, laat hem of haar zijn of haar werk doen,daarom zitten zij daar,niks anders dan om zaken uit te zoeken en te regelen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.