donderdag, februari 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameRegering Suriname na acties Franse politie: rust en kalmte bewaren

Regering Suriname na acties Franse politie: rust en kalmte bewaren

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 26 okt – “De regering van Suriname zal zich blijvend inzetten ter bescherming van haar burgers en heeft besloten nog deze week voor de tweede maal een delegatie af te vaardigen naar het gebied. Tenslotte wordt de samenleving opgeroepen om zich kalm te houden en zodoende de rust te bewaren.” Dit wordt gemeld via het Nationaal Informatie Instituut, NII, in de nasleep van Franse politieacties in het grensgebied met Frans Guyana. In dit verband heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse Zaken en de Franse ambassadeur, Antoine Joly.

Pollack-Beighle heeft verwezen naar de ‘positieve ontwikkelingen in de bilaterale relatie’. Ook heeft de minister aangegeven dat de politieacties geen bijdrage daaraan leveren. “De noodzaak van het tegengaan van illegale activiteiten en de bescherming van het milieu, ter waarborging van het algemeen welzijn van de lokale leefgemeenschappen, werden benadrukt als wezenlijke uitgangspunten van de bilaterale samenwerking”, meldt het NII.

Wel is gewezen op de ‘onvrede’ over van de manier van optreden van de Franse Gendarmerie. Binnenkort zal overleg worden gevoerd over onder andere het uitwisselen van informatie over de grenslijn van de Marowijnerivier. Bij de politieacties zijn machines in brand gestoken. De machines worden gebruikt bij de goudwinning. Volgens de getroffen burgers is het gebeurd op Surinaams grondgebied. Joly ontkent dit.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

21 REACTIES
 1. Nou, stel verdomme de grenslijn vast. Pas het verdrag aan en laat het leger, politie of douane optreden bij illegale ontplooiingen. Indien het zo is dat dat Surinamers activiteiten ontplooien op Frans gebied maar om welke reden dan ook, dat niet beseffen moeten ze eerst gewaarschuwd worden. De arrogante Fransen opereren vanuit een machtspositie. Het betekent dat de Surinaamse regering onvoldoende op de hoogte wordt gesteld ondanks er sprake is van een samenwerkingsverdrag.

  Nog erger, wel op de hoogte maar niet bij machte wat dan ook te doen en hierdoor direct, hetzij indirect toestaat dat de vervelende Fransen hun superioriteitsgevoel mogen uitleven
  Daarom moeten toch wel concrete afspraken gemaakt worden. De bevolking daar moet weten waar zij aan toe is. Maar, het uitoefenen van illegale activiteiten, daar zijn ze zelf wel debet aan. Dus er moet ook een keus gemaakt worden hoe zij daarmee in het vervolg gaat dealen.


  Maak melding
 2. De actie van de Fransen is niet arrogant maar noodzakelijk en doelbewust. Als de Surinaamse gouddelvers niet willen luisteren en doorgaan met hun werk rest de Fransen niets anders dan zoals zij gehandeld hebben en zullen handelen. Alleen de dommen onder ons zien het anders. Die roeptoeteren al snel over racisme en discriminatie


  Maak melding
 3. Frans Guyana laat de surinaamse dictator bouta niet bepalen voor ze en ze hebben gelijk.
  Ze zijn de surinamers niet die zich aanpassen aan de regels van een zieke,uitgebluste dictator met hallucinatie problemen.


  Maak melding
 4. rMi kan broko en ook tu ini pikin moni. Stel je nu voor dat de Duitsers een of ander wazig verdrag gesloten hebben met Nederland en ze steken de grens over en handelen naar eigen goeddunken. Wat zou de Nederlandse bevolking daarvan vinden?

  Wat zou de Nederlandse regering daarvan vinden ondanks ze de Duitsers of Belgen (voor mijn part) toestemming gegeven hebben? Er zijn grenzen hoor! Dingen kunnen altijd escaleren wanneer er afspraken gemaakt worden die op papier goed klinken maar bij de uitvoering ervan het uit de hand kan lopen.
  Of je bent een echte Surinamer en neemt het op voor je volk of je bent het niet.


  Maak melding
 5. En wie zegt dat de Surinamers zich aan de regels / afspraken houden. En de slotzin je bent een echte Surinamer en neemt het op voor je volk of je bent het niet laat zien dat deze persoon moeite met de juiste feiten heeft. Net als de Amerikanen die altijd maar schreeuwen als je niet met ons bent dan ben je tegen ons. Ach, ik vraag mij af wat of hoe de echte Surinamer eruit ziet.


  Maak melding
 6. Dit is nieuw voor Suriname en sommige Suris……..de keiharde aanpak van de Fransen tegen mensen die zich niet aan de regels houden…..dit zijn ze niet gewent in Su….Su probeert de goudsector in het binnenland al jaren te ordenen….echter zonder succes!!!!


  Maak melding
 7. de Fransen en de djoeka’s zijn aan elkaar gewaagd.Eerst gaat de djoeka goud graven aan de Franse kant en de Fransen komen daarna hun bezittingen verbranden.
  Eens waren de zaken omgekeerd.De djoeka ging de plantages platbranden zonder rekening mee te houden of er traktaten waren of niet.


  Maak melding
 8. @Jacobus ,
  Yu kronto ede yu. Dit is een nationale zaak tussen de staat Suriname en Frans-Guyana (Frankrijk). Het is geen zaak tussen de Marrons en de Fransen. Je bent weer racistisch bezig door ze djoekas te noemen. De juiste spelling is dyuka`s of dyuka in het enkelvoud. Verder heb je ook de stam Ndyuka.. Maar, zoals jij het schrijft bedoel je gewoon de algemene benaming van een boslandcreool. Begeef je niet op de racistische toer lummel die je bent. Jouw nickname doet de naam van de apostel oneer aan.


  Maak melding
 9. Het is een NATIONALE ZAAK, dat een Surinaamse regering,
  PAAL en PERK stelt aan illegale goud- en houtwinning !!!

  De scalians VERNIETIGEN Natuur, Rivierwater en Drinkwater
  van het Surinaamse volk !
  De kwikverontreiniging op den duur is bijzonder dodelijk, en
  toch gedoogt Sranan de scalians 1

  Wie is nou gek ??? Wie brengt eigen volk in gevaar ??????????

  PS :”Sranan moet SAMEN met Frankrijk, de criminaliteit en
  illegale activiteiten keihard aanpakken !

  Op dit moment speelt de regering “mooi weer” tegen de dorpelingen,
  terwijl zaken aangepakt dienen te worden.

  Noch Frans Guyana, noch Sranan, de volken van die landen, hebben
  geen enkel belang bij milieu-vernietigende illegale activiteiten !
  Waarbij ook nog bi komt dat deze “ondernemers”geen belastingen
  en andere heffingen aan de staat betalen !!!!!


  Maak melding
 10. Rust en kalmte zijn het gros der debiele ndper’ s niet meer gegund, wel slapeloze nachten hoe de volgende dag te overleven. De stinkend corrupte ndpclan geniet duizendmalen meer van het gestolen goed dat land toebehoren ( Valuta in de staatskas ) tijdens de periode oom Vene met veel moeite opgespaard en achtergelaten. A staatskas legi, dankzij de ndp. Veel ndp paria’ s zakka ooktoe lei, leki deng maag. Ga dus weer in 2020 voor weer vijf lege paarse hongerige jaren vol paarse ellende en vooral paarse onrecht.


  Maak melding
 11. De Fransen zijn de Djuka’s zat!! De Djuka’s nemen Frans Guyana als een fokland!! Ze maken en baren alleen maar kinderen voor de kinderbijslag! Dat maakt de fransen een bakru of Leba, vandaar dit soort taferelen!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES