‘Regering moet ingrijpen bij SLM om isolement Suriname te voorkomen’

27
SLM Airbus wegens onderhoud niet inzetbaar op route Suriname-Nederland

PARAMARIBO, 26 okt – De regering zal moeten ingrijpen bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Dit stelt Gregory Rusland, parlementariër en voorzitter van de Nationale Partij Suriname. Voorkomen moet worden dat Suriname op gegeven moment geïsoleerd raakt. Zoals het er aan toe gaat bij het luchtvaartbedrijf is het risico levensgroot. Recente ontwikkelingen binnen het bedrijf geven reden tot bezorgdheid. Er zijn plannen voor grote investeringen.

Het betreft dan investeringen in de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het geld moet de SLM waarschijnlijk ophoesten. De vraag is dan wel waar het geld vandaan moet komen. “Laten we leren uit gevallen die nu internationaal gaande zijn, waarbij bedrijven niet kunnen betalen en het gevolg daarvan is, dat het wordt overgenomen door de investeerder. Laat ons dat niet overkomen”, zei Rusland in het parlement.

Hij hoopt niet dat er plannen zijn om de SLM geheel of gedeeltelijk als onderpand aan te bieden voor een lening. Onlangs waarschuwde de econoom Steven Debipersad voor het gevaar van te veel lenen. Suriname dreigt zo afhankelijk te worden van grote financiers als China. Enkele landen hebben al onder meer luchthavens moeten afstaan. Rusland vindt dat het onder geen beding niet die richting op mag gaan met Suriname.

27 REACTIES

 1. Eindelijk een paar parlementariërs gaan ook het licht zien. Dit is ook al door
  andere leden op dit forum aangeven dat te veel lenen gevaarlijk is en dat
  strategische bedrijven dan als onderpand dienen.


  Maak melding

 2. Bron: Dagblad Suriname, nog een keer voor wie het gemist heeft.

  Jim Bousaid, scheidend directeur van de Hakrinbank NV, stoort zich aan het jarenlang gezeur tussen Suriname en Nederland over diplomatieke betrekkingen. De econoom is recent in een openhartig gesprek met Ray Rosee over zijn loopbaan heel kritisch geweest over het zoutzakkenbeleid van Suriname. “Als je zegt dat je het land wil ontwikkelen en investeerders uit het buitenland wil binnenhalen, en zeker uit Nederland waar veel Surinamers wonen, dan past het dat je de diplomatieke verhoudingen op het juiste niveau brengt. Suriname maakt de fout door het diplomatiek verkeer met Nederland op een laag niveau te houden. Als je goed nadenkt, ben je een ezel. Wat betekent het feit dat er geen ambassadeurs zijn en er geen overleg is? Het betekent een hoog politiek risico en voor elk project dat je in Suriname gaat doen, moet je rekening houden met dat politiek risico. Er kan ruzie ontstaan en je zult als investeerder met je ballen ertussen zitten. Daarom vind ik dat wij af moeten van dat primitief gedoe. Als ik een diplomatieke relatie met u onderhoud, betekent het niet dat ik van u houd of dat ik u aardig vind. We hebben elkaar nodig. Het moet op een zakelijke basis geschieden en niet op basis van primitieve emoties”, stelde de scheidende bankdirecteur.

  Rusland, Servië en Equatoriaal Guinea hebben Suriname niets te bieden
  Bousaid vindt het vooral jammer dat beleidsmakers ‘met hun primitieve gedachte’ in de afgelopen periode juist ervoor hebben gekozen om diplomatieke betrekkingen aan te gaan met landen die Suriname niets te bieden hebben. “Als je kijkt naar de landen waarmee de afgelopen periode juist diplomatieke betrekkingen zijn geïntensiveerd: Rusland, Servië, Equatoriaal Guinea. Het zijn landen die Suriname niets te bieden hebben. Maar het land dat Suriname het meest te bieden heeft, de diaspora, daar zeg jij: no, no, no, no, no! Men onderschat de kracht van Nederland. Nederland is een machtig land.” Dat de regering aangeeft dat er een diplomatiek proces wordt opgebouwd en dat de diplomatie de economische ontwikkeling ondersteunt, bestempelt hij als leugens. “Allemaal leugens! Wijs mij waar er als gevolg van een hele actieve diplomatie forse investeringen eruit zijn gekomen. Als je kijkt naar de diplomatieke richting van ons land is het verkeerd. Ik begrijp de het niveau van de diplomatie in Suriname niet. Het staat niet eens in zijn kinderschoenen”, aldus Bousaid.

  Beleidsmakers zijn zoutzakken
  Suriname heeft volgens Bousaid behoefte aan kundige beleidsmakers. De mensen in Suriname die verstand hebben, hebben geen invloed op het beleid. “Een heleboel van onze beleidsmakers slapen als ossen, hebben een heleboel lijfwachten en dure auto’s, creëren een cultuur om zich heen, maar eigenlijk zijn het zoutzakken die je in de rivier zou moeten dumpen en zeggen van ‘luister, wij hebben jullie niet nodig’, stelt hij. Er is een machtsvraagstuk in het land. Het zijn juist de zoutzakken die invloed hebben op het beleid. Dat is de exacte reden waarom wij niet vooruit komen als land”.

  Belazerd met mooie verhalen
  De econoom vindt dat het volk door dit gedrag ook steeds wordt belazerd met mooie verhalen. Laat u niet belazeren met mooie verhalen over olievondsten Wat wij nodig hebben is een economisch saneringsplan die door deskundigen wordt uitgevoerd, good governance, professionals die verstaan hoe de economie, business en investeringen werken, instituties opzetten die op een goede manier omgaan met investeerders. Zodat wij op een professionele manier een relatie met de diaspora kunnen onderhouden. Wij moeten heel hard werken in Suriname aan goed bestuur”, aldus de scheidende bankdirecteur.


  Maak melding

 3. @Wazig op basis van welk document praat jij over SLM als onderpand? Gewoon nonsens, jij praat gewoon mensen na, een papegaai ben je….geen hersenen.


  Maak melding

 4. henkmolenaar2016

  26 oktober 2018 at 19:35

  De SLM is als een dood paard….verspil geen moeite om er aan te trekken….

  ==============================

  Afhandelingskosten van Pengel zijn hoog en die zullen aftijd hoog blijven Henk. Alleen snijden in de overhead gaat SLM enkele jaren meer lucht geven. Uit eindelijk zullen zij zich ook moeten aansluiten bij een alliantie anders is het game over. SLM is te klein om zelfstandig te opereren.


  Maak melding

 5. Er wordt niets gesaneerd door de huidige
  machthebbers !

  Niet de overheidsdiensten en niet bijvoorbeeld de SLM !

  ivm met de verkiezingen worden, tegen alle regels en
  wenselijkheden, economische uitkomstem/bedrijfsanalyses
  etc, meer mensen, “politiek personeel”, ‘geaccomodeerd” !

  Sranan blijft dus zitten in een ZWAAR FAILLISSEMENT !

  PS : Personeelskosten van de overheid zijn in 2017 met meer
  dan TIEN PROCENT gestegen !!


  Maak melding

 6. Alles waar de ndp de handen in heft, is gedoemd en verdoemd tot mislukking, verarming, verval en ellende. Vraag het maar aan het gros der debiele dwaze ndp paria’ s, hoe het was voor 2010. Deng kong trong bedelaars leki regering sa e tang leni monie.


  Maak melding

 7. zo heeft iedereen zijn-haar eigen mening..
  gelukkig ook, had je niet in de jaren 80 toen werd direct opgesloten onder die zelfde moordenaar je werd gedood door de zonnesteek of opgehangen aan het touwtje van je onderbroek of je veter., nu puft en poept hij in zijn broek zijn dagen naderen dat weet hij ook..

  jammer is, dat wij geen volk zijn, maar één lingen allemaal egoìsten..


  Maak melding

 8. Weer oeverloos gezwets van Greg op basis waarvan doet hij deze uitspraken;ik bedoel als Greg debipersad wil napraten iemand die conclusies trekt zonder de bijbehorende documenten te hebben ingezien en ook niet met de bevoegde instanties te hebben gesproken is dit stemmingmakerij,ben dit van Greg niet gewend,is de nps zo desperate,waarom hebben zij een wetenschappelijk bureau dan


  Maak melding

 9. @VonPupenbillen

  In elk geval heeft het Paarse Wetenschappelijk Bureau

  Ons Land Zwaar FAILLIET gemaakt !!!

  PS : Werken de Paarse-bankbiljetten-drukpersen in

  de kelder van de Centr Bank nog even snel ?????????

  DRUK DENG ONGEDEKTE BILJET GO MORO FARA !!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Typisch surinamer zijn om overal over grappen te maken…..zelfs met een hongerige maag!
  Dat de economie niet goed gaat wijd men aan alles behalve de president en consorten.
  Als ik lees hier met wat voor ezels ik hier te maken heb,begrijp ik waarom db zo wreed is met de bevolking.
  De meesten die hier zitten hebben werkelijk geen enkel idee wat dr speelt in suriname.
  De domsten uit het land blijven maar schreeuwen dat de buitenlanders voorspoed rijkdom etc zullem brengen.
  Hoemeer ik de slaafse surinamer leer kennen,hoe minder ik van ze snap.
  Deze weggeef cultuur geeft aan dat de surinamer geen nationalisten heeft ..alleen egoisten die geld willen,en daarvoor bereid zijn hun landgenoot te verraden.
  Komt dit jullie bekend voor,is 300 jaar niet genoeg geweest!!!
  De chinees kent jullie door en door ….en ziet jullie als nutteloze ratten…zelfs als arbeider zijn jullie niet geschikt!
  Van alle volkeren die dr bestaan heb ik nog nooit meegemaakt dat een volk elkaar de daglicht niet gunt,stem voor bouterse en je stemt voor slavernij!!!
  Suriname is in grote nood …en gebruikt de de bodemschatten en de mensen van suriname om de schulden te betalen.
  Dus suriname en surinamers als onderpand!
  Duizenden ha zijn al weggeven …en echt niet in het voordeel van suriname.
  Onze bossen worden zonder pardon in rap tempo weg gekapt …de dieren opgejaagd,onze tijgers zijn nu echt bijna op randje afsterven.
  Deze bevolking is suriname echt niet waard…en toch nodigt men meer en meer landen uit om suriname kaal te plukken.
  Straks zijn surinamers weer waar we begonnen waren ….slaaf zijn!


  Maak melding

 11. Sammy ik ken je niet…maar geef je 100% gelijk!!
  Dr is gestolen opgelicht etc ….en een ieder zal rekenschap moeten afleggen,
  Jezus….dat is het hele kabinet!!!!
  Te beginnen met pangi loudmouth bouta…die geen flauw benul weet wat hij doet,neerbuigend tegen de aziaten en moordend liegend naar de bevolking.
  Wat zegt deze man op speeches…helemaal geen ene fuck,maar zit anderen de schuld te geven van alle ellende die hij zelf heeft veroorzaakt.


  Maak melding

 12. Rusland heeft gelijk.Er is een haven en meerdere luchthaven in Chinexe handen gekomen omdat de landen hun schuld niet kunnen betalen.
  Zanderij vliegveld onder chinese management zou ordelijker moeten zijn.Veel vriendelijke glimlachen.Alle personeel is danChinees. Het komt eraan.


  Maak melding

 13. In welke zin zou deze corrupte regering in moeten ingrijpen om isolement te voorkomen, terwijl dit corrupte zooitje zelf de oorzaak is van het isolement van Suriname.


  Maak melding

 14. Speculeren ,Goh is wel triest hoe Suri en de Nerds zo tekeer gaan …maar het feit is dat de Suri het zelf moeten opknappen ,meer uit de benen komen en samen gaan werken ,,Het is al wat dat de Suri-Nerds de meeste van hun Negatiever zijn en de Suri,s mee paaien ,het is nu tijd dat ze gaan nadenken om zo het beste van te maken ,je hart bloed van deze situatie ……ik laat het hierbij sterkte en hoop doet leven


  Maak melding

 15. De oorzaak dat land en volk sinds 1980, ddb schijten, is dankzij het paars misdadig van aard zijnde volk, dat onrecht en leugen in haar vaandel draagt, het gehele vervloekte ndo lichaam, van hoofd tot voetzool.


  Maak melding

 16. Dankzij deze regering gaat steeds alles achteruit en het zal nog erger verworden als die mpp debiele, oerdomme, dwaze paarse ndp idiote paria’ s weer voor vijf gaan. No merci noch hulp voor deze verdorven groep van mensen, de mpp ndper’ s als ze je om iets vragen. Gisteren kwam ndp Tjallie, oma om uien en aardappelen vragen want zijn vrouw Koba wordt jarig. Oma zei beleefd, ga naar oom Kries of bij je geliefde rover ddb. Al klagend a dong ndper wakka gwe, meki wang bigi tjoeri.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.