Hulporganisaties willen af van ‘weeshuistoerisme’ in Suriname

21
Hulporganisaties willen af van 'weeshuistoerisme' in Suriname
Beeld uit de campagne Stop Weeshuistoerisme.

ROTTERDAM/PARAMARIBO, 25 okt – Hogescholen in Nederland moeten stoppen met stages bij buitenlandse weeshuizen. Dat zeggen verschillende hulporganisaties in Nederland meldt de NOS. Suriname is een van de landen waar veel Nederlandse studenten stage lopen in een weeshuis. De studenten komen vaak met de beste intenties om het leven van weeskinderen te verbeteren, maar de praktijk blijkt dit zogenaamde ‘weeshuistoerisme’ een hoop nadelige effecten te hebben.

Zo blijken weeskinderen een groot risico te lopen op hechtingsproblemen, door het komen en gaan van stagiairs en vrijwilligers. Dit kan in latere fases in hun leven zorgen voor serieuze ontwikkelingsproblemen. Ook is men bang dat de kinderen in weeshuizen gebruikt worden; in sommige landen wordt aan de weeskinderen geld verdiend. Volgens de omroep stopt de opleiding pedagogiek van de Fontys Hogeschool daarom met de stages in weeshuizen. Ook begint vandaag de campagne ‘Stop Weeshuistoerisme‘.

Het nieuws dat er geen stagiares meer naar de weeshuizen in Suriname komen, komt als donderslag bij heldere hemel zegt NOS correspondent Harmen Boerboom. Met name omdat de weeshuizen niet bij die beslissing betrokken zijn geweest. Bekijk een nieuws item hierover van de NOS:

21 REACTIES

 1. Ik vraag me af of de hulporganisaties wel een weeshuiskind gemonitord hebben om tot zo een conclusie te komen. De hechtingsproblematiek is wel aanwezig maar ik krijg meer de indruk dat men theoretisch bezig is dan dat men daadwerkelijk kan vaststellen dat weeskinderen later problemen kunnen krijgen.
  Dat men desbetreffende weeshuizen daarbij niet betrekt, bewijst de theoretische opstelling van de Hogescholen en hulporganisaties. Immers, juist de weeshuizen kunnen deze soort van problematiek als hechtingsstoornis monitoren.

  Bovendien zijn tien weken van een te korte duur. Als je de kinderen wilt ontlasten moeten ze wel duidelijk gemaakt worden vanaf het begin dat er een stagiaire komt voor tien weken en die gaat daarna weer weg. Dat kunnen ze behappen.


  Maak melding

 2. Waarom zijn er zoveel daklozen in Suriname en als de kinderen ook nog rond zwerven is het niet te doen.
  Dus de vraag waarom er uberhaupt zoveel weeshuizen zijn : geef maar zelf antwoord.


  Maak melding

 3. Misschien een raar vergelijk, maar het zelfde zie je met katjes die heel jong al door mensen zijn verwaarloosd. Ze hechten zich dan alleen nog maar aan de andere katjes uit het nest. Mijn zoon had twee van die katjes geadopteerd, nadat ze voorbij de hechtingsfase waren, (Negen weken oud), maar hun gedrag was al zodanig dat ze niet meer speels waren, geen contact meer konden maken met de mensen om zich heen, ze niet meer aan de mensen hechtten of naar hun luisterden. Ze zwierven gewoon rond en er was niets “knuffeligs” meer aan. Geen kopjes geven of spelen en zo. Geeft toch te denken.


  Maak melding

 4. Waar zijn de betaalde werknemers en Surinamers die als vrijwilligers en stagiaire in de weeshuizen werken, zodat er geen Nederlanders meer nodig zijn.

  Hoezo als een donderslag bij heldere hemel!
  Wordt er beleid gevoerd op basis van stagiaires??
  volgens mij zijn er genoeg jonge vrouwen en mannen in Suriname werkloos, stuur naar wees- en bejaardenhuizen om helpen.


  Maak melding

 5. Zijn de weeshuizen van de staat Suriname? Als veel weeshuizen van stichtingen of kerkgenootschappen zijn mogen ze toch zelf bepalen of ze wel of geen stagiaires aannemen.Studenten van de Pabo en de HBOV worden zij ook straks uitgesloten om stage te lopen in Suriname?


  Maak melding

 6. Voor een land als Suriname zijn het voor veel nl stagiaires een prima land vanwege de nl taal . Maar ja het is de keuze die men maakt om hun te weerhouden, er zijn genoeg landen op de wereld met heel veel dakloze kinderen.


  Maak melding

 7. Het is gewoon bullshit ze willen niet samen werken met de Nederlanders ,alleen als ze met zak vol geld komen dan zijn ze welkom .Net als voor Japan stemmem voor Walvis vang voo 3,5 miljoen.En Suriname laten koloniseren door de chinezen.op de duur gaan ze zich zelf verkopen en in de aanbiedingen.Dit is de mentaliteit en gedrag van de paarse bedelaars.


  Maak melding

 8. @ rakram; tuurlijk alleen in suriname zijn er weeshuizen!

  On topic; ik denk dat men t goed bedoeld. Ik heb alleen nooit iets van de weeshuizen hierover gehoord. Ik denk dat ze alle hulp wel kunnen gebruiken.


  Maak melding

 9. Wat het ook opmerkelijk maakt is dat je in Nederland zelf onnoemelijk veel stagiaires hebt die in zorginstanties meedraaien. Dat is ook allemaal van tijdelijke aard. What about de hechtingsproblematiek dan? Dat is niet alleen voorbehouden voor weeskinderen.


  Maak melding

 10. Allen,

  Ik lees hier alleen maar negatieve reacties en maar weer wijzen en verwijten naar elkaar.
  Denken jullie nog aan de arme kinderen ? maakt niet uit wat voor ras ?
  Kinderen die in de steek zijn gelaten door welke reden dan ook moeten geholpen worden:

  ” De kinderen van nu zijn de toekomst”

  SUCCES.


  Maak melding

 11. De surinamers en vooral de ouders die hun kind in weeshuizen stoppen die hebben een spoedcursus nodig hoe voorbehoedsmiddelen te gebruiken om ongewenste zwangeschap te voorkomen.Stuur een ouder die zich als een bully gedraagt thuis stuur ze om een angry managment cursus te volgen.
  Maar nee ,om de minste en geringste excuus worden de kinderen in weeshuizen gedumpt.Straf de ouders die hun kinderen mishandelen.Stop met het verwennen van de surinamers die zich schuldig maken aan asociaal gedrag tegenover de kinderen en de gemeenschap.Er zijn kinderen die verstoten worden door hun ouders en hun gehele familie compleet.Voor deze kinderen is een weeshuis bedoeld.


  Maak melding

 12. @Ray,

  Niet zomaar oordelen. Vaak, heel vaak schuilen er hartverscheurende redenen waarom ouders hun kinderen afstaan. Nog steeds worden kinderen in arme landen bij hun ouders weggehaald om door te verkopen.


  Maak melding

 13. Juist Jiyani,
  het is zo simpel om mensen te veroordelen of slecht over ze te spreken.
  Kinderen hebben niet gevraagd om geboren te worden en daarom mogen we ze niet in de steek laten.
  Ze hun vrijheid gunnen, om zich te kunnen ontwikkelen hoort daar ook bij
  Toch wens ik een enkel keertje dat ik ook wat slechts over mij had. in plaats dat ik ze veroordeel, haat of wat dan ook, wil ik de ander juist helpen.
  Op mijn werk kregen we eens een cursus bestaande uit een stuk of 7 sessies. (Verplicht!)
  De laatste sessie werd gevraagd wat we anders zouden willen zien. Ik zei;
  soms wens ik dat ik wat meer van jullie had. Men was verbaasd. De twee dames die de cursus gaven vroegen of ik dit echt meende. Nee, zei ik eigenlijk niet.
  Gelukkig was hun reactie, Verander niet blijf wie je bent.
  Hier op Waterkant missen nogal wat mensen empathie.
  Jammer


  Maak melding

 14. Op het beeld uit de campagne Stop Weeshuistoerisme, ziet die dame er geil uit. Tijdens de jaren 2005 en 2010 waren heel veel Hollandse stagaire’ s te zien bij het Vat en omgeving. Het gros met een Afrikaanse afstammeling, hand in hand of een pilsje drinkend en daarna tussen de lakens te duiken. Ze houden erg van die zwarte donkere derde benen van Tjallie en Cornelis. Na dingdong. Veel werkeloze ndper’ s verdienen een warm broodje als begeleider of mannelijke stripper.


  Maak melding

 15. @ Jiyani,,
  Je schrijft dat de ouders hun kinderen afstaan.
  volgens mij zijn het vaak de moeders die inderdaad door hartverscheurende feiten hun kind MOETEN afstaan.

  Zolang mannen zich hufterig gedragen en denken de vrouw alleen verantwoordelijk is voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen, de opvoeding en voeding van hun kind zal deze situatie blijven bestaan.
  Helaas maken de vrouwen in Suriname uit “nood “de verkeerde keuze (buitenvrouw zijnen toch kinderen krijgen bij een man) maken door op valse beloftes in te gaan. Of is dit uit wanhoop gebeurd??
  Feit is dat dit een situatie is die mijn leven lang in Suriname ken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.