Weer bezittingen in brand gestoken in grensgebied Suriname en Frans Guyana

32
Foto's en film vernielingen door Franse politie in Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – In het grensgebied tussen Suriname en Frans Guyana heeft zich weer een incident voorgedaan. Franse politieagenten hebben machines in brand gestoken die gebruikt worden bij de goudwinning. Het incident deed zich voor op een eilandje in de buurt van Stoelmanseiland. Opmerkelijk is dat de Fransen tot hun daad overgingen nadat een Surinaamse delegatie het gebied had verlaten. De delegatie was er samen met een groep Fransen heen getogen. Er is nog onderling overleg gevoerd.

Toen de Surinaamse delegatie goed en wel vertrokken was, werden de machines in brand gestoken. In het gebied heerst nu paniek. “Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over,” zegt ABOP-voorzitter en parlementariër Ronnie Brunswijk tegenover Starnieuws. Bij het vorige incident beweerden de Fransen al dat het om Frans grondgebied ging. Toen werden ook machines verbrand.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontbood achteraf de Franse ambassadeur Antoine Joly. De diplomaat zei naderhand dat er geen vuiltje aan de lucht was. Het zou om Frans grondgebied gaan. Opmerkelijk was wel dat bij de actie toen ook Surinaamse politieagenten aanwezig waren. De aanwezigheid van de Surinaamse politie wordt slechts gevraagd als het om optreden gaat op Surinaamse bodem.


32 REACTIES

 1. Ga zo door Frans Guyana discipline moet ze bijgebracht worden de rovers,en milieu vernietigers van abod meki deng seki,dat Su niet durft om op te treden bang voor weer een binnenlandse oorlog laat men de Fransen nu het vuile werk opknappen,de vrijpostigheid die de abod heeft uitgehaald zogenaamd een liba krutu houden was een en al politiek waarbij de arme gramang werd misbruikt om zogenaamde politieke uitspraken te doen richting de regering onder het mom van economische doeleinden,boontje vroeg om zijn loontje en wordt nu kontant betaald,ze zullen weer een toontje lager moeten zingen,en weer kruipend naar de regering toe smeken om vergiffenis,dit is de taal die ze kennen keihard optreden wipi deng mars


  Maak melding

 2. Ronnie, Ronnie, alias de bankrover !! Houd je koest, anders word je ook opgepakt !! En nu de “brandstof” smokkelarij in dit gebied van Marowijne aanpakken !!
  Ook in het zuiden de ilegale Braziliaanse kampen van de goudrovers in de fik steken !!!


  Maak melding

 3. Dit doen de fransen al tientallen jaren….waarom nu opeens commentaar hebben?

  De fransen doen tenminste wat en beschermen hun grenzen,ze weten dat ze deze rovers een enorme slag geven hun gebied word schoon gehouden!

  Wat doet suriname?
  Suriname klaagt dat deze criminelen worden aangepakt,wie is hier gek!!!!
  We denken fucking bekrompen in suriname,we klagen en klagen alleen maar en vechten met woorden.

  Doordat gelul van onze onbetrouwbare(politieke)landgenoten die hun zakken vullen ziet niemand in dat suriname in de problemen zit.

  Wij zijn gedoemd om ten onder te gaan doordat we geen natie zijn,geen eenheid zijn.
  En altyd een baas nodig hebben…ik weet echt niet wat dr nodig is voor een mentaliteits ombuiging!


  Maak melding

 4. Het zou goed zijn als de regering wat meer openheid geeft over deze kwestie. Wat is van Suriname en wat niet? We weten allemaal dat Frans-Guyana aan Frankrijk behoort. De Fransen zijn arrogante mensen. Ze hebben wel de tools om hun wil af te dwingen. Maar eerst en vooral moet de regering wel een statement afgeven zodat het duidelijk wordt voor geheel Suriname en in het bijzonder voor de mensen die daar wonen in het grensgebied. Het is niet leuk als je bezittingen in brand worden gestoken.

  Wisten de mensen het niet van tevoren? Hebben ze al die tijd gewoon gegokt wetende dat het a matter of time was voordat de Fransen zouden optreden? Wisten ze dat het gebied waar ze opereren aan de Fransen toebehoort? Kom op regering en geef duidelijkheid.


  Maak melding

 5. Die paarse ratten die momenteel de macht hebben, dus ook zouden moeten kunnen ingrijpen bij illegale activiteiten, blijken niet zo voortvarend te werk te gaan als de Fransen, die hebben al lang bewezen korte metten te maken met illegale Brazilianen die ze massaal verdreven vanuit Frans Guyana .


  Maak melding

 6. Zo los je het garimpeiro probleem op. Als Surinamers bij betrokkenen zij gebeurt er niets. Alleen maar slap lullen over de gevolgen en verder niets. Geen actie terwijl de situatie met de dag verslechtert.

  De Fransen kennen geen genade ,geen slap geleuter maar lossen het probleem direct op. De goudzoekers zadelen de hele gemeenschap op met een kwikprobleem en Suriname kijkt er naar en doet niets.

  Wat mij betreft mogen de Fransen in gehele Suriname zo opereren want surinamers zullen maar en doen niets


  Maak melding

 7. Overigens is dit een zaak die wel de aandacht vereist bij de VN. Suriname moet het verdrag met de Fransen tijdelijk opschorten zolang er geen duidelijkheid is. Een tweede is dat de Fransen niet meer moeten opereren op Surinaamse grond ongeacht of verdragen worden hervat. Dus eerst duidelijk het territorium vaststellen,daarna geen Fransen meer op Surinaams gebied.Pas het verdrag aan. De Surinaamse politie of het leger of douane moeten optreden.


  Maak melding

 8. pakiratrigri.Dit brengt met zich mee dat de surinaamse wateren minder vervuild zullen raken voor ons en onze nakomelingen.Ik zou niet in de bres springen voor zij die ons millieu vernietigen.


  Maak melding

 9. @Real deal
  De fransen bewijzen hoe het moet.De surinamers moeten geen indringers spelen en naar plaatsen waar zij niet thuis horen.Je kan ze vergelijken met boeven die je huis binnendringen en ongevraagd ook.Ze zijn niet uitgenodigd.Ze zijn ongewenste gasten en de frans guyanezen weet hoe ze aan te pakken.
  Zo stop met je nonsens.


  Maak melding

 10. ddb-adhin poep ( lees sranan). Frankrijk/Frans-Guyana, EU, Gandarmery laat zien dat ze ddb ea npd-criminelen, de luis in hun pels gaan aanpakken.

  Suriname wordt steeds kleiner, Guyana heeft al het Tigrigebied, ook al de aardolie- en aardgasvoorraden voor de kust die ze gevonden hebben en van Suriname was, Newmont heeft al de goud-en diamantvelden van Suriname, Chinezen de bomen in het Surinaamse Amazone Oerwoud, Vele grote winkels in de stad en de handel, vuurwerk, de jaguar. Waar Surinamers zich alleen nog kunnen blijven in Klein-Paramaribo of Baka Fotó.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. @de ndpers hier
  Er wonen een behoorlijk aantal binnenlandbewoners in Frans Guyana als illegalen.Ze moesten hun woongebieden vluchten tijdens de oorlog tussen brunsie en bouta.Ze zijn niet naar Frans Guyana uitgeweken op uitnodiging van de franse autoriteiten.Zo oorzaak en gevolg moet je in Suriname zoeken.Oorzaak is bouta en het gevolg is illegale surinaamse vluchtelingen in Frans Guyana.


  Maak melding

 12. De Fransen doen wat Suriname nalaat……namelijk optreden tegen illegale activiteiten!! De Surinaamse overheid laat zich het kaas van het brood opeten door de binnenlandse bewoners die volop goud delven maar bijna geen belasting betalen daarover en ook nog het milieu vervuilen…de staatskas wordt zo voor tientallen miljoenen US per jaar benadeeld!! Zie het verschil met de Fransen….die wel optreden tegen illegale activiteiten en de staatseigendommen keihard verdedigen!!!


  Maak melding

 13. Hollandse Surinamer spreekt.
  Door onze poppenkast regering doen de Fransen wat ze willen.
  Nu is het verbranden van spullen van onze binnenland bewoners.De Fransen lokken een oorlog uit. Dat moet Tot ons doordringen wij Surinamers. Wè mie klarie goed wang oorlog. Meld mij vrijwillig aan.


  Maak melding

 14. Onberechte misdadigers en bankrovers regreen in het binnenland en in de stad, dank oerdom tot in hun botten zijnde aanhangers van Bouta en Lon. Kondre klarie voorgoed als oerdomme debiele paarse en zwartgele idioten in 2020 hun stemmen gaan uitbrengen op deze bij verstek veroordeelde drugscrimelen, bank- en onberechte maar geliefde staatskasrovers, moordenaars, geweldenaars, leugenaars, kortom, het meest misdigste duo moordenaars van de aren tachtig, die verantwoordelijk zijn voor moord, geweld, roof, drugs en misdaad. Stem dus, oe dong no mpp aanhangers in 2020 voor nog veel meer geweld, moord, drugs, onrecht en misdaad, ai oe dong mor buriki criminele afgoden aanhangers. Wi dati e tege alles wat met leugen en onrecht te maken heeft, ook aanhangers in de familie moeten verweg blijven uit onze buurt. Ndp en Abop na instrumenten van de duivel.


  Maak melding

 15. Het beste is volgens mij om de gouddelvers duidelijk te maken dat zij in het bezit moeten zijn van een geldige vergunning van de overheid. Al is het Surinaams grondgebied dan nog moet men een vergunning aanvragen.
  Laat Ronnie Brunswijk zijn verstand gebruiken en geen stommiteit uitkraaien.

  Zo niet zijn de Fransen bezig de mensen te pesten/terroriseren.


  Maak melding

 16. Heel goed werk verricht door de Fransen. Anders blijven de rovers hun slag slaan. Neks no fout opa Desi slaapt lekker. Oom brunsi krijgt nu slapeloze nachten. De Fransen pakken het heel goed op. Ongeschoolde debielen weten alleen te frauderen. Ga zo door Fransen.


  Maak melding

 17. Die crimineel zegt als het zo doorgaat gaan ze straks ook Stoelmanseiland overnemen!Jij bent toch 1 stoere bink! Trouwens Fransen zijn geen Surinamers,maar Fransen en wat van zijn zijn van hun.


  Maak melding

 18. Sranan heeft helaas een LAME DUCK president als

  leider, met een ONHERROEPELIJK harddrugsvonnis op

  zijn naam, die momenteel wacht op zijn KRIJGSRAAD-vonnis

  voor medeplegen-massamoord op eigen bevolking !

  WELKE INTERNATIONALE ACTIE VERWACHT U DAN ??????????

  PS : SRANAN MOET WEER RECHTSSTAAT WORDEN,

  HERSTEL DE GRONDRECHTEN EN DE MENSENRECHTEN IN SRANAN !


  Maak melding

 19. Is bouterse bang voor een tweede binnenlandse oorlog ald hij de kaart van de grensrivieren noord tot zuid publiceert? Duidelijk aangegeven hoe de grens loopt in de Marowijne rivier, de Lawa en de boven rivieren. Met tijd voor de Marrons naar Su gebied te verhuizen als ze dat willen.


  Maak melding

 20. @militaire opleiding in NL
  Blijf maar lekker aan de noordzee,HOLLANDSE MILITAIREN ZIJN LAF,BANG ,SLECHTSTE TER WERELD.,ONDESKUNDIG,SCHIETEN OP EIGEN MANSCHAPPEN,ALS JIJ AL IN SU BENT,GA GELIJK VISE VERSA TERUG,…KAASKOP MILITAIREN STELLEN NIKS VOOR IN DE WERELD,JULLIE ZIJN DE WATERDRAGERS VAN DE ENGELSEN EN AMERIKANEN BIJ DE NATO VOOR ZOVER DIE NOG BESTAAT,..DUS ..OPZOUTEN IDIOOT !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.