Korps Politie Suriname: geen overmatig geweld tegen overleden verdachte

22
Drie kompanen van neergeschoten crimineel zijn nog voortvluchtig
De foto van zijn aanhouding door het Korps Politie Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – Er is geen overmatig geweld gebruikt tegen de intussen overleden verdachte Franklin Hart. De vier en dertig jarige man werd onder vuur genomen door eenheden van het Korps Politie Suriname, KPS. Dit gebeurde slechts enkele uren na de beschieting van een politieagent. “Ondanks de emoties hebben zij volgens het boekje gehandeld”, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden.

Toch wordt op sociale media flink gespeculeerd. Het toegepaste geweld zou buitensporig zijn. Franklin Hart werd volgens officële berichten in beide benen geraakt. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en overleed er twee dagen later. “Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd”, zegt Naarden tegenover de Ware Tijd. Van buitensporig geweld was geen sprake.

“Voordat Hart stierf werd hij geconfronteerd met de gewonde politieagent. De agent herkende Hart als de man die met een vuistvuurwapen op hem geschoten had”, meldt het KPS. Volgens de officiële lezing schoot Hart op de motoragent toen die hem aan wilde houden. De politieman was getipt over Harts betrokkenheid bij een recente roofoverval. De agent werd vier keer geraakt in beide benen.

22 REACTIES

 1. “Als wij de verdachte wilden doodschieten was het op dezelfde dag gebeurd”, zegt Naarden . Dat is geen verstandige uitspraak uit van een politiewoordvoerder. Want de volgende keer als iemand komt te overlijden door politiekogels ,is het de bedoeling om iemand wel dood te schieten.


  Maak melding

 2. Het blijft een raar verhaal. Gewond aan been en ogenschijnlijk licht aangeslagen en de volgende dag dood gevonden in het ziekenhuis. Zit een sterk luchtje aan dit verhaal. Ben benieuwd wat er in dat ziekenhuis gebeurd. Wordt er een medisch rapport uitgebracht?

  En hoewel ik de daden van deze man zwaar afkeur (en weinig medelijden heb met deze man), verdiend een ieder persoon een proces.

  Als de man in het ziekenhuis bewust is omgebracht en we vinden dit allemaal prima, dan moeten we niet zeuren of dalende moraliteit in de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 3. Niet alleen de uitspraak van de politie woordvoerder is niet verantwoordelijk maar ook het gedrag en de wijze van handelen is onverantwoordelijk.
  Heb filmpjes van de collega’s op de plaats delict gezien, beheerst wat dat geenszins.
  Deze moordenaar die zijn straf voor moord heeft uitgezeten is onder verdachte omstandigheden dood gegaan in het ziekenhuis.
  De politieagenten van Suriname lijken steeds meer op een criminele organisatie dat door de regering wordt gedoogd.


  Maak melding

 4. He luister . Ik ben zeer sociaal ingesteld., maar deze vent was een moordenaar,. Dus vind ik het niet erg dat hij de kans niet meer krijgt om meerdere moorden te plegen.


  Maak melding

 5. Deze overleden crimineel heeft door zijn afscheid van de bewoonde wereld het volgende bereikt:
  Geen overvallen meer
  Geen inbraken meer
  Geen doden meer
  Geen geld kostende onderdak
  Geen geld kostende voeding
  Geen bevreesde inwoners
  Geen toename criminaliteit
  Afname criminaliteit
  etc


  Maak melding

 6. @….Bigi Sma 25 oktober 2018 at 10:26
  Deze overleden crimineel heeft door zijn afscheid van de bewoonde wereld het volgende bereikt:
  Geen overvallen meer
  Geen inbraken meer
  Geen doden meer
  Geen geld kostende onderdak
  Geen geld kostende voeding
  Geen bevreesde inwoners
  Geen toename criminaliteit
  Afname criminaliteit
  etc

  De lijst is langer BIGIE SMA,…
  Geen mishandeling en verkrachting van bejaarde vrouwen
  Geen misbruik van minderjarigen
  Geen onveilig gevoel voor toeristen meer
  Geen gelul meer van de oppositie en rediemoesoe dat de politie niets doet,ENZ..ENZ.


  Maak melding

 7. @ Bigi Sma en @ henkmolenaar2016,
  Na-so-a- de !! Julie verwoorden de gedachte van de vele slachtoffers in Suriname !! De politie is er om onze veilgheid te garanderen !!! Waar schuilden de personen die kritiek hebben met het optreden van de politie toen deze vervloekte crimineel, de agent beschoot?? Zijn ze wel ooit slachtoffer geweest van
  een brute overval/mishandeling/verkrachting van deze beesten !!
  Goed zo politie, opgeruimd staat netjes !!
  Wie heeft een “bloemetje met troostrijke woorden” aangeboden aan de agent-slachtoffer ??? en zijn gezin??Waarschijnljk zal hij zijn levenlang met de gevolgen moeten leven !! En ken mensen die al jaren sukkelen na beschoten/afgetakeld te zijn geweest door dit soort criminelen !!!!


  Maak melding

 8. Er is een zeer dunne scheidslijn tussen het toepassen van geweld en buitensporig geweld.
  Wat de verdachte ook had uitgespookt maakt niet uit. De politie haar taak is om zo iemand aan te houden en uiteindelijk over te dragen aan het OM en de rechter. Zo werkt het in een democratie.
  Geen cowboy taferelen a.u.b. door de politie, want dan is het einde zoek. Dus dat iemand alsnog is komen te overlijden door zijn verwondingen moet men het niet gaan zoeken in de reacties die ik van sommige heb gelezen zoals een moordenaar minder en wat dies zij. A sani no e wroko so. Wanneer men praat over democratie moet men het naar letter en geest uitvoeren. Dus men kan niet tussendoor switchen .


  Maak melding

 9. Het is triest dat hij is overleden. Na 2 dagen in het ziekenhuis overleden?? Waren en geen artsen om te opereren? Medicijnen zijn die er niet? Kennelijk is hij overleden aan bloedvergiftiging. Bacterien die door alle viezigheid op straat in zijn bloedbaan terecht zijn gekomen. Sari tori. Familie, sterkte.


  Maak melding

 10. pakiratigri
  Er is inderdaad een schijtlijn tussen het toepassen van geweld en buitensporig geweld.
  Dat laten de politie mensen zien die nu denken “if a mang e libie dang mi nanga tra sma ka wang bigi ka”
  Dus opruimen die handel zolang deze criminelen geen gezag accepteren en geen ontzag en respect hebben voor de mensen in Suriname.
  Gewapend durven ze wel en niets en niemand die wat hieraan willen en kunnen doen behalve die moedig optredende enkelingen.


  Maak melding

 11. @ pakiratigri

  Deze man is al eerder veroordeeld voor het neer schieten van iemand ( moord ) en is vroegtijdig
  vrijgesproken. En nu schiet hij op een diender, dus dat wil zeggen dat hij geen principe heeft en
  nergens er voor terug deinst om geweld te gebruiken ! Stel dat hij niet komt te overlijden zou hij het weer doen als hij vrij zou komen van de bajes, en nu jij weer !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 12. Kom nou,de politie in Suriname is echt niet zo braafjes dat ze achter de criminelen gaan hollen met de bedoeling ze gevangen te nemen gewoon door goed politie werk te tonen.Ze schieten de criminelen morsdood,echt laf van de politie.


  Maak melding

 13. Dit is een bedrijfsongeval. Spelen met vuurwapen, moorden, verkrachten en roven, brengt eenmaal grote risico’s met zich mee. Voor sommigen was hij de kostwinner.


  Maak melding

 14. Deze man verdient het politie is goed opgetreden als je misdaden pleegt weet je wat je te wachten staat als hij die agent dodelijk had getroffen wat zou het zijn voor zijn nabestaanden dus politie heeft goed werk verricht een pluim het kost de belasting betaler aan alleen geld als je deze criminelen kost en inwoning verschaft


  Maak melding

 15. @J.Zwartmans,

  Wat hij zou doen als hij vrijkomt weet niemand. Maar in elk geval gaat hij op grond van feiten in het verleden gepleegd een lange straf uitzitten. Dus, we hoeven ons daarover geen zorgen te maken.
  De politie moet behoedzaam blijven en altijd het hoofd koel houden. Koel houden is wanneer je veel ervaring hebt verworven. Je hoofd koel houden is dat je professioneel bezig bent.

  Kijk eens naar Nederland; ik denk ergens in 2012 of 2013 heeft een politieagent een jongen doodgeschoten op een station ergens in Den Haag. Om niets en deze agent is zelfs vrijgesproken door de rechter. Ik heb wel vaker gemerkt dat rechters in vele gevallen het opnemen voor politieagenten terwijl de situatie een ander beeld naar voren brengt. Maar hij heeft die jongen doodgeschoten! Je had ook een geval over een Antilliaan die door de politie in een houdgreep is genomen waardoor hij alsnog bezweek. Ik wil het nieteens hebben over Amerikaanse toestanden. Dus daarom zeg ik dat de politie het hoofd koel moet houden en anders ben je niet geschikt voor het vak.


  Maak melding

 16. Als deze man door de politie vermoord is dan is er sprake van mensen rechten schending. Dat hij berecht en gestraft moest worden daar sta ik helemaal achter. Maar wat hem overkomen is kan ook iemand overkomen die een blanco strafblad heeft. Stel je gaat in discussie met de politie omdat je niet eens bent met een akkefietje in het verkeer, je moet mee naar het bureau, vervolgens krijgt jouw familie te horen dat jij je hevig verzet heb en er niets anders op zat dan jou onklaar maken. Dit is zeer kwalijk.


  Maak melding

 17. En deze uitgerangeerde figuur heeft t lef zich ” pers voorlichter”te noemen ? Van stal gehaald ,maar dat maakt hem niet kundig ,integendeel IK wil alleen aanhalen wat hij stelt , want t is er een van “veel gespin , maar weinig wol”.Met een microfoon in de hand zich voelt ie zich “”all that”, de grote voorlichter. Ik vraag u, de volgende woorden van die ene zin , goed tot u te nemen en na te denken . Ik citeer : “Als wij de verdachte wilden DOODSCHIETEN, was het op dezelfde dag gebeurd” Wat zegt dat u en wil dit
  algemeen zeggen ? Als iemand komt te overlijden en bij de beschieting geen vitale organen of lichaamsdelen zijn geraakt , vraagt u zich af hoe die is overleden? Is er sectie verricht ? En ook dan is het niet geloofwaardig . Met de gekozen woorden zegt ie dus , dat als ze aangehouden verdachten die ter verpleging zijn opgenomen, voor eeuwig en altijd de mond willen snoeren , ze die maar kunnen doodschieten . Nou vraag ik u is dit nou een politievoorlichter die niet eens z,n woorden weet te kiezen , maar in alle domheid een inkijk geeft , van hoe zaken kennelijk afgehandeld , mogen worden .


  Maak melding

 18. Dit is voor het eerst dat ik hoor dat iemand die in zijn benen in is geschoten en
  twee dagen later dood is. In Nederland wordt elk schiet incident onderzocht en
  wordt er sectie verricht. Weet iemand wat de doods oorzaak is ????? Dit is geen
  zuivere koffie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.