Onvrede binnen grootste regeringspartij Suriname over ‘doorstart’ SML

23
Doorstart rijstfabriek Stichting Machinale Landbouw in Suriname
De herstart van het staatsbedrijf SML te Wageningen vorige maand.

PARAMARIBO, 23 okt – Bij delen van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) heerst onvrede. Parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie is niet te spreken over een recent gesloten zakelijke overeenkomst. Partijgenoot John Mahespalsingh en diens Westland Sama Group hebben bezittingen van publiek bedrijf SML overgenomen. Het bedrijf krijgt een doorstart. Doekhie ruikt er een luchtje aan: “Het is een complete boevenbende.” Partijvoorzitter Desi Bouterse prijst Mahespalsingh de hemel in.

Het oude bedrijf wordt in ere hesteld, zei Bouterse bij de heropening in Wageningen, in Nickerie. Daar is de regering erg blij mee. Bij de oppositie is er bezorgdheid over de waas van geheimzinnigheid rond de overeenkomst. En ook binnen de NDP blijkt nu. “Dan gaat de man gelijk een miljoenenhypotheek erop (de bedrijfsbezittingen, red.) vestigen en niemand weet waar dit geld naartoe is”, zegt Doekhie tegenover Dagblad Suriname.

Hij is er van overtuigd dat Bouterse om de tuin geleid is. De hele overname lijkt niet meer dan een ordinaire graai uit de pot. “Ik wil morgen ook een paar miljoenen lenen met de toren van Financiën als dekking. Ik ben niet tegen ontwikkeling, maar het land moet niet benadeeld worden”, aldus Doekhie. Hij ziet het bedrijf de komende tien jaar nog geen rijst produceren. Daar is veel meer voor nodig dan het lapwerk dat nu geleverd is.


23 REACTIES

 1. Bij zetelverlies bij de aankomende verkiezingen zullen ook minder mensen
  van de NDP in het parlement zitten, en zo te zien beginnen de eerste kikkers
  al uit de kruiwagen te springen.


  Maak melding

 2. Doekhi zegt:
  Hij is er van overtuigd dat Bouterse om de tuin geleid is.

  Ai Doekhi zoals jij anderen om de tuin leidt zo doen anderen ook bij je voorzitter en president.
  Vraag maar hoe jou president jou en zijn achterban iedere keer om de tuin leid.
  Daar heeft hij geen intellect voor nodig om bijvoorbeeld Tsang en Misiekaba en Doekhi etc om de tuin te leiden en wel op een heel goedkoop en doorzichtige manier.

  Hoe heeft jou voorzitter en president zijn zoon bijgestaan in de verdedigingskosten van zijn rechtzaak in Amerika?
  Zeker is het geld als manna uit de hemel komen vallen


  Maak melding

 3. Oplichters allemaal ,SML uitgevenen aan een NDP aanhanger .Ik hoop dat een regering zal dit ontnemen .Het grond zou beter verdeed kunnen worden aan de burgers daar.Zo heeft een ex NDP aanhanger stalweide van nani polder gejat.Koeien vermoord en tractor erover heen laten rijden.Die van hem moet ook ontnomen worden.


  Maak melding

 4. Deze SML case is zo grof, doorzichtig en ‘drey ai’, dat alle hanen en hennen in het kippenhok onrustig worden. Maar er is toch een bedrijfsplan, een investeringsplan, een haalbaarheidsstudie enz aanwezig? Een financiele instelling verleend toch niet zomaar een miljoenen krediet? Welke bank is de krediet verstrekker? is het een staatsbank? Hopelijk wordt duidelijkheid in deze zaak verschaft aan de gemeenschap en ZORGT DEZE ZAAK VOOR EEN DOMINO EFFECT. want als de pot de ketel verwijt, trekt de ketel meestal de beerput open.
  Mits op hoog niveau aan diplomatische damage control wordt gedaan kan deze case best wel het begin van het einde van de NDP betekenen


  Maak melding

 5. RobG dit is de vooruitgang en investeren in productie door de NDP regering:
  1>> Volgens Doekhie wordt er misleid en is er slechts in optische zaken (verf) geïnvesteerd zodat men een feestje kon vieren en een hypotheek kan laten verdwijnen.
  2>> 4 jaar geleden werd de Broad Homes woningbouw fabriek ook feestelijk geopend. De prominenten vielen over elkaar heen om grotere vooruitzichten te schetsen. de fabriek was betaald door Suriname er er is nog geen Woning geproduceerd op die plaats. Iedereen kon zien dat de fabriek niet af was en niet groot genoeg om zelfs maar de kleinste vorm van productie te organiseren.

  RobG elk NDP project is al overleden na dat men het reclame bord heeft onthuld en het bier de grond raakt.

  Nu beginnen ook NDPers door te krijgen dat zij buiten de verdeelstroom staan en dat men bezig is met de laatste stuiptrekkingen van deze regering.
  Kenssenhuis hoor je niet meer, De Binnenland afgevaardigden hoor je niet meer en nu maakt de onderkoning van Nickerie stampij als een varken dat geslacht wordt. Hij probeert Bouters te beschermen tegen SLECHTE NDPers. De kikkers zijn door Bouterse niet meer in zijn Kruiwagen te houden. Iedereen gaat op ROOFTOCHT voor zichzelf.


  Maak melding

 6. In andere woorden…bouta is gek en snel voor de gek te houden.Hij laat zich naaien door een paar surinamers..hij is zo dom als ik weet niet wat..
  Niet onze woorden hoor maar woorden die komen uit de bek van plesjident doekhie van Nickerie.
  De beest in hem is losgekomen..sjeesjes hij voelt zich in de rug gestoken.Het liefst zou hij de eigenaar willen zijn van de SML.Hij kan het niet verdragen dat voor deze keer hij niet in staat is te graaien maar een paar anderen van zijn soort met de zegen van zijn baasje bouta.
  Maar het laatste woord is nog niet gezegd..dit beestje hier heeft een staartje.Nu doekhie zich niet happy voelt kunnen we nog gerust meer verwachten…stay tuned.


  Maak melding

 7. Sang !! Ronnie van ABOP was in Nickerie, volgens een foto in de krant installeerde hij een bestuur aldaar !
  So-so “koelie-mangs” te zien !!!
  VHP,NPS en NDP lassie keba !! Dem “koelie-mang” auw stem tap ABOB.Er komt een 2e Sunny Point projekt in Nikerie met alleen maar binnenland bewoners !! Leider zal zijn Tigri Barba !!! in Nickerie !


  Maak melding

 8. Iedereen mag zeggen wat zij of hij wilt, maar één ding staat als pal boven water. Bouterse is hoofdaansprakelijk voor deze boevenbende. Schande schande en nogmaals schande


  Maak melding

 9. +++Aldus Doekie van de NDP::::::

  =NDP-parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie fronst zijn wenkbrauwen over de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen zijn overgenomen door Westland Sama Group NV van de ondernemer Johnny ‘oom John’ Mahespalsingh. “Het is een complete boevenbende. Je moet toch goed verstand hebben dat die man overheidsbezittingen heeft toegeëigend”, zegt Doekhie om een reactie gevraagd, aan Dagblad Suriname.


  Maak melding

 10. Doekhi is er van overtuigd dat Bouterse om de tuin is geleid.

  Echt te walgelijk voor woorden. De man verdedigd zijn baas te vuur en te zwaard. Dit is 1 grote poppenkast.


  Maak melding

 11. Hiermee word de NDP nog groter.Dit volk vereerd dieven en moordenaars.Dit zal ze ook niks zeggen.
  Af en toe een paketje en voor de rest neks no fout.Ze gaan voor nog 5.


  Maak melding

 12. Volgens de voorschriften had dit openbaar ter overname aangeboden moeten worden en vergezeld van taxatie rapporten plus een overzicht van de laatse jaarrekening met een specificatie van de schulden.
  Zowel de rekenkamer, de DNA en de PG/het OM moeten in actie komen en deze overname DIRECT ONGELDIG VERKLAREN.


  Maak melding

 13. op zich is er niets mis mee als de Staat een overheidsbedrijf verkoopt als dat bedrijf niet functioneert of in de huidige vorm steeds verliesgevend is . bij verlies kost het de belastingbetaler immers geld. als een Su-ondernemer dat bedrijf koopt hoeft dat ook geen probleem te zijn integendeel .
  de persoon in kwestie was president commisaris van SML en heeft dat bedrijf gekocht voor SRD 1 met overname van de schulden . er is een flinke hypotheek op gevestigd . als de Staat transparant is dan had men via de Media het volk moeten duidelijk maken wat er met het hypotheek bedrag gebeurd is ,want uiteindelijk is een Staatsonderneming eigendom van het volk en niet anders.
  doen ze dat niet dan gaat met gissen . de schuldenlast van Su is behoorlijk hoog en China is de grootste schuldeiser . de bevolking van Su is miniem en kan die schulden onmogelijk terugbetalen dus je kan al raden wat er zal gebeuren . als het goed is is Telesur ook al verkocht aan Huawei voor $115 miljoen .


  Maak melding

 14. Maakt niet uit wie de SML overneemt, kom op met de

  balansen. onafhankelijke taxaties van de bezittingen en

  van de schulden. Toon aan waarom voor deze ondernemer

  is gekozen.

  Wat was het bod van andere Surinamers ???

  PS : RACISME lost niets op, ook niet het Paarse FAILLISSEMENT
  en de PAARSE CORRUPTIE in Sranan !


  Maak melding

 15. Gebeurt er eindelijk wat aan die broko pranasie, hebben jullie een hoop te klagen. Moest het daar blijven weg rotten? willen jullie ontwikkeling of zien jullie liever dat het met de dag achteruit gaat. Als straks Masanga ook een nieuwe beheerder/eigenaar krijgt die de zaak weer als vanouds laat bloeien, zullen jullie weer langs de kant staan en weer van alles gillen?
  Wat triest ik zou bijna medelijden met jullie hebben, maar jullie kunnen niet helpen jullie zijn geïndoctrineerd.

  WAGENINGEN vooruit!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.