maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname loopt risico bezittingen kwijt te raken aan China

Suriname loopt risico bezittingen kwijt te raken aan China

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 okt – Suriname loopt een gigantisch risico. Het dreigt hetzelfde lot te ondergaan als Sri Lanka en enkele landen in Afrika. Dit zegt de econoom Steven Debipersad over de grote schuldenlast bij de Volksrepubliek China. Die zijn belangrijke bezittingen als lucht- en zeehavens kwijt geraakt, omdat ze hun schulden bij China niet konden voldoen. Suriname moet oppassen dat het niet die richting opgaat. De schuld bij China blijft alleen maar toenemen.

De regering leent voornamelijk geld voor het uitvoeren van grote civieltechnische projecten. Op zich hoeft het geen probleem te zijn. Het wordt pas moeilijk als de schuld zo groot is, dat terug betalen de grootste moeite oplevert. Debipersad uitte zijn bezorgdheid tijdens een lezing van de Vereniging van Economisten in Suriname (Ves) met als thema ‘De stilte voor de storm? Ongebreidelde uitgaven en gemiste inkomsten’.

Er is gegronde reden tot bezorgdheid. Een degelijk plan van terugbetalen is er niet. Althans, niemand heeft zo’n plan gezien. De landen die hun bezittingen kwijt raken, hebben er totaal geen zeggenschap meer over. Belangrijke inkomstenbronnen worden zo verspeeld. Het kolonialisme wordt zo nog eens dunnetjes over gedaan. Het volgens Debipersad aan de samenleving liggen te zorgen voor goed, verantwoordelijk bestuur.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

87 REACTIES
 1. Ja slimme jongens die Chinezen, op deze manier hebben ze al verschillende
  vliegvelden en zeehavens in handen gekregen. De Griekse haven, Sri Lanka,
  en verschillende Afrikaanse landen konden de schulden niet meer terug betalen
  en moesten havens en vliegvelden weggeven.


  Maak melding
 2. Ach man, de verkiezingscampagne is allang gestart en nu komt een wazige econoom dingen verklaren waarvan hij de klok heeft horen luiden maar helaas niet precies weet waar de klepel hangt. Voor een gedeelte weet hij het, maar staven kan hij het absoluut niet, waardoor je niets anders dan de conclusie mag trekken dat het een verkiezingscampagne is. Want de regering heeft aangegeven dat het wel aan de aflossing kan voldoen. De regering is de hoofdverantwoordelijke en niet deze ‘door- de-bomen-zie-ik-het-bos niet-meer’ econoom.


  Maak melding
 3. Een WAZIGE ECONOOM ziet dat de PERSONEELSKOSTEN
  van Opa BOUTA, WEER met 13 % zijn GESTEGEN !

  Ziet dat de PRODUCTIE in Sranan KRIMPT !

  Ziet dat de Importen ook al zijn GEDAALD vanwege GELDGEBREK !

  Ziet dat de BEGROTING 2018, Met een MEGA OPLOPENDE STAATSSCHULD,
  een gatenkaas is zonder REELE dekkingen voor MILJOENEN-BEGROTINGS-
  POSTEN !

  Ziet dat het financieel een CHAOS in in Sranan, waarbij de betaling
  van de maandelijkse staatslasten niet zeker is !

  Ziet dat deze zelfde Opa D, eerder al had getracht STAATSOLIE met
  al onze olievoorraden, binnen een week te VERKOPEN aan buitenlandse
  maffiastaten !

  Ziet wat het gevolg is als een Paars regiem, slechts EEN prive-doel heeft,
  het uit de gevangenis houden van de Paarse lijder !

  PS : Paarse economische stelling is , LEEN ZOVEEL ALS JE KUNT, DE
  BUITENLANDERS ZULLEN ALLEEN STAATSEIGENDOMMEN OVERNEMEN,
  ONZE BIJEEN-GEGRAAIDE PAARSE BEZITTINGEN ZULLEN BUITEN
  SCHOT BLIJVEN !!! N A SRANAN VOLK O PINA !!!!!


  Maak melding
 4. Pakiratigrie typeert deze waarschuwing als VERKIEZINGSCAMPAGNE: Volgens deze SABISO Pakiratigrie weet deze regering wat ze doet. Suriname kan zijn schulden terugbetalen volgens Pakira.

  Onze SABISO vertrouwt deze regering BLINDELINGS. SABISO is kritiekloos naar deze regering toe. Hij doet mij denken aan onze Econoom die in Groningen is afgestudeerd.


  Maak melding
 5. Ach ja, wat maakt het nu allemaal uit. Volk van Suriname!! Leef nu en maak je geen zorgen om morgen. Wie dan leeft ziet wel hoe het ze zal vergaan.
  Dus bouta 3 moet er zeker komen. Geef hem nog 5. Dan is Suriname zeker failliet.

  En tjepotie!!! Onze nazaten “lees uw eigen kinderen en kleinkinderen” die kijken wel hoe zij zullen overleven.

  Ik wens ze alvast veel sterkte met hun sombere toekomst.


  Maak melding
 6. Door hele mooie onbetrouwbare beloftes van de regering komt Suriname straks weer in een onoplosbare nare toestand.Chinezen zijn moeilijk te doorgronden en laten hun ware aard nooit zien.Bijna 92% bestaan de Chinese bevolking uit Han chinezen en die staan bekend als arrogant en superieur.


  Maak melding
 7. En hier past het Surinaamse gezegde perfect: Pley (omu) Sinesi.
  We hebben over 10 tot 15 jaar echt een lala Sinesi pres, en a man no wroko gi Noordzee, maar voor de Chinese Zee…
  One belt one road ook over water. Ze hoeven niet eens oorlog te voeren, gewoon overnemen en klaar.


  Maak melding
 8. Had het al eerder geopperd, Pakiratigri veinst het iets bespraaktere familielid van Robg te zijn, heel subtiel in zijn ‘beschuldigingen’ aan alles wat niet in zijn ‘paarse straatje’ past. Maar goed, stel dat het een verkiezings gerelateerde yitspraak zou zijn, dan nog heeft Debipersad het volstrekt bij het rechte eind! Voorbeelden te over.


  Maak melding
 9. China zegt dat het zich niet bemoeit met je binnenlandse zaken.Daar over is dus de oorspronkelijke bewoners de baas.Maar alle activiteiten die geld opbrengen,komen in chinese handen.
  De mensen moeten eens naar Al Jazeeera kijken.Soms wijzen ze dan grote werken die China in de Afrikaanse landen uitvoert.Allemaal chinese mensen die er werken.Geen lokale mensen.Het was schokkend te zien hoe de donkere vrouwen oppas speelden voor de chinese kinderen. Deed mij denken aan onze geschiedenis toen de slavinnen alleen goed waren om op de blanke kinderen te letten en te zogen.


  Maak melding
 10. pakiratigri
  Hoeveel miljard schuld was het ook al weer pakiratigri,en jij vind dat dit een verkiezings stunt is.
  Suriname geeft nog steeds meer uit dan dat er inkomt,suri is in de uitverkoop.
  En steek je kop niet in het zand,ze hebben alles op goud en olie gezet ,goud gaat met duizende kilo’s de deur uit en sur krijgt een schamele paar procentjes ,en de olie is er ook nog niet wat nu


  Maak melding
 11. FBI, je bent zeker nog een jonkie. Denk aan de worden van wijlen Henk Arron. “Ik Henk Arron heb mijn woord gegeven en ik hou mij aan mijn woord. Kijk terug hoe zijn aanhang stond te jubelen. BAAS IN EIGEN HUIS. Was de motto.
  Henk, je had dit moeten mee maken.


  Maak melding
 12. Die paarse ratten die nu weer het land aan het vernietigen zijn, hebben maar ėėn plan, na mij de zonvloed, die oude paarse fossielen die praktisch schijndood zijn, en de belangrijkste posten bekleden, gaan het toch allemaal niet meer meemaken, dat Chinezen hier de boel gaan overnemen.


  Maak melding
 13. @FBI, jij doet net als Debipersad aan goedkope stemmingmakerij. Als het Indiase investeringen waren in Suriname zou het vogeltje van Debipersad anders gebekt zijn. De VHP zou dan gaan pronken met deze investeringen van onbetrouwbare Indiase investeerders.

  Laten we eens eerlijk zijn. De Chinezen bulken van het geld. Ook de Europeanen zitten te springen om het Chinese geld. De Chinese investeringen in Europa zijn vijf tot 10 keer meer dan de Europese investeringen in China. Ook de Amerikanen kunnen zonder het Chinese geld.

  Wat Trump nu aan het doen is, is vechten tegen de bierkaai of hoj probeert met cementblokken een tsunami tegen te houden. Wat de Chinezen in Suriname doen zijn kleine investeringen die groot worden uitgemeten door derderangs economen van het soort Debipersad. De Chinese zijderoute komt er aan dwars door Zuid Amerika. Debipersad gaat vast ook met onheilsscenario´s proberen om deze route tegen te houden.


  Maak melding
 14. @RobG,

  De Europeanen die zaken dien met Chinezen zijn wel hele slimme mensen.
  Ze laten zich niet door Chinezen overbluffen.
  Het zijn juist arme landen zoals Afrikaanse landen, Sri Lanka, Suriname die er in trappen om met China in zee te gaan.
  China neemt gewoon in bezig datgene waar zij veel geld aan kunnen verdienen indien landen hun schulden niet kunnen aflossen.
  China knijpt deze landen dan gewoon uit. Het zijn medogenloze handelaren.

  Zoals altijd haal je weer India en de VHP erbij. Lelijke karaktertrek van jou.
  Waarom figuren als jij het alsmaar voor Bouterse opnemen, is niet te
  begrijpen. Als deze man jullie een bord viezigheid voorschotelt met deopdracht dat op te eten, dan doen jullie dat ook. Zo geïndoctrineerd door Bouterse.


  Maak melding
 15. Robje-de-huisslaaf van Desi, babbelt over China en Trump !

  Kijk wat er in ons in Ons Land gebeurt en stop het idiote
  leningenbeleid van Paars ! Alle geleende MILJOENEN, PLUS
  de door Paars gedrukte ONGEDEKTE MILJARDEN,hebben helaas
  GEEN PRODUCTIE tot stand gebracht in Sranan !

  PAARS faalt al ACHT jaar en blijft Sranan in een langdurig
  FAILLISSEMENT houden, door financieel wanbeleid !

  Corruptie is hun basis en Paars weigert te SANEREN, vooral
  bij het overheidsapparaat !
  Personeelskosten overheid alweer met 13% gestegen dit
  jaar, dankzij wanbeleid Opa Desi !

  Criminaliteit in de door ex-militairen en hun handlangers
  geinfiltreerde overheidsdiensten, is aan de orde van de dag !

  En onze slaaf Robje, JUICHT bij de aanstaande Chinese overnames
  van onze grondstoffen en bedrijven !

  Een ware ontmaskering van een pion van deze Paarse
  ANTI-SURINAMERS !


  Maak melding
 16. @Pakiratigri

  De regering kan heel veel verklaren dat zij gaat terug betalen. Zij betaald terug door steeds grotere schulden te laten ontstaan. Of wel de regering verklaart onzin. De verdien capaciteit neemt niet toe ofwel de leencapaciteit is nu op en ja dan zal er een moment ontstaan net als bij de Wijdenbosch brug dat alles verpand zal worden.
  In 2015 bleek plotseling dat ING en Credit Suise Staatsolie voor het blok zetten en aflossing eiste waardoor de dure obligatie lening noodzakelijk werd. Nu heeft Staatsolie wel afgelost maar is de Staat zelf 100% verantwoordelijk door de rente en de aflossing.
  China zal bij falen van Suriname niet twijfelen om te grijpen wat het nodig heeft.

  @ RobG
  Uw argumenten zijn hol. Er worden duidelijke argumenten meld die praktijk zijn geworden in Sri Lanka en Oost Afrika. China is niets anders dan dan de moderne kolonisator en dan een beetje erger omdat de schaal gelijk enorm is.


  Maak melding
 17. Nogmaals, we hebben te maken met een verkiezingscampagne. Het betekent dat alle partijen aan zet gaan komen. De V7 bestaat inmiddels niet meer. Partijen gaan wellicht afzonderlijk de verkiezingen in en daarna consolideren. Het betekent dat we de komende tijd geconfronteerd worden met allerlei zetten. De ene zet zal komen van de ene partij en de tegenzet van de andere partij. Het is een vorm van een damwedstrijd. Wie is de slimste? Wie kan vijf tot tien zetten vooruitdenken? Wie gaat agressief dammen en proberen de tegenstander te overbluffen? Wie gaat eerst uit van de defensie en van daaruit hoopt dat de tegenstander fouten maakt waaruit men kan profiteren? Uit alle bewegingen blijkt dat de oppositie agressief gaat spelen. Maar een goede dammer houdt daarmee ook rekening mee.


  Maak melding
 18. @Pakiratigri,

  jij maakt in je damwedstrijd direct al de eerste fout want dit komt van
  Vereniging van Economisten in Suriname die afhankelijk zijn, niet aan een
  partijverbonden zijn of namens een partij spreken, misschien is ganzenbord een
  beter spel.


  Maak melding
 19. Pakiratigri,

  Precies zo maakte men chandrikapersad Santokhi uit voor leugenaar toen hij aangaf dat onze staatskas leeg was. Men noemde zijn uitspraken ook een verkiezingsstunt. Het zijn mensen als jij die dit mooi land helpen vernietigen. Ik hoop dat jouw uitspraken te maken hebben met domheid of naiviteit. Want zoniet zal jij in HELL branden.


  Maak melding
 20. @Pakiratgiri

  Met stijgende verbazing lees ik Uw Postings! Volgens economische begrippen is Suriname faiilliet. Een begroting dient het doel een huishoudboekje om de grenzen van inkomsten en uitkomsten in de hand te houden. Een begroting waarvan ruim 8 miljard geleend moet worden om een begrotingstekort te dichten is voor ene klein land zoals Suriname gevaarlijk. Er zal een punt komen dat de leningen niet meer gedekt zullen worden en de onderpanden verzilverd gaan worden. China is hierin zeer gehaaid. Wanneer het zover is mag je je snuit lekker opentrekken!


  Maak melding
 21. Het lijkt op een aflevering uit de muppets show van de oranje tweeling debi en ramu soso giswerk ,nota bene het verhaal van die twee malloten over landen die geld hebben geleend bij China en niet direkt aan hun verplichtingen konden voldoen is een kant van het verhaal anderzijds heb j meer landen met een positieve out look alles kan j volgen via jou tube,die twee malloten zijn politiek bezig met hun vereniging vandaar dat niemand ze meer serieus neemt,wil niet veel over kwijt want landen kun j niet zomaar met elkaar vergelijken want er zijn andere factoren waar er rekening moet worden gehouden,ze hebben nooit zelf onderzoek gedaan,maar ze gaan er wel van uit dat het zo kan zijn amateurisme en politiek willen scoren heet dat


  Maak melding
 22. Pakiratigie damt nu ook op het niveau van Ton Sijbrands, Harm Wiersma, Rob Clerc , wijlen Jannes van der Wal.

  Grootmeester Internationaal Pakira: Jij houdt als goede dammer met alles rekening behalve als het gaat om de van moord verdachte Drugscrimineel die vele beloftes heeft gedaan en het land naar een bankroet heeft geleid.

  Je bent in mijn ogen een anti Surinamer. Je bent een Drugscriminele Lover.


  Maak melding
 23. Als je de woorden van de VES aanhoort zie je dat ze niet onpartijdig zijn. Er wordt gerefereerd naar nieuw bestuur. Als de VES onpartijdig was, had zij zich zonder meer geschaard achter de gelederen van de huidige regering. Dan zou er een coöperatie ontstaan zijn met als primair doel Suriname vooruit te brengen rekening houdend met wie aan de macht is. Dat is niet geschied. Het uiteindelijke doel is vooruitgang .Hoe onpartijdig kan je zijn als je dingen de grond in boort?

  Hoe onpartijdig kun je zijn dat je niet over alle gegevens beschikt maar dan nog een uitspraak te willen doen? Het rammelt aan alle kanten.

  Dus deze dammer gaat voort . En ganzenbord is ook een optie en dan zal ik vanuit de dammers kant
  het Ganzenbord benaderen. Zullen we kijken wie gaat winnen? En het gaat niet over mij ,maar het Surinaamse volk. Wie aan de macht is moet de kans krijgen en daarbij werken we niet met factoren die alleen maar een hindernis zijn.

  Dat is de primaire reden waarom Suriname zo kampt met vooruitgang. Er zijn mensen die dat niet willen omwille van Bouterse. Maar hij blijft nog hoor. So, make up your mind. Het wordt godverdomme een bittere pil om in te slikken , maar slik die pil in . Je zal er beter van worden.


  Maak melding
 24. @Papira-tigri : Internationale SCHULDEN kunnen door de
  Paarse Clan, NIET WORDEN AFGELOST, MET IN SRANAN GE-
  DRUKTE, ONGEDEKTE EN WAARDELOZE SRD-BANKBILJETTEN !!

  Paars moet met HARDE VALUTA KOMEN !!!

  NEKS NO FOUT, buitenlandse machten zullen ongestoord
  hun SLAG KUNNEN SLAAN !!!

  PS : De paarse Faillietmakers van Sranan juichen, hun
  prive-buit is al binnen en zal niet worden weggedragen/
  in bezit worden genomen door de buitenlandse schuld-
  eisers !!!!!
  DENG PAARS FROMMOE-POLITICI LOBI A KONDRE !!!


  Maak melding
 25. @ Astaman
  Uit welk gegeven heb jij kunnen afleiden dat pakiritigri een man is? Je spreekt immers over hij.

  Het artikel
  Wat is de autoriteit van de VES. Ik las ergens (Vliegende Hollander?) en dat zal wel zo zijn: een onafhankelijke organisatie. Ok dan.
  Jullie willen inzage in de Alcoa dossiers, jullie in deze de heer Steven Debipersad waarschuwt voor zaken die eventueel nog staan te gebeuren.
  Ik heb twee vragen
  waarom willen jullie inzage in het dossier?
  waarom wordt niet, het bewijs ligt er, gewezen op de monetaire financiering, die heeft plaatsgevonden
  Jullie kunnen en moeten financiën een draai om de oren geven. Het volk wordt NU misleid. Pak verdorie de balans erbij.
  Wat mij daarenboven NOG meer stoort is als, als, als er blijkt dat er inderdaad niet meer is uitgeleend dan het bankwezen aan spaargeld heeft binnen gekregen (dus niet monetair), wijs dan op het crowding-out effect. Het bedrijfsleven zal je dankbaar zijn.
  De twee zaken waar jullie het nu over hebben zijn zaken in de (nabije) toekomst.
  Bewijs eerst wat er reeds is gebeurd.
  Dan, dan sta je sterker en kan je inzage eisen en roepen over de rol van China in Suriname en daarmee geloofwaardiger overkomen.
  Ik kijk nu wel anders tegen jullie aan. Hebben jullie een eigen politieke agenda. Willen jullie er zelf/persoonlijk beter van worden door inzage te eisen.
  Ga pas naar het volgende hoofdstuk als je dit hoofdstuk voldoende hebt afgewerkt.


  Maak melding
 26. Pakiratigrie: Leningen worden door jouw geweldige regering als Inkomsten aangemerkt bij de jaarbegroting. Dit is waarom de macro econoom Guillermo Samson steeds heeft gezegd dat Wonderboy Gilmore tuinman is geweest bij het IMF.

  Leningen kunnen nooit worden geboekt als Inkomsten. Leningen moeten worden immers terugbetaald.

  Pakira, ben jij dezelfde mening toegedaan als Wonderboy Gilmore?


  Maak melding
 27. @ Pakiritigri
  “Als de VES onpartijdig was, had zij zich zonder meer geschaard achter de gelederen van de huidige regering”
  Wat een onzin.
  Als je niet voor me bent dan ben je tegen mij. Zo zie jij het.
  Nooit gehoord van countervailing power?
  Ik weer niet meer in welk essay van John Kenneth Galbraith dit begrip werd geïntroduceerd, maar oom Google kan je vast helpen.

  Wie aan de macht is heeft het voor het zeggen, heeft de touwtjes in handen, maar voert wel een beleid gericht op lange termijn. Op vooruitgang.
  Ik zie hier een ad hoc beleid, maatregelen die worden afgekondigd en weer worden ingetrokken.
  Ministers die de ballen begrijpen van wat ze aan het doen zijn.
  Ik schreef hier wel eens het beleid is: ” mobility without motion”
  ik vergeleek dit met een auto die stationair draait, hij draait wel, maar rijdt niet. Stilstand.
  ik denk dat ik toch te positief ben geweest. De heer Debipersad waarschuwt en ik denk dat hij waarschuwt voor achteruitgang


  Maak melding
 28. Is toch niets nieuws, het is algemeen bekend dat de chinezen alles overnemen, het zijn Bouta zijn matties, bij de chinezen kan hij ongelimiteerd lenen en zijn ziel en onze tegoeden verkopen. Nu haalt hij ook India binnen dus gaan de chinezen en hindoestanen straks elkaar bevechten. De blakaman gaat het bekijken, want zoals altijd het geval is, zal die zijn ziel wel verkopen aan de duivel als die hem een zak met geld gaat voorhouden.


  Maak melding
 29. Angst Agnst en nog eens angst zaaien Toen de regering naar het IMF toe stapte was de oppositie zo bang voor de maatregelen en de eisen die daaraan gekoppeld waren en nu is het angst voor de chinezen volgens een papieren eco oom .Ik zeg regeri g je bent op de goede weg


  Maak melding
 30. Nogmaals pakiratigri je noemt het dammen? LENING IS SCHULD. Als je niets hebt ga je lenen om er iets van te maken maar als je gaat lenen om je hoofd boven water te houden blijf je schuld houden denk als je dat kan er over na dan vergeet je het dammen.


  Maak melding
 31. Als ik aan debipersad en ramautarsingh hoort praten over economie,moet ik steeds aan het komische duo Wadorf and Statler denken uit de muppets show,deze twee malloten nemen het Surinaams volk niet serieus,of ze zijn zo arrogant bezig met hun gekochte diploma’s dat ze neerkijken op het volk,anders begrijp ik niet hoe j conclusies kan trekken over zulke serieuze zaken terwijl jij helemaal niet over de nodige documenten beschikt


  Maak melding
 32. Er is een duidelijk verschil tussen geld lenen van iemand en investeringen door derden. Bij lenen moet je als een lener terugbetalen, terwijl bij een investering dat niet het geval is. Daar is sprake van een bedrijfsrisico. De Chinezen verstrekken meer leningen dan ze investeren. De sectoren waar ze een beetje investeren zijn restaurants, supermarket en houtkap. De opbrengsten gaan in harde valuta terug naar China om via de Chinese banken weer tegen rente uit te lenen om uiteindelijk de grip in het buitenland te verstevigen. Als men deze handeling toejuicht, dan zijn ze de grootste landverraders dat op deze wereld bestaan.


  Maak melding
 33. Wanneer mensen investeringen plegen;dwz ze nemen risico’s ,na het betalen van de nodige belastingen kunnen zij doen wat ze willen met hun winsten daarvoor hebben zij risico’s genomen,de Surinaamse investeerders daarentegen betalen soms helemaal geen belastingen en vluchten met dat geld naar het buitenland


  Maak melding
 34. Nog vijf, nog vijf, roepen de Debielen wederom hier op Waterkant.

  Op naar de;
  – 18000 Volkswoningen
  – 18000 nog vijf Debielen o.a uit Groningen Nederland
  – 18000 Leningen (tegen buiten proportionele hoge rente)
  – 18000 Vierbaanswegen naar 18000 Luchthavens

  En de nog vijf Debielen gaan met 18000 bananen betalen.
  Je moet ziende blind zijn, wanneer je nog geloof hebt in deze criminele nog vijf Debielen.

  Zullen de kiezers wederom voor de staatskas rovers van de Nationale Dieven Partij kiezen?!


  Maak melding
 35. Grappig dat een partij die over zoveel deskundigen beschikt er sinds haar bestaan nog nooit in is geslaagd iets van blijvend aard in Suriname neer te zetten .Integendeel hebben ze veel kapot gemaakt.En nu komen ze met hun papieren deskudigen ons uitleggen hoe we het moeten doen.Ik zou eerst een onderzoek instellen of hun diploma legaal is verkregen .de grappenmakers


  Maak melding
 36. Dong DENKI :

  Wij weten WEL zeker dat deze Paarse machthebbers, al Onze Deviezen,
  al Ons Geld, al ons Goud en al de door Paars gedrukte Miljarden aan
  ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten, hebben DOEN VERDAMPEN !!

  Productie Krimpt en oa de 16.666 Bouta-Volkswoningen zijn NOG STEEDS
  onderweg naar Sranan !

  Deze corrupte Paarse bende heeft ons Land FAILLIET gemaakt !!!

  SOORTU CIJFER YU WANNI MORO !!

  PS : de nieuwe Paarse BAKBA-WINKRI-begroting met dekkingsgaten
  gaten zo groot als het stuwmeer ligt klaar !

  Leningen zijn volgens de Paarse faillietmakers, gewone staatsinkomsten !
  Studie gevolgd aan de LIMBO-Bakba-Winkri-Staatsuniversiteit !!!


  Maak melding
 37. Af en toe lees ik wat colums hier als de tijd het toelaat. Tot mijn verbazing valt mij op dat er 2 groepen hier op artikelen reageren, pro ndp en ati ndp. Inhoudelijk ver te zoeken, omdat men door woede wordt. Dat Surinamers ( deel ervan dan) gekozen heeft voor stilstand met de keuze voor ndp. En daarmee bedoel ik je weet als kiezer als je kiest voor een verdachte als president het land geinsoleerd gaat worden. Daarmee kies je ook voor armoede etc.


  Maak melding
 38. Ik vind het niet vreemd of je nou ndp nps de nex no fout mentaliteit is niet iets van nu iedereen slaapt en daar houden de bloedzuigers. Rijkelijk landen met verstand van zakendoen en de overheid maak zich niet druk met nix no fout


  Maak melding
 39. @Jiyani / @ Jojo , zijt gij net als Trump jaloers op de Chinezen? De aanwezigheid van China in Afrika en Zuid Amerika wordt steeds groter. China geeft leningen en hulp, bevordert er de investeringen en scheldt hoge leningen kwijt, maar stelt er ook de toevoer van grondstoffen naar China veilig en creëert er afzetmarkten voor Chinese goederen. Voor wat hoort wat. Veel westerse bedrijven zagen niets in investeringen in bepaalde sectoren in Afrikaanse landen. De Chinezen vullen deze gat op en maken er een succes van. Men vergeet dat de Chinezen ook vaak hun kop hebben gestoten om te investeren in heel veel landen. Veel Chinezen zijn hun geld kwijtgeraakt. Deze verliezen moesten worden afgeschreven. Maar de Chinezen hebben van hun fouten geleerd. Zij maken thans een succes van hun investeringen in de landen. De Chinese investeringen in Suriname stellen niets voor. Zij hebben veel meer geïnvesteerd in landen als Guyana, Trinidad, Jamaica,enz. Jullie moeten maar eens ophouden om angst op te roepen voor de Chinese investeringen.


  Maak melding
 40. Laat het land maar onderuit gaan. Het volk verdient de regering die ze hebben gekozen. Laat het volk maar voelen hoe het is om te worden genaaid. Geen greintje medelijden met Su.


  Maak melding
 41. Ik ga nog even naar wt artikelen in de grondwet zoeken om na te gaan of de aangegane leningen wel voldoen aan de wettelijke eisen. En let op: ik ben geen jurist en toch voel ik het aan mijn ballen dat er iets niet klopt. ik kom hierop terug.


  Maak melding
 42. Trouwens het verhaal van de VHP-er Debipersad is informatie van slechte kwaliteit. De regering van Sri Lanka ging leningen aan bij China om show projecten op te zetten. Er is veel geld geïnvesteerd in een luchthaven die per jaar minimaal 1 miljoen passagiers moest verwerken. Deze luchthaven verwerkt echter per jaar niet meer dan 50.000 passagiers. De regering van Sri Lanka liet ook een groot cricket stadium met Chinese leningen bouwen. Deze stadion wordt echter niet gebruikt voor wedstrijden. De regering liet ook een grote haven bouwen met Chinese leningen maar deze haven bleek ook een show project te zijn. Kortom de regering van Sri Lanka heeft zich behoorlijk in de nesten gewerkt met Chinese leningen die terugbetaald dienen te worden. In Suriname gaat het niet om show projecten.


  Maak melding
 43. beste RobG ik ben niet jaloers op China.

  Het is een super staats kapitalistisch land waar de rechten van de werkers niet betekenen. Ik hoop dat u de documentataire over Foxcon (Apple fabriek) gezien hebt en hoe de werkers er geintimideerd werden en hoe zij met 12 mensen in een kamer ondergebracht worden.
  Welvaart en Welzijn bestaat in China niet voor gewone mensen. Dus niets om jaloers op te zijn.
  Ook kwa vernieting van de aardbol komen ze na de VS op een goede tweede plaats

  Verder verwijs ik u naar de boekjes “Winner Takes All” en “The Looting Machine” om de praktijk van China goed in beeld te krijgen. In die praktijk is weinig ruimte voor giften of subsidie eerder het tegen over gestelde.
  Chinese wegen zijn duur en ze zijn slecht. Afrika is een gratis gevangenis voor de Chinezen. De Chinese dwangarbeiders kunnen daar toch niet weg lopen want ze zijn makelijk terug te vinden en moeten voor hun leven vrezen als zij zich buiten hun gemeenschap begeven zonder bescherming.

  China investeert niet in China, China financieert Surinaamse investeringen in Infrastructuur en daarmee haar eigen export. Die export financiering doen zij zonder scrupules en bijna misdadig:
  1 >> De offerte is pakweg 60 tot 100% hoger dan de echte aanneemsom ofwel suriname neemt een te hoge lening.
  2 >> China betaalt de Chinese aannemers en leveranciers zodra zij geld nodig hebben en Suriname betaalt al rente en aflossing ver voor dat het werk gereed is, Als het werk door alle gedoe al ooit opgeleverd wordt.
  3 >.> De Chinese aannemer betaalt direct terug aan de exportbank wat het teveel in rekening brengt waar door Suriname rente betaald ovcer een veel hogere lening dan noodzakelijk zou zijn.


  Maak melding
 44. Als geld schieters een mooie kans zien dan draaien ze de schuldenaar de duimschroeven aan.
  ..
  Direct of indirect zijn de parastalen ook beleend of als zekerheid gesteld. Stel je voor dat er een grote oliebel of goudader gevonden wordt en China haar geld gaat terug eisen?? Wat dan ?? Gaat China er dan met de buit vandoor?? Het is niet uitgesloten. De DNA moet daar absolute duidelijkehdi over krijgen en zich niet met nog meer leugens laten afschepen.


  Maak melding
 45. Nou ik geef pakiratigri gelijk want voor de Chinese regering maakt het niet uit wie de laken uitdeelt ze werken gewoon met oppositie en coalitie aan de machtige niet zodra je politieke partij maar scoor kan je gaan lenen


  Maak melding
 46. dit treedt idp van mijn vorige reactie
  de Regering Bouterse mikt zeker op een mega olievondst en begint als een dolle christen schulden te maken. Dit is zuiver een “N” mentaliteit

  Bouterse heeft samen met de overige regeringspartners gemeend zich te moeten opstellen als de heersers van leven en dood en het volk moet z’n smoel dichthouden, heeft dit land allang op de veiling geplaatst.
  Bonkoro Bouterse is net geschikt om mensen te moorden en niks anders.


  Maak melding
 47. @ RobG
  U zwetst weer. De luchthaven van Sri Lanka bezet per jaar miljoenen mensen. Alleen al aan toeristen.
  De haven staat vol met containers en is en ontvangt dagelijks Schepen.
  U beledig de Chinezen die u eerst als slim en zakelijk weergeeft door ze nu aan tr smeren dat zij in prestige projecten zonder business case voor hun investeren.

  U bent een windvaan die fabeltjes opschrijft


  Maak melding
 48. Ai boi RobG.
  Lullen kan je wel echter zonder enige klank in je betoog die gebaseerd is op logica en commom sence.
  Jij RobG geeft aan dat:
  De regering van Sri Lanka ging leningen aan bij China om show projecten op te zetten. Er is veel geld geïnvesteerd in een luchthaven die per jaar minimaal 1 miljoen passagiers moest verwerken. etc.

  Wat een dom stom voorbeeld van show projecten. Inderdaad het woord show zegt het al.
  Er is geinvesteerd in iets tastbaars waarvoor een lening is afgesloten wel of niet optimaal te gebruiken.
  In Suriname sluit men leningen af om hoofdzakelijk consumptie te financieren waardoor er nagenoeg niets kan worden geshowed.
  Geld lenen en uitgeven aan kinderbijslag, carifesta, naschoolse opvang, betalen van rekeningen aan leveranciers voor geleverde goederen etc.
  Lenen voor het opzetten van een fabriek voor prefab woningen waarvan de eerste betonplaat na 3 jaar nog moet worden geproduceerd.

  RobG
  Ik denk dat jij zelf een show project bent waarvan word aangegeven dat dit heet “afgestudeerde pseudo econoom” die zlefs geen hefboom faktor kan zien in financiering laatstaan in eindwaarden van ROi


  Maak melding
 49. Maar de Surinamer doet niets hiermee. Ze vinden alles goed. Als er maar geld komt om hun feesten te kunnen
  betalen.De Surinamer draagt de lasten maar klaagt niet.


  Maak melding
 50. Jojo, u verstrekt informatie over de luchthaven en de scheepvaarthaven van Colombo terwijl ik het heb over nieuwe projecten van afgelopen tien jaar in andere regio’s op Sri Lanka. U vergaard net als Bigi Sma de informatie met een dikke filter op. U beiden denkt tegen mij te kunnen scoren met ” fake nieuws “, terwijl mijn informatie uit respectabele bronnen komt. Maar ik kan het jullie als tegenstanders van de NDP regering niet kwalijk nemen als gij niet weet hoe een onderzoek naar informatie opgezet en uitgevoerd moet worden. Ik heb als ” nep – econoom ” wel een Nederlandse eerstegraads bevoegdheid op dat gebied. Ik doe wel aan degelijk onderzoek. Mijn advies. U moet beiden zich o.a. meer gaan specialiseren in ” desktop research”.


  Maak melding
 51. Want de regering heeft aangegeven dat het wel aan de aflossing kan voldoen. De regering is de hoofdverantwoordelijke en niet deze ‘door- de-bomen-zie-ik-het-bos niet-meer’ econoom.
  aldus: Paarse Trol Pakiritigri

  Bouterse benoemt veroordeelde criminelen als hoofd van ministeries en bij staatsbedrijven.

  Dus alles wat drugsdealer/coupepleger/moordenaar Bouterse beweerd, neem ik met grote korrel zout,


  Maak melding
 52. @Robje-G-huisslaaf-van-Opa-Desie :

  Zie de Chinese Begroting van uw Paarse Sranan-regiem :

  BEGROTINGSTEKORT is NIET 1,6 doch 8,7 MILJARD SRD,
  berekend volgens de Desk-Top-Research-Methode !!!!!

  ALLE Srananmans lachen inmiddels om de NEP-Begroting
  van de Paarse LIJDERS !!!

  PS : Wanneer drukt Paars weer, in het GEHEIM, enkele
  MILJARDEN ongedekte SRD-Bankbiljetten ??????????

  De PRODUCTIE in Sranan moet volgens de Paarse deskundigen
  nog verder omlaag ! Dan zullen de valuta binnenstromen !!!


  Maak melding
 53. Rob G.
  Ken jij die torie van die Chinese winkelier en die Surinaamse vrouw?.
  Neen? Dit heb ik nooit durven vertellen omdat het te pikant is, maar jij dwingt mij ertoe. Die torie:
  een urinaamse vrouw had geen geld maar had levensmiddelen nodig. Ze ging naar de Chinese winkelier en deed hem een bod. Sex in ruil voor boodschappen. De Chinees stemde toe en de vrouw mocht de boodschappen uitzoeken die ze nodig had. Toen ze klaar was gingen ze in een achterkamertje om datgene te doen wat afgesproken was. Kennelijk heeft de vrouw zo genoten dat ze zonder boodschappen naar huis ging. Thuis aangekomen ontdekte ze dat ze de boodschappen vergeten was en stuurde haar dochter om de boodschappen op te halen. De dochter deed wat haar gevraagd werd, maar de Chinese winkelier ontkende dat ze boodschappen daar tegoed had. Wat moet ik dan aan mijn moeder zeggen vraagt de dochter wanhopig.
  O zegt de Chinees: zeg aan jouw moeder: te pipie tranga, hatie safoe, ma te pipie saffoe hatie tranga.
  Ik hoop dat je met deze kleine anekdote begrijpt hoe keiihard zakelijk een Chinees kan zijn. En lezers, sorry voor dit schuin verhaal. Ik werd door die Rob G. ertoe gedwongen om het te vertellen.

  Dus nu snap je wat er zal gebeuren als Suriname haar schulden aan China niet zal kunnen aflossen.


  Maak melding
 54. Wat een schande dat men suriname na de onafhankelijkheid nu geeft aan chinezen die alleen maar daar zijn voor eigen gewin.
  We maken ons id ogen vd chinees compleet belachelijk!
  Na 1975….heeft men het land letterlijk kapot gemaakt vooral de periode bouterse is hierbij kwalijk te nemen.
  Wat er verder staat te gebeuren in suriname is bekend….kijk naar afrika sri lanka en vele andere landen die zijn (geholpen) door chinezen.

  Degene die denkt dat suriname hier bovenop zal komen …is een dromer.
  Ze hebben ons water electriciteit alles waar een bevolking van afhankelijk van is…
  Kijk wat chinezen hebben gedaan met de grieken …die opeens zonder water waren.
  Ik ben klaar met suriname kan dr helaas niet meer leven vw de corruptie.
  Ik denk dat tegen de tyd dat surinamers beseffen wat dr gebeurd …ze zullen emigreren naar nederland.
  Net zoals na 1975…..


  Maak melding
 55. Wat ik vindt is ,dat als je leent weet je dat je terug moet betalen, daar is toch niets gek aan.
  Je vraag ook hoe hoog de rente is op die lening.
  Je kan ook nee zeggen, en daarbij komt dat je moet in schatten of je het kan terug betalen.
  Dat geldt toch altijd bij een lening, klein of groot je moet terug betalen, Chinees of niet.


  Maak melding
 56. @John, jouw anekdote is proza om op de lachspieren in te werken. Ja, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Humor is ook belangrijk in het leven. Maar het valt me op dat men vergeet dat de Chinees ook moet investeren in zijn zijn handel waarmee hij zijn brood verdient. Dit investeren brengt ook grote risico’s met zich mee. Maar de Chinees heeft vele mensen geholpen die op rekening bij hem konden kopen. De Chinees stelde vertrouwen in zijn klanten en velen zijn door deze houding van de Chinese winkelier geholpen waardoor gezinnen hun kinderen konden voeden. Gelukkig zijn er maar weinig mensen die vallen over het noeste werk van de Chinees. De Chinees werkt hard.


  Maak melding
 57. Rob g snap je dan niet dat als mensen op krediet moeten lenen voor boodschappen bij de Chinees, dat dat de oorzaak is van een waardeloos ndp regering. Maar aangezien jij doofstom en blind bent neem ik het je niet kwalijk dat je achterlijk bent!


  Maak melding
 58. In Nederland gebeurden dat ook, daar had je kapper Alebes, als je even geen geld had gaf je je ring of armband of wat dat ook en had je weer even geld, je kon het terug kopen als je kon.
  De Mannen werkten Vrouwen ook, maar de baas gaf ze niet genoeg geld.
  Meestal lag dat aan de Baas.
  Maar in Suriname is het anders natuurlijk.


  Maak melding
 59. @ RobG 22 oktober 2018 at 09:56
  Jojo, u verstrekt informatie over de luchthaven en de scheepvaarthaven van Colombo terwijl ik het heb over nieuwe projecten van afgelopen tien jaar in andere regio’s op Sri Lanka

  RobG
  U wordt echt humoristisch. Er zijn op Srilanka 3 haven locaties waarvan alleen Colombo de moeite waard is. Die van Colombo is juist nu in ontwikkeling.

  Op Srilanka is Bandaranyke de enige luchthaven die er toe doet de rest zijn verharde strips met wat lokaal gedoe maar geen luchthavens waar iemand iets te zoeken heeft. Waarom zou men vliegen naar andere locaties op SriLanka.

  Ook al zijn de Tamils het slimst de Singalese meerderheid in het land gaat echt niet in onnodige luchthavens investeren als de toeristen allemaal aankomen op Bandaranyke en goedkoop en efficiënt over door het land kunnen reizen.
  Zakelijk kan men alles af in Colombo.

  U praat recht wat krom is.


  Maak melding
 60. Wanneer er al schaarste is aan goederen in SRANAN,

  dan zullen de Paarse machthebbers, aan China dicteren

  wat de wurg-voorwaarden, wurg-rente etc zijn voor de

  volgende LENING !!

  IJAAAAH TOCH !!!

  MORO DONG LEKI PAARS NO DE !!!!!


  Maak melding
 61. @frantz
  Alle grote lening overeenkomsten hebben default clausules, ofwel wat te doen. IJ in gebreke blijven van de lener.
  Toen Staatsolie te weinig winst maakte en wel dividend aan de staat bleef betalen traden ING en Credit Suise direct op en eisten aflossing. Indien dan niet afgelost wordt nemen ze het beheer over. Gevolg was in paniek een veel duurdere obligatie lening.
  Als Suriname niet aflost en geen rente betaald aan China zullen:
  1>> Geen nieuwe leningen van wie dan ook kommen omdat Suriname bewijst niet te kunnen betalen. Dan staat de overheid voor het blok en zal het haar tafelzilver in de ramsj moeten doen voor o.a. China.
  2>> Zal China haar rechten gaan op eisen en dat sneller kunnen doen dan andere schuldeisers omdat zij het best op de hoogte is van de wanhopige positie van de regering.


  Maak melding
 62. Surinaamse leger stelt geen puf voor. Als we bigi doen maaien ze binnen 15 min over heel het land heen. Bedankt he bouta, tering hoerenkind. En de kiezers ook bedankt, achterlijke schapen.


  Maak melding
 63. Bauwta en zijn paarse rovers lachen het gehele volk en oerdom tot in hun botten zijnde debiele aanhangers letterlijk en figuurlijk uit. Mooi beet voor al die paars verarmde stommelingen die oom Vene in 2010 en 2015 hebben verwijt voor zijn degelijk bestuur. Heden schijten het gros der ndper’ s echt een stinkend grote ddb buffelige paarse schijt hoe te overleven. Veel ndpers zijn verworden misdadigers en weten bliksemsgoed hoe land en volk misdadig worden bestuurd. Wie de ndp niet haten zijn debet aan het onrecht en steeds groter wordende misdaad. Ndp is de vloek die land en volk blijft teisteren, dankzij het oerdom paarsdom volk. Eeh ndper’ s stem weer in 2020 voor nog meer paarse schijt vol armoede.


  Maak melding
 64. Na ons de zondvloed. Het gros der paars verworden paria’ s krijgen nog slang en hond, gratis te eten zonder het te weten na 2020 , als ze weer gewetenloos oerdom, debiel, idioot, dwaas gaan stemmen voor nog vijf wi ka didibri Bauta jaren. Oma en opa taki, ai niet alleen slang en hond maar nog meer paarse ddb gratis ddb stront vol mega schulden gaan ze krijgen, ook hun nageslacht. Wi dat e tegi ndp van hoofd tot voetzool. Stil. Zeg dat niet aan awarie krasi dormie Steve meye , de mpp valse tienden eisende zichzelf verrijkte apostel van domme volgelingen aka de valse ddb apostel der staat. Ook niet aan Misikeba de mpp paarse leugenrprofeet. Neks no fout, krijsen het gros der mpp ddb oerdom dwaas debiel idiioot verslaafde dwaze ndp volgelingen. Want in 2020, ze gaa wee voo vijf.


  Maak melding
 65. De regering leent er maar oplos en probeert via eigen bevolking hun eigen gat te dichten. Probeer jij maar als landgenoot geld overgeboekt te krijgen uit Suriname, 1,5% van het geld is voor de “staatskas” en een half % voor de bank.
  Waar in hemelsnaam kan iemand mij uitleggen waarom de regering het recht heeft om 1,5 % op te moeten eisen, administratief hebben ze er niets mee te maken en belasting over het geld is ook al betaald, maar die 1,5 % is blijkbaar hun eigen persoonlijke bonus, en je kan er niets aan doen dan gewoon te betalen, wil je toestemming krijgen om de overboeking te kunnen maken.


  Maak melding
 66. Suriname is eigenlijk het enige land wat systematisch werd bebouwt,tesamen met andere bevolkings groepen,naar een onafhankelijke staat. Nu moet het nog leren lopen” en dat betekent dat Suriname nog in de kinderschoenen staat anno 2019..! Een president die gekozen werd en de vrijheid aankondigde 25-11-1975 ( wijlen de eerste president Johan,Henri Eliza Ferrier ) maar nadat hij dood ging zichzelf notabenen in Nederland liet begraven..! Dat is net als één kind zijn ouders kwijt geraakt,en in een weeshuis wordt geplaats,dat is wat Suriname s overkomen..! En dat zullen wij als Chinezen niét vergeten,dat Suriname in de huidige situatie eigenlijk een gezond kind is,wat moet leren lopen en China wetend is,dat het kind óók kan vallen omdat het een kind is..! Dus de huidige situatie is dekolonisatie van de Nederlandse taal op papier in Suriname,en tezamen (alle bevolkingsgroepen) inclusief de Chinezen komen we er vanzelf wéér uit. Doelend op het feit dat Chinezen ver voor de onafhankelijkheid van Suriname aanwezig waren,maar niet om deel tenemen aan de kolonialisatie,maar juist om deel tenemen aan de dekolonisatie. Maar om een lang verhaal kort tehouden,Suriname hoeft zich géén zorgen temaken om de toekomst,want wat de toekomst zal brengen voor Suriname,is één land van vreugd en zonneschijn..! Ubuntu


  Maak melding
 67. Zielig hoor…

  We geven voor een ka voedselpakket ons bestaansrecht op suriname geeft men op etc…
  De slavenmentaliteit is zoals ik nu zie nooit verdwenen ..men geloofd heilig dat bouta alles zal oplossen.

  Wat zullen we voor de generatie hierna achterlaten!!

  Jammer dat generatie na generatie belogen word en we weer teruggaan slavernij dit keer niet van nederland maar china,er zijn zoveel voorbeelden hoe chinezen ons zien en wat ze van plan zijn.

  Ons volk …zal altyd slaaf blijven,gekke is dat men dr zelf boor kiest!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES