maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijZoon Chinese immigrant: Ik ga nooit uit Suriname, ik ben een rasechte...

Zoon Chinese immigrant: Ik ga nooit uit Suriname, ik ben een rasechte Surinamer

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 okt – “Ik ga nooit uit Suriname. Ik ben een rasechte Surinamer.” Dit zegt Micle Fung (67), zoon van de Chinese immigrant Fung You Kee. De oudere Fung kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Suriname. Na zijn contracttijd op de suikerrietplantage Mariënburg, ging Fung de handel in. Soeng Ngie & Co., het winkelbedrijf dat hij oprichtte, bestaat binnenkort tachtig jaar. De doorzetting levert binnenkort het derde filiaal op van ‘Soeng Ngie.’

In de samenleving en ook buiten (Nederland) staat Soeng Ngie bekend als specerijenspeciaalzaak. Vooral uit China wordt veel ingevoerd. Het is waar het bedrijf groot van is geworden. Werklust van begin af aan gold als ijzer voor het fundament. “Wroko no é kiri suma (van werken gaat niemand dood, red.).” Micle noemt dit tegenover Dagblad Suriname zijn lijfspreuk. Hij kreeg het mee.

En ook respect en hulpvaardigheid. Micle merkt dat in dit opzicht veel verandert in zijn vaderland. Het helpen van elkaar komt veel minder voor. “Yu no musu kibri yu anu nanga futu leki gowtu (je moet je handen uit de mouwen steken, red.) was nog een spreuk waar vader Fung zijn nageslacht mee achterliet. Met het resultaat zo tastbaar, Soeng Ngie is een Surinaams begrip, valt Chinese succes in Suriname moeilijk beter te beschrijven.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

41 REACTIES
 1. “Ik ga nooit uit Suriname. Ik ben een rasechte Surinamer.”

  Micle ik kan je begrijpen en verwachte ook niet anders van je.
  Sranang heeft en geeft zeveel je wilt als je maar gefocust blijft wat je wilt.
  Micle, jij bent geboren in Suriname maar ook je broers en zussen. Jullie hebben veel geleerd maar ook gelaten tijdens jullie jeugd om vandaag de dag hierop terug te kunnen vallen.

  Ik wens Soeng Ngie en in het bijzonder Robby en Micle, die het bedrijf nog steeds staande houden in deze moeilijke tijd, en Michiel zoon van Micle ook jij die hiervoor word opgeleid en begeleid heel veel succes en bedankt voor de wijze waarop jullie de samenleving tegemoet treden in jullie volle vreugde en dankbaarheid.

  Soeng Ngie proficiat, gefeliciteerd met het 80 jarig bestaan van jullie familiebedrijf.
  Op naar de 100 jaar, de volgende mijlpaal, want dat ligt te wachten in de toekomst.

  Micle en Robby en Michiel en allen van Soeng Ngie bedankt.


  Maak melding
 2. suriname is van indianen,hindustanen,javanen,creolen,en niet van mensen die komen profiteren,als het fruit rijp is te plukken .
  de mensen die het land vergiftigen en vernielen moeten er uit .


  Maak melding
 3. @ingi,
  Het is goed te merken dat jij daar in het diepe binnenland verstoken bent van informatie. Niemand neemt het je daarom kwalijk dat je vanuit je pyjakka allerlei onzin uitkraamt.
  Ik ben ervan overtuigd – de familie Fung You Kee kennende – dat deze familie zich in vele opzichten meer Surinamer voelt dan menigeen die jij in je posting benoemt.
  Bovenal, papa Micle en zoon Miquel bezoeken u.h.v. hun hobby zeer regelmatig de diepste binnenlanden van het land. Vergeet daarbij niet hun bijdrage – hetzij direct hetzij indirect – aan de ontwikkeling van de gemeenschappen van die oorden.
  Dus @ingi, even een toontje lager zingen ja!?
  De Surinaamse gemeenschap zou desnoods maar over een fractie van de inborst van de familie Fung You Kee moeten beschikken, dan had het vandaag de dag anders uitgezien voor land en volk.
  @ingi tek yu pyjakka nanga yu amakka da yu dompu.


  Maak melding
 4. Het lijkt er niet op dat Micle en/of zijn vader (en de gehele familie Fung) van iemand of van Suriname heeft geprofiteerd. Ze bieden alleen hun producten te koop aan en het is aan een ieder om het te kopen (of niet te kopen). De producten worden ook voor normale prijzen aangeboden.


  Maak melding
 5. Van werken is nooit iemand doodgegaan?
  Vraag het de mijnwerkers en anderen die zeer zware beroepen uitoefenen onder slechte omstandigheden!


  Maak melding
 6. Ik wens de familie Soeng Njie veel succes.
  Jullie zijn en blijven Surinamers. Staan ook ervoor open de bevolking jullie kookkunsten te leren. Jullie zijn een vredig volk. Houden zo proficiat.


  Maak melding
 7. Wij zijn trots op alle werkende surinamers.
  Surinamers die niet verlegen zijn om te werken.
  Suriname is een mengelmoes van rassen waaronder ook de chinezen.


  Maak melding
 8. Ik heb respect voor alle Surinamers : vooral voor de werkenden, en de gene die niet willen
  werken moeten nu wat gaan doen !! Muv de gene die invalide zijn, want die willen misschien wel
  maar, is niet in staat om dat te doen.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 9. Een felicitatie aan de Chinezen is op zijn plaats.
  Deze Surinamers komen zelden negatief in het nieuws. Zijn zonder meer hardde werkers.
  Ze hun dingen hun dingen in besloten kring en treden zelden op de voorgrond en dat siert hen.


  Maak melding
 10. Als men praat over Indianen dan heeft men over Chinezen. De eerste mens dat de zee overstak naar Noord Amerika tot Zuid America is een Chinees geweest. Van oorsprong zijn dus Indianen Chinezen. De witte mensen/Europeanen hebben een poespas van gemaakt.

  Chinezen zijn geen hebberige mensen, dit moeten wij bij onszelf zoeken. neem maar een kijkje bij Santo Boma of bij de hangjongeren.


  Maak melding
 11. Ingi ja klopt ik noem jou naam ,ik.vindt jou zo negatief en een zielig.projectiel,die man is immigrant en weet niet beter . Hij is daar geboren endurf jij zo te praten ,tuurlijk mag jij jou ongezouten mening geven.negatieve straling maar dit.slaat nergens op wel dan is Suriname ook niet van andere bevolkingsgroepen want die zijn ook importanten.als je niet.weet wat je moet typen lees en houd je bek.weet je hoeveel donkere met chinezen zijn dus meneer je bent surinamer en wat dat ding schreef is onzin is iemand die zich als een.indiaan wilt voordoen.om onrust te stoken .mensen zomaar beledigen had het vandaag nog over mijn werk met een marrokaan die mij.vroeg waaromjullie donkere geen eenheid hebben,bingo net wakker door dit soort kwaadaardige laat mij het netjes houden ,jemig en waar het jou goed gaat is jou vadersland en schelden doet.mij niets teken.van zwakte aan jou kant.ken in nickerie als ik.op.vakantie bent zoveel chineze graven achterlijkheid.en wat mij woest maakt gebruikt hij een ander naam dus ingie gaan sommige weer op indianen schelden en die dombo zit te lachen. Die schaafijsverkoper


  Maak melding
 12. @Aswin,

  Jouw reactie heb ik een paar keer gelezen, maar kan dr geen touw aan vastknopen.
  Kan je misschien iets duidelijker zijn? Gebruik hoofdletters. Maak zinnen en zet achter elke zin een .
  Misschien dat ik je reacties beter kan volgen en begrijpen.
  Je kan het!


  Maak melding
 13. @ Jiyani
  Aswin trekt van leer tegen Ingi. Laatstgenoemde is van mening dat:
  Chinezen zich geen Surinamer mogen noemen en dat zij het land komen vernietigen en moeten volgens hem er dan ook uit.
  Verder is hij van mening dat de persoon, die zich Ingi noemt geen echte Ingi is, maar met zijn nickname onrust wil stoken.
  Ook vindt hij dat Surinamers nooit samen zullen optrekken.
  Wat dit laatste betreft ben ik het wel met hem eens.
  Surinamers gunnen elkaar niets. Ik ben juist heel blij als een Surinamer iets bereikt.
  Jij hebt er wel zin in vandaag zie ik. Ik heb verschillende postings van je mogen lezen vanavond

  @ Bigi Sma
  Hoe is ’t?
  Zo te lezen ken je de familie Soeng Ngie.
  Ik ken ze niet hoor. Alleen zijn vrouw. Ze gaf een feest voor hem toen hij 50? werd in Nederland.
  Ik was daar, jij misschien ook.


  Maak melding
 14. Bij deze wil ik alleen allereerst u danken dat u aangeeft dat ik het kan. Punt twee ik.heb mij op school.al bewezen en daar zijn mijn ouders trots op.drie die punten.heb ik wel gehoord lig aan mijn foon ,zinsopbouw zo ik wel maar was zo boos sorry daarvoor.en als laatst soms snap ik sommige mensen hun zins opbouw niet maar lees het aandachtig en.kom eruit ook een pre en het gaat om de boodschap niet om de taal anders zo ik geen feedback van u krijgen want als u in het Arabisch schreef zo ik u ook miet kunnen beantwoorden fijne avond verder is een gewone site hoef geen examen afteleggen maar desondanks bedankt voor de tip,zal eraan werken.maar het is en.blijf niet mijn taal die is mijn helaas afgenomen dag lieve mensen


  Maak melding
 15. @ Jiyani,

  waarom moet je jij altijd andere mensen de les lezen. Als je het verhaal van
  Aswin rustig leest is het prima te begrijpen. Misschien vergeten de leesbril
  op te zetten. Aswin ga door met schrijven hoor, het is prima te begrijpen.


  Maak melding
 16. Forza
  Jiyani leest niemand de les. Wel is het zo dat zij mensen te allen tijde van repliek dient.
  Of dit altijd verstandig is, dat is een ander verhaal.
  Wat de posting van Aswin betreft
  Ik ben het met hem eens dat het om de boodschap gaat.
  Er zijn hier een tweetal mensen, die nogal wat fouten maken, niet zozeer omdat zij de grammatica niet machtig zijn, maar omdat zij zich willen bedienen van bombastisch taalgebruik.
  Te vergelijken met Surinamers die met een hete aardappel in hun strot praten. Grrrrrrrr

  Aswin,
  schrijf rustig door, maar ik zou het ook op prijs stellen als je kortere zinnen maakt.


  Maak melding
 17. Dank u nee we leren van elkaar ik voel mij niet beschaamd ,ik vindt dat wij surinamers moeten kunnen tegen kritiek en ja soms is het niet leuk te horen,maar wat hij vergeet is niet echt formeel etc dis ik tip met een klein telefoontje in de trein, maar ik vond het niet nodig Chinezen aan te vallen terwijl hij aangeeft surinamer te zijn, vindt ik het niet nodig mensen zo zwaar te beledigen . We moeten een.eenheid proberen te zijn maar wij kunnen niet ,die marrokaan zei.ik.ben rasecht marrokaan ik.zei.sorrry hoor maar jullie mogen geen berbers,die andere zei sorey ik ben echte turk weer zei ik.van sorry maar jullie willen.die koerden geen land geven.hij werd woest, ik zei vroeger in Suriname heb ik.met mijn eigen oren gehoord waar surinamers tegen mij zeiden doe niet als een vosstrong djoeka ik kon goed sarramakaans is mij eruit.geslagen dus ik.weet wat.ik.praat sorry voor mijn.taalfouten,heb gezien waar ze boslandcreolen.gingen.uitlachen.voor djoeka.hier ook in nl voor bokoe en we zijn.hetzelfde laten wij een worden of proberen


  Maak melding
 18. Haha, Aswin da’s lache.
  Ik ken de term ” vostrong djoeka” nog, maar bokoe ken ik niet.
  Ik maak ook veel fouten als ik mijn tel. gebruik.
  Ik stuur zelf berichten naar verkeerde personen. Dat is pas stom
  Je posting kort samengevat; we wijzen voortdurend naar anderen, terwijl we zelf net zo hard mee doen.


  Maak melding
 19. Waarom zaten de witte mannen niet achter de Chinese vrouwen aan? Simpel er waren geen Chinese vrouwen. De eerste Chinezen bestonden uit ruim 300 mannen en slechts 3 vrouwen. Dat is ook de reden waarom Chinezen in die tijd met zwarte vrouwen trouwden.
  De eerste Chinezen waren ook ongeschikt voor de landbouw. Reden ; het waren geboren handelaars en dus ongeschikt om de plaats van de vrijverklaarden over te nemen.
  Ook waren ze gebonden aan wurgcontracten. Gevolg: Chinezen op de vlucht richting Berbice omdat ze dachten dat het daar beter was dan Suriname . Het gekke was dat de Chinezen in Berbice het omgekeerde deden. Ze sloegen op de vlucht richting Suriname om het “beter” te hebben.
  De op de vlucht geslagen Chinezen werden deserteurs genoemd. En ze werden in die tijd gestraft door de varende rechter, die op de plantages recht ging spreken. Tegenwoordig hebben we de rijdende rechter. Dezen gingen ook niet met de SMS (scheepvaart maatschappij Suriname), maar met de koloniale vaartuigen naar de plantages. Ook kregen de deserteurs taakstraffen: vele maanden tot jaren OW (openbare werken) dat betekende: straten wieden , trenzen ophalen etc.
  Ook zijn er op de diverse plantages echte oorlogen geweest tussen de Chinezen en vrijverklaarden, die door tussenkomst van militaireen moesten worden gesust. Dit alles staat niet in de Surinaamse geschiedenisboekjes.
  Dus: wees niet jaloers op de Chinezen, want die hebben ook hele harde tijden en omstandigheden in Suriname meegemaakt. Het waren de voorlopers van de latere Brits Indiërs en Javanen, die ook aardig wat ellende in Suriname hebben meegemaakt. Toch moeten we blij zijn met hun aanwezigheid in Suriname. Ze hebben bewezen net als onze Brits Indische en Javaanse voorouders, te kunnen overleven in een harde samenleving..
  Ja, en als deze mensen het niet hadden overleefd, dan waren wij er niet. Wees dus trots en dankbaar al deze mensen, die Suriname gemaakt hebben wat Suriname nu is. Alleen hebben klootzakken de boel verpest en het mooie werk van al deze mensen teniet gedaan..


  Maak melding
 20. We moeten ophouden met negatief over bepaalde groepen te zijn.Een ieder heeft zo zijn eigen instelling wat normen en waarden betreft.Maar mensen laat ons vooral proberen positief naar elke ras en of kleur in de samenleving te zijn.Als we proberen een goede buur of vriend te zijn zal er zeker iets positief bij de anderen overblijven.Het is zo jammer dat een samenleving die zo mooi kan zijn door nare vooroordelen wordt overschaduwd.Als je een kind bij de geboorte leert om voor het goede in mensen te gaan zal het vergeten dat de andere een andere kleur of cultuur heeft.Waarom blijven verwijten en schelden.Laat ons met zijn allen kijken naar mooie ontwikkelingen en zo nog redden wat we kunnen redden van onze samenleving.Bedankt dat je dit hebt willen lezen.


  Maak melding
 21. Suriname is van Indianen (overigens, heel Zuid-Amerika is oorspronkelijk van de Indianen).
  Daarna kwamen de Chinezen naar Suriname, daarna de Hollanders c.q. Joden die de Creolen ontvoerden naar Suriname, daarna kwamen de Indiers, daarna de Javanen, daarna de Guyanezen (zowel uit Brits-Guyana als Frans-Guyana), daarna de Libanezen, daarna de Haïtianen, en als laatste groep gingen de Brazilianen naar Suriname (en andere versnipperde groepen zoals enkele Amerikanen, enkele Nigerianen, enkele Marokkanen, enkele Turken, een groepje Filipijnen, een groepje Venezolanen, etc.).


  Maak melding
 22. @Pico Quote: Surinamers gunnen elkaar niets. Wel, dit gezegde is een generalisatie, en is iets wat voor ieder volk geldt. Ook in Nederland kunnen ze er wat van. Surinamers houden van te bléren(ik ga ook generaliseren hor) Surinamers dit, Surinamers dat. T is gewoon mensen eigen om een scheve bek te trekken als een ander meer heeft of succes boekt. Klaar! En aan @ Ingie : die Chinees heeft even veel recht als elke andere nazaat van immigranten in Su te zijn en zich Surinamer te voelen. Chinezen zijn hardwerkenden mensen, die ‘k ken van Suriname. ‘k weet niet hoe ’t met de nieuwe Chinezen is, die de economie overnemen, wat voor plannen ze hebben. Die zijn anders als de eerste Surinaamse Chinezen. Die loodsen de winst door naar China, niks geen binding met Su.


  Maak melding
 23. Ai Pico
  Ik ken je niet maar ai ik was ook op het feestje toen hij 50 werd. Was een mooi feestje in Amsterdam in een buurttehuis.
  Ma if yu bing de drapé hoe kan ik mij jou voorstellen want if yu sabi a mang vrouw da kandé mi sab yu ook tu


  Maak melding
 24. Pico brada fa waka
  Ik ben met Micle zijn broer (wijlen) naar de St. Stephanusschool geweest (aan de Weidestraat) en in de eerste klas heb ik les gekregen van meester Nibte die thans Wijntuin heet (die in de politiek gezeten heeft).
  If yu sabi a mang vrouw dang moet je ook tussem 65 en de 70 zijn.


  Maak melding
 25. Wat leuk dat we hier praten over vroeger, altijd leuk is een keer niet schelden is ook leuk .
  Moeten ze meer doen.
  De Chinese Familie, gefeliciteerd!


  Maak melding
 26. Hey Bigi Sma,
  Nee mang ik ben nog lang niet zo oud.
  Zijn vrouw is/was de knapste van de grote familie. (dat weet ik nog wel, haha)
  Ik was meer bevriend met de neven en nichten, ooms en tantes (Woen en Tham)
  Daardoor ken ik haar.


  Maak melding
 27. @Waarblijftdeplengpleng
  Ik had niet gezien dat je je tot mij had gericht. Nu wel en ik zal dan ook reageren.
  Je hebt gelijk: mensen misgunnen elkaar van alles. Soms zijn ze zelf jaloers als je gelukkig bent en zullen ze je geest vergiftigen om je weer naar beneden te halen.
  Ik durf voor mezelf met de volle overtuiging te zeggen dat ik niemand iets misgun. Integendeel.
  Echter, als een Surinamer (welke kleur dan ook) iets bereikt dan ben ik wel trots en ben ik blij voor hem of haar.


  Maak melding
 28. Chinezen zijn hardwerkende mensen en dragen hun steentje bij in de samenleving van Suriname. Vaak helpen
  ze de binnenlander met wat eten ect. als zij zich voor de chinezen winkels ophouden als een soort wacht terwijl ze dat niet gevraagd wordt en wat doen die gasten ze gaan inbreken bij de chinezen die luilakken.


  Maak melding
 29. Ik vindt dat mensen over de hele wereld naar ons geliefd suriname mogen komen..het zij voor vakantie of te verblijven..maar mijne mensen in China viert discriminatie hoogtij..je bent daar als donkerkleurige niet welkom..je wordt bespuugd en van opzij aangekeken.Sorry yereh


  Maak melding
 30. Deze Chinees heeft gelijk, hij is een rasechte Surinamer. Ik ga vanuit dat hij de RRRRR,,duidelijk kan uitspreken , en dat hij zijn ogen altijd en niet enkel voor de sexshop wijdt open heeft.


  Maak melding
 31. Familie Soeng Ngie gefeliciteerd ben trots op deze Surinamer en naaste Fam. die dit voor elkaar heeft en na zoveel jaren nog draaiende houdt. Ik heb altijd een oom chinees gehad zo lief gaf ons gratis snoep en broodje pindakaas en nieuwjaar eten en dat was heel lekker. Wil niet weten wat voor vlees het was, toen was het heerlijk en waren zo blij.
  Ik was een meisje van 5 jaar en mocht samen met mijn zussen en broers altijd lekkers mee nemen naar huis als me moeder soms spullen kocht op rekening (10 kids he). Mijn vader sprong altijd over de toonbank om zelf spullen te pakken op toestemming van oom(omoe). De goeie ouwe tijd, kan alleen maar dromen.


  Maak melding
 32. We zijn allemaal Surinamers ons volk heeft zoveel mixen en godsdiensten een buitenlander die in su komt Kijkt z’n ogen uit dat we zo naast elkaar leven en geen ruzie hebben zoals landen Turkije Iran irak Israël Rusland ukraine Amerika met hun rassenhaat mensen die hun zelf opblazen voor hun geloof in su heb je al deze nare dingen niet. We mogen blij zijn met een land als suriname


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES