maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBrandweer en ambulance in Rotterdam rukken uit voor hete sambal

Brandweer en ambulance in Rotterdam rukken uit voor hete sambal

-

Does Travel - naar Suriname

ROTTERDAM, 20 okt – In Suriname zijn we lekker pittig eten gewend. In Nederland is dat echter anders en kan sambal heel wat ongemak veroorzaken, bleek vanmorgen in Rotterdam. Volgens RTV Rijnmond moesten brandweer en ambulance uitrukken om….. hete sambal!

De sambal was zo heet dat een bewoner in het gebouw ademhalingsproblemen kreeg na ‘een vreemde lucht’. De hulpdiensten werden met spoed ingeschakeld maar het werd maar niet duidelijk om wat voor lucht het precies ging.

Volgens RTV Rijnmond werd uiteindelijk een expert op het gebied van gevaarlijke stoffen ingeschakeld en na uitgebreid onderzoek bleek de lucht afkomstig uit een bovengelegen woning, waar iemand dus die hele hete sambal aan het bereiden was.

Om welke sambal het ging is niet bekend gemaakt. Misschien was het wel bij de Rotterdamse Sambalman thuis 😉 :

opening
Fernandes Express
Passion in concert

31 REACTIES
 1. Ai boi ,wan bakra tyari en yere. Ze hebben nog net niet de explosievendienst en antiterreureenheid erop afgestuurd. Arme Surinamer, baya. Misschien had hij/zij voor de verandering Adjuma peper gebruikt in plaats van Madame Jeanette.


  Maak melding
 2. Van hindustanen is mij bekend dat ze erg veel pepers gebruiken en hete pepers ook.
  Van die hete pepers moet ik altijd niezen en ik krijg daar ook tranende ogen van.
  Dus ik kijk er niet van op dat de lucht van hete pepers ook gevolgen kan hebben voor de ademhaling.
  Van huis uit ben ik ook niet gewend aan heet eten. Mijn moeder is matig in het gebruik van pepers.


  Maak melding
 3. Madame Jeanette vind ik wel prachtig. Voor de geurverrijking, maar ook ben ik niet te beroerd om het fijntjes te snijden en het de laatste tien minuten in het eten te gooien. De pikante smaak is hiermee gehalveerd waardoor je het gewoon kan verorberen. Natuurlijk kook je apart als je kinderen hebt. Maar peper leren eten en waarderen heb ik van mijn Hindoestaanse brothers and sisters geleerd. Jaman! Het is even wennen maar oefening baart kunst. De Bakra`s moeten een volgende keer maar geen beroep doen op een “expert”, maar een doodgewone Surinamer inschakelen die ze even wegwijs kan maken.


  Maak melding
 4. Of topic,

  Lees net dat Wim Kok is overleden. Heb hem niet bewust als politicus meegemaakt. Hij schijnt het goed gedaan te hebben.
  Hij is Ruud Lubbers achterna gegaan.
  Tja, je wordt geboren om dood te gaan. Hoe dat gebeurt is een ander verhaal.


  Maak melding
 5. Rotterdam zit vol van allerlei fijnstoffen.

  Om de kosten te drukken van allerlei dure experts en onderzoeken konden ze zo van de Kuiskade in Rotterdam een SuriNed of Indonesier in Nederland erbij gehaald kunnen hebben die het met zijn scherpe neus heel eenvoudig had kunnen vaststellen en hen lopend naar de plaats der onheil hebben geleid. Het sein brand meester kon dan eerder worden vast gesteld.

  Gelet op de vervuiling van lucht enz in Nederland, cq Rotterdam, is het de vraag, hoe kan het dat deze persoon nog leeft? Zo te zien heeft deze persoon wel zeer sterke longen die wel tegen luchtontreiniging kunnen. De Erasmus Universiteit en andere ondernemingen die luchtverontreining doen moeten deze persoon benaderen om te zien of hij/zij niet een proefpersoon voor luchtverontreining wil zijn. Wat vast staat is dat de neus van Neus ook fijnstof peper op afstand kan ruiken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. @ Jiyani,
  Wim Kok was de beste premier die Nederland ooit heeft gehad.
  Jammer dat hij de term graaier introduceerde bij banken en later commissaris werd bij ING.
  Zijn dochter woonde in dezelfde straat bij mij en ik zag hem dan ook wel eens. Altijd beleefd.
  Rust zacht


  Maak melding
 7. @ Pakiritigri
  Weet jij waarom er hier mensen zijn die doen alsof ze een mannetje zijn, terwijl ze een vrouwtje zijn?zien
  Aan hun taalgebruik meen ik (arrogant als ik ben, haha) dat ik dit kan
  Wat je eerste posting betreft 17.42 uur
  Ik zat op een terrasje in Bangkok met een neef.
  Er werd hete!!!!vis klaargemaakt door een vrouw vlakbij ons
  Wel, a nak mie. Tranen, niezen, ik moest water drinken als een gek.
  Dit was maar 1 visje. Stel dat je veel peper aan het klaarmaken bent voor een feest of zo.
  Ik begrijp die bakra dus.


  Maak melding
 8. Madame Jeanette peper vind ik juist superlekker omdat ik van pittig eten houd. Adjoema peper gebruik ik minder vaak, maar in een lekker soepje is het heerlijk pittig en superlekker. Gelet op het klimaat hier in NL, kun je helaas niet continu pittig eten, maar met mate Pittig eten blijft wel mijn voorkeur hebben. Lekker hoor.


  Maak melding
 9. correctie:

  Madame Jeanette peper vind ik juist superlekker omdat ik van pittig eten houd. Adjoema peper gebruik ik minder vaak, maar in een lekker soepje is het heerlijk pittig en superlekker. Gelet op het klimaat hier in NL, kun je helaas niet continu pittig eten, maar met mate Pittig eten blijft wel mijn voorkeur hebben. Lekker hoor.


  Maak melding
 10. Ik snap niet waarom het woordje pittig in de laatste regel van mijn posting, steeds maar met een hoofdletter wordt vermeld, terwijl ik het wel gecorrigeerd heb. (??).


  Maak melding
 11. Ach mang die bakra’s raken al in paniek als ‘k met trassie kook.
  Maar die vieze bloemkoollucht moet ‘k wel gedogen?
  Btw bij mij gaat de brandalarm af als ‘k zoveel hete pepers tegelijk maak.
  En als k eten in de magnetron opwarm en r zit een(stuk) peper tussen,
  soso vonk a magnetron e naki. Bovendien a pepre dat’ e faya téh


  Maak melding
 12. @ passant

  Het schijnt dat je in Rotterdam gemiddeld drie jaar korter leeft dan in Amsterdam. De lucht is daar echt vies en vuiler dan elders in Nederland.

  Mijn favoriet overigens: Tiger teeth!

  Gevaarlijke stoffen in de lucht? Ik zal ’s een Surinaamse puf voor ze laten..

  Me mars papa!


  Maak melding
 13. @Ram Singh
  Ik ben het eens met je. Het geklaag van de bakra’s is in dit geval gewoon een overdreven reactie. Wat een boer niet kent, dat vreet hij niet, zou je kunnen zeggen, maar de brandweer erbij halen gaat mij veel te ver. De geur van pepers tijdens het bakken kan je in principe makkelijk traceren. Als de bakra zijn boerenkool aan het koken is weet je ook welke buur hiermee bezig is. Klinkklare pesterij en/of een opruiende sensatie mag je vast wel aannemen.


  Maak melding
 14. Kruiden hebben Nederland en andere europese landen rijk gemaakt. Mensen als slaven gebruikt om die zelfde kruiden te kweken. Die bakras klagen over andere kruiden en omdat het te duur voor ze zijn. Het verhaal over die bakra van Rijnmond is overdreven en hij zoek aandacht.


  Maak melding
 15. In Nederland is er hulp voor alles.Zij zijn gezegend ermee en schamen zich niet dat ten toon te stellen.
  Surinamers houden van pittig eten zij hebben er geen last van,anderen wel.


  Maak melding
 16. Die bakras hebben ook hun eigen lichaamsgeur, oude e/o verrotte nat gemaakte kaas. Ze badderen niet, neuken als konijnen. Dragen ondergoed dagen lang. Ze zijn bang voor water e/o bezuiningen, want waterverbruik kost geld en daar moet ook op bezuinigd worden.

  Heel EU, Nederland is vervuild: luchtverontreiniging, te veel auto’s, kolencentrales, fabrieken, die giftige stoffen, rook van Pernis, milieu/luchtverontreiniging in het Rijnmondgebied, Nederland afstoten, EU. In de winter tijdens de kou is het nog vele malen erger. Alle luchtverontreining blijft gewoon hangen in de lucht. In de zomer ietsje minder. Fijnstoffen van auto’s blijft hangen in de lucht en dat is ook heel erg voor de gezondheid. Je krijgt het spaansbenauwd van, ademhalingsproblemen, rode ogen, hartkloppingen, enz.

  Ook Turken, Marrokkanen, andere buitenlanders weten wel wat met hun kookpratronen en geuren. Visserijondernemingen, koeienboerderijen met hun mesthopen, enz. Al die industriereën in Nederland hebben hun geurtjes.

  Als de politie de kookgeheimen van al de etniciteiten in Nederland kent, kan ze zo weten bij wie ze moeten zijn als ze een crimineel van een bepaalde etniciteit moeten hebben. Het is te hopen dat ze dan niet eerst de brandweer moeten bellen, omdat ze zwakke longen hebben, want in de tussen tijd dat de brandweer op de plaats delict (pd) is, is de crimineel al gevlogen. Dus criminelen kunnen zich beter insmeren met zware kruiden, Cocaïnebladeren. Dat kan de politie op afstand houden. Voor de daarvoor speciaal getrainde politiehonden zal dat niet helpen. Die komen je gewoon besnuffelen bij je kruis. Dat is ff slikken, Ooo, O, ho!

  Suriname was tot voor kort veel beter, maar sinds de brand op vuilnisstoftplaats Ornamibo gaat het ook de verkeerde kant op. De Surinamers kunnen er nu ook van meepraten. Niets blijft Suriname bespaard, aardbeving, luchtverontreining, Suriname onderwater tijdens de regentijd, economische crises door ddb, sranan skeer, moni no dé, geen aardolie -en gasvoorraden bij laatste boringen op zee, heel grote armoede en heel grote ellende. Ook Suriname wil ook haar partituur stevig meeblazen als het om luchtverontreining gaat en zichzelf hiermee goed op de wereldkaart zetten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 17. In Suriname wordt je vergiftigd door een stinkende, smeulende, giftige vuilnisbelt. Mensen lopen met mondkapje, scholen sluiten, kinderen in het ziekenhuis. Maar daar lullen ze hier niet over op dit forum. Daar staat de brandweer te blussen zomer dat er water voorradig is. Dus kijk lekker in jullie eigen paarse spiegel .


  Maak melding
 18. Mijn Javaanse buurtgenoten, koken altijd met trasie en maken hete peper sambal (lekker op bammie).
  Zonder “hete peper” geen sambal !! Lekker eten; ook in zuid-oost Azie waar de Nederlanders als vliegen op het eten afgaan en op de meiden die “sambal en trasie” hebben gebruikt !!
  O sorto ka na diessie !! Aculturatie !!! Dat is wat de blanke Nederlander moet gaan leren !!!
  Weg met stinkende “spruitjes en boerenkool ” !!!
  Een stevige “indiaanse pepre-watra” zou op zijn plaats zijn voor die kaaskoppen !!
  Straks komt nog een verbod op invoer van Adjoema, allata-ka-pepre !!


  Maak melding
 19. Bloemkool is een lekkere groente als je maar weet hoe je het klaarmaakt.
  Een Indiase curry van deze groente is heerlijk.
  Of de roosjes kruiden met Indiase specerijen, door kikkererwtenmeel wentelen en dan frituren of in hete olie bakken, pakora dus. Geen vieze bloemkool lucht te ruiken.

  In mijn familie hebben we een paar Hollanders. Ze houden van pittig eten.
  Zo pittig kan zelfs ik niet verdragen.


  Maak melding
 20. Jiyani geen enkele Hollanders kan pittig koken en ze kennen alleen Bloemkool. Hollanders kan bij jou lekker eten en zelf koken ze bloemkool in water voor jou. Ze willen het gewoon niet.


  Maak melding
 21. @Pataka,

  Je hebt wel gelijk maar niet voor de volle honderd procent. Ik heb wel degelijk Nederlandse vrouwen ontmoet die wel pittig eten konden voorbereiden. Een beetje navraag leerde dat ze weleens een Surinaamse man hadden in het verleden en daardoor dingen hebben opgepikt. Maar de gemiddelde Nederlandse vrouw of man kan niet echt tegen dat pittige eten met veel kruiden enz. Nederlanders en dan praat ik over de blanken, koken toch vrijwel fantasieloos. Ze hebben internet ,YouTube ter beschikking om over enige creativiteit te beschikken behalve de eigen creativiteit. Maar het wordt toch de hutspot. A so yere. De winter komt eraan . Bereid je maar voor op de erwtensoep.


  Maak melding
 22. Ik had een keer heel veel bruine bonen met zoutvlees gegeten, waardoor de brandmelders zijn afgegaan. De brandweer is langs geweest maar konden de oorzaak niet vinden !!! Er hing wel een penetrante lucht in huis.
  Het was tijdens de verkiezingen in Suriname !!!


  Maak melding
 23. Ma as die mang onwel wort van peeperlug, dang hoe moet hei ooferleefe in hel straks? Daar is peeperlug 1000 keer sterker. Deese mang moet alles doen om in heemel te koome anders wort hel voor hem.


  Maak melding
 24. Een peper in de hol van een Hollander doet wonderen. De naam Peperhol komt daar vandaan. Bolle Willlem zal ook wel een en ander stoppen in de hol van LaTina. Maar of het een peper is? Dan moet hij wel echt goed ziek zijn in z’n hoofd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES