Historicus: ‘Vrijgemaakte slaven groeiden uit tot de elite van Suriname’

29
'Vrijgemaakte slaven groeiden uit tot de elite van Suriname'
Vrijgemaakte slaven in Suriname (1839) © Collectie Suriname in kaart gebracht

AMSTERDAM, 19 okt – Vrijgemaakte slaven in Paramaribo hadden vaak een blanke Nederlandse slavenhouder als voorvader. Deze groep mensen groeide uit tot de Surinaamse stadselite en speelde een voortrekkersrol in de emancipatie. Dat concludeert historicus Karwan Fatah-Black naar aanleiding van zijn onderzoek onder ‘vrijgemaakten’ schrijft Dagblad Trouw.

Fatah-Black, die ‘Nederlandse koloniale geschiedenis in de Atlantische wereld’ doceert aan de Universiteit van Leiden, heeft hiervoor tientallen testamenten bestudeerd van vrijgemaakte slaven uit de 18e en 19e eeuw. “Het vrijlaten, ook wel manumissie genoemd, kweekte bij vrijgelaten slaven een gevoel van loyaliteit aan de Hollandse meesters. Zij voelden zich vaak beter dan slaven, omdat ze lichtere kinderen hadden van witte eigenaren. Nog steeds is een lichtere huidskleur ‘beter’, en straalt dat gezag uit” aldus de historicus tegen de krant.

De stadselite volgde vaak een hogere opleiding en groeide uit tot een succesvolle groep die een belangrijk deel van de infrastructuur van Suriname vormde. Onder hen waren families als Ferrier die belangrijke politici leverden, waaronder Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, maar ook bijvoorbeeld de familie van oud-nieuwslezeres Noraly Beyer.

Lees ook het uitgebreide artikel in dagblad Trouw getiteld ‘Hoe vrijgemaakte slaven uitgroeiden tot de Surinaamse elite‘.

29 REACTIES

 1. Ja, en als je een lichtere kleur had, had je een streepje voor op de niet licht gekleurden. Hoe kom je aan die lichtere kleur? Door kinderen te verwekken met de witte plantage-eigenaar, directeur, blank officier etc. zeg maar met de witte elite op de plantage. Dit is vaker in mijn familie en ook op de plantage gebeurd. Op bepaalde plantages was ruim 50 % van de kinderen lichtgekleurd. De vraag die ik nog niet heb kunnen beantwoorden is: waren de witten zo heetgebakerd of wilden de slavinnen opzettelijk lichte kinderen met het oog op een betere economische positie voor hun kinderen. Mijn familie heeft daarover niet te klagen gehad want mijn voorouders hadden hele goede banen. Hoe ik dit weet? Ik heb even geschud aan mijn stamboom en de Nederlanders vielen bij bosje eruit. Ja en als je een mulatte kind bent, want daar praten wij over, behoorde en behoor je nog steeds in Suriname tot een elitaire groep. Je krijgt een andere behandelingen dat sinds de slavernij is begonnen. Deuren gaan voor je open en met name de zwarte meisjes rennen achter je aan om lichtere kinderen te krijgen. “Opo joe kloroe” heet dat in Suriname.
  Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik heb het gevoel dat ik deze man zijn conclusies zal wegdragen. Dit heeft wel een keerzijde en dat is dat vele families in Suriname hierdoor gespleten zijn. Ja als een deel van de familie lichte kinderen heeft en het ander gedeelte niet leidt dit tot haat, nijd, jaloezie en verdeeldheid. Vaak is de oorsprong hiervan terug te vinden in de slavernij. Ik kan er jammer genoeg van meepraten.


  Maak melding

 2. @John. Lichte kinderen waren vaak het resultaat van verkrachting. Want dacht je echt dat een jonge slavin kon weigeren als zo’n oude Joodse plantage eigenaar zin in haar had?


  Maak melding

 3. Johanial. Jouw 1e bewering klopt en dat kan je duidelijk in de praktijk zien. Zij die moed hadden om te vluchten, hebben een maatschappelijke achterstand. De enige bekende mulat die vluchtte was Boni. Zijn moeder is niet verkracht, maar door een witte verleid. Achteraf kwam deze witte zijn trouwbeloften niet na en de moeder vluchtte met Boni het oerwoud in. Daar trouwde hij met een dochter van Sylvester, de eerste leider van de opstandelingen en werd later de grote leider van de opstandelingen. Je ziet het. Met een lichte kleur kan je zelfs de leider van weggelopen marrons worden. Dus:niet alle zwarte vrouwen zijn door witte mannen verkracht.


  Maak melding

 4. Ik ben niet onder de indruk van dit boek, ik had er meer van veerwacht of wellicht een andere verwachting van. Natuurlijk is het een prestatie van de schrijfster en wellicht goed voor die groep of de families die uit die groep naar boven kwamen drijven gelet op de slavernij.

  Kijken naar de huidige geschiedenis in Suriname zou ook gezegd kunnen worden dat de Marrons ook elite worden. Een groep die helemaal onderaan stonden kijken naar de andere etniciteiten in Suriname hebben ze door de oorlog met ddb en zijn leger een belangrijke strijd gevoerd en gewonnen en ddb de slag bij het stuwdam gebracht. ddb moest inbinden en zich gewonnen geven. Nu moet men de Marrons in Suriname rekening houden in de politiek, maatschappelijk, cultuur, muziek, kunst, onderwijs en wetenschappen, toerisme, enz. De stadsneger, plantageneger, heeft bij de ontwikkeling met hen een behoorlijke achterstand.

  Waar de marrons voor dom, achterlijk werden gezien hebben ze opnieuw bewezen dat net als Baron Boni Joli Coeur, ea met de jungle commando van Bravo bewezen dat met hun heldhaftigheid niet gesold moet worden. Alleen de losbandigheid moeten ze nu afleren en het crimineelgedrag, agressie moet goed gedoceerd positief worden omgezet. Bravo doet zijn best om het aan te geven, heldhaftig, agressief gaat het beter, HBO-niveau heel snel zijn studie afgerond, politiek gevreesd. Boni sorie dat bij boni dorro hij niet naar Paramaribo werd gebracht. Bravo sori dat ing na elite, sociaal, politiek, ik heb koud, ik het hout, politiek, mik ddb kong nanga van ndp-hoopje poep(ers) 25 mei 2020, me wakti ding!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. @VonPpupenbillen

  Tja, een Hoofd Reci Musu (Zeeuwse afstammeling) heeft samen
  met zijn Hollandse koloniale vrienden Onze democratie
  vernietigd, een staatsgreep gepleegd !

  Op dit moment heeft deze Hoofd Redi Musu ons Land in een
  langdurig FAILLISSEMENT gestort !

  Bevolkingsgroepen wegzetten en denigrerend babbelen is ook
  een racistisch kunstje !

  Helaas is Uw Baasje Hoofd Redi Musu, dus bedenk wat anders !

  PS: Een nieuwe regering zal binnenkort schadevergoeding claimen
  bij de DDB-clan en bij de Nederlandse staat !!!


  Maak melding

 6. Achterhaalde idee misschien vroeger,wat nu telt is money,vandaar dat bevoorrechte eliten van vroeger die alle mooie jobs eisten steeds door de mand vallen kijk maar naar sommige directeuren en nog andere beroepen wat ik niet bij naam wil noemen want j hebt ook een paar goede er tussen die stelen als ratten en frauderen als de besten het lijkt of ze dat met de paplepel hebben meegekregen,en vaak zijn ze nu niet bestand tegen de druk en het harde werk die nu verricht moet worden om het land vooruit te helpen,anno 2018 weet jij niet meer wie wie is bijna iedereen is gemixt nostalgie


  Maak melding

 7. Johanlal
  Wat je weergeeft daar ben ik het helemaal mee eens.
  Heden ten dage gebeurt dat nog steeds (anno 2018) om te kunnen overleven in Suriname maar ook elders ter wereld. Het is niet uit te bannen


  Maak melding

 8. Uit het boek komt naar voren dat slaven er belang bij hadden om lichtere kinderen te krijgen. Ik kan mij voorstellen dat een zwarte vrouw het voordeel zag van het hebben van een kind van een blanke plantage bewoner. En wellicht vond ze de betreffende man wel aantrekkelijk. een vrouw is een vrouw, wat voor afkomst ze ook heeft.
  Het hebben van een kind van bijvoorbeeld de plantage eigenaar kan haar alleen maar voordelen hebben gebracht. Het kan dus een rationele beslissing zijn geweest of zelfs liefde. Maar nee, dat mag niet van blankenhaters, een zwarte vrouw die een kind krijgt van een blanke, die moet verkracht zijn. Een zwarte kan alleen maar slachtoffer zijn! Waarschijnlijk dezelfde mensen die vinden dat werken voor een blanke werkgever slavernij is.
  Blijf maar lekker hangen in je slachtoffer rol en zie hoe anderen die niet zo bekrompen zijn je passeren en iets van hun leven maken.


  Maak melding

 9. De verhoudingen waren destijds wel anders. Het was de meester tegenover de slaaf. Het was niet een vrijwillige keuze omdat de verhoudingen reeds scheef waren vanaf het begin. Als een pedofiel met een kind gaat aanpappen en het kind raakt onverhoopt verliefd op hem, zou dat een rechtvaardiging zijn? Ik dacht het niet. Komt deze zaak voor de rechter gaat die jou haarfijn uitleggen dat jij de schuldige bent en niet het kind. En de reden is dat jij in een positie bevond waar je kon doen en laten wat je wilde. Dus de slavernij naar hedendaagse maatstaven vertaald, houdt in dat de pedofiel het kind misbruikt en het kind weet gewoon niet beter omdat het een kind is.

  Dus, de meesters waren de pedofielen en de slaven de kinderen die misbruikt werden en gewoon met de wind meegingen omdat ze geen andere keuze hadden. Dan ga je maar kijken wat de meest gunstige mogelijkheden zijn om uit de shit te geraken. Maar let op! De verhoudingen waren bij voorbaat scheef en dat trek je niet recht.


  Maak melding

 10. We waren slaven…

  Werden bij aankomst in suriname en tijdens de reis verkracht vernederd en verkocht,je broer was je broer niet meer je moeder je moeder niet meer etc..

  Alsje vraagt waarom dr zoveel haat is tussen donkere mensen is de kolonisator hier vaak schuld aan geweest…ze konden elke vrouw op de plantage krijgen ,want je was tenslotte zijn koopwaar.
  En ookal had je als vrouw een man..dan nog moest je af en toe een bezoekje afleggen bij je slavenhouder.
  Wat hebben we intussen geleerd van dit alles?
  Welke richting zijn we opgegaan na de onafhankelijkheid?
  Wat is geworden van ons surinamers dat we alles dat we geerfd hebben van onze kolonisators weer weggeven…en wij nieuwe slavenhouders zoeken.
  Zijn we te blind om te zien dat we internationaal uit gelachen worden?
  Dat onze regering suriname heeft verpacht aan chinezen…boven eigen volk letterlijk!!!!
  Is het geen schande om onze bevolking bloot te leggen aan deze schade en schande!!
  We worden door onze eigen regering gediscrimineerd, ze praten hun corrupte handelingen goed en houden intussen hun hand op voor de chinees die steeds meer en meer macht en druk uitoefenen op suriname.
  Ik weet niet welke idioten op paars stemmen…maar deze kleur staat voormij voor onzekerheid ,verlakkerij,dit is hoogste vorm voor mij van landsverraad!!!!!!
  Suriname en surinamers zijn verkocht…voor een handvol centjes aan spleetogen.
  De politiek moet zich schamen,de stemmers moeten zich schamen….
  De grootste boosdoener bouterse…overingens betekend bouten schijt,vulde rest maar zelf in.
  Bouterse en friends…is een clubje met toneelspelers,just playing an act.
  Alleen is alles wat ie doet of aanraakt…dood,verslaafd,vernederd door deze nieuwe slavenhouder.
  Een president die niet clean geleefd heeft…en denkt alles te kunnen voor geld,zoals stukje bij beetje suriname te verkopen en onze surinaamse cultuur kapot te maken.
  En bij elke speech meer en meer op een viswijf begint te kijken…hij wijst vinger naar een ieder behalve zichzelf!!!
  Als deze man een echte vent was had hij bekend ….hij komt elke x weer weg met zn bs en zn harige advocaat,politiek is een smerig woord in suriname.
  Hij zal nooit berecht worden,hij verleend niet zomaar zoveel medewerking ad chinezen….daar bestaan geen mensenrechten.
  Ik hoop dat als men dit leest men begrijpt wat deze man ah doen is…


  Maak melding

 11. IK GEEF MENEER JOHN HELEMAAL GELIJK..WANT DAN HEB JE INDERDAAD GESPLETEN FAMILIE EN ALS DE ENE NIET MET DE ANDERE GROEP WIL BEMOEIEN DIE ZE VERSTOTEN HEBBN ALS ER EEN NOOTOE IS DAN HOOR JE HUN MOND . MAAR IS DEZELFDE LICHTE KLEUR HAD DIE DONKERE KLEUR VERSTOTEN. MIJN WIJLEN ME MOEDER HEEFT ONS GELEERD OM EEN IEDER TE ACCEPTEREN HOE OF ZIJ IS . IK BEN NIET LICHT VAN KLEUR MAAR SOEMA WAN DISCO A VROUW DIESIE NO LUK .


  Maak melding

 12. Het was de jaloerse baviaan Venetiaan die de Chinezen massaal binnen haalde. Om de ‘macht’ van de Hindoestaanse winkeliers te breken.
  Wat een Hindoestaan opbouwt, breekt een neeeeeeger weer af!


  Maak melding

 13. @Habi Boeler,

  Breedneusaap die je bent. Onlangs heb ik je geleerd om je de hoogste kokosbomen in te jagen om kokosnoten voor mij te plukken. Daarbij hield ik je aan een touwtje vast. Het touwtje is helaas geknapt en weg was je. Nu ben je weer in de wildernis beland en weet niet wat je moet doen zonder je meester. Ik vind het wel knap van een Breedneusaap en dat is wat je bent, dat je überhaupt in staat bent letters te typen, ook al zijn de woorden die je willekeurig intypt, gelijk aan een niveau waar zelfs mijn zevenjarige dochter jouw juffrouw zal zijn. Ga terug de wildernis in hoor. Zoek een habitat die bij je past. Dus, vergeet de kokosboom niet. Kumakoisi boeler.


  Maak melding

 14. Het is niet dat slaven er belang bij hadden om lichtere kids te krijgen. De machtsverhoudingen waren dat de Europese burgers of blanken de macht hadden en de slaven ondergeschikten waren.

  Dat er veel zaken scheef waren oa mensenrechten als die er al waren, wetten en regels, dan golden die voor blanken, slaven hadden alleen plichten.

  Bovendien moet men ook begrijpen dat blanken ook op een rechtmatige manier bij slaven, Afirkaanse vrouwen, Inheemse vrouwen in het begin van de kolonisatie in Amerika en later andere groepen die erbij kwamen gewoon kinderen verwekten en erkenden. De familienamen van deze kolonisten zijn nog terug te vinden in Suriname, ik denk dan aan de Duitsers, maar ook andere kolonisten. Er zijn ook afstammelingen van Europese kolonisten in Suriname, Amerika die je niet meer herkent als afstammeling van Europeaanse kolonisten. Zo veranderd, dat je zo denken dat die uit Afrika komt. Dit komt omdat door de eeuwen heen ze steeds met Afrikaanse mensen kids kregen.

  Vele Surinamers of mensen uit de slavernijperiode in Amerika van nu hebben voorouders die kolonisten, inheemsen, slaven, contractarbeiders, enz waren. Het had niet veel gescheeld of de voorouders van de huidige Boeroes n Suriname waren ook gewoon slaven geworden.

  De slavernij, contractarbeiders, enz in Amerika is een misdaad tegen de menselijkheid en dat wisten de Europeanen toen al. Feit was dat er in de wildernis of andere kant van de Atlantische Oceaan in de nieuwe wereld veel grond was, met veel soorten producten en dat daarop landbouw moest plaats vinden. Die mensen heeft men uit Afrika gehaald door mensenhandel. Nederland was daar heer en meester in. Schepen, mensenhandelaren met Europese drank, geweren, geld, goederen naar Afrika die aan de leiders van de stammen werden gegeven in ruil voor mensen, die ermee naar Amerika voer verhandelde op de slavenmarkten voor kolonisten van de plantages, goederen (landbouw, visserij, goud, zilver enz, uit Amerika naar Europa bracht. Het zelfde heeft plaats gevonden tijdens de contractperiode uit Azie.

  kolonist, slaaf, contractant, enz velen zijn gewoon moksi.

  Boen Sari (his)tory.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. Van de week is op NPO van maandag t/m vrijdag uitgezonden de documentaire serie: Why slavery?
  Gelijk daarna de documentaire serie: Moderne slavernij in Nederland.
  Ik heb alle afleveringen van deze series opgenomen en over enkele weken pas bekijken.
  Voor wie interesse heeft kan deze series zien via uitzending gemist.
  Slavernij is afschuwelijk. Dat vindt bijna idereen en toch gaat het in deze moderne tijd gewoon door.


  Maak melding

 16. @pakiratigri,

  Gaf je de personen die hindustanen kuli noemen en schrijven dat ze van apen afstammen omdat ze net als de apen glad haar hebben maar ook van langs.
  Je weet wel Habi Bullah tot de orde te roepen, waarom de anderen, de creolen, niet.
  Is dit de universele opvoeding die je hebt gekregen?

  Ook tegen mij heb je van leer getrokken en geschreven dat ik een Nederlandse opvoeding heb gekregen, daarmee mijn ouders beledigend. En dat omdat ik kritiek heb gehad op creolen.
  Je bent meegegaan in het generaliseren van hindustanen door Spartie.
  Ik heb me 1 keer vergist in jou, dat gebeurt geen 2e, geen 3e keer, dus nooit meer.
  Iedere keer wanneer ik lees dat hindustanen voor apen worden uitgemaakt of kuli worden genoemd, zal ik je daarmee confronteren.


  Maak melding

 17. Ga ik op zoek naar mijn stamboom in de archieven en kom ik in de slavernij terecht op een plantage waar heel veel is gebeurd. Genoeg om een boek daarover te schrijven en spannender dan Marienburg. De naam van die plantage ga ik nog niet noemen omdat ik het boek nog niet af heb. In eerste instantie heb ik het leven van slaven op een plantage in beeld gebracht. Nu is mijn onderzoek gericht op pedofilie, kinderarbeid en misbruik van ouderen. Kinderarbeid (onder de 15 jaar gaan werken) en misbruik van ouderen ( ouder dan 60 jaar nog werken) kkwam veelvuldig voor..
  Dit heb ik allemaal ontdekt; verrassend was dat ik pedofilie slechts in 1 geval heb ontdekt. Ik dacht dat er een losbandig leven op de plantage plaats vond, maar dat was niet het geval. Toegegeven moet worden dat het in die tijd wel mogelijk was om met leeftijden te rommelen.
  Bij toeval ontdekte ik wel een plantage waar kinderarbeid een normaal verschijnsel bleek te zijn. De naam van deze plantage, die ik wel ga noemen is plantage Estherrust. Kinderen moesten vanaf hun 7 e jaar werken in de fabriek en loods. Dat staat op hun emancipatiekaarten. Opmerkelijk is dat bij deze plantage de opgegeven leeftijden niet klopten met de borderellen. De meeste mensen bleken volgens de borderellen gemiddeld 2 jaartjes ouder te zijn. Dus je zou 7 jaar kunnen veranderen in 9 jaar, maar het blijft kinderarbeid. Omdat kinderarbeid op deze plantage op grote schaal plaats vond heb ik een onderzoek gedaan naar pedofilie. Tot mijn grote verbazing bleek dat niet voor te komen, maar zoals ik reeds zei werd er flink gerommeld met leeftijden.

  Overigen rijst de vraag waarom wij ons druk maken over pedofilie onder de slavernij als het in deze moderne tijd wettelijk mags. Kijk als je als volwassene iets doet met een meisje van 12 dan ben je strafbaar. Om de straf tee ontwijken trouw je met haar. Ik ga geen bevolkingsgroepen noemen, maar via uithuwelijken is het wettelijk mogelijk om met een 12 jarig meisje te trouwen. wettelijk geen pedofilie, maar feitelijk wel. En als dat meisje in kwestie 18 jaar wordt, vraag je echtscheiding aan om weer te trouwen met een 12 jarig meisje. en zo kan je pedofilie je leven lang bedrijven. Dus waarom zeuren over pedofilie als de wet die mogelijkheid biedt. Op zich een kromme gedachte, vind u dat ook niet.


  Maak melding

 18. Waarom hebben sommige reageerders op deze website zo’n obsessie met pedofilie? Als er Nederlanders in het bijzonder blanken in het algemeen beledigd moeten worden dan wordt er altijd pedofilie bijgehaald. Heeft men daar zoveel ervaring mee? Grabbelt men in de duistere hoekjes van de eigen ziel?
  Pakiratigri hierboven maakt het helemaal bont door sex tussen plantagehouders en slaven pedofilie te noemen. Je gaat er bijna wat van denken. Waar het hart vol van is loopt de mond van over luidt het gezegde.
  Het zal vast wel voorgekomen zijn, maar als je de keuze hebt, zoals blijkbaar verondersteld wordt, waarom zou je dan een kind zonder enige fysieke aantrekkelijkheid of erotische vaardigheden nemen?

  De leeftijd waarop iemand als sexueel rijp wordt gezien varieert in culturen. Wat in de westerse cultuur als pedofilie wordt gezien wordt in andere culturen als normaal beschouwd.
  Niet alleen wat de slavernij betreft maar ook over andere zaken wordt geoordeeld met de westerse moraal van vandaag, niet zelden ook nog eens ideologisch gekleurd. Dat is natuurlijk uitermate kortzichtig.


  Maak melding

 19. Helaas is het achterlijke denken (dat een lichtere kleur beter is dan een donkere kleur) in de 21ste eeuw nog steeds een issue. We zijn moderne mensen, maar toch nog zo bekrompen qua manier van denken. We kijken niet verder dan alleen maar naar de huidskleur. Jammer, maar het achterlijke denken gaat helaas niet veranderen, hoe triest het ook is, helaas. Net zoals racisme never nooit gaat verdwijnen uit het hart en het hoofd van sommige groepen mensen. Jammer dat veel mensen uit Suriname helaas nog steeds zo achterlijk denken. In zo een moderne tijd!!!! Ieder mens is uniek. Kijk naar de inhoud van een mens (= het hart/het karakter) en staar je niet blind op bijzaken. Kijk naar normen en waarden en fatsoen en andere belangrijke principes.


  Maak melding

 20. Leer begrijpend lezen @Hans van den Broek,

  Ik ben abstract geweest.Wat naar voren moet komen is de willoze slaaf die geen keuze had tegenover de meester.En vanuit die boeg probeerde er het beste van te maken. Ik heb pedofilie erbij gehaald om de ongelijke scheve verhouding te illustreren. Maar ik heb het geenszins over pedofilie in die tijd. Dat is niet mijn punt geweest. Niet zo autistisch denken beste @Hans.


  Maak melding

 21. @ pakiratigri: De manier waarop jij redeneert is kwaadaardig. Je bent aan het framen door middel van insinuerende verhaaltjes. Door bepaalde vergezochte verbanden te leggen probeer je mensen, altijd blanke Nederlanders, in een kwaad daglicht te zetten. Als er dan wat van gezegd wordt dan trek je een onschuldig gezicht en waren het illustraties. Als er geen sprake is van pedofilie dan moet je niet gaan lullen over pedofilie.
  In mijn ogen ben je gewoon een racistische blankenhater die in Nederland is gaan wonen en er daar achter komt dat men niet op hem zat te wachten. Uit rancune ga je dan je verhaaltjes schrijven. Het is een continue lijn in je reacties. Zielig hoor!


  Maak melding

 22. Beste @Hansje,

  Ik heb gemengde kinderen dus jouw reactie is wederom autistisch. By the way; hoe kan een racistische blankenhater bestaan als een blankenhater reeds inhoudt dat je racist bent? Dat is pleonasme. En een blanke Nederlander is gewoon een Nederlander. En een Nederlander is altijd degene die de Nederlandse nationaliteit heeft etc. Door jouw manier van schrijven ben ik ook erachter gekomen dat jij niet zit te wachten op anderen die anders dan jou lijken. Je gaf het eerder zelf aan:”waar het hart vol van is ,loopt de mond van over “.

  Ik kopieer jou en confronteer je met jezelf. Vervolgens geef ik die extra boost erbij en sta je schaakmat. Ik pin me vast op mensen als jij die denken eventjes de dienst te gaan uit maken. Zolang jij positief blijft ,heb ik geen appeltje met je te schillen. Jijzelf laat je denigrerend uit over mensen. En daar ga ik je op tackelen. Wees netjes en zo zal ik ook netjes zijn. Ben je dat niet. Zoek een goede dekking. Want de dekking die je hebt is wankel;ik scheur het aan flarden. Groetjes van pakiratigri.


  Maak melding

 23. Hahaha, die neeeeeger pakiratigri en die witlummel Hans van den Broek zijn van hetzelfde laken een pak. De een denkt dat neeeegers heilige boontjes zijn en de ander denkt dat pigmentlozen de weldoeners van de mensheid zijn. Beiden verkeren in coma.


  Maak melding

 24. @pakiratigri Wat is er mis met autisme. Je komt hier erg bekronen over mensen autistische. Zeg dan ook geen woorden als je niet weet wat autisme inhoudt. 🤦🏾‍♀️
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.