Newmont Suriname trekt in twee jaar miljoen ounce goud uit de bodem

16

PARAMARIBO, 18 okt – Newmont Suriname heeft haar eerste miljoen ounces (ruim acht en twintig duizend kilogram) goud geproduceerd. Het edele metaal is uitsluitend gewonnen in de Merian-goudmijn, in het Paamaka-gebied in Oost-Suriname. Het bedrijf, dochter van multinational Newmont,heeft er niet meer dan twee jaar over gedaan. Een ‘spannende mijlpaal’ sinds de commerciële productie begon op één oktober 2016, meldt het bedrijf in een nieuwsbericht.

De wijze waarop is bijzonder en geeft reden tot optimisme. “Deze spannende mijlpaal is bereikt dankzij het harde werk, de toewijding en de vaardigheden van onze medewerkers en zakelijke partners. Onze partnerschappen vormen de basis van het succes van de mijn en we kijken uit naar nog vele jaren van veilige, efficiënte en verantwoordelijke goudproductie in Suriname”, zegt Albert Ramdin, topfunctionaris van Newmont Suriname.

De partnerschappen betreffen de overheid, Staatsolie en de Paamaka-gemeenschappen in de omgeving van de mijn. In 2018 werd de tweede fase voltooid van het Merian-project, ‘veilig, op tijd en binnen budget.’ Newmont Suriname verwacht ongeveer vijftien jaar te kunnen mijnen. Om langer te kunnen blijven, wordt nu al exploratiewerk verricht op andere plekken in het gebied. .


16 REACTIES

 1. Een ounce goud is momenteel ruim 1000 euro waard of 1160 USD. Totale waarde een miljard euro of 1,16 miljard USD. Daar zal Suriname dus wel flink wat aan verdiend hebben. En dat is dan nog maar één bedrijf!
  Daar komt dan nog bij de opbrengst van de aardolie en het hout dat gekapt wordt en geëxporteerd en de rijstproductie. Suriname gaat rijk worden.


  Maak melding

 2. Hans, Ik proef terecht je sarcasme. Suriname pakt 25%, maar dient mee te betalen in de investering. En die laatste wordt hier helaas niet medegedeeld evenals de 25 kg goud die bouterse op zijn verjaardag van de Amerikanen/canadezen heeft ontvangen. Ook wordt niet verteld hoe de bodem verontreinigd is, gelukkig niet door kwik, maar afvoer van afvalstoffen die gepaard gaan met zwaar vervuilde diesels en fosfaatgl.


  Maak melding

 3. Surinamers in het bijzonder de NDP aanhang kan het land niet tot ontwikkeling brengen.
  Gezondheidzorg+ Onderwijs is waar het geld naar toe moet, maar DDB geeft het liever uit aan wegen waar je als een gek op kan gaan racen.


  Maak melding

 4. @ Hans vd Broek:

  De productiekosten zijn volgens mij 800 usd per ounce. Dus zo’n 400 miljoen winst over 2 jaar. 25% voor staatsolie. Ik denk de rest voor Newmont.

  Dus over 2 jaar gesproken valt t wel mee. Wel 2000 arbeiders die n salaris ontvangen en toeleveranciers die omzet kunnen genereren.


  Maak melding

 5. Wanneer zullen wij het merken in de Surinaamse ecinomie,wanneer zal het volk van Duriname genieten van de rijkdommen die God ons heeft gegeven???


  Maak melding

 6. Surinamers toch,
  voor jullie is er geen aandeel.
  Jullie mogen gerust stoppen met berekeningen wat het goud allemaal waard is.
  Het is van bouta en de ndp alleen.
  Sinds wanneer verdeeld bouta met jullie??!!Zo gul is hij niet.Hij is een crimineel.


  Maak melding

 7. Een groot deel van dit geld van multinational Newmont gaat naar het westen, Newmont, CEO, groot (aan)deelhouders, USA, enz. Suriname krijgt gewoon peanuts.

  Wie wil mag zich blindstaren en uitgaan dat dit geld van Suriname is. Suriname blijft zitten met zaken zoals ontbossing, grote mijnkraters, erosie, milieuproblemen, bodem, water, lucht, flora, fauna, mens, enz; weinig of geen inkomsten voor het land omdat uit het handje vol geld dat binnen komt zal besteed moeten worden op schulden en rente af te lossen van de grote leningen die Suriname bij buitenlandse banken heeft. Per saldo is er geen vooruitgang, welzijn, wellvaart, opbouw voor Suriname.

  Kort gezegd: gewoon uitbuiting van een derde wereld/grondstoffenland.

  Deze mijnen moeten gewoon genationaliseerd worden voor enkele jaren, waardoor dit miljarden in Suriname blijven en dan het aan Newmont weer geven om te bepalen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. De hersenloze, laaggeschoolde paarse meute, rekent zich alweer rijk. Zoals met de zoetwaterprojecten, cassavefabrieken, buitenlandse investeerders etc.


  Maak melding

 9. Passant,

  Wat Newmont goed doet, is dat er weer diverse bomen geplant worden in gebieden waar ze al gemijnd hebben. Na 10 jaar is zo´n gebied weer redelijk bebost. Andere mijnbouwbedrijven kunnen het voorbeeld van Newmont volgen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 10. @ Hans van den Broek

  De winst is uitermate vaag. want:
  >> Newmont heeft een belasting vakantie bedongen waarin zij eerst al haar investeringen en nu lopende investeringen mag afschrijven voor dat zij meer dan de normale 6-7% royalties gaat afdragen.
  >> dat betekend dus geen winst belasting en geen dividend.
  >> Om Staatsolie overeind te houden is er een soort deal gekomen waarin zij 25% van het goud krijgt en na aftrek van de productie kosten kan verkopen.
  >> laatste is bij een gemiddelde verkoopprijs van $ 1.200 en productie kosten van $ 800/troy ounce slechts 25% van $ 400.000.000 ofwel $ 50.000.000 /jaar.
  >> Let wel voor haar aandeel heeft Staatsolie na de laatste deal met de staat ruimt $ 250.000.000 moeten lenen.
  >> Voor die lening moet rente en aflossing betaald gaan worden aan o.a. ING en Creidt Suise op basis van 7% en pakweg 10 jaar. ofwel het resultaat van Staatsolie op Newmont kan maar een paar miljoen/jaar zijn en een rare boekwinst omdat men de laatste 5% aandeel voor een veel te hoge waarde van de staat heeft overgenomen.
  >> Nu mijnt men goed koop in zachte grond en worden de investeringen gedaan om harder rots te kraken. De productiekosten gaan net als nij IAM Gold reeel of gefabriceerd stijgen.
  >> ING en Credit Suise verdienen meer aan Newmont dan Staatsolie.


  Maak melding

 11. @ JoJo: Mijn reactie was ironisch bedoeld. het is mij zeer wel duidelijk dat Suriname vrijwel niets over houdt aan de goudexploitatie. Met de genoemde kosten van goudwinning, en dus de winst, kan makkelijk gemanipuleerd worden ten nadele van Suriname.
  Het is onbegrijpelijk dat men in Suriname niet zelf meer initiatief neemt. Het was bekend dat er goud is, de methode van winning is geen high tech, dus waarom niet zelf know how ontwikkeld, apparatuur aangeschaft, en aan de slag gegaan? Dan was alles in Surinaamse handen gebleven.

  Natuurlijk is daar wel een antwoord op te geven. Er is algemeen belang en er zijn persoonlijke belangen. Als jij het voor het zeggen hebt dan is wel duidelijk welke belangen voor gaan als je morele standaarden niet al te hoog liggen.

  Sommige landen zijn gewoon te klein om onafhankelijk te zijn. Bovendien is Suriname geen natie, geen gemeenschap. Het is een verzameling van individuen met uiteenlopende denkbeelden en beweegredenen die allemaal eigenlijk ergens anders bij willen horen dan waar ze bij horen en ergens anders willen zijn dan waar ze zijn en elkaar weinig gunnen.


  Maak melding

 12. Kort gezegd: Suriname als derde wereldland, piep kuiken land/derde wereldland, grondstoffenland wordt flink uitgebuit door goud multinational Newmont.

  Deze mijnen moeten gewoon genationaliseerd door de regering van Suriname voor enkele jaren, waardoor de miljarden US$ in Suriname blijven en daarna mag Newmont weer aanschuimven op voorwaarden die Suriname voorschrijft en bepaalt.

  Boen Hati (s)Tory, dat (kleine) grondstoffen landen zo uitgebuit worden door multinationals. Zie Guyana met heel grote aardolie en gasvelden en wat de aardolie & gas mij/multinationals in Guyana doen. Guyana zal net zo arm blijven als ze nu zijn.

  Wat de aardolie en gasvoorraden voor de kust van Guyana betreft en als alles goed zit ook voor de kust van Suriname voorkomen zou het goed zijn dat Guyana en Suriname een aardolieraffinaderij en gasonderneming gezamenlijk opzetten, waardoor het beheer van een deel van deze grondstoffen in eigen handen hebben en hiermee zich zelf kunnen verheffen. Tra Fas No Dé. Als ze dat niet doen zullen ze heel arm blijven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.