zondag, juni 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieDoorstart rijstfabriek Stichting Machinale Landbouw in Suriname

Doorstart rijstfabriek Stichting Machinale Landbouw in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 okt – Het feestje rond de doorstart van de rijstfabriek van de Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen (Nickerie) heeft woensdag veel mensen op de been gebracht. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij in Suriname zei voorafgaand aan de officiële kick-off, te hopen op een herleving van het eens bloeiende rijststadje. Met een druk op de knop opende hij de fabriek.

Het bedrijf dat langer dan 20 jaar heeft stilgelegen is ondertussen opgeknapt en uitgerust met nieuwe machines inclusief bijdetijdse technologie. De regering ziet hiermee niet alleen een impuls voor een boost in de ontwikkeling van Wageningen, maar ook voor de landelijke voedselvoorziening en Suriname’s economie.

President Desire Bouterse heeft de ondernemer Johnny Mahespalsingh de lucht in geprezen dat hij met zijn bedrijf Westland Sama Group in de rijstfabriek heeft willen investeren. Het bedrijf neemt in de deal alle schulden van de SML over.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Het bedrijf heeft dus SML voor 1 SRD overgenomen, inclusief schulden. Heeft de Rekenkamer haar fiat aan deze deal gegeven? War was de boekwaarde en wat de executiewaarde van SML??


  Maak melding
 2. Klaas de groot info over SML graag bij Alibaba en zijn veertig kannibalen die weten er alles van,SML is bewust kapot gemaakt enkel alleen om hun zetbazen in de rijstindustrie in nickerie de overhand kon krijgen om daarna de prijs van padie dicteren aan de padie boeren


  Maak melding
 3. Stichting Machinale Landbouw
  De Stichting Machinale Landbouw (SML) was een Surinaams staatsbedrijf voor het verbouwen van rijst. Het was gevestigd in Wageningen (Suriname).

  Geschiedenis
  De “Stichting voor de Ontwikkeling van de Machinale Landbouw in Suriname” werd in 1949 opgericht door de Nederlandse Landbouwhogeschool Wageningen als project met het doel Nederlandse boeren aan te zetten om rijst te verbouwen in Suriname. Nadat deze opzet mislukte werd de SML een zelfstandig rijstbouwbedrijf. Rond de SML ontstond het dorp Wageningen. In 1975, bij de onafhankelijkheid van Suriname, ging de SML over naar de Surinaamse staat die het bedrijf vervolgens exploiteerde.

  Tot medio jaren 80 van de twintigste eeuw draaide de SML goed maar later kwam door wanbestuur en politieke problemen de klad er in. Eind jaren 90 kwam de SML in financiële problemen. De SML werd opgeheven en een nieuwe entiteit werd opgericht: “Surinam Rice Organizations” (SRO). Er werd geprobeerd het bedrijf te verkopen aan de rijstmagnaat Imro Manglie maar dat mislukte. Ook verdere pogingen om SRO te privatiseren waren onsuccesvol. De bezittingen werden grotendeels verkocht.

  Het is die Sital die SML kapot heeft gemaakt.
  In ieder geval is er hoop voor de inwoners van Wageningen. Wageningen behoorde net als Moengo , Billiton en Paranam ooit tot de welvarende steden van Suriname.


  Maak melding
 4. Als een bedrijf zwaar in de schulden zit…..dan komt het voor dat men het voor 1 SRD mag overnemen.. wel inclusief de schulden……tenslotte moet men de schulden af betalen en nieuw kapitaal steken in het bedrijf!! Gebeurd ook in Nederland!!


  Maak melding
 5. Sorry hoor, maar dit gewoon prutswerk zo te zien. Het is de gasten nieteens gelukt om de electra/ besturingskast goed te schilderen. Het is weer iets om snel veel geld te verdienen.


  Maak melding
 6. Als j geen geld hebt of misluk ben in alles wat j doet,ga j altijd zoeken nr iets onbenullig om hard werkende creatieve en succesvolle mensen of ondernemers de grond in te boren,want als jij zelf succes hebt gekend dan weet j dat ook van een ander te waarderen,nutteloze zielen ga ergens anders j bitterheid verkondigen of etaleren of ga ook hardwerken om succesvol te zijn


  Maak melding
 7. Deze torie heeft een hele lange staart. Iemand heeft alweer een njang gemaakt van zeker us$4 miljoen . Dit staat in Starnieuws.

  Assembleelid Kalloe plaatst vraagtekens bij overname SML
  19 Oct, 04:44
  Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) plaatst grote vraagtekens bij de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) zijn overgenomen door Westland Sama Group. Er is volgens hem een zeer vreemde constructie toegepast door een particulier te laten investeren in een staatsonderneming. “Het is ook niet duidelijk of de ondernemer Johnny Mahespalsingh, president-commissaris van Westland Sama Group, de schulden van SML heeft overgenomen”, stelt Kalloe tegenover Starnieuws.

  Op 13 oktober 2017 is het terrein van het SML-complex, groot 15,3303 ha, onder C2605 waarop de droger, pellerij, opslag en andere objecten staan, door het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer is overgedragen op naam van Westland Sama Group NV. Er is daarna een krediethypotheek gevestigd op dit perceelland op 6 september dit jaar van SRD 23 miljoen. In 2013 is er een taxatie opgemaakt van de objecten op het SML-complex ter waarde van bijkans US$ 7 miljoen.

  Kalloe voert aan dat de regering nooit enige informatie heeft gegeven over:
  1. Wat de schulden van het staatsbedrijf SML is geweest.
  2. Hoeveel hectare grond aan SML toebehoort.
  3. De status van de mini pellerij die gekocht via SML te Industrie Park.
  Er is nimmer een begroting gepresenteerd hoeveel de kosten zijn voor rehabilitatie SML.

  Uit informatie van ingewijden kunnen volgens Kalloe de werkzaamheden die verricht zijn, niet meer dan SRD 4 miljoen gekost hebben. “Is er geen sprake van facilitering van corruptie als dan SRD 23 miljoen krediet hiervoor wordt genomen, dus 19 miljoen meer dan wat werkelijk is geïnvesteerd,” vraagt de volksvertegenwoordiger zich af.

  Bij het stellen van vragen in De Nationale Assemblee heeft de regering geen informatie willen verschaffen over Westland Sama Group. “Hoe kan een Staatsbedrijf uitgegeven worden aan Sama Group N.V? Loyalisten van de NDP en groot-financier van de partij krijgen een compleet rijstverwerkingsbedrijf van US$ 7 miljoen plus een krediet van SRD 23 miljoen,” stelt Kalloe. Bovendien zit Mahespalsingh in de besturen van Adron en de mini pellerij die de Staat heeft gekocht te Industrie Park. Hij is ook president-commissaris van SML. Er is hier duidelijk sprake van conflict of interest. Deze kwestie zal in De Nationale Assemblee aan de orde worden gesteld, kondigt de politicus aan.


  Maak melding
 8. Typisch het gedrag van de tegenstanders van de regering. Het bedrijf stond jaren stil en iedereen zweeg. Nu wordt de productie opgepakt door een ondernemer en dan is het ook weer niet goed.


  Maak melding
 9. @Klaas de Groot, laat deze ondernemer maar een doorstaart maken, en werkgelgenheid garanderen, u lult u uw nek,
  en zo komen we nergens terecht in Suriname, alleen maar tegen werkkingen, zoals de VHPer Kalloe on site starnieuws de boel negatief aan het neerhalen sabbelen is…..Of moeten Turken of anderen dit voor ons doen, of kunnen wij het zelf, het eigen kunnen van de heer Jahrab van de Stads olie,,,,,……..


  Maak melding
 10. Dat is niet de manier om een land op te bouwen. Eerst afbreken en daarna weer een herstart. Net als onze bruggen . Eerst bouwen, daarna in elkaar laten donderen en om ze tenslotte al of niet te repareren. Ik heb een hele mooie anekdote hierover. Ik kende iemand. Hij had een wasmachine nodig en ging naar Kirpalani aan de Maagdenstraat om eentje op afbetaling te kopen. Je weet wel: je koopt iets, betaalt maandelijks een bedrag en na 24 maanden is dat ding jouw eigendom. Het probleem: deze man kende het woord onderhoud niet, want de wasmachine werd niet onderhouden. Na 24 maanden donderde dat ding in elkaar van ellende vanwege opgelopen roest. Geen probleem. De man gaat weer naar Kirpalani om een andere wasmachine op afbetaling te kopen. en hetzelfde gebeurde weer. Ik weet het niet meer maar ik denk dat deze man zeker 5 keer na in successie een wasmachine bij de firma Kirpalaani aan de Maagdenstraat heeft gekocht. Dat is een mooi voorbeeld van Suriname. Moraal van dit verhaal: Kirpalani had aan deze man een hele goede klant, maar zo iemand komt nooit vooruit in het leven. en zo kan ik nog meerdere verhalen vertellen over hoe het niet moet.


  Maak melding
 11. Wees blij dat de fabriek draait kalloe, wat hebben jullie gemaakt met de bedrijf van je opa? welke surinamer wil daar investeren? Dit zijn meestal de kaolo haters. Wagening glimt men. Surinamers kunnen nooit een mooi woordt plaatsen voor de vooruit gang van eigenland. Dus maar klagen


  Maak melding
 12. S.M.L. Gaat weer draaien,..BOUTA BIEGIE,Jammer voor de ..REDIEMOESOE COONS, CLUBJE. die het land willen verkopen aan hun bazen aan de NOORDZEE.,..hoe LAAG kun je zijn ,..Klaas de Groot,..jo krote BOODSCHAP.jij stinkt !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES