Chinese ondernemers uit Nederland mikken op vis en garnalen uit Suriname

16
Ministeries van Handel en Justitie Suriname samen tegen misdaad

PARAMARIBO, 17 okt – Chinese ondernemers uit verschillende branches in Nederland hebben in het kader van de viering van 165 jaar Chinese vestiging een bezoek gebracht aan minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII. De ondernemers hebben tijdens deze meeting aangegeven geïnteresseerd te zijn in visproducten. Het betreft dan vooral verse vis, verse garnalen, visblaas en zoute vis.

De ondernemers willen namelijk in Suriname investeren in visproducten om die vervolgens te exporteren naar onder andere Nederland en China. De investeringsmogelijkheden die Suriname biedt werden breedvoerig besproken. Enkele ondernemers zijn ook geïnteresseerd in de houtindustrie, horeca en mogelijke export van tropisch fruit en groente vanuit Suriname. Tsang wees ook op de olievondsten in buurland Guyana en mogelijk ook in Suriname.

Er kunnen hierdoor ook andere mogelijkheden voor investeren ontstaan. Volgens Tsang moet gekeken worden naar meer investeringen om zo ook te kunnen voorzien in de behoefte van de regio. Er zal bekeken worden hoe contact te leggen met Surinaamse ondernemers voor verdere samenwerking. De delegatie, die verenigd is in de Benelux Tsung Tsin (Hakka) Associatie, werd begeleid door voorzitter Theo F. Chang.

16 REACTIES

 1. Sinesi mafia world wide. Moro hebi den wan san gersi Santokki. Tan in a denki tak den man disi e wroko tranga, te yu no man pai den of yu denki fu kisi deng, den kap yu ini pis’ pisi trowe. Den man disi na eerste san meki papira moni, no wan tra volk lob’ moni moro deng. Den habi bun, ma den habi hebi hogri sani tu.


  Maak melding

 2. Ik dacht dat diaspora een hersenspinsel was van Chan en de veertig rovers want iedere keer als er verkiezingen gehouden gt worden,houdt men een grote varkenworst vr Chan zijn neus waarbij allerlei soorten sprookjes worden verteld,dat als Alibaba en zijn veertig rovers regeermacht hebben verworven grote investeringen zullen plaats vinden,alleen maar loze beloftes van de vossen,en dit sprookje wordt al meer dan tien jr verteld zonder dat er iets concreets uit de bus komt ,nu staan er ineens andere diasporanen op de stoep die echt zaken willen doen we zijn benieuwd


  Maak melding

 3. Suriname wordt weer verkocht aan de chenezen. Suriname worst hoog uit bij 2025 een cheneze staat. Momenteel zijn er meer chenezen in Suriname, dan geboren Surinamers. Hoe kunnen wij deze chenezen erg krijgen, zodat een Surinamer ook een winkel kan beheeren. De regering geeft alles weg aan de chenezen. KILL THE CHINESE. KILL THEM ALL.


  Maak melding

 4. Goede ontwikkeling!! We kunnen nu de “tilapia’s” uit de kanalen langs de David Simonsstraat en Jansteen straat en andere goten in Noord Paramaribo exporteren naar Chinese winkels in Nederland !! Ook vlees van “jaguars” en hondenvlees van de honden van de vuilnisbelt van Onoribo !! Sranang e-go-drai-no todo!! De China-men zijn in aantocht !! Weg met onze bossen (ze hebben ka aan ons milieu); straks gaan we belasting moeten betalen op het inademen zuurstof !!!
  We zijn in wezen al een “wingewest” van China !!!
  Helaas geen enkel Afrikaans land is rijk genoeg om ons ook te helpen !!! Waar is Obia-mang van Eq.toriaal Guine?? Wanneer komt de Ashanti koning met de miljoenen als herstelbetaling aan de nakomelingen van de verkochte slaven indertijd ??


  Maak melding

 5. Ach, als men zijn bezit verwaarloost en geld op straat laat liggen dan trekt dat mensen van buiten aan die hun kansen zien en die grijpen. Je kunt wel jammeren over de Chinezen die Suriname komen overnemen, maar je stond er bij, je keek er naar en je deed niets. Dan wordt je genegeerd en loopt men over je heen. Suriname is een grabbelton vol rijkdommen waar je alleen maar je handen voor moet uitsteken en de Chinezen willen dat wel. Je betaalt een bepaald iemand een paar centen en je kunt je gang gaan. Er zijn nu eenmaal ondernemende volkeren en slome volkeren.

  En dan komt er weer iemand jammeren om herstelbetalingen. Wat dacht je van een heel land vol met natuurlijke rijkdommen en bodemschatten als compensatie? Is dat niet genoeg? O, je moet er voor werken om die te ontwikkelen. Ja, ik begrijp het probleem! Maar weggeven is natuurlijk niet de oplossing.


  Maak melding

 6. Toch is het erg, er zijn geen andere inkomsten dan grondstoffen, stel dat er niets uit de grond komt geen goud enz. dan heeft Suriname dus helemaal niets aan inkomsten,het is toch voor de gekke, dat iedereen Suriname in de steek laat, ze hebben hulp nodig, ooit raken de grondstoffen op en dan, je kan toch niet het land laten leeg plunderen.
  Nederland laat wat van je horen dat ben je verplicht, als je van tevoren al weet het gaat niet lukken hadden ze nooit Suriname los moeten laten, dat kan inschatten.


  Maak melding

 7. pas op zo zijn de chinees ook begone met die opium look out kijk maar vroeger op de zeedijk amsterdam wat ze met de surinamers met de spul gedaan hebben .


  Maak melding

 8. Suriname is eenmaal in de verkoop.Baja,nu is het wachten en zien wat bouta in ruil krijgt van de chinezen .De chinezen krijgen onze vis en garnalen en bouta ?!Wat gaat hij ontvangen…geven en nemen.

  Wait and watch.


  Maak melding

 9. @ MoeVan: Er bestaat zo iets als duurzame bronnen van inkomsten. Daaronder vallen bosbouw, landbouw, veeteelt en visserij. Op basis van de producten van die bronnen kunnen verwerkende industrieën ontwikkeld worden zodat er eindproducten gemaakt worden die meer valuta opleveren, import vervangen en geëxporteerd kunnen worden.
  Ten opzichte van veel andere landen is Suriname bevoorrecht ten aanzien van natuurlijke rijkdommen en bodemschatten. Op basis van de inkomsten uit die rijkdommen kan geïnvesteerd worden in de opbouw van duurzame industrie. Helaas zijn het buitenlanders die de bodemschatten en de bossen exploiteren en Suriname neemt genoegen met slechts een klein percentage van de opbrengst. Zo kom je er niet.

  Nederland had Suriname niet moeten laten gaan, Nederland moet Suriname helpen, steeds hetzelfde refrein. Nederland heeft genoeg gedaan voor Suriname, maar helaas heeft het niets blijvends opgeleverd. Er zijn nu veel meer Surinamers die geboren zijn na de onafhankelijkheid dan Surinamers die zich Nederland nog als moederland kunnen herinneren. De band met Nederland wordt steeds dunner. Hier op deze website valt vaak genoeg te lezen hoe erg men een hekel heeft aan Nederland en de Nederlanders, en dan zou Nederland weer moeten helpen?
  Laat men eerst maar eens zelf orde op zaken stellen en zorgen voor fatsoenlijk en bekwaam bestuur. Zonder stabiliteit en rechtszekerheid investeert niemand in Suriname.
  Voorts zou men de banden kunnen aanhalen met Guyana. Vroeger tenslotte één bestuurlijk gebied geweest met Suriname, eerst onder Engels, later onder Nederlands gezag. Samen heeft men meer te bieden en staat men sterker.


  Maak melding

 10. Surinamers dienen energiek te worden en de handen uit de mouwen te steken.Tijd om verantwoordelijkheden te nemen. Met alles maar cynische reacties kom je geen stap vooruit. Leer handel te drijven en zet de Chinezen de mes op de keel. Iedreen moet de juiste prijs betalen. leer onderhandelen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.