Zittingstermijn president van Suriname beperken tot twee jaar

31
President van Suriname viert 73ste verjaardag vandaag
Op 12 augustus 2010 werd Bouterse als president van Suriname geïnaugureerd en nam hij officieel de macht over van zijn voorganger Venetiaan.

PARAMARIBO, 16 okt – De zittingstermijn van een president in Suriname moet niet langer dan twee jaar duren. Vijf jaar, zoals nu het geval is, is veel te lang. Dit zegt bestuurssocioloog August Boldewijn. Door de beperking van de zittingstermijn zullen regeringen en leiders zich effectiever inzetten voor de ontwikkeling van het land. De kwaliteit van de eerste termijn zal bepalen of bestuurders nog een kans krijgen.

De vorige grondwet kende een zittingstermijn van vier jaar. Dat werd te kort bevonden. In de grodnwet van 1985 werd er vijf jaar van gemaakt. De wrange vruchten worden nu geplukt. “Het beperken van de zittingstermijn van presidenten in Suriname, zal ertoe leiden dat er effectiever gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van het land”, zegt Boldewijn tegenover De West. Suriname heeft behoefte aan steeds nieuwe ideeën over ontwikkeling.

Met een president die blijft vastklampen, zullen nieuwe ideeën uitblijven. Daarom is het ook tijd om het aantal zittingstermijnen per president te beperken. “Er moet rekening mee gehouden worden dat de problemen van een ontwikkelingsland veel gecompliceerder zijn dan die van een ontwikkeld land. Er moet met veel meer rekening gehouden worden, terwijl alle zeilen bijgezet moeten worden om tot die ontwikkeling te komen”, stelt Boldewijn.

31 REACTIES

 1. Lijkt mij ook reëel. Deug je niet dan opstappen zodat een ander met meer kennis, kunde en inzicht ons land kan besturen. Geen crimineel verleden en hoogopgeleid met de nodige deskundigheidsbevordering om ons land te besturen. Geen snoepreisje meer.
  Voor de Ministers van buitenlandse zaken
  De teugels strak trekken. Deze post is dringend vervanging nodig. Yildiz heeft er flink een potje van gemaakt en maakt gretig gebruik van onze gemeenschapsgelden met haar snoepreisje en loze beloften. Zij zet Suriname te schande met haar bedeltochten en toch zien wij hier niets van terug.Dus weg met haar. Minister van Financiën en onderwijs ook weg ermee.
  Soso njang patoe.Ferrier ook oprotten.
  Bouta en consorten ook oprotten. Deze hele regering met handlangers weg ermee.


  Maak melding

 2. Dit gaat het bever nooit halen.die gasten zitten niet voor het land maar voor zichzelf en hun partijgenoten. Dit. Zal niet werken in Suriname. Punt 2 het volk moet politiek geschoold worden .. vooruit stervensheid moet aangeleerd worden


  Maak melding

 3. Denk niet dat het handig zou zijn met een zittingstermijn van slechts 2 jaar. In twee jaar tijd is het lastig grote projecten te realiseren. Waar het om gaat is dat je een kortetermijnvisie hebt, een middellange en uiteindelijk de ultieme visie. En tussendoor is het consolideren geblazen en kijken of je de beoogde doelen behaald hebt of niet. Daarna kun je weer de boel anders aanpakken of op de voortgezette weg verder gaan. Maar in twee jaar bereik je niks.

  Feitelijk ben je bezig om de volgende verkiezingen voor te bereiden in plaats van aan de slag te gaan. Dat is een vorm van paniekvoetbal waarbij de trainer geen kans krijgt aan zijn elftal te sleutelen maar direct ontslagen wordt na een aantal nederlagen. Zijn opvolger doet het geen haar beter tot men op een gegeven moment beseft dat je zo een trainer de kans moet geven een evenwichtig elftal op te bouwen. Dat zijn de trainers die uiteindelijk succesboeken bij een club.


  Maak melding

 4. Boldewijn is de weg kwijt. Bij 2 jaar is het land onbestuurbaar omdat het land permanent in verkiezingsmodus is. Een president kan niets afronden voor dat er weer verkiezingen zijn . 4 tot 5 jaar zijn prima perioden.

  Suriname moet zich aan haar weten houden, dan had Bouterse nooit gekozen kunnen worden.
  Er moet een wet komen dat falende presidenten afgezet kunnen worden.
  Hierbij kan gedacht worden aan ingrijpen in lopende rechtspraak of overschrijden staatsschuld plafond.
  Dit soort geblunder mag niet toegedekt kunnen worden door de DNA waar een meerderheid is voor de president


  Maak melding

 5. Wat we wel van de Amerikanen kunnen overnemen is dat een president niet langer herkiesbaar is na twee opeenvolgende termijnen. Volgens mij (ik kan me vergissen, is er geen houdbaarheidstermijn van een president in Suriname). Obama bijvoorbeeld, moest het wel voor gezien houden na acht jaren aan de macht. Het stokje moet namelijk overhandigd worden zodat er geen verroesting plaatsvindt. Kijk naar iemand als Somo. Die man had allang ruimte moeten maken. Van Bouterse verwacht ik ook niet meer dat hij president blijft bij eventuele winst. Geef het stokje over aan Adhin en laat Misiekaba de boel in de gaten houden.


  Maak melding

 6. Een regeertermijn van 2 jaar is te kort, vele strategische planningen hebben een langer proces.

  Wat misschien wel een idee zou kunnen zijn is een bepaalde vorm van een “proeftijd” in te stellen met de mogelijkheid voor herverkiezingen.


  Maak melding

 7. Zelfs bij een beursgenoteerde onderneming is de neboeming van de CEO niet gestoeld op een periode van 2 jaar.
  Boudewijn is aan het dromen onder een zuurzakboom waar de mieren hem wakker moeten maken (de forummers).
  In 2 jaar kun je niets verrichten die je een beoordeling verschaft omtrent de voortgang van plannen.
  Dus dit is echt lariekoek om een president 2 jaar te laten aanzitten.
  Zou het m.i. domste zijn om te doen.
  4 tot 5 jaar is m.i. de juiste termijn


  Maak melding

 8. Ik zou er voorstander van zijn dat het Parlement om de twee jaar herkozen wordt.

  De ja-knikkers in het Parlement dan wel de parlementariërs die regelmatig niet op komen dagen kunnen door hun collega’s ongeschikt worden verklaard en voor deze afwezigen c.q ondeskundigen kunnen nieuwe parlementariërs gekozen worden. Het beoordelen van het functioneren van de parlementariërs moet gebaseerd zijn op zijn bijdragen in commissie vergaderingen en de plenaire zittingen en zijn stemgedrag. Leidraad hierbij moet de vraag zijn of hij zijn eigen standpunt/beloftes voldoende heeft verdedigd.

  De Parlementariërs moeten zelf en alleen in hun kiesdistrict bijeenkomsten organiseren en hun visie over toekomstig beleid voor hun kiesdistrict kunnen geven.e.a. in samenhang met het algemeen beleid van het land.(HUN POLITIEKE VISIE) en niet meeliften op de beloftes van hun politieke leider..

  Aangezien de president door het parlement wordt gekozen zou dit meer zoden aan de dijk kunnen zetten.

  Maar…………………de eerstvolgende president moet een periode van 6 jaar regeermacht krijgen om deze veranderingen te realiseren en de puinhopen van Paars op te ruimen.


  Maak melding

 9. Wat een nieuws, in 200 dagen alle problemen weg en om de 2 jaar een andere ….. wat nog meer in 2 jaar niemand doet dat ze na,ik denk dat heel veel mensen naar Suriname komen klink goed toch!!


  Maak melding

 10. Mijns inziens moet Suriname terug naar een Parlementair Regeer Stelsel. De totale regering moet door het Parlement anytime gedwongen worden af te treden. Regeer termijn van vier {4} jaar is redelijk !!!!!!


  Maak melding

 11. Boldewijn heeft hoge koorts en lijdt aan het oudersydroom meestal zijn de hersenen al aangetast maar af en toe krijg j heldere momenten vandaar deze sporadische uitspattingen,niet serieus nemen


  Maak melding

 12. Het is ONVERANTWOORD om in een ONTWIKKELINGSLAND.
  TE VEEL macht te leggen in handen van EEN PERSOON !

  Gewoon zittingstermijn van VIER jaar voor de president
  invoeren plus een PARLEMENTAIR stelsel !!!

  Zowel president als ministers moeten naar huis kunnen worden
  gestuurd bij falen of wanbeleid !!!

  Ook scheiding der machten goed regelen in de Grondwet,
  permanente screening politici en ambtenaren, onafhankelijke
  sterke Rechterlijke Macht, Accountantsdienst en Rekenkamer !

  RECHTSSTAAT SRANAN SNEL HERSTELLEN !!!!!


  Maak melding

 13. Vraag niet wat je land voor je doet, maar wat doe je voor je land?

  Surinamers moeten afstappen om te gaan wachten tot anderen zaken voor hen doen. Surinamers moeten af van het paternalisme. Surinamers hebben een mentaliteit dat ze niets kunnen en als één persoon succes heeft, dan gaan ze op hem af alsof hij/zij honing aan zijn/haar kont heeft. Zelfstandig iets opzetten ho!, maar. Geen zelfvertrouwen in jezelf hebben, op hoeken van straten voor de winkels hangen, naar anderen kijken die voorbij komen en de winkel in en uit gaan, praatjes makers, zelf achtervolgen en beroven.

  Surinamers zijn veels te lui om met hun handen en voeten in de modder te staan. Bang om aan landbouw te doen, rijsbouw, bosbouw, visserij, gidsen te zijn in stad, districten, oerwoud, ; verder ondernemen, na een goed plan van aanpak te hebben gemaakt, als ze dat al kunnen, enz. Willen allemaal op kantoor zitten, overheid, banken, verzekeraars, leraar, politieagent, verpleegster, enz.

  Surinamers ga ondernemen. De overheid zou er zorg voor moeten dragen dat het kan, vergunningen snel te verkrijgen, banken, enz.

  Suriname heeft domeingrond zat en iedere Surinamer/leerling vanaf 15 jaar moet op die leeftijd direct 1 ha domeingrond krijgen en er binnen 2 jaar al iets mee hebben gedaan, anders is hij/zij het weer kwijt. De Surinamers moeten worden uitgedaagd en dat ontbreekt in de Surinaamse Maatschappij. Iedereen wil in Paramaribo zitten, dit komt ook dat de overheid ook geen plannen zoals Frank Essed het West – Suriname plan opzet en mensen weg trekken naar andere oorden om daar die gebieden tot ontwikkeling te brengen, waardoor ze ook kunnen zien wat ze bereiken voorzich zelf met die inspanningen.

  Uitdagingen genoeg, alleen de overheid is paternalistisch bezig, Surinamers zijn lui en blijven in Paramaribo rondhangen, criminaliteit, enz.

  Goede plaatsen voor uitdagingen zijn, oa West – Suriname, Brokopondo bij het Stuwmeer, Nieuw Nickerie, Albina, Commewijne, ook Saramacca, zeevisserij, Coronie oa zeevisserij. Deze gebieden moeten uitgroeien tot kleine steden met allerlei voorzieningen, sport en recreatie, hotels, bosbouw, toerisme, enz.

  Surinamers moeten een schop onder hun kont krijgen en voor zich zelf iets gaan opzetten i.p.v. naar anderen te kijken en af te wachten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Goed idee.Bouta is geen niet geschikt en moet daarom plaats maken.Hij hoort in santo boma thuis.Met een strafblad als die van hem wordt je opgesloten, zo gaat het toe in andere landen.
  Enfin,we praten over Suriname waar de surinamers altijd denken beter te weten en kijk wie ze als hun lijder kiezen…een crimineel!
  De nochalante surinamers,die weten niet eens dat bouta de lijder voor levenslang zal blijven om niet gevangen genomen te worden.Bouta is lijder om zich zelf te beschermen.


  Maak melding

 15. De zittingstermijn verkorten lijkt mij niet zinvol. 2 jaren zijn zo voorbij en dan weer het hele circus voorbij laten komen, lijkt mij niet verstanding.
  Misschien moet de macht van de president wat getemperd worden. De regeringsverantwoordelijkheid kan bij de ministerraad met aan het hoofd een premier worden gelegd.


  Maak melding

 16. Zittingstermijn was dus 4 jaar en men heeft het in 1985 aangepast naar 5 jaar??? Suris hebben echt stront in hun hoofd…..de vervelende gevolgen worden nu gevoeld door een pres die niet capabel is en lekker zn rit tot 2020 uitzit!!! Zelfs in de USA is een zittingtermijn 4 jaar…….maar Suris dacht weer de “slimmeriken” te zijn destijds om onnodig de wet aan te passen!!!


  Maak melding

 17. Een zittingstermijn van 2 jaar is te kort……het zou goed zijn om het wel terug te brengen naar 4 jaar!!! Su heeft zn “dure” les nu wel geleerd….hopelijk!!!


  Maak melding

 18. 5 jaren is prima!! Alleen moet er vast gelegd worden, als de pres een deugniet is, zoals nu het geval is, met harde handen eruit knikkeren en ook wier meewerkt met de nietsnutters ook eruit schoppen met een forse boete!!! Alle oneerlijke tegoeden terug vorderen en een andere de kans geven met bepaalde en duidelijke afspraken welke strikt nageleefd moeten worden!!
  Anders is het Yang mi pingatjauw!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 19. Voor een president die zijn taak naar behoren doet ,volk en land dient,die hoeft niet om een verlenging te bedelen,hij hoeft niet te frauderen met verkiezingsuitslag,wij kiezen weer voor hem ,dus nog een regeertermijn. Maar een velenging van nog een regeertermijn voor een crimineel als bouta is letterlijk kiezen voor je eigen dood.
  Surinamers zijn gewaarschuwd.


  Maak melding

 20. Zou ook goed dat er wet komt om personen met een crimineel verleden te weerhouden president van dit land te worden.Criminelen aan de macht isoleren het land.


  Maak melding

 21. Kijk wie allemaal in de regering zitten..een bankrover,coupplegers,
  moordenaars ,amnestie dragers,coke en wapenhandelaar,Farc sympathisanten.dictators,
  landverraders,pornoblad verkopers….
  Geen wonder dat boldewijn zo gefrustreerd is..en samen met hem wij ,de rest dus,ook.
  Please ,ga weg bouta,verdwijn voorgoed…


  Maak melding

 22. By the way .. in 2015 was het toch al duidelijk wat voor koers Bouterse NDP op ging, toch is hij herkozen.

  De kans is reeel dat Bouterse NDP in 2020 weer herkozen wordt. Surinamers zijn zo omgepraat.

  De strategie die Bouterse en zijn partij toepassen om stemmen te winnen is een groot succes. En hun “beloftes campagne” en “projecten campagne” is al begonnen.


  Maak melding

 23. Zou Boudewijn ergens opgevangen hebben dat NDP net als zijn vriend in Guinee Bissau bij de volgende verkiezing voor het leven gekozen wordt?

  Wil hij met zijn opmerking van 2 jaar een discussie opgang brengen over de houdbaarheidsdatum van de president en het aantal keren dat gekozen mag worden.


  Maak melding

 24. Of een president 2, 3, 4, 5, of 10 aanzit, als in het eerste jaar als is gebleken, dat hij van besturen geen kaas heeft gegeten, moet hij opstappen.
  Het is helemaal schandalig dat iemand die geen goede reputatie heeft president kan worden.
  Dit is niet alleen in Suriname het geval.
  Met een paar dooie mussen, valse beloftes, een paar spiegeltjes en kraaltjes zijn mensen omkoopbaar.


  Maak melding

 25. In de grondwet opnemen”elk President welke zich niet naar lands belang handelt, ten allertijde afzetbaar is/moet zijn…Gewoon in de grondwet opnemen, en tijdens beëdiging, de grondwet tekst nadrukkelijk voor te lezen, dat het doordringt.


  Maak melding

 26. Boldewijn voelt ook hoe hij jaren terug geworpen wordt in tijd.Bang dat hij is dat de pikin ingi boi hem helemaal terug brengt van in de tijd van de flambo en kokolampoe.


  Maak melding

 27. ddb moet een flinke trap onder zijn poepgat krijgen en rechtstreeks in SB terecht komen voor misdrijven tegen te menselijkheid wachtende op het vonnis van de krijgsraad/rechtbank van Suriname

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 28. Rare commentaren allemaal….bijdrage nul, nul….de onderbouwing van Boudewijn is zwak. Er is nergen een correlatie tussen termijn ve prssident en productiviteit/effectiviteit. Aziatische leiders blijven lang aanzitten en scoren hele goede resultaten.Dus Boudewijn
  …..bedenk iets anders!


  Maak melding

 29. Er wordt in de grondwet het aantal termijnen niet genoemd voor het presidentschap van 1 persoon. Ik vind 2 jaren goed met een maximale herkiezing van 5 keer. Dus iemand zou bij gebleken geschiktheid maximaal 10 jaar kunnen aanzitten als president. Overigens mocht DDB geen president van Suriname zijn omdat hij op die bewuste 8 december handelingen tegen de grondwet van Suriname heeft gepleegd. Ons klote parlement heeft hem tot president gekozen. Nagegaan moet worden of wij het gehele parlement niet voor de rechter kunnen dagen en een schadevergoeding eisen voor de ellende die DDB het land heeft aangebracht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.