dinsdag, november 28, 2023
HomeFotoOok verkeer in Suriname heeft last van rookontwikkeling

Ook verkeer in Suriname heeft last van rookontwikkeling

-

PARAMARIBO, 15 okt – Waar er in Suriname om 07.30u in de ochtend meestal sprake is van een blauwe lucht en fluitende vogels, was dat deze morgen in Paramaribo ver te zoeken. De rookontwikkeling van de afgelopen dagen, ontstaan bij vuilstortplaats Ornamibo, zorgt voor een grauwe en vieze lucht. Het is zelfs zo erg dat het verkeer in delen van Paramaribo last heeft van het slecht zicht, zoals op de foto’s te zien is op Latour en Paramaribo-Noord.

De brand te Ornamibo is volgens de autoriteiten onder controle maar de enorme rookontwikkeling van de afgelopen dagen zorgt sinds zondagochtend voor overlast in Paramaribo en omstreken. Inmiddels is het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing in Suriname (NCCR) ingeschakeld die samen met de DC voor een oplossing moet zorgen.

Ook op Balona hetzelfde beeld vanmorgen:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

19 REACTIES
 1. Het is belangrijk dat Suriname afval gaat splitsen en gaat inzetten op recycling.
  In Nederland is het al verplicht om thuis afval te splitsen wat wekelijks wordt opgehaald. Nederland heeft 408 inwoners per km2. Suriname 3 inwoners per km2, maar toch is Nederland veel schoner dan Suriname. Kom op Suriname dit moet toch te doen zijn!


  Maak melding

 2. Men moet in Suriname bewust worden om afval te scheiden en niet zomaar plastic dingen
  op straat gooien of in de berm. De regering en de Surinaamse gemeenschap zullen samen
  de schouders er onder moeten zetten. Als je plastic, glas, accu en batterijen, verf al
  apart inzamelt dan kom je al een heel eind.


  Maak melding

 3. Hopelijk is dit een Wake Up call voor de Surinamer om te stoppen met het verbranden van hun afval op hun erf.

  Ik hoop echt dat ze hiermee stoppen. Wat normaal was in de jaren 60 is nu niet meer mogelijk.

  Als het verkeer in Noorden van Paramaribo last heeft van de rookontwikkeling dan kan je volgens mij gewoon spreken van een ramp.

  Ik hou mijn hart vast voor de oudjes en kinderen die die een aandoening hebben aan hun luchtwegen.


  Maak melding

 4. Als alle Surinamers een emmer water naar vuilstortplaats Ornamibo meenemen en erop gooien is het probleem opgelost.

  De vuilstortplaats Ornamibo heeft (militaire) bewaking nodig om problemen waaronder deze te voorkomen.

  Milieuproblemen, prblemen bij flora, fauna, mens, oa ogen, longen, luchtverontreiniging vervuiling. oppervlakte waterverontreiniging, bodem, giftige gassen die vrij komen, enz, gezondheidsklachten die kunnen ontstaan. De schade moet men niet onderschatten en de gevolgen ervan zullen nog jaren merkbaar zijn.

  Men moet niet te lichtzinnig ermee omgaan en men kan zich nu al voorbereiden om allerlei onderzoekingen te gaan doen.

  Dit valt zeker onder de categerie ramp.

  Wat gaat men doen om dit te voorkomen in de toekomst? Wat kan men hieruit leren om in de toekomst beter mee om te gaan? Welke voorlichten, welke instanties zijn betrokken om dit te bestrijden, voorkomen, enz.? Oorzaak, gevolg. Wie hebben allemaal gefaald binnen de overheid? Is er equipment om dit te bestrijden en de juiste professionals?

  Boen Sari (his)tory.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Ieder nadeel heb zijn voordeel.
  Maskieta no de moro met zoveel rook. Nadeel is dat de mensen nauwelijks kunnen ademen.
  Is het mogelijk om de overheid voor de rechtbank te dagen wegens nalatigheid?
  Ik denk dat de president wellichtr zal zeggen “na bakra mang e saboteer Sranang”

  De longartsen moeten nodig aan de bel trekken.
  IUk zou zeggen zet gasmaskers op met persluchtflessen op de rug en graaf de totale rotzooi uit want met de zogenaamde grote dompelpomop blus je zo diep niet dit is letterlijk water naar zee dragen


  Maak melding

 6. Welkom in de moderne samenleving. alleen wordt de luchtvervuiling bij ons veroorzaakt door fbrieken en niet door afvalverbranding,
  Wat een schande dat de regering DDB nit eens een oplossing kan bedenken voor het afval. Ik ben bang dat jullie grotere problemen niet aankunnen.


  Maak melding

 7. Toen de brand ontdekt werd,had men het met een brandversneller moeten bestrijden.Gewoon benzine over heen gieten.Dan had men kunnen voorkomen dat het vuur ging smeulen.Er ligt toch allemaal afval daar en het vuil door het vuur snel laten verteren is beter dan het weken laten smeulen.Je bent toch geen krofaya aan het maken.
  Tijdens de grote droogte in 1963 heeft een bagasi in het oosten acht maanden gesmeuld.Bagasi is de eeuwen oude begroeiing in de zwampen.Je kan er over lopen zonder dat je weet dat je op water loopt.


  Maak melding

 8. Er zal altyd een figuur zijn die een vergelijking gaat maken met Nederland…..Nederland is veel verder ontwikkeld op elk gebied, heeft veel meer geld en daar betaal je via de gemeente belastingen huisvuil- en afval belasting……als je alleen maar een voorstel doe om dat in Suriname te betalen kryg je een complete volkswoede……..


  Maak melding

 9. Zou zeggen tijd voor n verbrandingsoven. Gewoon eentje bestellen in China. Opbrengsten uit stroomlevering gebruiken voor de aflossing.

  Ach ja…eerst moet iemand dan maar n njang maken of n zoveelste commissie benoemen, want op de kabinet v/ d pres hebben ze t al veeeeel te druk.


  Maak melding

 10. dit poep VOLK gaat gebukt onder ALLE omstandigheden in s m e..

  niemand durft zijn-haar bek open te doen..
  iedereen is bang voor de moordenaar iedereen dokt weg ook de oppositie / coalitie..
  bang voor een salaris voor niks doen dus, dood gaan maar..

  in het buitenland, zou de HEL losbarsten alles zou plat liggen hele economie zou stilstaan, maar in suri is het accepteren maar, net als in Cuba het stront volk pikt het maar.. bouta zijn familie gaat lekker naar het buitenland voor geneeskundige behandeling en het poep-stront volk kan dood vallen ter plekke en nog schreeuwen nog 5 of beter nog 20..
  nou dan,, tang tekié..


  Maak melding

 11. De grote vuilstortplaats bij Para had men moeten afdekken en de ontstane moerasgassen had men kunnen opvangen en omleiden naar generatoren om elektriciteit op te wekken. Stroom uit biogas. Een groot gebied in Para zou men van elektriciteit kunnen voorzien. Dit soort projecten worden in heel veel landen met succes uitgevoerd.


  Maak melding

 12. Voor zover ik weet zijn er meerdere particuliere initiatieven geweest voor een vuilverbrandingsoven. Dit is door de regering de kop in gedrukt omdat o.a. dit ten koste gaat van de portemonnee van bepaalde individuen / organisaties. Onder andere het idee dat deze vuilverbrandingsovens in staat zijn om energie op te wekken vormt een grote bedreiging voor de gevestigde orde.


  Maak melding

 13. Dit is toch te absurd voor woorden al anderhalve week is dit gaande en er staat 1 mannetje met een slang te spuiten, er zijn wat tractoren bezig de boel om te woelen en de situatie wordt steeds erger.
  Kunnen er geen helicopters met waterzakken komen om de boel nat te houden en ook de zgn. specialisten nadenken over hoe nu verder.
  Ik zie regio medewerkers in uniform met een zakdoek voor hun neus de boel te bekijken, er is totaal niemand die nu op een idee komt . Wat een afgang.


  Maak melding

 14. suri is srefidintie,, maar wat kunnen ze doen.. niet eens een eigen leider die zorgt voor land en volk, maar een plaatselijk moordenaar die iedereen onder controle houd met de bedoeling eeuwig aan de macht te zijn..
  land leeg geroofd, staatskas leeg, banken leeggeplunderd alle goud weggegeven of bewaard in Guynee bij obiango.. zoon zit gevangen, vrouw doet het apart.., lange lijst om verder te gaan..


  Maak melding

 15. Het is opmerkelijk dat Suriname nog geen “waste management systeem” heeft, terwijl regering op regeringen mond vol hebben om het probleem te zullen aanpakken. Vooral de huidige regering verdient geen schoonheidprijs als het over het afval probleem gaat. Tijdens de verkiezing van 2010 had de NDP beloofd om dit probleem tot het verleden te laten behoren. Heelas hebben ze, ondanks ze zoveel middelen ter beschikking hadden, toch niets gedaan. Het is erg triest te zien dat de brandweer mensen zonder adembescherming aan giftige stoffen worden blootgesteld. Dit is erg ongezond. Het is erg jammer dat men zo met grondstoffen en met het volk mee gaat.


  Maak melding

 16. Een zeer ernstige milieu delict is dit. De bodem en lucht zijn zeer verontreinig. De hele gezondheid toestand is naar de klote. Dank zij de leeghoofdige bestuurders van ons gelief Suriname.


  Maak melding

 17. Al die chemische stoffen in de lucht zullen zorgen voor allerlei chronische aandoeningen en nieuwe ziektes bij mensen zowel dieren in de komende jaren. Niemand gaat erbij stilstaan wat de bron is van de aandoeningen en ziektes omdat er nou eenmaal van alles wordt verbrand. Of het nou chemisch, explosief, toxisch of radioactief afval is, gaat allemaal op de brandstapel.

  Omdat Ornamibo in de buurt is hebben veel mensen direct last, weet je wel wat er buiten de stad gebeurt…

  Dus Surinamers, wen er maar aan.


  Maak melding

 18. Onze Surinaamse bevolking is nu echt gedoemd jong te sterven door deze giftige ramp. Dat de bevolking zo dicht op de ramp plek staat of woont is al een ernstig risico bij het inademen van de giftige dampen die vrijkomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES