Buurt grootste vuilstortplaats Suriname protesteert tegen overlast

6

PARAMARIBO/ORNAMIBO, 15 okt – De reeds ruim een week durende rookoverlast en stank vanuit de vuilstort te Ornamibo, zit buurtbewoners zwaar op de maag. Het is nu zelfs zo erg dat de rook tot in het kilometers verder gelegen
vanmorgen in Groot-Paramaribo Paramaribo te merken is. De voornaamste vuilstortplaats van Suriname levert de mensen al jaren verontreinigde lucht en gezondheidsklachten op. Hoewel vaker op allerlei manieren is geprotesteerd, was het deze keer feller. Bij de ingang van de stortplek zijn leuzen geroepen en eisen gesteld. De in brand gestoken stortplaats is dan ook nooit zo land en zo aanhoudend merkbaar geweest.

Mensen moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd en scholen deden de deuren dicht. De autoriteiten hebben zich ingespannen om de ‘ramp’ te keren. De brandweer is al dagen bezig te blussen. Met bulldozers wordt getracht de enorme troepberg in kleinere eilandjes te splitsen. De actiegroep ‘Verplaatsing vuilstortplaats Ornamibo’ vindt het allemaal onvoldoende. De regering moet naar een alternatieve plek uitkijken.

Daar wordt al jaren over gediscussieerd. Ook zijn al sinds de jaren negetig allerlei geavanceerde plannen te boek gesteld. Het laatste superplan ging over het omzetten tot brandstof. Ongeveer drie jaar terug was al geprotesteerd. Dit gebeurde toen onder leiding van oppositiepartij VHP. Ook toen was het niet fraai wat de berg baarde. Er werden maatregelen beloofd en net als zo vaak eerder gebeurde niets.


6 REACTIES

 1. ddb moet de zogenaamde leger lynx helikopters met de grote plastic waterzakken gevuld met zoetwater die hij verkoopt aan het Caribischgebied inzetten om de brand op vuilnisstortplaats Ornamibo te blussen.

  Als ddb soldaat Harry Kassel het bevel geeft/vooruit stuurt om naar vuilnisstortplaats Ornamibo te gaan met emmer, schep, potlood, tekenpapier en cel dit voor contact met de bemaning van de leger lynx helikopter te onderhouden om de brandhaarden in kaart te brengen en waar deze zoetwater moeten gooien om de brand te blussen en zo zijn eer nog proberen te redden. Ook met ddb moet hij de stand van zaken door geven en het sein brandmeester zo snel mogelijk door geven.

  Zaken evalueren, ingerukt en mars naar Memre Boekoe Kazerne.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Kijk ze daar staan van de delegatie van de NCCR van Suriname met zakdoeken voor hun neuzen.
  Eenmaal terug achter het bureau zijn de bewoners van Ornamibo, die al jaren last hebben van de vuilnisbelt weer vergeten. Zo heeft het altijd gewerkt in Suriname.


  Maak melding

 3. Als je dit kon transformeren in energie, zou je heel Paramaribo zeker één jaar lang van stroom kunnen voorzien.
  Jongens jullie moeten nu toekomstgericht gaan leren denken.


  Maak melding

 4. De oude verlepte paarse teeltbalzakken van de ndp-beleidsmakers zal weinig zoden aan de brand van vuilstortplaats Ornamibo leggen. Din teeltbalzakken borro + verlept paars. De ene nog ouder dan de andere.

  A brand a tan go dorro. Morro Dé Dorro!

  We gaan nog voor vijf?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.