Kinderen ziek door brand op vuilstortplaats Ornamibo in Suriname

14
Kinderen ziek door brand op vuilstortplaats Ornamibo in Suriname

PARAMARIBO, 14 okt – De overlast die de rookwolken door brand op vuilstortplaats Ornamibo vanmorgen in Groot-Paramaribo veroorzaakte, staat niet op zich. Al zeven dagen hebben mensen in buurten rondom de vuilstortplaats last van de smerige rook. De situatie is de laatste dagen dusdanig verergerd dat kinderen op school moesten overgeven en dat personen in de omgeving in het ziekenhuis zijn beland. Dat schrijft Dagblad Suriname vandaag.

Kinderen in de omgeving kunnen al enkele dagen geen onderwijs genieten. Op zijn minst twee lagere scholen, namelijk OS Houttuin 1, OS Houttuin 2 en enkele muloscholen houden de deuren gesloten. Vrijdagmorgen zijn de kinderen na aanvang direct naar huis gestuurd, nadat enkele leerlingen begonnen over te geven. Ook voor de leerkrachten is de situatie onhoudbaar schrijft de krant.

De brand op de stortplaats, die in 1998 in gebruik werd genomen, begon ruim een week geleden en is nog steeds niet onder controle. Deze is vermoedelijk opzettelijk gesticht. Rondom de vuilnisbelt is er een hele informele business ontstaan van bijvoorbeeld vuilophalers en rapers. Deze laatste zouden branden stichten op de vuilnisbelt zegt het ministerie van OWT&C.

In Dagblad Suriname wordt gesteld dat een duurzame oplossing voor Ornamibo snel noodzakelijk is. Een delegatie van NCCR en het commissariaat zijn vandaag naar de vuilnisbelt van Ornamibo om de situatie van dichtbij te bekijken.

De omvang van de brand is hier goed te zien:

14 REACTIES

 1. Dit is nog maar het begin . Er zullen zeker nog meer mensen met luchtweg aandoeningen zich melden. Als het serieus genomen zal worden is nog maar de vraag. Want verantwoordelijkheid nemen voor de ontstane situatie doet niemand en t zal wel worden afgewimpeld, terwijl een grote vuilnisbelt t leven van de omwonenden letterlijk en figuurlijk verziekt. Het is vandaag precies een week geleden dat dit is begonnen en nu pas komen er lui kijken , terwijl omwonenden er in leven . En t boeit mij voor geen meter hoe dit heeft kunnen gebeuren, t is bekend , dat Ornamibo een tikkende tijdbom is , maar meteen actie ondernemen : ho maar . Nu komen ze “kijken” in hun apenpakjes , gaan terug naar huis . En daarna ? Weten bewoners wat er gebeuren gaat? Ooit is er een Tsjernobyl geweest , verontreinigde lucht met wie weet wat voor chemicalien en ander onbekende gif er vrij is gekomen, de schade die dit zal opleveren voor mens , dier en t milieu , sowieso . De tijd zal t wel leren .


  Maak melding

 2. Ja echt he kankerverwekkende stoffen komen vrij. Jaar of vijf gaat men erover praten en mensen die nu zonder dokterkaart thuis zitten. Is een mpp met het volk Suriname nu.


  Maak melding

 3. Eigenlijk zou er een duurzame oplossing moeten komen, maar ik ben bang dat
  dit teveel geld gaat kosten en we weten dat de regering bijna geen geld heeft. Dus
  zitten we met een pappen en nat houden situatie. Er moet onderzoek worden gedaan
  hoe schadelijk dit is voor de volksgezondheid en passende maatregelen nemen.
  Welke gek steekt di rotzooi dan ook in de fik.


  Maak melding

 4. Ik vraag mij af of de overheid dit probleem aan kan. Te trots te arrogant enbte dom om hulp van buitenaf in te roepen.
  Als zo een ramp want dat is het, in Europa zou plaats vinden zou men de hulp van buurlanden inroepen.
  Het volk lijdt door gebrek aan kennis van politieke leiders hoe een land en volk te besturen
  Het gevolg van de ziekte verwekkende stoffen die vrij zijn gekomen zullen we na een paar jaar ervaren!
  Oh God have mercy!!!


  Maak melding

 5. wat staat in onze grondwet hierover:
  TIENDE AFDELING DE GEZONDHEID

  Artikel 36

  1. Een ieder heeft recht op gezondheid.

  2. De Staat bevordert de algemene gezondheidszorg door systematische verbetering van leef- en werkomstandigheden en geeft voorlichting ter bescherming van de gezondheid.


  Maak melding

 6. Bewoners van Ornamibo en Houttuin !! Stem in 2020 op NDP van Bouta !! Als beloning mogen U en uw kinderen dan weer onder de rook en giftige chemicalie van de vuilnisbelt verder leven in het DUBAI van Misikabaka !!
  Dat nu pas overheidsfunctionarissen een kijkje gaan nemen is een lachertje !!
  Als 2-regendruppels teveel vallen in het binnenland is een hele delegatie samen met ministers al ter plaatse om de zaak te onderzoeken !! Waar zijn ze nu ? Waar is BOG nu, en de ministers van Volksgezondheid (de textiel verkoper) en van OW ??
  En waar is Ashwin, mooi boi foe dada ??


  Maak melding

 7. Dit is al tientallen jaren bekend. Volgens de huidige coalitie / regering zou dit worden opgelost ((verkiezingsbelofte) maar niks van de beloftes zijn waargemaakt.
  Flyover
  18.000 huizen
  etc

  Dan heb ik het nog niet over de beloofde olie die naar boven zou worden gepompt.
  If a no dé a no dé dus beloof niets eerst zien dan pas praten over beleid hoe dit kan bijdragen in de ontwikkeling van Suriname.

  Stelletje beloftemakers.
  Kinderen voedt je op met “be;oofd is beloofd”en dat moet je nakomen.
  Das wanneer ruimen jullie deze vuile vieze rotzooiberg op?


  Maak melding

 8. Heel erg,wat ik zo gehoopt had is dat Suriname het land is waar nog schone lucht is.
  Zo trots zou ik zijn op Suriname.
  En nu zijn er Kinderen die ziek zijn worden van vuile lucht. Suriname doe er wat aan.
  Zo”n land krijg je niet meer, veel oerwoud , mooie dieren, leuke mensen, niet overbevolkt,wat wil je nog meer.
  Ja, meer leiding dan.


  Maak melding

 9. De Surinaamse regering kan soms lui zijn en moet wakker worden geschud. Per slot van rekening zijn het niet de hoge bonzen die daar wonen. Want anders was dit probleem allang opgelost. Ik hoop dat de buurtbewoners deze zaak niet laten voor wat het is, en echt aan de stoelpoten gaan zagen van de overheid.


  Maak melding

 10. Hallo vraag aan iedereen wat heeft de zelfstandigheid.los van Nederland Suriname gebracht.
  Ik weet ik heb vaak kritiek en een negatief beeld vorming.
  Nu de grote vuilnis brand .maar ook de grote armoede en stijgende criminaliteit.duur voedsel en schaarse medicijnen..een corrupte regering onder Desi Bouterse nu al reeds jaren doctor spelende met vriendjes politiek en de grote geld ontwaarding niet te vergeten.
  Zal tevens nog veel dingen nog niet genoemd hebben ,ik als Nederlandse kaaskop .
  Jaaaa Nederland had en had veel meer voor de koloniën moeten doen .te beginnen met onderwijs infra structuur en werk gelegenheid.en export van Surinaamse producten bevorderen.
  M’n vraag nu na zoveel jaren .wat is Suriname op geschoten met hun toen gewenste zelfstandigheid.
  Was net als Aruba niet status apparte beter geweest??
  Wie o wie geeft stuurt mij hun visie.
  Johan dijkerman .
  Faceboek Johan dykerman .


  Maak melding

 11. waar zijn de poep n d p figuren nu , waar is miesie bakabana poepejantje en zijn baas.. w.o. ook doekhie, abrahams, en al die andere coa leden abdoel die allen schreeuwen in het poppenkast nu dokken ze overal..

  zielig voor de mevrouw van de Tawajari weg Hankers die het moet opnemen voor haar baas de moordenaar.. zij heeft de middelen niet, laat staan het idee hoe aan te pakken ..

  het poep volk moet nu eisen, dat deze bende onmiddellijk vertrekt, ze zijn totaal ongeschikt..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.