Groot-Paramaribo vanmorgen ineens onder dikke rook

32
Foto: George Cheng Jr. / Bombelman.com vanuit Commewijne toen hij over de brug reed.

PARAMARIBO, 14 okt – Dikke rook in de hoofdstad van Suriname vanmorgen. Groot-Paramaribo had vanaf 07.00u in de ochtend ineens te maken met dikke rook. “Om half zeven was de hemel nog knalblauw, maar om 07.00u zag je overal rook” zegt George ‘Bombelman’ Cheng jr. die onderstaande video online plaatste.

Bombelman reed over de brug en maakte ook bovenstaande foto vanuit Commewijne. “Ik heb er geen verklaring voor, ik vermoed dat de wind opeens keerde en rook vanuit de vuilstort of misschien Staatsolie over de stad verspreidde” vertelde hij zojuist aan Waterkant.

“Je kon in de stad niet ademen dus ik ben eigenlijk naar Commewijne gevlucht voor mn leven” aldus George. Op diverse Facebook post staan er berichten van mensen die het hebben over een lucht van brandend rubber en/of plastic. Later meer.

Volgens onbevestigde berichten zou de overlast veroorzaakt zijn door een brand op de vuilstortplaats te Ornamibo. Deze zou eerder deze maand opzettelijk zijn aangestoken.

32 REACTIES

 1. Surinamers houden van fikkie stoken zonder zich te realiseren hoe slecht dit is voor de gezondheid. Alle soorten giftige en kankerverwekkende stoffen komen in de lucht en worden ingeademd. Het is niet de eerste keer dat ik gitzwarte rook omhoog zag gaan in Commewijne. Maar dit keer is het echt bingo. En de overheid doet niets……


  Maak melding

 2. Vele bedrijven (in de houtverwerking vooral)verbranden 24 uur per dag hun rommel.De eigenaren van deze bedrijven wonen zelf niet in de omgeving. En als je de autoriteiten die hiermee belast zijn hiermee confronteerd (b.v.politie buurtmanager)zeggen ze doodleuk dat je een brief moet schrijven naar die instantie.En als je de brief schrijft dan is het einde verhaal.Je kan nergens terecht en het word een ergernis.
  Eingelijk zou je moeten achterhalen waar deze gasten wonen en daar tegenover 24 uuur per dag rommel moeten verbranden zodat hij en zijn gezin ook die troep inademen.


  Maak melding

 3. Idd Switi Sranan maar dit is vikkie op grote schaal niet door een burgertje…en de hele walm komt vanuit de zee [???]
  Super goed dat Bombel alles vast gelegd heeft !


  Maak melding

 4. Smog is een ophoping van luchtvervuiling door al die uitlaatgassen van auto´s en andere bronnen van
  vervuiling. Als het windstil is of veel mist (douw) dan kan de smog niet worden verspreid. Wat omhoog gaat komt weer omlaag.


  Maak melding

 5. Ineens onder dikke rook?? Niks is ineens onder dikke rook!

  Zwaar Overtijd voor een serieus Milieubeleid in 1vd groenste landen ter wereld!!

  Praatjestijd is voorbij want alle zaken wat Suriname jaren heeft laten liggen of de andere kant op keek komt zwaar gepresenteerd op haar bordje.


  Maak melding

 6. Pak Ornamibo nu een keer structureel aan, bouw een hypermodern afvalwerkingsbedrijf in plaats afval in de open lucht dumpen in een land waar 24/7 grotendeels de zon schijnt.Vragen om problemen, Indonesische bosbranden op verhaling.


  Maak melding

 7. Al zou heel Paramaribo in brand zijn, ddb slaapt als een tuberoos.

  En zo iemand noemt zich president van de republiek Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Deze regering hoeft de aov leeftijd niet te verhogen. Door de kwikvervuiling en het verbranden van giftige stoffen, haal je in dat smerige land de 60 jr niet. Nog 5…..


  Maak melding

 9. Zal ddb:
  – door deze brand en de gevolgen ervan voor lucht, bodem, grond, water, mens, dier, plant, enz de vuilnisstortplaats van Ornamibo wachters krijgen die het gaan bewaken 24 uur per dag, zeven dagen per week 356 of 366 dagen per jaar, waardoor luitjes die daar niets te zoeken hebben niet komen.

  – dat er niet een vuilnisverbrandingsoven ontstaat die op milieuvriendelijke wijze vuilverwerkt, verbrand, de schade, land, lucht, wegen, milieu, water, flora en fona en de mens, enz zoveel mogelijk beperkt en het in de openbaarheid storten van afvalbergen te Ornamibo tot het verleden gaat behoren,

  – zorgen dat er een campagne wordt opgezet die de de Surinamers (mens, ondernemers ) bewust zal maken om met afval om te gaan.

  – houd uw omgeving , (erf, trottoir, berm, enz) schoon) De natuur is geen vuilnisbak, vuil hoort in een vuilniston te worden geplaatst en door de vuilverwerkers ondernemingen te worden opgehaald voor verdere verwerking op de bestemming die hiervoor is gemaakt.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Ik snap sommige surinamers niet met hun achterlijke commentaar die ze hier aan toevoegen. Ze zijn net zo erg als de schuldigen die ze steeds aanwijzen. Sterker nog, bekrompen en achterlijke figuren zijn ze. Kom een keer met iets zinnigs ipv steeds t gelul dat anderen niet deugen. Stel je dan bij de komende verkiezing als presidentskandidaat voor en ga t land regeren. Laat zien wat je in je mars hebt, en dat de beste stuurlui niet aan wal staan. Dit soort situaties en nog ergere rampen gebeuren dagelijks wereldwijd. En t overkomt de beste vooruitstrevend land met slimme stuurlui. Gaan jullie maar lekker in china of weet ik t welk land wonen waar ze 24u met mondkapje rondlopen vanwege zware vervuiling/smog. Hersenloze wezens.


  Maak melding

 11. Het blijft een feit dat de bevolking bewust gemaakt moet worden wat de risico’s zijn als je afval aan het verbranden bent dat er giftige stoffen vrij komen die zeer schadelijk zijn voor onze Gezondheid en het milieu. Er moet gezorgd worden voor het afval te scheiden. De overheid moet zorgen voor verbrandingsovens die afval verwerken. Ik was toevallig daar en dit is echt geen dikke mist geweest. Zelfs een koe van zondag kon dit waarnemen.


  Maak melding

 12. NATIONALIS
  Zeker met schelpen dit aanpakken.
  Maar dan hoe dan er is geen geld Sranang skeer en ze blijven maar lenen om te consumeren.
  Morgen voor jullie vandaag na mi teng dit is gedachtengoed van de huidige regering en coalitie


  Maak melding

 13. Wanneer chronische long klachten ontstaan bij jong en oud door dit soort toestanden mag de bevolking zijn borst na maken. Longemfyseem, Copd, ingeklapte longen, longkanker al deze ziektes verkorten je leven. Degene die hoofdverantwoordelijk is voor deze rookontwikkeling hoort achter slot en grendel. Wat doet deze regering? Welke maatregelen worden getroffen om.dit in de toekomst te voorkomen? Voorkomen is beter dan genezen. Het gaat niet alleen om dit plaatsje. De wind verspreid de giftige stoffen door het hele land. Hier is geen ontkomen aan. Mens en dier gaat eraan. Het wordt tijd dat er buiten de bewoonde wereld goede verbrandingsovens komen. Is er geen kennis in huis? Over de grenzen kan je hulp vragen. Dit hele land en onze mensen en dieren worden naar de Filistijnen geholpen door een draak met modder in zijn kop. Hopelijk wordt het niet hierbij gelaten. Dit is een ernstig misdrijf. Anderen hun leven in gevaar brengen.
  .


  Maak melding

 14. Waarmee zijn die Amerikanen weer bezig. Wat testen ze nu weer uit op die arme niets vermoedende Surinamers. Denk aan de ziekte die uitbraken nadat er zogenaamd hagel boven Suriname was gevallen.


  Maak melding

 15. Sara heeft het door,er niets aan de hand., sara als ik jou was ,ga mondkapjes kopen .
  Die vuil hop brand nog wel een paar maanden ,de commisarissen denken dat je van kijken
  Het vuur gedooft word, kun je lang wachten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.