President van Suriname viert 73ste verjaardag vandaag

52
President van Suriname viert 73ste verjaardag vandaag
Op 12 augustus 2010 werd Bouterse als president van Suriname geïnaugureerd en nam hij officieel de macht over van zijn voorganger Venetiaan.

PARAMARIBO, 13 oktober – Vandaag, 13 oktober 2018, viert de president van Suriname, Desiré Delano (Desi) Bouterse, zijn 73ste verjaardag. Bouterse die vanaf 2010 president is van het land, werd op 13 oktober 1945 geboren te Domburg, als de zoon van Desiré Juliaan Bouterse en Wilhelmina van Gemert.

In 1968 vertrok hij naar Nederland waar hij in het Nederlandse leger diende en werkte als sportinstructeur. Ook werkte hij op de militaire basis Seedorf in Duitsland. Op 11 november 1975 keerde hij met gezin terug naar Suriname en werkte als commandant op het militaire opleidingskamp te Zanderij. Later werd hij voorzitter van de Bond voor Militair Kader (Bomika), een vakbond voor militairen.

Op 25 februari 1980 pleegde hij samen met Roy Horb en 14 collega-sergeanten, samen de “Groep van 16” genoemd, een staatsgreep in Suriname. Hierna groeide hij uit tot de meest omstreden figuur van Suriname. Zo is Bouterse hoofdverdachte in het strafproces rond de zogenoemde Decembermoorden van december 1982. Ook wordt hij gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de Moiwana-slachting van november 1986. Daarnaast is hij in Nederland wegens zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne bij verstek veroordeeld tot elf jaar celstraf.

Onder het regiem van Bouterse braken slechte tijden aan voor Suriname met een militaire dictatuur tot aan 1987, toen de democratie met de verkiezingen van 1987 was hersteld. Langzaam aan werd de invloed van Bouterse en de militairen in het algemeen terug gedrongen. Na de terugkeer van een gekozen burgerregering, trachtte Bouterse via democratische weg aan de macht te komen. Op 4 juli 1987 richtte hij de Nationale Democratische Partij (NDP) op.

Met die partij probeerde hij in 1987, 1991, 1996, 2000, 2005 en 2010 een greep naar de macht te doen hetgeen hem uiteindelijk in 2010 lukte met de hulp van anderen. Een samenwerkingsverband eerst met de PALU, KTPI, DNP 2000 en de BVD als Megacombinatie en later een coalitie met de A Combinatie en de Pertjajah Luhur maakte het mogelijk dat hij op 12 augustus 2010 gekozen werd tot de nieuwe president van Suriname (FOTO).


52 REACTIES

 1. Van harte gefeliciteerd leider van het land. U zit niet zonder fouten omdat we allen mens zijn. U heeft bewezen in de loop der jaren kennis en wijsheid te verwerven. U bent niet de Bouterse van ettelijke jaren geleden. U wordt gedragen door God. Moge u nog lang en gelukkig leven ondanks velen het u niet gunnen. De rechtgeaarde Surinamer doet dat wel.


  Maak melding

 2. Er zal door een 15-koppige koor van kleinkinderen gezongen worden voor opa vandaag. En opa trots….als een pauw.
  Als elk van die 15 kleinkinderen nou eens 1 naam van de 15 slachtoffers zou noemen…..zou opa nog steeds trots zijn?


  Maak melding

 3. MMDDB … ondanks ’t VERNIETIGENDE SPOOR {zonder treinen} … die je achterlaat …. gefeliciteerd !!!!!!!!

  Ik ben er zeker van dat … JIJ … Misdadige Moordenaar Desiré Delano Bouterse … je 75ste verjaardag in Santa Boma zult doorbrengen … in afwachting op de nieuw te bouwen … ALCATRAZ … BAJES of zo je wilt GEVANGENIS.

  Het gebouw zal de naam krijgen : FORT BOUTERSE
  Als ondertiteling: moordenaar, leugenaar, brugsbaron


  Maak melding

 4. Laatste verjaardag in vrijheid. Binnenkort wordt de strafeis van 20 jr omgezet in een definitief vonnis. Dit levensgevaarlijke monster met bloed aan zijn klauwen zal de rest van zijn corrupte, criminele leven achter de tralies slijten. Onkruid moet je met wortel en tak uitroeien.


  Maak melding

 5. Krobia 13 oktober 2018 at 14:18
  “U wordt gedragen door God”.
  Wie niet?
  Of dacht jij soms dat tarwe, rijst, aardappelen, groente, linzen alleen voor Bouterse groeien?
  ****************************************************************
  @ Pakiratigri …. WAT IS HIEROP JE ANTWOORD ??????????? Ga nu niet DOKKEN !!!!!!!!!!!

  @ Krobia …. MANY THANKS !!!!!


  Maak melding

 6. Sorry !!!
  Zo zouden de gedode mensen hun verjaardag ook kunnen vieren met vrede en liefde toch.Gemene hebzucht of niet.Zo nodig moesten hun sterven,maar wij wachten het rustig af.Er bestaat een God dat nog even geen tijd hebt voor het afstraffen van de vuile handelingen,maar binnen kort zal het zeker zo ver komen.


  Maak melding

 7. @Pakiratigrie,

  Rambocus, Cyril Daal, André Kamperveen en de overige 12 slachtoffers hebben sinds december 1982 hun verjaardag niet meer kunnen vieren met dank aan jouw God.

  Jullie, LOVERS, hebben dit toegejuicht en fantastisch gevonden.

  Geloof me: Het recht zal zegevieren. De auditeur militair heeft al 20 jaar geëist tegen de van moord verdachte Drugscrimineel.


  Maak melding

 8. Toch gaan er Surinamers, die hun hersenen in hun achter hol hebben, voor hem stemmen. Ik ben benieuwd in 2020 wie hun hersenen in hun poep gat hebben laten steken .


  Maak melding

 9. @Brantimaka,

  Ik kan je alvast een paar namen noemen: Yldiz Beighle, Ashwin Adhin, Carl Breedveld, Steve Meye, Simons-Geerlings, Henk Herrenberg, Rashid Doekhie, Dliip Sardjoe, Kris Kalipdewsingh, Lilian Ferrier.

  Zelfs de beste shampoo zal niet helpen.


  Maak melding

 10. hij houd die amsketen vast als of hij die onmiddellijk wil over dragen en afscheid nemen van de samenleving..

  hij heeft genoeg van al die djoekoe djoekoe in het land.. misschien vertrekt hij toch heel binnen kort. die lafaard…


  Maak melding

 11. @Pakiratigri
  O,, ja!?
  Hij,die lijder van je ,moet je vader ,broer of je zoon kapot schieten ellendeling dat je bent!!
  Coup,amnestie,moord zijn de kenmerken van een lafaard .Alleen jij hersenloze garnaal viert de jaardag van een drie kwart dooie diktator.


  Maak melding

 12. 73 jaar, dat hij op zijn jaardag kapot mag vallen, als verjaardagsgeschenk voor de gemeenschap, die dankzij dit gedrocht, nog jaren de rekening mogen betalen voor het wanbeleid van deze paarse analfabeet.


  Maak melding

 13. Hopen dat we niet richting Venezuela gaan,want daar is het momenteel heel heftige crisis (armoede).Mensen staan daar bijna hele dag steen en been in de rij voor voedingsmiddelen en die jarige doet genoeg goed zaken met Nicolas Maduro dat ook fout bezig is.


  Maak melding

 14. Ik feliciteer hem niet, maar wens hem ook niet dat ie dood moet !
  Maar het zou fijn zijn als netjes aftreed, heeft al een heleboel geld bij elkaar
  vergaard, dus zijn oude dag is al 100 !!!!

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 15. Vandaag op 13 oktober 2018 zou mijn Opa ook jarig zijn als hij nog zou leven.Hij was heel zelfzuchtig en zuinig vooral zijn met erfpachten.Zijn nalatenschap heeft hij uit 4 kinderen alleen aan 1 overgedragen.Helaas of jammer,maar uit respect heeft hij niemand uit haat gemarteld en gefusilleerd.


  Maak melding

 16. @Boerki en RobG
  Suriname voorwaarts.?!…whahaha…
  Jullie twee bedoelen zeker…Suriname achterwaarts…
  Heeft jullie baasje voor vandaag jullie 2 idioten eten gegeven?!


  Maak melding

 17. wel als Soerinder Rambocus vandaag in leven was gebleven en niet PERSOONLIJK door deze moordenaar was dood geschoten zijn ballen afgehakt een vee teken op zijn borst met een usi, dan had hij vandaag ook deze dag kunnen mee maken..

  maar helaas het heeft niet kunnen baten die moordenaar is nog steeds aan de macht..

  maar de dag van heen gaan komt steeds dichter bij..


  Maak melding

 18. Mensen rustig aan,God heeft tijd voor iedereen.Dus niet vergeten oneverwaktie ai kon tiki yu.
  Sommigen zullen lang leven om hun zonden te boeten.

  Takroe doe abi en pai.
  Dus doe soso boen.
  Pakiratigri ga diep in je ziel kijken en misschien zal dat jouw blik op zaken verruimen.
  Mijn oma van 1886 zei altijd te yu kon grani yu e go taki trafasi.


  Maak melding

 19. Ben benieuwd welke cadeau hij dit jaar zichzelf heeft toe bedeeld. Een greep in de kas bij SLM ? Of toch maar Telesur ? Maar Staatsolie kan ook nog ??

  Of het wordt het ordinair 3 gr waspoeder en een flesje blue label.


  Maak melding

 20. Dank zij Henry Does Theo Para
  Dat hij zijn 73ste verjaardag nog mag vieren, Henry heeft de kans van zijn leven gehad maar heeft het niet benut.

  Die man Henry kwam face to face te staan met Bouterse en niets gedaan. Hij heeft het volk z’n beste vriend en de nabestaanden erg teleurgesteld. Behalve zij die profiteert van de moord op hun broer, man of neef.
  Dat zijn mij een stelletje profiteurs.


  Maak melding

 21. Het is nu echt tijd om met pensioen te gaan. De hersenscellen zijn zodanig verouderd dat zij ook rust nodig hebben voor iemand die langzaam stervende is.


  Maak melding

 22. Press, gefeliciteerd met je verjaardag. Nog vele jaren na deze.

  Wanneer wordt AMC-SU opgeleverd?
  Want ik hoor niets meer van die lachende minister.
  Hoe staat het met het onderzoek naar de fraude bij AMC-SU project?

  13 Oct 2014, 22:00
  Met een druk op de knop hebben president Desi Bouterse en de topman van de Islamic Devolopment Bank (IsDB), Ahmed Mohammed Ali Al Madani, symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC-SU). Het ziekenhuis zal zorg van de hoogste kwaliteit bieden, top medische opleidingen verzorgen en ook een adequaat wetenschappelijk onderzoekscentrum zijn. AMC-SU zal niet alleen nationaal maar ook regionaal toonaangevend zijn.


  Maak melding

 23. Ray vhp betekend Viese .Hindoe. .pedofielen kyk maar naar nieuws uit India hoeveel kinderen er worden verkracht in India elke 10minuten 1
  We hebben al vaker presidenten gehad die van hindoestaanse af komst was maar dat was een dief en een geheime racist


  Maak melding

 24. Christian,

  Wat de Indiërs uitspoken in India heeft niets te maken met de hindustanen van Suriname.
  Terwijl jij hindustanen en vooral de hindus voor racisten uitmaakt, ben jij de grootste racist!
  In Afrikaanse landen vinden ook verkrachtingen plaats op jonge kinderen, zijn dan de Afro-Surinamers ook allemaal verkrachters.


  Maak melding

 25. @Christian,
  Kijk even in een spiegel.

  De voorbije negen jaren heeft terreurorganisatie Boko Haram in Nigeria meer dan 600 meisjes en jonge vrouwen uit scholen ontvoerd. In een donderdag gepubliceerd rapport getuigen 119 slachtoffers over blijvende fysieke en psychische letsels.
  De slachtoffers getuigen in het rapport over het gruwelijke en langdurige lijden waaraan Boko Haram hen tijdens hun gevangenschap blootstelde. Zo werden de meisjes en jongedames structureel misbruikt en verkracht.


  Maak melding

 26. ZO nu alle UILSKUIKENS,…JANKERS,…EZELS,…BOERIEKIES,…KOEIEN,…COONS,…REDIEMOESOES,…PAJONGWAAIERS v-d EX KOLONISATOR,…BUT KISSING DONG KAWS,..ala LELIJKE RAY, Henkmolenaar2016,..weerede Jiyani,…NU BEN IK AAN DE BEURT DUS ACCEPTEREN OF JE BEK HOUDEN,,…BOUTA IS EN BLIJFT PRESIDENT,DUS HUILEN MAAR,…BOUTA BIEGIE.

  PRES VAN HARTE GEFELICITEERD VELEN WENSEN U DE DOOD,MAAR DEZE EZELS WETEN NIET DAT IEDEREEN EEN DAG DOOD GAAT,DE EEN EERDER ALS DE ANDER.VELEN ZULLEN U VOOR GAAN.ZIJ WORDEN GEVOEDT DOOR DE DUIVEL DEZE BOERIEKIES.
  WIJ HET ECHTE VOLK KIEST WEER NDP IN 2020.ZE ZULLEN EEN BIGIE POE RUIKEN.


  Maak melding

 27. President u wenste u voorganger zijn Pyjama dagen toe. U rust ondertussen meer uit dan uw voorganger. Trek aub U Pyjama aan en wij wensen u een gezegende rust toe. U bewijst duidelijk niet in de schoenen te kunnen staan van uw voorganger.


  Maak melding

 28. @Revo,

  Werede is degene die in hoofdletters typt en dus om aandacht schreeuwt!
  Over het algemeen lees ik wel je reacties en heb pret om al die onzin die je schrijft, vandaag reageer ik op je, want jij wil alleen lofzang over Bouterse lezen. Laat ik daar nou net aan meedoen!
  Bouterse is voor mij niet waard om hem te feliciteren, maar hem doodwensen doe ik ook niet.
  Over zijn lot wordt nog beslist!


  Maak melding

 29. @Revo,

  Hoezo ben jij nu aan de beurt? Jij bent altijd aan de beurt. Of heeft Bouterse je net vrij gekregen uit de gevangenis of een inrichting waar je geen internet tot je beschikking had?


  Maak melding

 30. Alle mensen die Bouterse de dood toewensen, ook al is hij schuldig aan misdaden uit het verleden. Kijk maar uit dat jullie niet eerder sterven, misschien wel gruwelijker dan hij op een dag. Ben zeker geen voorstander van hem, laat ik dat maar voorop stellen.


  Maak melding

 31. Maar wat God en de kerken hebben gedaan is miljarden keer veel erger dan wat Bouterse heeft gedaan. Begin de kerken maar eerst te verbannen die de moordenaars van jullie voorouders in eigen voordeel gewetenloos hebben gesteund in allerlei vormen van mensenrechtenschendingen door de eeuwen heen en nu nog! Er rust een nimmer aflatende vloek op het gelovige Surinaamse volk, maar het volk wil dit niet inzien, omdat haar handel en wandel tot een gewoonte is geworden waardoor zij haar slechtheid als doodnormaal ervaart. Schaamteloos toch!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.