[UPDATE!] Strafproces rond Decembermoorden Suriname weer opgepakt

43
proces Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 12 okt – In Suriname wordt vandaag het strafproces rond de Decembermoorden weer opgepakt. Het Openbaar Ministerie (OM) zal zijn reactie geven op de pleidooien die de advocaten van de verdachten de afgelopen maanden hebben gehouden. Dat meldt het ANP.

Volgens de nieuwsdienst gaat het vrijdag om de verdachten uit de militaire kamer van de Surinaamse krijgsraad. Na de reactie van het OM mogen de advocaten nog een keer hun mening geven. Daarna krijgen de verdachten zelf de kans een laatste woord uit te spreken. Vervolgens is het aan de Krijgsraad om het vonnis te bepalen.

Eind juli, voor het vakantiereces van de rechters, sprak Auditeur Militair Roy Elgin, de vertegenwoordiger van het OM, zijn repliek al uit in de burgerkamer van de Krijgsraad. Hij stelde toen dat hij, ondanks het verzoek om vrijspraak, nog steeds vindt dat hoofdverdachte Desi Bouterse, twintig jaar de gevangenis in moet meldt het ANP.

UPDATE 12.00u (SR tijd):
Het strafproces rond de Decembermoorden in Suriname is vrijdag niet hervat. De president van de krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor heeft de zitting in de militaire kamer verschoven naar 30 oktober. De griffier van de krijgsraad heeft dit bekendgemaakt. Er is geen reden aangegeven voor de andere datum.

43 REACTIES

 1. Militair Roy Elgin, de enige bevrijder van het surinaams volk. Deze man kan geschiedenis schrijven. Hij heeft in ieder geval zijn ziel niet aan de duivel verpand. Ook derest aanpakken zoals linscheer en boerenveen. Alleen dan kan suriname genezen van die vloek van bouterse


  Maak melding

 2. HET ZAL EEN KEER TIJD WORDEN !!!!!!
  Maar laten we ons geen illusies maken…….de HOOFDVERDACHTE zal vrijwel zeker ( helaas ! )
  via een of andere boropassie in de wet ( die hij zelf heeft gemaakt ) wel weer buiten schot vallen !
  De “rechtstaat ” en ECHTE democratie zijn nog steeds niet op orde sinds Bouta aan de
  “touwtjes” trekt en zeker niet sinds hij ook nog president is.


  Maak melding

 3. ddb ea hebben misdaden gepleegd tegen de menselijkheid en moeten daarvoor door de krijgsraad/rechtbank van de republiek Suriname een vonnis krijgen.

  Suriname is een democratische rechtsstaat.
  ddb beschikt niet over goed gedrag en mocht daarom nooit president van de republiek Suriname zijn. Er zijn vele misdadigers rondom ddb die er zorg voor dragen dat hij ondanks zijn misdaden aan de touwtjes kan trekken. Deze misdadigers rondom ddb moeten vroeg of laat ook ter verantwoording worden geroepen en proces-verbalen voor hem worden opgemaakt en voor de rechter te verschijnen. Deze misdadigers gaan hun straffen niet ontlopen.

  Boen Sari (his)Tory

  Als ddb een man is, gelet op misdaden tegen de menselijkheid, dan houdt hij de eer aan zichzelf, hierdoor geeft hij het goede voorbeeld en zorgt hij ervoor dat al die zware misdadigers om hem heen ook hun straffen krijgen en er weer licht gaat schijnen voor de democratisce rechtsstaat.

  Recht en Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Ach, barbamang zal “hoger beroep” tekenen bij een uitspraak over Bouterse en wij zullen weer 10-jaar erover doen zoals bij Gilds !! Wie weet of hij na de laatste uitspraak wel zijn straf uit zit ??


  Maak melding

 5. Sorry hoor voor degenen die denken dat er spoedig vonnis geveld zal worden. Dupliek komt nu aan de orde. Deze rechtszaak duurt minstens tot 2020 . Tussendoor zijn er scenario’s mogelijk. And guess what ; Ik zie Bouterse niet berecht worden! Wie denkt dat de persoon Bouterse op een gevorderde leeftijd de rest van zijn leven in een gevangenis gaat doorbrengen moet zich nog eens goed achter de oren krabben.


  Maak melding

 6. Het zal een erg lachwekkend gezicht zijn de pikin ingi boi als een bejaarde wakamang voor de rechter te zien staan en zijn laatste woord te voeren.Dat zal wel erg hakkelend gebeuren tot grote hilariteit van de Suri gemeenschap.
  Maar ja,hij heeft een voorbeeld gesteld op 8 december 1982.En dat galmt nog steeds door het land.Heeft nog een grotere effect omdat de ingi boi nu ook opperbevelhebber is over twee korpsen.Het NL padvinders en ook die van Wees Paraat.


  Maak melding

 7. Bouta is THE MAN of 20 Centrury.
  AL Blaffen de honden de MAN trek door.
  Wat hebben de andere gedaan voor SU.
  Alsof in andere landen beter gaat.
  Long life THE KING


  Maak melding

 8. Bouterse is al gevangen.Het is toch algemeen bekend dat hij zich niet verder dan de landsgrenzen van Suriname kan begeven Cuba is een uitzondering op. Iemand van zoo een kaliber zou toch elk moment overal naar toe kunnen gaan. Desi bij deze wordt je uitgenodigd om een fesa te komen bijwonen in Amsterdam. Voor vervoer wordt gezorgd. Ik kan mij de beelden nog herinneren toen Obama naar Nederland kwam. Het vliegtuig landde op Schiphol en de president kwam uit het toestel alsof je een auto voor je eigen huis parkeert en naar binnen gaat. Deze mislukkeling mag er van dromen.


  Maak melding

 9. @Pakiratigrie,

  Ja hoor Pakira: Je vindt het fantastisch dat de veroordeelde Drugscrimineel get away with MURDER.

  Een Moordenaar blijft een Moordenaar ook al is hij net zo oud als Methusalem of de pijp uit gaat.


  Maak melding

 10. Ik ben geen pessimist maar ik twijfelt bij de oprechtheid van de uitgeleende kracht Roy Elgin auditeur militair Aanklager. men moet niet vergeten dat deze man niet voor het leven is benoemd. de PG Roy Baidjnath-Panday heeft het laatste woord en Désiré Delano Bouterse is de president tevens opperbevelhebber van het leger, dit zegt heel veel in Suriname. Naast Bouterse heb je een Ashwin Adhin dat voor de nodige constellatie kan zorgen.

  Het zal heel triest zijn als Bouterse niet in de gevangenis terecht komt, echt waar. Bouterse mag zeggen en schrijven wat hij wil maar feit is dat hij bewust niet heeft gehandeld om de moordenaar`s (Roy Horb/Paul Bhagwandas) te arresteren.

  Als we Bouterse mogen geloven dan rammelt het verhaal van wijlen de heer Fred Derby aan alle kanten.
  Wie de Judas en wie de Satan.


  Maak melding

 11. @FBI
  Wij komen hier niet om onze taal en schrijfkunsten ten toon te stellen.Het gaat om de boodschap hoe recht en krom het mag overkomen.Jij hebt de boodschap begrepen dat is voldoende,echt meer eis ik niet.
  Als het gebruik van voorzetsels enz je dwars ligt,dan ben je hier op de verkeerde site.


  Maak melding

 12. @FBI
  Bovendien corrigeer ik niemand hier wat betreft taal en schrijfkunsten.Ik let niet op voorzetsels,lidwoorden ,enz…
  We uiten onze mening uit en klaar zijn we.Het gaat om de boodschap .


  Maak melding

 13. @Ray 12 oktober 2018 at 15:44
  @FBI
  Bovendien corrigeer ik niemand hier wat betreft taal en schrijfkunsten.Ik let niet op voorzetsels,lidwoorden ,enz…
  We uiten onze mening uit en klaar zijn we.Het gaat om de boodschap .

  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
  Domme EZEL.,..Bij deze verklaar jij plechtig,dat jo ORAANS zwak is ! jo koe.


  Maak melding

 14. Het is 1 en al een poppenkast, geeft SU een 10+ Dat kan alleen in een Bakba kondre!!

  De moordenaars krijgen het vanzelf wel!! Ze gaan naar de hel door een grote vuurzee heen!! Daar Staan de Bakru’s op hen allang te wachten!!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 15. Steve Meye heeft nu toch volop tijd om dag en nacht te bidden voor de vrijspraak van Bouterse.
  Als beloning kan hij viagra, condoom en een maagd krijgen.


  Maak melding

 16. SURINAME HEEFT EEN NIEUWE VLOEK ERBIJ.
  DE 8 DEC VLOEK.
  EERDER HADDEN WIJ AL DE BEZETTINGSVLOEK VAN BIJNA 400 JAAR MET DUIZENDEN DODEN.
  INHEEMSEN
  AFRIKANEN
  IN MEEDERE MATEN

  INDIËRS
  INDONESIËRS
  EN CHINEZEN
  IN MINDERE MATEN

  NA HET 8 DECEMBERPROCES HET KOLONIAAL EN SLAVERNIJPROCES.🐷🐖


  Maak melding

 17. @Blanke
  Welnee dwaas dat je bent,
  ik wil gewoon zeggen dat we elkaar verstaan met of zonder schrijf en of taalfouten.
  Aangezien dat je emotioneel raakt hier,please ga op een site waar je je thuis voelt.Je mag denken van mij wat je wilt,hoeveel je wilt …ik zie dat je behoorlijk aangetast wordt bij het lezen van mijn comments.Het maakt je gek,het maakt je krankzinnig.Help jezelf en verdwijn van hier.Meer kan ik niet voor je doen.


  Maak melding

 18. @henkmolenaar 2016
  Hallo valse henkie penkie.
  Maar je bent toch een fan van analfabeten?!
  De lijder van het land op wie je zo verliefd bent is een analfabeet….of ben je intussen van mening veranderd?!


  Maak melding

 19. wat opvalt bij al die benoemingen van de verschillende ambassadeurs, is dat er geen enkel hindoestaan, javaan, indji, djoeka chinees er bij is.., alleen maar blaks..

  het wordt dus tijd, dat al de andere hier boven genoemde etnische volkeren goed gaan nadenken bij de volgende verkiezing op welke partij zij hun stem zullen uitbrengen en niet voor de zoveelste keer hun voet weer stoten aan de zelfde steen….

  het spreekwoord zegt met alle respect, dat ,,, een ezel zich niet twee keren aan de zelfde steen stoot,,, maar een koe beest als en mens doet dat vele keren soms leven lang..

  dus suri gebruik je nuchter verstand en denk goed na, het is ook jou leven in ons geliefd land..


  Maak melding

 20. UPDATE 12.00u (SR tijd):
  Het strafproces rond de Decembermoorden in Suriname is vrijdag niet hervat. De president van de krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor heeft de zitting in de militaire kamer verschoven naar 30 oktober. De griffier van de krijgsraad heeft dit bekendgemaakt. Er is geen reden aangegeven voor de andere datum.


  Maak melding

 21. Gods molen draait langzaam maar zeker. De moordenaars zullen hun straf niet ontlopen. Vroeg of laat krijgen zij die verantwoordelijk zijn voor deze zwarte bladzijde in onze geschieds de gepeperde rekening gepresenteerd .


  Maak melding

 22. Zolang Cyntia als President van de Krijgsraad zal optreden, komt er geen uitspraak in de zaak Bouta!!
  Mie sab-a-frou-disie ! Alles op de lange baan !!! Ze doet alsof ze stoer is, maar niks van aan !! A fredi-sref-srefi !!!
  Bouta gaat straks “een konijn uit zijn hoge hoed” tevoorschijn toveren ! A piking-ingi-boi is niet voor 1-gat te vangen !!! Ingi mix met Zeeuwse Slaven handelaars nakomeling !! A kil konie-sref-srefie !!


  Maak melding

 23. Cursus grondwet bestemd voor onze poppenkast DNA

  HOOFDSTUK XII DE PRESIDENT

  EERSTE AFDELING ALGEMEEN

  Artikel 90

  1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad.

  2. Hij is verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblée.

  Artikel 91

  1. De President en de Vice-President worden door De Nationale Assemblée voor vijf jaren gekozen. De ambtstermijn van de President eindigt bij de beëdiging van een nieuw gekozen President. Indien het ambt vacant wordt, begint voor de daaropvolgend gekozen President een nieuwe ambtstermijn.

  2. Het bepaalde in het voorgaand lid is van overeenkomstige toepassing op de Vice- President.

  Artikel 92

  1. Om tot President of Vice-President te kunnen worden gekozen moet een kandidaat: – de Surinaamse nationaliteit bezitten; – de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt; – niet uitgesloten zijn van het passief en het actief kiesrecht; – geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.

  2. Voorafgaand aan zijn kandidatuur moet hij tenminste zes jaren woonplaats en hoofd- of werkelijk verblijf in Suriname hebben gehad.

  Artikel 9332

  Bij de installatie leggen de President en de Vice-President ten overstaan van De Nationale Assemblée, in handen van de voorzitter, de volgende eed of verklaring en belofte af: 32 Gew. bij S.B. 1992 no.38.
  661
  ” Ik zweer (verklaar), dat ik middellijk noch onmiddellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, in verband met mijn verkiezing tot President van de Republiek Suriname (Vice-President) aan iemand, wie hij ook zij, iets heb gegeven of beloofd, noch zal geven of beloven. Ik zweer (beloof), dat ik, om iets hoegenaamd in dit ambt te doen of te laten, van niemand hoegenaamd enige belofte of geschenken zal aannemen, middellijk of onmiddellijk. Ik zweer (beloof), dat ik bij de vervulling van het Presidentieel (Vice-Presidentieel) ambt, de belangen van land en volk met al mijn vermogen zal voorstaan, waarnemen en bevorderen. Ik zweer (beloof), dat ik de onafhankelijkheid en het grondgebied van de Republiek Suriname naar mijn vermogen zal verdedigen en bewaren; dat ik de algemene en bijzondere vrijheid en de rechten van allen zal beschermen en tot de instandhouding en de bevordering van de algemene en bijzondere welvaart alle middelen zal aanwenden, welke de wetten en de omstandigheden te mijner beschikking stellen, gelijk een goed en getrouw President (Vice-President) verschuldigd is. Ik zweer (beloof) gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelijke regelingen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Republiek Suriname. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat verklaar en beloof ik!)”

  Artikel 9433

  De President en de Vice-President oefenen naast hun ambt geen andere politiek-bestuurlijke overheidsambten uit, bekleden geen functies in het bedrijfsleven of in de vakbeweging en oefenen evenmin andere beroepen uit.

  Artikel 95

  De President en de Vice-President mogen rechtstreeks noch zijdelings deelhebber zijn in, noch borg zijn voor enige onderneming, ten grondslag hebbende een overeenkomst, om winst of voordeel, aangegaan met de Staat of met enig deel daarvan. Zij mogen, behalve openbare schuldbrieven, geen schuldvorderingen ten laste van de Staat bezitten.

  Artikel 96

  De President en de Vice-President mogen rechtstreeks noch zijdelings deelhebber zijn in enige concessie of onderneming van welke aard dan ook, in Suriname gevestigd of aldaar haar bedrijf uitoefenende.

  Artikel 9734

  1. De President mag niet in de betrekking van huwelijk of van bloedverwantschap of aanverwantschap, tot de tweede graad ingesloten staan tot de Vice-President de ministers, de onderministers de leden van de Staatsraad en de voorzitter, ondervoorzitter en leden van het orgaan dat belast is met het toezicht en de controle op de besteding van staatsfinanciën.

  2. Hij, die na zijn verkiezing in de verboden graad van aanverwantschap geraakt, behoudt zijn ambt niet dan na bij de wet verleend verlof. 33 Gew. bij S.B. 1992 no.38. 34 Gew. bij S.B. 1992 no.38.
  662

  Artikel 98

  Het ambt van de President wordt waargenomen door de Vice-President: a. indien de President buiten staat is verklaard zijn bevoegdheden uit te oefenen; b. indien de President de uitoefening van zijn bevoegdheden tijdelijk heeft neergelegd; c. zolang de President ontbreekt of afwezig is; d. indien in het geval voorzien in artikel 140 een vervolging tegen de President wordt ingesteld.


  Maak melding

 24. Ray ga zo door ik lach mij rot,zonder ray is waterkant soms saai,ray plaats een foto van jou ik wil die markante kop van j zien,die zo tierend en vloekend te keer gaat ben echt benieuwd wie de persoon is die achter ray schuil gaat,je hebt toch geen bierbuik


  Maak melding

 25. Vreemd en ongewenst dat er geen reden voor de uitstel wordt gegeven. In het kader van een correcte rechtsgang moet dit zo wie zo duidelijk zijn.
  Maar ook het volk en m.n. de nabestaanden hebben recht op die informatie.


  Maak melding

 26. Naar het voorbeeld van CHILI en PERU … al is de Misdadige Moordenaar Desiré Delano Bouterse … 80, 90 of 100 jaar … hij gaat DE REST van zijn moorddadig leven … de BAK { achter slot en grendel } in.

  Misschien moet het VONNIS na 2020 uitgesproken worden … een andere regering … geen kans op eventueel Amnestie { uitgesloten }.

  Er zijn meerdere PAARSE BOEVEN die hun Captain MURDERER zullen vergezellen !!! Marks my words !!!!


  Maak melding

 27. Draag deze zaak over aan het Internationaal Strafhof. Zijn ze zo klaar met dit bloedmonster. Daar hebben ze geen 35 jr nodig om vast te stellen dat deze mensenrechtenschender voorgoed achter de tralies thuis hoort.


  Maak melding

 28. Geen enkele president staat boven de wet. zelfs Lula en Mugabe weten dat ondertussen. De krijgsraad moet natuurlijk goed gedocumenteerd en onomstreden tot een oordeel komen. Een oordeel dat voor een van de partijen als politiek of zwak beoordeeld zal worden.

  Bouterse heeft Juridisch alles uit de kast gehaald om de rechtspraak te frustreren. Niet komen, vertragen, hinderen en op het moment dat het zwijgen door brokken wordt de wet veranderen en op het moment dat de wetsverandering niet werkt dreigen met staatsveiligheid, etc..
  Geen sterke proces en zeker niet als de verdediging haar verweer uitspreekt na de eis. Een geheel irrelevant en onbewezen verhaal van buitenlandse inmenging en contra revolutie etc. Kanhai had slechts verhalen terwijl meerdere getuigen van Bouterses revo zijde tegen hem getuigd hebben houd Bouterse en zijn verdediging vast aan a no mie.

  Bouterse zal alle staatsmacht inzetten tegen zijn veroordeling want een veroordeling betekend automatisch dat hij niet meer voldoet aan de eisen die de grondwet aan de president stelt


  Maak melding

 29. De grootste misdadiger uit de surinaamse geschiedenis is tot 2x toe legaal gekozen tot president.Misdaad betaald niet zegt men ,in Su duidelijk wel.Moraal zoek!


  Maak melding

 30. Jojo @ goed gezien en beschreven dat van Kanhai voor het eerst heb ik zo een domme advocaat gezien .

  Hoe kan Kanhai praten over buitenlandse inmenging en contra revolutie tegen de Krijgsraad .

  Dat van Kanhai is totaal geen verdediging ik volg recht zaken sedert 1968 maar voor het eerst heb ik zo een grappenmaker gezien .

  Kanhai je heb Bouterse juist schuldig gemaakt met jouw Bla Bla bla .

  Kanhai je kan alleen nog in hoger beroep en langer op de loon lijst staan ,meer niet .


  Maak melding

 31. Wat een zielige vertoning dit begint meer en meer op een slechte soap te lijken….na alle jaren van rechtbank in en uit,bouterse zal niet berecht worden!
  Daar heeft hij zelf voor gezorgd …de rechters kunnen alhoewel dr meer dan genoeg bewijs is hem niet veroordelen.
  Vriendjes politiek he
  Deze hele verschijning is alleen bedoeld om de sur bevolking zand id ogen te strooien!

  Elke keer als ik wat over deze zielige ouwe man lees denk …. hoe zal hij zich voelen als vader grootvader dealer killer en verrader van eigen volk.

  Degene die deze man zo gevormd hebben dat zijn wij….
  Stemmen voor een olifant in een glazen kast…..
  Klaag niet als je honger hebt geen werk kan vinden of geen geld of kans hebt om eerlijk geld te verdienen.
  Dat kryg je als je stemt op moordenaars.

  Surinamers kies wijs …want alleen jullie kunnen met je kiesrecht richting bepalen.
  Mocht hij deze verkiezing verliezen….stem dat meteen in voor de doodstraf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.