Granman Aboikoni van de Saamaka in Suriname benoemt basja’s en kapiteins

9
Granman Aboikoni van de Saamaka in Suriname benoemt Basja's en Kapiteins

PARAMARIBO, 12 okt – Granman Albert Aboikoni van de Saamaka(m) heeft een groot aantal personen benoemd tot basja, hoofdbasja, kapitein en hoofdkapitein. De kandidaat-kapiteins worden voorgedragen door hun families om een dorp te leiden. Afhankelijk van de populatie, de samenstelling van de families en de omvang van het dorp kan die door meerdere kapiteins worden bestuurd. De basja’s zijn de assistenten van kapiteins. Een hoofdkapitein helpt de stamleiding door het werk van een aantal kapiteins in een bepaalde regio te overzien.

De benoemingen door Aboikoni aan de Boven-Surinamerivier vonden plaats terwijl dissidente Saramaccaners zich samen met de leiding en leden van andere stam op Drietabiki aan de Tapanahonyrivier verzetten tegen zijn leiderschap. Zij lieten in een verklaring weten Aboikoni’s tegenhanger Naze Amina te beschouwen als de granman der Saamaka. Het besluit is genomen tijdens een krutu, georganiseerd door de granmans Bono Velantie (Ndjuka) en Lesly Valentijn (Matawai).


9 REACTIES

 1. Ik vraag mij stellig af wat voor werk deze gasten verzetten in de dorpen???De hele dag zijn ze bezig met een kalebas om de grond te besprenkelen en hun zegje te doen die de hele wereld niet verstaat of begrijpt met een stukje lendedoek over hun schouders. Een.ieder daar wil de leiding hebben en onderdanen onder zich.
  Dus baas boven baas en hun onderdanen.
  En maar hun mond vol hebben over de slavernij. De daadwerkelijke Afrikaanse bevolking in Afrika houdt zich niet zo bezig met deze poppenkast. In Afrika zijn de mensen modern geworden. Wat gebeurt er met deze gasten hierin Suriname


  Maak melding

 2. wat voor nut heeft dit de belasting voor de salaris van deze mensen moet ook opgebracht worden . En die basja s speel voor eigen rechter daar met alle gevolgen van dien . is niet meer van deze tijden stop dat shit .


  Maak melding

 3. “Waarom deze actie? Wetende dat het eerder kwaad bloed zal zetten bij de martrons.
  Wat bezielt een leider om zo tegendraads te doen.
  Zoals altijd is het doel dus Verdeel en Heers dus nu maar afwachten als de verdeel en heers politiek zal slagen.
  Want dat er sprake zal zijn van 2 kampen is duidelijk


  Maak melding

 4. De Liba Krutu onlangs gehouden, noopt dat Granman Aboikoni van zich moet laten horen.Hij is volgens de wet door de president gekozen. Je hebt nu twee kampen. Van de Matuariërs en de Aucaners en een gedeelte van de Saramaccaners.Opperhoofd is Velantie. En dan heb je het kamp van Aboikoni. Vroeg of laat komen ze elkaar tegen in de uitoefening van werkzaamheden en verschillen van inzicht. Aboikoni heeft de staat Suriname achter zich. Het kan uitlopen op een oorlog.


  Maak melding

 5. Bouterse je bent dom, dom. dom.
  Als ik één van jouw duur betaalde adviseurs was zou ik je het volgende hebben geadviseerd. Bouterse ; u begeeft zich op glad ijs, gedenk dat elke keuze van u achteraf fout kan zijn. Ter voorkoming dat u een slechte naam oploopt en de goodwill van het binnenland (goed voor 9 zetels) verspeelt, zou ik wat kosten hier tegenaan gooien. Laat een verkiezing houden en de mensen zelf kiezen. Zeg maar dat je er niet uitkomt en de hulp van de Saamaka mensen in deze nodig hebt. De mensen gaan stemmen en de winnaar wordt Gramang. Eind goed al goed. Je loopt wel het risico dat jouw protegé niet gekozen wordt , maar je lijdt in geen geval gezichtsverlies. Nu heb je dat wel met jouw verkeerde keuze.
  Waarom hebben jouw adviseurs jou dit advies niet gegeven? Doet mij denken aan Pengel. Toen gaven zijn adviseurs hem ook de verkeerde adviezen om hem ten val te brengen. Dus Bouterse, volgens mij broeit het onder jouw gelederen. Uitkijken, want jouw dagen zijn geteld. Het gaat jou goed, sterkte, want je moet straks aan die grote man daarboven jouw daden gaan verdedigen.


  Maak melding

 6. @John.
  Bouterse is niet de domme.Het surinaams volk is de domme.Ze gaan weer op hem stemmen en hij komt weer in het machtcentrum.
  Je moet daarom ook geen medelijden met ze hebben.ze verdienen het.


  Maak melding

 7. Tijdens mijn vakantie een paar weken terug in een Marron-dorp geweest. Tijdens een gesprek met een plaatselijke kapitein een beetje over dit onderwerp gevraagd. Volgens de plaatselijke kapitein heeft Boutserse zijn mannetje neergezet om zijn invloedsfeer in het binnenland te vergroten. Zijn woorden waren letterlijk dat het laatste woord hierover nog lang niet is gezegd. Ik citeer: “hij moet niet denken dat hij hier welkom is. Hij zal met pek en veren worden weggejaagd. En dat weet hij zelf ook!”.

  off-topic:
  Mijn complimenten voor de binnenlandbewoners actief in de tourstensector. k ben als een vorst behandeld door de mensen in het binnenland. Ik heb met eigen ogen kunnen zien dat er hard wordt gewerkt door de mensen in het dorp en met name door de vrouwen (die uiteraard het werk binnen het dorp verrichten).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.