Geen aandelenverkoop: SLM blijft bezit van overheid Suriname

17
Schadeclaim luchtvrachtafhandelaar tegen Surinam Airways
Archieffoto ter illustratie: vliegtuig op de luchthaven van Suriname

PARAMARIBO, 12 okt – De regering is niet van plan de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, in de verkoop te doen. Dit zegt Jimmy Rosheuvel, president- commissaris van het luchtvaartbedrijf. Er wordt ook niet overwogen het bedrijf deels te verkopen. Weliswaar gaan hardnekkige geruchten rond. De regering zou van plan zijn de SLM ten minste gedeeltelijk te privatiseren.

Het bestuur en de directie zijn niet op de hoogte van een dergelijk voornemen van de regering. De enige opdracht van de aandeelhouder is de SLM commercieel gezond te maken. “Met die opdracht zijn wij bezig”, zegt Rosheuvel tegenover De West. Sinds het aantreden van de nieuwe directie zijn reeds belangrijke stappen gezet. Financieel wordt er orde op zaken gesteld. Onder meer is het verlieslatende Residence Inn gesloten.

Met het personeel is een afkoopregeling getroffen. Intussen gaat het gezond maken door. Volgens Rosheuvel komt dit geen moment te vroeg. De SLM wordt niet gesubsidieerd en de bedoeling is dit zo te houden. Vergelijkbare bedrijven als Guyana Airways en Jamaica Air is het anders vergaan. De subsidies voor deze bedrijven wogen op gegeven moment te zwaar op het nationale budget. Met de SLM mag het niet die kant op.


17 REACTIES

 1. Alsof parastataal het beter is….controle en minder partijpolitiek, met wls resultaat meer commercieel, winstgevendheid en dus bestaanszekerheid voor de brand alsook werkgelegenheid is toch een betere voorutzicht? maar ja….ook de vakbond hebben een plaat op hun voorhoofd!


  Maak melding

 2. Als een bedrijf als de SM ten onder moet gaan dan is dit de schuld van slecht beleid. De hoofdschuldige zijn Bouterse, Ewald Henshuys en Robbi Lachmising plus de vakbond bij de maatschappij.
  De interne controle bij de maatschappij is niet actief genoeg. Eigenlijk zou men de gewezen directeur Ewald Henshuys en Robbi Lachmising voor het gerecht moeten slepen.

  De vakbond en de interne controle moeten meer van zich laten horen en tevens alert zijn. Met de pas benoemde raad van commissarissen bij de maatschappij mag men niet grappen want zeker twee van deze heren zijn geslepen schurken.


  Maak melding

 3. Lees hier het relaas van een deskundige.

  Canadese luchtvaartdeskundige haalt hard uit naar SLM-directie
  10 oktober 2018

  De SLM moet stoppen met de vluchten naar Amsterdam, zichzelf opheffen en met een nieuwe luchtvaartmaatschappij volledig focussen op het Caribisch gebied. Dit schrijft de Canadese luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky in een nieuwe kritische blogpost.

  Chlumecky zegt niet te geloven in het nieuwe businessplan van de SLM-directie, wat volgende week gepresenteerd zal gaan worden aan Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. “Het leiderschap is er niet. Veel piloten zijn vertrokken. Hoe kan een directie die nieuw is in de industrie een visie creëren als zij niet weten wat er allemaal mogelijk is?” schrijft de luchtvaartdeskundige.

  Volgens Chlumecky is er bij de SLM niemand met een gevoel van ‘urgentie’, houdt men alleen maar vast aan zijn eigen stoel (baan) en heeft niemand een visie op de toekomst.

  De luchtvaartdeskundige zegt zich ook zorgen te maken over de reputatie van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij. “Ze doen al meer dan 30 jaar zo goed als hetzelfde netwerk aan en SLM, net als InselAir, hebben een slechte naamsbekendheid. Tijd om die te dumpen!”. De ‘Aviation Docter’ is van mening dat de SLM opgedoekt moet worden en er opnieuw vanaf de grond af aan gebouwd moet gaan worden, met de focus op het Caribisch gebied. “Start een nieuwe luchtvaartmaatschappij in plaats van de oude proberen te repareren. Een nieuwe luchtvaartmaatschappij met nieuw leiderschap, een nieuw merkimago, een nieuwe bedrijfscultuur, een nieuw bedrijfsmodel en nieuwe vliegtuigen. En focus je daarbij op de Boeing 737-700’s en 800’s”, aldus Chlumecky.

  Nieuwe investeringen doen in de SLM ziet de luchtvaartdeskundige dan ook niet zitten. “Ik wens hen veel succes, maar ik denk dat meer geld stoppen in de SLM een verspilling is.” De Canadees is stellig: “Sluit het af en start een nieuwe luchtvaartmaatschappij die gericht is op het Caribisch gebied met een merknaam en uitstraling die reizigers in Guyana, Trinidad & Tobago, Curaçao, Sint Maarten, Barbados, Jamaica, Oost-Caribisch gebied, Colombia en vooral Brazilië aanspreekt.”

  Amsterdam

  Chlumecky vindt dat de SLM voor de Amsterdam route een joint-venture moet zoeken met een Europese luchtvaartmaatschappij en deze moet uitbesteden. De zou bewerkstelligt kunnen worden met bijvoorbeeld TUI of Turkish Airlines. Deze laatste zou met bepaalde luchtvaartvrijheden van Istanboel naar Paramaribo kunnen vliegen, met een tussenstop in Amsterdam. De SLM zou op deze manier toch nog inkomsten generen uit de Mid-Atlantische route.

  Recent vonden er in Suriname gesprekken plaats tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname en Turkije. Een van de onderwerpen waar over gesproken werd was de ontwikkeling van de luchtvaart en het toerisme in Suriname. Beiden landen hebben overeenstemming bereikt over een Turks consulaat in Paramaribo. Vaak is het zo dat in landen waar Turkije een consulaat opzet, daar ook luchtverkeer heen gaat. Ook waren beiden ministers het eens over het op korte termijn voeren van een visumvrij beleid tussen Suriname en Turkije.

  Personeel

  Ook zegt Chlumecky dat de SLM veel te veel personeel heeft voor het aantal vliegtuigen dat het bedrijf heeft. Volgens de luchtvaartdeskundige heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij rond de 800 mensen in dienst. Dit is volgens hem veel te veel op een vloot van slechts drie vliegtuigen.

  Chlumecky besluit positief. “Suriname is een prachtig land, maar moed, agressiviteit en expansionisme druist in tegen het langzame en rustige tempo van het land. Het wordt tijd dat Suriname wordt opgemerkt voor iets goeds en moois.”


  Maak melding

 4. Meneer Rosheuvel, roept wat al zijn voorgangers riepen.

  Ondertussen……………………………………………

  Misschien kan hij advies inwinnen bij dhr. Poepheuvel.


  Maak melding

 5. Wil bouterse slm niet verkopen aan een buitenlandse investeerder. Of krijgt hij niet genoeg steekpenningen.
  Dankzij Jharap is staatsolie nog van suriname. Kankerhond


  Maak melding

 6. Bij iedere hervorming en of doorstart word wekelijkgesproken over de voortgang en haalbaarheid van gestelde doelen.
  Er zal nu wel bekend zijn wat de afstoting van het hotel etc opgeleverd hebben.
  Twee wekelijkse management rapportage moeten minimaal bevatten
  De gestelde doelen
  De stand van zaken die gerea;liseerd zijn
  De tijdslijk van de te realiseren doelen
  Het moment van op dezelfde voet doorgaan ja of nee en waarom
  de Kosten baten analyse
  De totale impact op het totaal bedrijfsgebeuren
  Aktie en reactie van handelingen
  etc

  Dit zie ik niet en hoor het niet dus vraag ik mij af of de huidige directie en TvC en management bij machte zijn de job te klaren.
  De job klaar je niet door te roepen, zoals Misiekaba, “We can do the job


  Maak melding

 7. Deze luchtvaart deskundige zegt, indien de weergave van P loot, correct is niets vreemds en is meer dsn geloofwaardig.
  De uitleg indien Turkish wat vrijheden zo krijgen om Istanbul via Amsterdam naar Paramaribo te vliegen is ongetwijfeld aantrekkelijk voor Turksh omdat het nu ’s Zomers al met een A330 4 maal daags Istanbul Amsterdam vliegt. In dat geval kan men 1 A330 dagelijks deze route plus Amsterdam Paramaribo laten vliegen. Ofwel Turkish kan 2 A330’s minimaal 13 uur per dag laten vliegen in een vastschema. met een hoge bezettingsgraad.
  Ook met TUI kan men dagelijks gaan vliegen met 2 motorige vliegtuigen eventueel in combinatie met de Antillen of Natal.
  Ook met TAM of GOL zijn dagelijkse vluchten met 2 motorige vliegtuigen mogelijk.
  Het gevolg is dat de kosten enorm dalen (geen incourant 4 motorig duur vliegtuig, dagelijkse routine, genoeg vliegtuigen om bij onderhoud of storing niet te hoeven huren, meer productie per medewerker).

  Alleen moet SLM bereid zijn volgens de adviezen van deze deskundige AIR AMAZONIA te worden want dan kan Paramaribo een Hubje worden voor een deel van de wereld waar minimaal 40.000.000 mensen wonen en dat Toeristisch veel aantrekkelijker wordt als je 2 dagen op een vakantiereis kunt besparen door niet 8 uur om te moeten vliegen per trip.


  Maak melding

 8. SLM-directie reageert op kritiek Canadese luchtvaartdeskundige
  11 oktober 2018

  surinam airways, slm, suriname, airbus a340
  Foto: Paul Spijkers
  De directie van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft vandaag via een persbericht gereageerd op de felle kritiek die de Canadese luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky dinsdag in een blogpost uitte op het SLM-bestuur.

  Chlumecky zei in zijn artikel onder andere dat de nieuwe SLM-directie leiderschap en visie miste. Ook opperde hij het idee om de Surinaamse luchtvaartmaatschappij op te doeken en een nieuwe luchtvaartmaatschappij op te richten die zich focust op het Caribisch gebied.

  De SLM laat weten dat het de woorden van Chlumecky als een ‘directe aanval’ ziet aan het adres van het bedrijf en dat de luchtvaartdeskundige de maatschappij schade toebrengt. Het idee van de Canadees om de SLM op te heffen en een nieuwe luchtvaartmaatschappij te starten wordt door de Surinaamse maatschappij verworpen. “Het bevreemdt de SLM te moeten vernemen dat er een sterfhuisconstructie wordt geadviseerd, welke misschien ook een reflectie is van de opinie van het Surinaamse netwerk en informanten van de heer Chlumecky. Het adagium is dat ook geïnvesteerd moet worden in een sterfhuisconstructie. Het is niet moeilijk te begrijpen dat met het sterfhuis model van de heer Tomas Chlumecky de parels van de Surinaamse Nationale Carrier gemakkelijk en goedkoop in handen komen van derden waarbij de bestaande problemen niet zijn opgelost”, schrijft de SLM in het persbericht.

  Eigen koers
  De SLM-directie, die zegt Chlumecky niet te kennen en geen uitspraken wenst te doen over zijn kennis en kunde op luchtvaartgebied, schrijft dat de luchtvaartdeskundige verschillende keren geprobeerd heeft om in aanmerking te komen voor consultancy opdrachten bij de SLM. De Surinaamse luchtvaartmaatschappij zegt echter zijn eigen ingeslagen koers te blijven varen. “Zijn felle reacties richting de SLM zijn begrijpelijk maar wij zullen nimmer toestaan gegijzeld te worden door dit soort publicaties. De schade die hij de SLM toebrengt, bewust of onbewust, sterkt de SLM te blijven geloven in de visie van de nieuw ingeslagen weg en het eigen kunnen doelbewust en doelgericht ten uitvoer te brengen.”

  Werknemers
  Chlumecky zei ook dat de SLM veel te veel werknemers heeft voor het aantal vliegtuigen dat het bedrijf heeft. Volgens de luchtvaartdeskundige heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij rond de 800 mensen in dienst. Dit is volgens hem veel te veel op een vloot van drie vliegtuigen. Dit aantal wijst de SLM echter van de hand. “Dat de SLM 800 werknemers heeft is totaal uit de lucht gegrepen. Het werknemersbestand van het vliegbedrijf ligt binnen erkende normen”, aldus de SLM.

  Reactie Tomas Chlumecky
  Tomas Chlumecky plaatste op zijn Facebook een reactie op het persbericht van de SLM. “Gewoonweg niet gewend aan kritiek. Een zeer gebruikelijke reactie in ontwikkelingslanden op kritiek van buitenaf. Lokaal spreken weinigen, zij hebben de expertise niet. Ontkenning is altijd de verdediging, buitenstaanders weten zogenaamd niets. Maar vaak zijn het juist de buitenstaanders die dingen duidelijker zien dan de mensen die er te dicht bovenop zitten. Voor hun gaat alles prima en onder controle. We zullen het zien”, aldus de luchtvaartdeskundige.


  Maak melding

 9. De pikin ingi boi en de hele NDP top zal hun lucht taxi niet uit handen geven.De zoon van de assemblee voorzitter is overal met de SLM gevlogen.Hooghart mocht vip gevlogen worden naar Bogota terwijl iedereen met een overstap daar heen gaat.


  Maak melding

 10. Mensen! Reis vaker met de SLM en sla de KLM over. De KLM heeft bekend gemaakt binnenkort 50 euro te gaan heffen op een koffer. De KLM stelt dat ze in het verleden de vracht gratis heeft laten vervoeren wat natuurlijk een regelrechte leugen is omdat alles doorberekend wordt in de ticketprijs. Dus, Surinamers die naar Suriname reizen en vice versa (PMB – Schiphol) , reis met de SLM. Help uw land weer luchtwaardig te maken.


  Maak melding

 11. Werknemers
  Chlumecky zei ook dat de SLM veel te veel werknemers heeft voor het aantal vliegtuigen dat het bedrijf heeft. Volgens de luchtvaartdeskundige heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij rond de 800 mensen in dienst. Dit is volgens hem veel te veel op een vloot van drie vliegtuigen. Dit aantal wijst de SLM echter van de hand. “Dat de SLM 800 werknemers heeft is totaal uit de lucht gegrepen. Het werknemersbestand van het vliegbedrijf ligt binnen erkende normen”, aldus de SLM.

  ====

  Het zijn 798 werknemer……

  Waarom geeft de slm directie dan niet gewoon het aantal werknemers exact door.
  is dat geheim of zo?


  Maak melding

 12. pakiratigri
  Dan nog vlieg ik met de KLM want die 50 euro erbij is een soort zekerheid dat ik terug kan komen naar Nederland.
  Als je 800 euro kunt betalen kan je voor 50 euro ectra veiligheid en zekerheid inbouwen wat de SLM niet kan garanderen.
  KLM geeft bij vertragingen vergoedingen die de SLM niet geeft. Alleen door een rechtzaak aan te spannen zal de SLM bij verlies betalen en dan nog met de nodige moeite en lange periode


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.