‘Suriname en Nederland moeten slavenbeenderen uit Marowijnerivier halen’

62
‘Suriname en Nederland moeten slavenbeenderen uit Marowijnerivier halen’
Foto: Litho van slavenschip Leusden. Op 1 januari 1738 verging in de monding van de Marowijnerivier in Suriname dit slavenschip met aan boord ongeveer 700 Afrikanen die de West-Indische Compagnie in Suriname als slaven had willen verkopen. Slechts 16 van hen overleefden de ramp.

PARAMARIBO, 11 okt – De Afrikaanse slaven die in 1738 verdronken voor de kust van Suriname, moeten een behoorlijk graf krijgen. Dit zegt Leo Atoman, voorzitter van de stichting 10 Oktober. Behalve voor de zielerust van de zevenhonderd overledenen, is het ook goed voor de gemoedsrust van de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen. Atoman begrijpt dat het een grote operatie betreft. De regering moet maar Nederland aankloppen voor financiering.

Het is immers onder Nederlands koloniaal gezag geweest dat het slavenschip Leusden toen Suriname aandeed. “Het mag nooit worden vergeten dat de Leusden bij de Marowijne zonk met uit Afrika gehaalde mensen aan boord. Hun beenderen moeten uit het water worden gehaald. Het is nodig, zodat ook wij ontlast kunnen raken. De regering moet Nederland om hulp vragen”, zei Atoman bij de herdenking van ‘Marrondag’.

De overblijfselen zouden in een massagraf kunnen worden bijgezet. Atoman vindt het niet meer dan logisch dat Nederland bijspringt. De Leusden was bezit van de West Indische Compagnie, WIC. Het behoorde tot de WIC-vloot die werd ingezet voor de slavenhandel. Het vaartuig maakte water bij de monding van de Marowijne. Slechts zestien van de zevenhonderd en zestien Afrikanen overleefden de ramp.


62 REACTIES

 1. Waarom zitten jullie te bedelen om hulp van holland alles is nederland moet helpen met dit en dat suriname is toch een onafhankelijke land .of zie ik het verkeert


  Maak melding

 2. Bij deze ramp hebben de kolonialisten, zo laf dat ze waren, zichzelf gered en de aan ketenen geboeide slaven in het ruim van het schip aan hun lot overgelaten. En Nederland heeft in al die jaren nooit eraan gedacht iets voor de arme slachtoffers terug te doen om haar geweten te sussen. Ze hoopte dat iedereen die ramp zou vergeten zodat ze verschoond blijft, want het was Godswil. En de huidige nageslachten van die slavendrijvers tonen ook geen spijt, maar bij het minste en geringste vinden ze een enorme stok om de hond te slaan wanneer het gaat over Bouterse, Surinamers en zwarte Piet. Maar hun eigen zwartgallige hart onderzoeken, daar hebben zij geen oren naar laat staan erover denken.


  Maak melding

 3. Ognajd, sorry hoor maar wat zijn jullie een stelletje zielige waardeloze mensen! Het slavernij verleden gebruiken jullie iedere keer weer voor alweer een bedel smoes . Nogmaals het slavernij verleden is mag zich nooit meer herhalen. We leven nu in een digitale wereld. Die botten worden vervangen door robots in de toekomst . Doe maar eerst wat moeite om vooral de Afrikaanse nakomelingen klaar te stomen voor de digitale tijdperk. Ze weten namelijk niks over het slavernij verleden dan alleen maar het feit dat hun voorouders,die ze niet eens kennen, een slavernij verleden hebben. Houden aub op met soort zielige nonsense.


  Maak melding

 4. De voormalige kolonisatoren dienen een schadevergoeding te betalen aan de republiek Suriname. Niet alleen Nederland maar o.a. ook de Spanjaarden, Fransen en Engelsen. Dat is pas gerechtigheid! Gaan ze dat doen? De kans is miniem. En dat betekent dat deze regeringen in het nu precies hetzelfde gedaan zouden hebben als je ze teruggeplaatst in de tijd.


  Maak melding

 5. ” Een Volk dat Zijn geschiedenis, cultuur en originaliteit niet kent, is als een Boom zonder Wortels ” Marcus Garvey ………… De Realiteit van het Heden,is het resultaat uit het Verleden en geeft vrees en angst voor de Toekomst, aan degene die het Verleden hebben genegeerd en vergeten…….Shalom


  Maak melding

 6. Gisteren hebben we de dag van de Marron gevierd. tijdens d viering niets bijzonders gehoord over de toekomst van de jongere Marrons. Welke rol de Marrons hierin willen spelen cq opeisen.

  Amper een dag later gaan we terug in de tijd en belanden in het jaar 1723 en lees ik het idee om geld te vragen aan Nederland.
  Gaan we als land ooit vooruit komen als we steeds denken aan Nederland die voor alles uit het verleden een zak met geld moet geven.
  Dit staat in schril contrast met de boodschap van Brunswijk die over de trots van de Marron sprak.
  Schaam je Leo

  Hoe is het met proces van “Herstelbetalingen? Of heeft men ingezien dat het een niet haalbare actie is??


  Maak melding

 7. Weer zo’n verhaal! We zouden in Suriname toch niet meer achteruit kijken?? Dat wordt zelf door de president op verschillende podia gezegd. Reden daarom is de welbekende verzoening tot stand gebracht. Althans een poging daartoe.


  Maak melding

 8. De voormalige kolonisator kun je vergelijken met ouders die hun kind misbruikt hebben.Bang als het kind was ,zweeg het. Het kind is volwassen geworden en wil rechtvaardigheid. Wat gaat de kolonisator zeggen? Ja-maar jij vond het zelf ook leuk toch om betast te worden? Dit is vergelijkbaar met de uiterst wankele verklaring die gebruikt wordt om daden te rechtvaardigen door te suggereren dat de Afrikanen het ook deden. Hoe kun je een daad die niet koosjer is rechtvaardigen? Je hebt je kind misbruikt en boeten zul je. Niet afschuiven!


  Maak melding

 9. @kolibrie Als je het over bedelen zou je eerst moeten kijken richting je leider zonder ruggengraat chan santoki die is elke maand in nederlland om te bedelen. wat dat betreft heb ik meer respect voor de huidige regering en president die met het weinige toch presteert ik en mijn hele familie stemmen straks gewoon ndp en geen nps meer


  Maak melding

 10. BOUTA is een volgeling van Chavez en heeft het niveau van Maduro. Nog een NDP regering en Suriname zal de hyperinflatie en extreme armoede van Venezuela volgen.
  Dat zal de derde keer zijn voor BOUTA nml. dictatuur jaren 80 en Wijdenbos eind jaren 90. Ken je geschiedenis.


  Maak melding

 11. Ateeds dezelfde LP afdraaien. Nederland is de slaven schuldig.

  Hoezo schuldig? Wat zijn de nazaten van de slaven Nederland schuldig?
  Wanneer houden jullie nou eens op met dit gedrag? Jullie lijken net kippen die kakelen in de trant van “jullie hebben mijn voorgangers gedood en opgegeten dus willen wij meer te eten krijgen”

  Wees dankbaar da erken dat Nederland opleidingsmogelijkheden heeft gegeven waardoor sommigen van jullie deze laatste strohalm hebben aangegrepen om op kosten van Nederland en haar burgers scholing en opleiding hebben genoten in de koloniale tijd.
  Hoevelen zijn in Nederland aangekomen en huisvesting en studiebeurzen en toegang tot universiteiten etc hebben gekregen om wat aan je toekomst te doen.

  Beenderen ophalen! Vraag jezelf dan ook maar af of jullie die blanke boeren geen vergoeding moeten betalen voor de leed en moord die jullie hebben veroorzaakt door jullie zogenaamde vrijheidstrijders

  Stelletje luilakken die als bloedzuigers [proberen mee te huppelen op het lichaam van de donor


  Maak melding

 12. pakiratigri
  Probeer eens eerst rechtvaardigheid te zoeken op Surinaamse bodem en als jij je huis hebt schoongemaakt kan je naar andermans huizen kijken.

  Jou citaat
  Hoe kun je een daad die niet koosjer is rechtvaardigen? Je hebt je kind misbruikt en boeten zul je. Niet afschuiven!

  Stel deze vraag aan de huidige coalitie en regering en president die jullie atrmoe en honger heeft veroorzaakt waardoor jullie naar andere wegen zoeken, en daar is niets mis mee maar wees eerlijk naar jezelf, om de armoede en honger op te heffen


  Maak melding

 13. Volgens mij hebben een heleboel mensen op deze site last van het “A no mi Syndroom”. En ik vraag mij altijd af of dit witten zijn wat begrijpelijk is als ze slechte dingen over jouw voorouders vertellen of zijn het Bounties ( zwart van buiten en wit van binnen) zoals de BRABONEGER. De “a no mi” invloeden van Bouterse zijn dus grenzeloos en het beste wat ze kunnen doen is de boel doodzwijgen. Jongens het is tijd geworden om de zwarte bladzijden van de geschiedenis van de Overheerser wit te maken. Wij nemen geen genoegen meer met de paar zinnen in de geschiedenisboeken van de Overheerser: Koning Willem de derde, die overigens een rampenbegrafenis heeft gehad, heeft op 1 juli 1863 de slavernij in de koloniën afgeschaft en de vrijgemaakte slaven waren heel blij. Ook de wettelijke regels van het staatstoezicht heeft de overheerser ondanks de verwachte ellende voor de plantages doordat alle ex-slaven richting Paramaribo zouden trekken vind ik heel mooi geformuleerd: ik citeer:

  III.e HOOFDSTUK.
  Van het bijzonder toezigt van den Staat ;
  Art. ’18;
  Het bijzonder toezigt van den Staat over de vrijgemaakten wordt opgedragen aan bezoldigde ambtenaren, wier werkkring en bevoegdheid worden geregeld bij algemeene verordening.
  Die ambtenaren mogen geen beheer voeren over plantages of eenig geldelijk belang hebben bij eenige onderneming op Suriname
  Art. 19.
  Het staatstoezigt heeft de strekking om de bij deze wet vrijgemaakten te beschermen en op te leiden tot het familie en maatschappelijk leven
  door het weren van lediggang en het regelen der verplichting tot arbeid, zomeede door het bevorderen van het school en godsdienstig onderwijs;
  door het voorschrijven van de middelen tot ondersteuning der hulpbehoevenden en de verpleging der zieken voorts in het algemeen door het nemen van maatregelen welke in het belang der vrijgemaakten of in dat van de publieke orde nodig zijn.

  Ja, he: er staat dat ze de vrijgemaakten wilden beschermen. Er had moeten staan : om de plantages te beschermen. O, wat kon en kan de overheerser de meest ellendige zaken heel mooi formuleren.


  Maak melding

 14. Hoeveel geld willen ze hebben we gaan het regelen want op zo`n manier is het jaar in en uit het zelfde lied.En binnenkort komt de afrikanse koning naar Suriname ,kijken of de nazaten hem ook verantwoordlijkhouden voor het vast zetten en verkopen van de slaven.Daar hoor ik niemand iest over zeggen.


  Maak melding

 15. Meneer Antoman je kunt liever je naam veranderen in dongman. Wat een stupiditeit weer. Praten over de slavernij op een positieve wijze ben ik absoluut niet tegen. Uit de geschiedenis moeten wij lering trekken en daaruit positieve energie halen om in het heden en de toekomst goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Maar de slavernij misbruiken om een bedelcampagne te arrangeren vind ik laag bij de grond. De mensen die bij deze ramp zijn omgekomen rusten op de bodem van de rivier. Laat ze A.U.B. met rust.


  Maak melding

 16. De slavernij blijft een pijnlijk onderdeel van de geschiedenis. De discussie rond Zwarte Piet laait weer op omdat zijn oorsprong ingebed zou liggen in een gewoonte van slavernij en racisme.

  In oktober vorig jaar mengde VN-consultant Verene Shepherd zich in de discussie toen zij Zwarte Piet als racistisch betitelde en vroeg om een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. Ze noemde het een terugkeer naar de slavernij in de 21e eeuw. Uiteindelijk bleek Shepherd niet namens de VN te mogen spreken. Er zijn momenteel meer slaven dan ooit. Uit de Global Slavery Index blijkt dat wereldwijd bijna 30 miljoen mensen als slaaf leven.

  Door de eeuwen heen heeft ieder ras, iedere religie en ieder volk zich schuldig gemaakt aan slavernij. De geschiedenis van de slavernij heeft ons geleerd dat mensen altijd misbruik zullen maken van ongebreidelde macht over anderen, ongeacht welke huidskleur ze hebben.

  Dat is echter niet de boodschap die we meekrijgen op school of op de universiteit en het is ook niet de boodschap die wordt uitgedragen door films. Keer op keer horen we dat de blanke mens de zwarte mens tot slaaf maakte, stelt de Amerikaanse schrijver en econoom Thomas Sowell van de Stanford-universiteit.

  Net zoals Europeanen Afrikanen tot slaaf maakten, maakten ook Noord-Afrikanen Europeanen tot slaaf. Sterker nog: in de Verenigde Staten en de dertien koloniën aan de oostkust van Noord-Amerika waren meer slaven uit Europa dan slaven uit Afrika, aldus Sowell.

  Meer blanke dan zwarte slaven: Hoe de geschiedenis van de slavernij is verdraaidDe blanke slaven werden nog slechter behandeld dan de zwarte slaven, die katoen moesten plukken op de plantages. Daar hoor je niets over op school of op de universiteit. We kunnen veel leren van de slavernij, maar het verdraaien van de feiten is onnodig, zegt de populaire columnist.

  De Amerikaanse samenleving en de westerse beschaving keerden zich uiteindelijk tegen slavernij, terwijl het in niet-westerse landen nog de gewoonste zaak van de wereld is. Sommige landen verzetten zich zelfs tegen druk vanuit het Westen om een einde te maken aan slavernij.

  In veel niet-westerse landen is in het tijdperk van het imperialisme volgens Sowell enkel en alleen een einde gekomen aan slavernij omdat het Westen beschikte over meer wapens. Hij voegt toe dat Amerikanen naar Afrika zijn gegaan om zich daar te verontschuldigen voor slavernij, terwijl op het continent tot op de dag van vandaag nog in slaven wordt gehandeld.

  Sowell merkt op dat niet alleen de geschiedenis van de slavernij is verdraaid door het filteren van feiten. Mensen die de geschiedenis doorspitten in een poging de Amerikaanse samenleving of westerse beschaving te ondermijnen, hebben vaak weinig interesse in bijvoorbeeld de dodenmars van Bataan of de wreedheden die zijn begaan in het Ottomaanse Rijk.

  “Mensen die diep in de geschiedenisboeken graven op zoek naar zondes, zoeken niet naar de waarheid maar naar kansen om een bepaald volk te denigreren of om een slaatje te slaan uit het leed van anderen,” zegt Sowell. “En dat ten koste van mensen die er helemaal niets mee te maken hebben gehad.”

  “Zoals een oud spreekwoord luidt: ‘Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’,” besluit de gerespecteerde econoom. “Maar kennelijk is dat niet genoeg voor veel van onze leraren, intelligentsia en media. Zij zijn druk bezig het heden te vergiftigen door de manier waarop ze het verleden presenteren.”


  Maak melding

 17. Om nog meer ellende te voorkomen zou men nu de invasie van de Chinezen moeten stoppen. Anders lopen we weer de kans om na 200/300 lang te gaan zeuren over nrokolonialisme van de Chinezen. Eerst wRen het kralen en spiegels maar nu zijn het de “zogenaamde ontwikkeling” en selectieve verlepte kruimel dollars, terwijl het land wordt verkocht.


  Maak melding

 18. Surinamers waren, zijn en blijven eenmaal schaamteloze bedelaars. Ook geen visumvrij reizen voor die klagende, vragende en jankende drugskoer koers. Opzouten die handel. Lever die corrupte, criminele drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DDB eerst maar eens uit aan Nederland.


  Maak melding

 19. Wees blij dat jullie groot kunnen doen, kunnen praten en leven. Als die zelfde slaven, die jullie blanken hebben misbruikt op alle denkbare onmenselijke manieren er niet geweest waren. om dit land suriname ook uit te buiten, zodat jullie nu een lekker leven hebben. Waar zouden jullie nu zijn. Want Nederland had niets. Jullie hebben een stabiele financiele fundering voor jullie land gemaakt. Maar we moeten ons niet druk meer maken hierover, omdat jullie blanken zijn, zonder gevoel of geweten en dat loopt vanaf jullie voorouders door naar nu.


  Maak melding

 20. UIT DE EMANCIPATIEWET

  11de HOOFDSTUK.
  Van de teqemoetkoming
  Artikel 5
  Binnen dertig dagen na de afkondiging dezer, wet in de kolonire Suriname ,wordt door alle eigenaren van slaven of hunner gevolmagtigden ter gouvernements-secretarie ingeleverd een borderel van aangifte in duplo vermeldende:
  de namen der plantages waartoe de slaven behoorèn;
  de namen en woonplaatsen der eigenaren of hunner gevolmagtigden ;
  het bedrijf of beroep en de godsdienst der hun tóebêhoorende slaven, met opgaaf dergenen , die regt op manumissie hebben verkregen , en van dé zoodanigen, die door de, bevoegde commissie gerangschikt zijn onder de suspecten van besmetting door de ziekten van melaatschheid en elephantiasis. van de inlevering , van dit borderel wordt een bewijs aan den inleveraar, uitgereikt.
  Art. 6.
  Bij verzuim van de eigenaren of hunne gevolmagtigden om het in art. 5 vermelde borderel binnen den gestelden termijn in te leveren , wordt het van gouvernementswege opgemaakt, en komen de daarvoor gemaakte kosten voor rekening van den nalatige.
  Art. 7.
  De borderellen van aangifte, bedoeld in de beide voorgaande artikelen, worden , binnen een door den gouverneur van “Suriname te bepalen korten termijn , van gouvernementswege vergeleken met de aanwezige slaven en zooveel nodig, met de registers.

  Art. 8.
  De tegemoetkoming voor slaven , onverschillig of zij tot plantages en gronden behooren , of als particuliere slaven bekend staan , en zonder onderscheid van ouderdom of geslacht, wordt bepaald op f 300 voor ieder hoofd.
  Voor slaven, die regt op manumissie hebben verkregen , op f 6O voor ieder boofd.
  Art 9.
  Voor tegemoetkoming komen niet in aanmerking:
  a. slaven, die,wegens besmetting uit de samenleving zijn of moeten worden verwijderd. Ten aanzien van hen , die volgens de “voorschriften” der publicatie van den 7 den September 1830 , (Gouvernementsblad No. 13). zijn , of naar aanleiding van de verificatie, bedoeld in art. 7, nader mogten worden verklaard-verdacht van met eene der daarbij aangeduide kwalen te zijn besmet, blijft de beslissing omtrent de toekenning eener tegemoetkoming opgeschort. De tegemoetkoming wordt niet toegekend indien de lijder binnen het jaar na de afkondiging dezer wet in de kolonie Suriname niet door de bij artikel 9 der hiervoren génoemde publicatie aangeduide Commissie is gezond verklaard.
  b. slaven; die weggeloopen: of vermist zijn langer dan eene maand voor den dag der verificatie.


  Maak melding

 21. ik denk dat er ieder jaar een prijsvraag wordt uitgeschreven over welk thema er nu weer zal worden aangedragen om de marrondag te vieren. en verder denk ik dat de thema’s beperkt worden tot: “och arme zwarte surinamers”
  misschien een idee voor een thema voor volgend jaar: Suriname, 44 jaar onafhankelijk. hoeveel geld is weggestroomd van de overheid naar prive zakken? ik ben benieuwd. en ik stel voor dat Masha van Strei! hierbij helpt. is een jaar voldoende op dit op schrift te krijgen?


  Maak melding

 22. Laat de zielen van die mensen met rust!!
  Atoman jij idioot,heden gaan patienten dood omdat gezondheidzorg in Suriname niet bestaat!De prijzen van goederen gaan omhoog!.Inflatie,stakingen,ontevredenheid heerst…en jij komt met je gedoe.
  Sandew hira wilde ook gaan dieken en graven..maar gelukkig voor ons ..hij heeft het opgegeven.
  Kijk voorwaarts hoor Atoman en niet achterwaarts.Wat is er met jou aan de hand Atoman ?!
  Ga de graven van de vermoorde moiwana dorpelingen liever opgraven en jacht maken op hun moordenaar.Is toch niet moeilijk?!
  De moordenaar heet bouta in geval je het niet weet..


  Maak melding

 23. Willen ze dan dat we de beenderen zelf uit moeten halen? Verklaren ze bij deze dat wij de boosdoeners zijn?
  Het voormalig moederland schuift alles af en wij willen het slavernijverleden gebruiken om geld te verdienen.
  Ik wordt misselijk van beide ideeen.
  Suriname moet uiteindelijk op zijn eigen benen gaan staan. Het Surinaams volk moet hoe dan ook inzien dat bedelen niet gaat werken. Maar ook Nederland moet zijn verantwoordelijkheid tonen in deze. 700 slaven laten verdrinken is echt niet af te schuiven op hen die ze verkocht hadden.


  Maak melding

 24. Laat het spook van het verleden je niet achtervolgen Atoman,kijk vooruit niet achteruit.
  Laat de zielen van die mensen met rust ,zij verdienen het?Ga ze niet verstoren na 400 jaar.Wanneer heb je voor het laatst een grondige wassie gehad?!Je hebt eentje nodig en nu.!
  Gekke Atoman.


  Maak melding

 25. Beste Atoman,

  Van al deze gruweldaden tegen de mensheid, moet je hieruit lering trekken.
  Dit is nooit goed te praten en dat weten de Nederlanders ook. Gedenken een hele goede zaak !!!
  Offers hebben alle bevolkingsgroepen in Suriname gebracht, maar wat ik niet begrijp, waarom is de ontwikkeling bij jullie gestagneerd?
  Als je kijkt naar de katachtige ontwikkeling die andere groepen hebben meegemaakt en bij jullie zie ik nog steeds armoede , criminaliteit, een ouder gezinnen, tienermoeders, hand ophouden.

  Ik heb in barre tijden in Suriname droge rijst met peper en zout gegeten.
  Toen er geen brood te verkrijgen was in de winkels de jaren 70. Aten wij gekookte bredebong ( ken de benaming in het nederlands niet)
  Ik bedoel maar dat je vernuft moet zijn om te overleven. In Afrika heeft men zoveel natuurlijke rijkdommen en het oerwoud is tevens de supermarkt. Denk na wat ik hiermee wil zeggen.


  Maak melding

 26. Om eerlijk te zijn zie ik de meerwaarde er niet van in, ook al omdat men op land
  alles in een massagraf wil doen. Waarom maken Suriname en Nederland niet gezamenlijk
  een mooi gedenkteken en bijpassend verhaal van wat er gebeurt is. Da n kan de jeugd ook
  nog iets leren over het verleden via schoolreisje en misschien vinden toeristen zoiets
  ook wel mooi. Dat lijkt mij beter dan een zeemansgraf verstoren en dat brengt ongeluk zegt men.


  Maak melding

 27. Vreselijk wat de voorouders van de nederlanders onze voorouders hebben aangedaan.Even vreselijk wat bouterse en aanhang andere surinamers hebben aangedaan.En toch is deze man president geworden van dit land.Raar maar waar!Moraal is zoek.


  Maak melding

 28. Mocht dit schip geborgen worden zal dit door Nederland moeten gebeuren. De kennis hebben ze hoe schepen geborgen moeten worden, de equipment, specialisten ervoor hebben ze. Als de plaats duidelijk is vastgesteld in/bij de monding van de Marowijnerivier moeten alle Surinamers, de regering, DNA dit met de vertegenwoordiger van de Nederlandse Ambassade in Suriname bespreken om dit te doen. Ook in Nederland kunnen SuriNeds die aan leden van de Tweede Kamer Der Staten Generaal kenbaar maken.

  Als het schip opgeborgen is, is het beste dat deze overblijfselen, skeletten van deze Afrikanen weer in Afrika met respect ter aarde worden gesteld. Al de kosten ervan, werklui/specialisten, onderzoek, vastleggen ervan, plan van aanpak, aanpak van berging en uitvoer, enz moet Nederland betalen en op een respectvolle manier omgaan met de skeletten, overdracht ervan aan Afrikanen, enz., waardoor de mensen in vrede kunnen rusten en een gedenkplaats voor hen kan zijn. Hierdoor kan de wrede geschiedenis van de slavernij zichtbaar blijven en werken aan vrede e/overwerking voor slachtoffers en daders. Ook voor de Afrikanen die hun eigen broeders oppakten en verhandelden.

  Nederlanders die in/naar scheepswrakken duiken hebben meer dan genoeg zeemansgaven verstoord op zoek naar waardevolle spullen, waarom mag deze dan ook niet verstoord worden? Zie ook wat archeologen doen, oa Egypte, overal ter wereld.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 29. Ik vind dat de moordenaars van de geroofde Afrikaanse mensen, die tot dwangarbeiders in het joodshollandseconcentratiekamp ( kolonie )suriname zouden worden gemaakt posthuum moeten worden berecht voor deze LEUSDENMISDAAD.


  Maak melding

 30. Ik ga vanuit dat dit een grap is om het schip te bergen.
  Men kan niet eens een kleine duikboot van gisteren bergen, wil men een schip uit de zeventiende eeuw bergen.


  Maak melding

 31. Wij leven in 2018 gaan naar 2019. Leo Atoman, heeft echt de kolder in zijn kop. Het is bekend dat sommige Surinamers de durf hebben als bloedzuigers, oplichters,paria’s, schaamteloos uit alles wat met de slavernij te maken heeft proberen munt uit te slaan. Hoever durven deze hersenloze Surinamers hiermee door te gaan? De generatie Nederlanders die met de slavernij te maken hadden zijn reeds tientallen jaren overleden. Wat willen deze Surinamers bereiken?? Na al die jaren nog steeds rekeningen vereffenen omdat zij zelf te beroerd zijn om te gaan werken. Wanneer houdt dit schaamteloos gelul nou een keertje op. Sommige soortgenoten hebben een ijzeren plaat voor hun kop. Deze generatie Nederlanders hebben niets dan ook niets met de slavernij te maken. Je kunt ze dan ook niet ter verantwoording roepen, terwijl ze hun voorouders net zo min gekend hebben als degene die nu lopen te roepen en schreeuwen ook hun voorouders niet gekend hebben. Een ieder kan een tekening van slaverij uit het verleden tekenen en geld gaan vragen en met de vinger wijzen naar een ander. Laten wij ons druk maken over de december moorden van onze landgenoten, de hoofdschuldigen lopen nog rond onder ons en worden de hemel in geprezen. Waarom worden er geen vergoedingen hiervoor gevraagd. Hoe achterlijk moet je zijn om deze moordenaar op handen te dragen en toch op hem te gaan stemmen de komende verkiezingen.
  Wat een kortzichtigheid, kijk nu om je heen hoe ons volk wordt afgeslacht, niet door de Nederlanders maar onderling. Berovingen, corruptie, frauderen, moord en doodslag. Mensen liegen en bedriegen elkaar onderling. Er is in dit land werk aan de winkel. Je hebt Nederland niet nodig. Hou de eer aan jezelf wanneer je je geroepen voelt om oude botjes te verwijderen uit de Marowijne, heb je Nederland niet nodig.Onze mensen begraven wij zelf met koek en sopie en een brassband en vervolgens kontjes schudden. Surinamers moeten zich niet tot een lachertje maken.
  Op eigen grond gebied heb je de Nederlanders echt niet nodig. Dit stinkt naar de misdaad en is een vorm van geldplukkerij. Kunnen Surinamers geen lijken of botjes opgraven??? Wat een schaamteloze vertoning. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat met alles wat er hierin het land moet gebeuren Suriname toch de blanken nodig hebben. Ik hoop dat het roepen van racisme hier en daar nu een keer ophoudt.


  Maak melding

 32. En toch gaat NL lekker moeten schuiven. Allemaal van onze belastingcenten nou nou. Niet vergeten met welk geld NL in eerste instantie is opgebouwd. Kijk maar even naar de Nederlandsche bank.


  Maak melding

 33. Nederland is niet opgebouwd met onze SRD. Onze munt hebben zij niet nodig.
  Kijk maar naar het heden hoe ons land
  Te grabbel wordt gegooid. Komt niet door
  Nederland. Steeds blijven hangen aan de
  Onderbroek van Nederland foei toch.
  Indonesië doet het beter dan Suriname
  Is ook een.kolonie geweest. Je hoort Indonesië niet piepen ze alles op eigen kracht


  Maak melding

 34. Op Mariënburg zijn in 1902 Indiase contractarbeiders vermoord. Tot op de dag van vandaag weet men niet waar deze vermoorde contractarbeide begraven zijn. De lichamen waren met bluskalk overgoten.
  Benjamin Mitrasingh is bezig geweest met het zoeken naar dit graf. Aangezien Suriname geen geld heeft voor dit soort onderzoeken had Mitrasingh een beroep gedaan op Nederland om financiële bijstand. Nederland had deze steun toegezegd om die later weer in te trekken.
  Dus vergeet het maar dat Nederland bereid zal zijn ook in deze kwestie financieel over de brug te komen.


  Maak melding

 35. Door financiële steun te geven zal Nederland schuld erkennen. Die schuld zullen ze nooit bekennen.
  Dus vergeet het maar, Nederland kijkt wel uit om ook maar 1 eurocent uit te geven voor het
  verwijderen van botten uit de Marowijne rivier.

  Nederland heeft in eerste instantie ook niet over de brug willen komen wat betreft schadevergoeding aan Indonesië. Denk maar aan Rawagede.
  Nederlanders en schuld bekennen, het zit ze niet in de genen.


  Maak melding

 36. @Praserie,

  De ruggengraat van Bouterse is met pinnen vastgemaakt. Dat komt omdat hij geld leent van China, India, Indonesië, IMF, de Islamatic Bank enz.
  Je hebt lef om over Santokhi te schrijven dat hij geen ruggengraat heeft.


  Maak melding

 37. Mi Gado, deze mensen lijken rechtstreeks uit Biafra te komen !!!
  De Ashanti koning van Ghana die binnenkort op bezoek komt in Suriname moet mede aansprakelijk gesteld worden voor deze slavenhandel van zijn voorouders; zonder deze daad van zijn voorouders zouden de Nederlanders/Engelsen/Spanjaarden geen slavenhandel hebben. En toch enkele vrouwen in het binnenland willen hem ontvangen met uitelkaar gesopreide benen zodat hij wat nakomelingen kan achterlaten hier !!


  Maak melding

 38. Atomen,waarom alleen geld vragen aan de Nederlandse en Surinaamse regering. De Surinaamse reg had niets met de slavenhandel te maken dus hoeven zij niet met geld over de brug te komen De ghanezen hebben net zoveel boter op hun kop. Zij waren de leveranciers en velen zijn rijk geworden. De Hollanders waren te bang zelf in de rimboe te gaan om de wilde dieren . Maar ik ben wel van mening dat de overledenen waardig begraven moeten worden. Veel succes met het vinden vd middelen hiervoor


  Maak melding

 39. Een lichaam heeft ongeveer 100 jaar nodig om compleet te verdwijnen, na tien jaar
  is alleen het skelet nog over en na 100 jaar is er eigenlijk niets meer van over. U zult
  als stof terug keren. Ik neem aan dat het een houten boot is wat is daar nog van over??


  Maak melding

 40. De kolonisatoren moeten een schadevergoeding betalen. Wanneer ze dat gedaan hebben hoeven ze niet welk schip dan ook te bergen. Dat is de grote lijn en het is belangrijk het totaalplaatje in de gaten te houden in plaats van afzonderlijke beroepen te doen.


  Maak melding

 41. Deze heer vergeet dat de West-Indische Compagnie niet de Nederlandse overheid is maar een bedrijf was. Moet Nederland verantwoordelijk gehouden worden voor alles wat Nederlandse bedrijven in de wereld doen?
  Logisch is ook de berging allerminst beste heer, het betreft een rivier met stromend water in een tropisch klimaat. Alle resten zijn al lang over honderden kilometers verspreid. En wat gebeurd er als u uw houten huis een paar jaar niet verft? Laat staan honderden jaren niet? Er is niets meer over van het schip beste heer. Dus waar gaat men naar zoeken?
  Duidelijk iemand met weinig kennis van de werkelijkheid.


  Maak melding

 42. Dat hypocriete narcostaatje, o.l.v. een drugsveroordeelde meervoudig moordenaar op eigen landgenoten, probeert op deze doorzichtige manier gratis de rivier te laten uitbaggeren. Gaat ze dus niet lukken, evenals de compleet mislukte missie van Armand Zunder. Mark my words.


  Maak melding

 43. wat een volk.. we weten niks af van de december moorden 8/12/1982 , het huidige poep volk weet er echt niks van..
  maar over de slavernij dat al 150 jaar geleden geweest is, weet de blaks alles van en dagelijks houden ze zich mee bezig, dit terwijl de moorden door d d b gepleegd je eigen familie broer, oom, neef, vermoord zijn wil niemand er over praten, laat staan oordelen..

  er wordt steeds geluld over kolonisator..

  dit terwijl die zelfde kolonisator dagelijks meer dan een half miljoen euro naar s m e stuurt in elk vorm om het zelfde poep volk in leven te houden..
  de s l m kan alleen zijn bestaands recht in ere houden door die zelfde kolonisatoren dagelijks heen en weer over te vliegen, andere bestemming heeft dit bedrijf niet..
  wees blij dat meer dan 350 000 suri/ned in de zelfde kolonisator wonen een bestaan hebben de duizenden mensen in s m e kunnen voeden

  wat een ka volk ondankbaar zijn zullie toch..


  Maak melding

 44. @Marcel
  Joe abie letie. Ondankbaar volk,zijn goed in bedelen en zelfverrijking,moorden en stelen. Gezonde hersenen zijn ver zoek.
  Wanneer ze Suriname kunnen ontvluchten vanwege vrij vliegverkeer mbt afschaffing visum, zitten ze allemaal in Nederland onder het juk van de kolonisator, verblijfsvergunning vragen en een uitkering opstrijken. Suriname loopt straks leeg let maar op. Wie doet het licht strak op luchthaven Jopie Pengel uit????


  Maak melding

 45. Luister ook hier na.
  Basja Dominie dreigt Leo Atoman voor de rechter te slepen
  https://www.apintie.sr/v8483

  En gaat Bouterse no aangeven waar de lichamen zijn begraven van die Ingi die in opdracht van hem vermoord zijn. De nabestaanden vroegen daar onlangs nog naar. ook zij willen en hebben het recht nu naasten een waardige rustplaats te geven.


  Maak melding

 46. De oud kolonisator heeft hiervoor nooit schadevergoeding gegeven. Is de hoogste tijd. Laten ze met hun equipment komen, om wat hun voorouders misdaan hebben, proberen recht te zetten. Die doden hebben geen rust, anders zou deze hele ke discussie niet bestaan. Bijbel tak’dat het bloed van Abel luid blijft roepen om gerechtigheid. Kain bin tjierie Abel. Weh noh na a sem tori dya. Of tellen die mensen niet mee?


  Maak melding

 47. TROUWENS, wanneer volgt de SCHADEVERGOEDING van de Surinaamse
  Koloniale pion, die tezamen met Nederland, Onze Democratie heeft
  VERNIETIGD,

  NEDERLAND EN DEZE KOLONIALE PION INCLUSIEF ZIJN CLAN,

  MOETEN ZWAAR DOKKEN !!!

  Daar Bovenop komen de WREEDHEDEN EN oa MOORDEN DIE
  MEN VANAF DE STAATSGREEP HEEFT BEGAAN TEGEN ONS VOLK !!

  RECHT ZAL GESCHIEDEN !!!


  Maak melding

 48. Waarom worden er weer allerlei potten en pannen er bij betrokken door bepaalde reageerders hier? Het is Leo Atoman die dit idee heeft en niet zij , hun of de regering.Richten jullie je pijlen op Leo Atoman .
  Leo Atoman wilt dat schip en de restanten op den droge .Er zou bijvoorbeeld als reactie kunnen komen naar Leo ; Beste Leo prima dat je dit wilt . tip ga een projectplan schrijven met al het voor werk en begin een crowdfunding . Schrijf internationale organisaties aan om zo het benodigde geld bij elkaar te halen voor je idee. Het is makkelijk om wat te willen leo en dan te wijzen naar de regering (maakt niet uit welke er ziet) die dit of dat moet doen.


  Maak melding

 49. @ Na fu Santa Yeye: “De oud kolonisator heeft hiervoor nooit schadevergoeding gegeven”

  Nooit schadevergoeding? Wat zou je denken van een compleet land vol bodemschatten? Wat zou je denken van al die Surinamers die naar Nederland vertrokken zijn en daar alle kansen krijgen? Afrikanen wagen daar letterlijk hun leven voor.
  Volgens sommigen is Nederland rijk geworden van Suriname. Volslagen onzin natuurlijk, het heeft alleen maar geld gekost. Maar, als dat zo zou zijn, waarom kunnen de Surinamers dan niet rijk worden van Suriname?
  Nederland is rijk geworden door te werken, maar ik begrijp dat sommigen zich dat niet voor kunnen stellen. In hun visie kun je alleen rijk worden door te stelen. Sommige Surinamers is dat inderdaad gelukt.


  Maak melding

 50. Ja, sommige dingen veranderen niet en zijn zelfs gemeengoed geworden. Een hopman die zijn padvindertjes bij wijze van ontgroening liet brandmerken werd vrijgesproken. (Hmm. Doet mij denken aan de…..)


  Maak melding

 51. @Hans van den Broek SOSO WHATABOUTISM. Bovendien druipt je gewauwel van de witte arrogantie.

  @Srafu die dingen die je noemt maken die andere zaken nog niet goed. Alles moet behandeld worden.


  Maak melding

 52. Al die nakomelingen van deze slavenhandel mogen hun voorouders wel eens dankbaar zijn.Waren zij niet zo gebruikt hadden vele van deze nakomelingen nu verdronken in de middelandse zee in een poging naar NL toe te komen.Bedenk wel zonder die handel hadden velen in de zandbak van Afrika geleefd.
  Stop met bedelen en maak je voorouders trots die hard hebben moeten werken en lijden.
  Ge zelf geld verdienen,begin een actie om geld binnen te halen en haal zelf die beenderen uit het water.Stop met je als een slaaf of bedelaar te gedragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.