VHP: ontwikkeling binnenland Suriname kapotgeslagen en achtergehouden

35
VHP op bezoek in binnenland Suriname
Archieffoto: VHP op bezoek in binnenland Suriname

PARAMARIBO, 10 okt – De huidige regering heeft in ongeveer negen jaar de ontwikkeling van het binnenland kapotgeslagen en achtergehouden. Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormingspartij, VHP, naar aanleiding van de Dag der Marrons. Het regeerbeleid van het moment is de voornaamste oorzaak van de achterblijvende ontwikkeling. Dat moet niet maar lijdelijk worden aangezien. “Het is nu tijd dat onze marronbroeders en zusters symbool gaan staan voor de veerkracht die zij in zich hebben.”

Het betekent staan voor de drang naar vrijheid die de groep in zich heeft. Diezelfde drang die heeft gemaakt dat de voorouders streden voor een leven van vrijheid boven gebondenheid. “Wanneer anno 2018 blijkt dat de Marrons strijd moeten voeren voor erkenning van hun grondenrechten, goed onderwijs, betaalbare basisgoederen en goede gezondheidszorg, is dat een zeer trieste zaak”, stelt de VHP.

Het roer moet drastisch worden omgegooid. “Gedegen evaluatie en correcte aanpak moeten leiden tot versnelde groei van het welvaarts- en welzijnsniveau. “De Marron heeft altijd vrijheid nagestreefd. Laten wij op Marrondag, deze vrijheid inzetten om onszelf en ons mooi Suriname vrij te maken en te redden van alles dat onze ontwikkeling tegenhoudt. Red Suriname. Wees vrij, wees sterk. Zelf sterk, samen sterker”, aldus de VHP


35 REACTIES

 1. Chandrika is een opportunist. Hij heeft groot gelijk dat er een grote achterstand heerst in het binnenland. Daar hoef je gelukkig geen Einstein voor te zijn om dit te constateren. Het is wel merkwaardig dat deze problematiek sinds jaar en dag bestond alvorens de NDP aan de macht kwam. De VHP en de NPS hebben zich nooit bekommerd om de binnenlandse bewoners.

  Je ziet ook de afspiegeling hiervan op deze site. Binnenlandse bewoners noemen ze dyuga en er wordt alleen gerefereerd naar het grote aantal misdrijven dat gepleegd wordt door deze groep. Dus een referentie in negatieve zin.

  Nu staat Chandrika op. Die man heeft zijn buikje volgegeten en gaat nu naar die Liba Krutu. Voordat hij opstond heeft hij zijn rechterwijsvinger even in zijn mond gestopt zodat het vol spuug zat. Vervolgens heeft hij dezelfde wijsvinger de lucht ingestoken om te kijken uit welke richting de wind waait. Liba Krutu zei zijn wijsvinger, daar valt veel voordeel te behalen.

  Zo kon het gebeuren dat deze opportunist naar Dritabiki ging.
  Gefeliciteerd met ‘dag van de Marrons’. Ben benieuwd of ie kraaltjes en spiegeltjes heeft meegenomen.


  Maak melding

 2. Als je Al de hout en goud concessies neemt Dan is dat bepaald niet in het voordeel van de binnenlanders geweest.Ook niet de land concessies gegeven aan pattij genoten.
  De VHP is zijn slag aan het slaan. De poltiek bewust geworden Marron gaat echter zijn eigen weg op.


  Maak melding

 3. De Moiwana oorlog in het binnenland heeft het leven van de dorpbewoners verwoest.Vele onschuldigen werden slachtoffers gemaakt waaronder zwangere vrouwen en ongeboren baby’s.Velen werden gedwongen hun huis en woongebieden te vluchten en als illegalen/vluchtelingen in frans guyana te wonen.
  Nu nog zien of ze door de jaren heen wat wijzer zijn geworden Santokhi doet zijn best voor ze,hij vraagt of verwacht niks terug,geen gunsten dus.De marron moet kiezen en hun keuze is nooit het beste,hopenlijk zijn ze door de eeuwen heen wat wijzer geworden en gaan niet op bouta stemmen, de crimineel die hun weet om te kopen met voedselpakket.Het ligt aan de marrons of ze door willen gaan om slachtoffer te spelen of kiezen ze voor ontwikkeling en vooruitgang.De keuze ligt bij hun…ze grijpen de kans of niet…echt we doen ons best maar als de marron niet geholpen wil worden dan kunnen wij ze niet helpen.
  Stem voor ontwikkeling en welvaart,stem VHP.


  Maak melding

 4. Zie zo de nationalisten. Chan is gek, hij zal de marrons nooit achter zich krijgen. Ze zijn racisten en zullen nooit en never op een hindostaan stemmen. Ze zullen de hindostanen en chinezen alleen maar beroven. Straks wordt gewoon en bakana tori naar het haardracht verwezen.


  Maak melding

 5. De ontwikkeling in het hele land is de laatste jaren gestuit. Maar laten we eerlijk zijn de VHP heeft vanaf haar bestaan niets gedaan om het binnenland tot ontwikkeling te brengen. Maar anders kun je van een etnische partij niet verwachten. Nu ze alleen de verkiezing ingaan, zijn ze zich van bewust, dat ze zich anders moeten gaan profileren. De tijd zal leren als ze inderdaad zullen opkomen voor het binnenland of als ze de mensen als stemvee zullen gebruiken.


  Maak melding

 6. Elke maroon die op de VHP stemt is een verrader. Want de VHP gaat niks voor de marrons doen. Kijk maar wat er gebeurt is toen de VHP aan de macht was. Was het deze partij die een wet tegen hield waarin de erkenning was voor de taal en de cultuur van de marrons. Dus voor alle marrons stem niet op een partij die jullie taal en cultuur niet erkennen


  Maak melding

 7. De VHP heeft ook altijd verzuimd voor haar eigen achterban van enig betekenis te zijn.
  De NPS, de ABOP, de PL, ach eigenlijk alle politieke partijen hebben noch voor eigen achterban noch voor de totale bevolking iets betekent.
  Enkel als de verkiezingen in zicht kwamen ging men de hort op om stemmen te winnen.
  De bevolking is niet meer te paaien. Men is wijzer geworden en wil zelf bepalen hoe het land te ontwikkelen. Ze stemmen op de partij in wie ze op dat moment vertrouwen hebben.
  Maar eenmaal aan de macht vergeten de politici die deel uit maken van de regering hun beloftes na te komen.

  Hopelijk heeft Santokhi geleerd van de fouten die de VHP en hij als politicus hebben gemaakt en zetten ze zich nu wel in voor alle Surinamers.
  Geen pakketten uitdelen, maar de mensen wijzen op wat ze zelf kunnen en moeten doen voor een beter toekomst.
  Mensen niet blij maken met een dooie mus, maar gedane beloftes nakomen.
  Luisteren naar wat het volk verteld. Geef op een transparante wijze antwoord op elke vraag die gesteld wordt. Geef openheid van zaken.
  Betrek het volk bij belangrijke zaken, daardoor zal het vertrouwen groeien in politici.
  Mensen neem een goed besluit en denk vooral goed na op welke partij te stemmen. Doe vooral niet aan stemmen op de eigen poppetjes, want dat hoeft niet persé goed te zijn.
  Stem op een partij programma die aanspreekt.
  De toekomst ligt in eigen handen.


  Maak melding

 8. Santoki wilt pres worden…dit speelt al jaren waarom nu opeens de belangstelling?

  Een ieder weet dat hij nieteens zn eigen ministerie onder controle kan houden…hoeveel eerlijke politie agenten zijn dr,hoevaak is op nieuwe haven de kluis leeg gehaald?

  Santoki …jij gaat geen moer kunnen veranderen,je bent zelfs zo corrupt als paars,ookal zou jij de boel overnemen blijft het een rotzooi,omdat je ook niet clean ben.

  Ik word zo misselijk van surinaams politiek drijven….
  De hindustaan aan een kant
  De creool aan een kant
  De javaan aan een kant
  Etc …..
  Iedere bevolkingsgroep heeft zn eigen partij…en strijd voor zn eigen mensen.

  Jammer ….hierdoor zal dr altijd onenigheid blijven


  Maak melding

 9. @pakiratigri,

  Je bent zielig aan het doen. Er wordt ook negatief geschreven over hindustanen.
  Dat ze daru drinkers zijn, dat ze de meeste verkeersongelukken veroorzaken, dat ze drugsdealers zijn, dat ze zich lappen grond hebben toegeëigend enz.
  De meeste roofovervallen worden gepleegd door marrons. Het is de waarheid, deal er maar mee.
  Ze worden dyukas genoemd dat zint jou niet. Hindustanen worden kulis genoemd of ze zijn zwarter dan de Afrikaan, vind je dat oké?
  Ach man ik had meer ruggengraat van je verwacht.


  Maak melding

 10. OMG, de taal en cultuur van de marrons is niet erkend door de VHP.
  Is het Sarnami erkend als taal van de hindustanen?
  Onder Venetiaan was een voorstel gedaan door hindustanen om het eerste couplet van het Surinaams volkslied ook in het Sarnami officieel te erkennen. Venetiaan heeft dat geweigerd.
  De hindustanen hebben daar zich daarbij neergelegd.
  Wat mij betreft worden alle talen die in Suriname worden gesproken erkend.
  Naast het Nederlands is alleen het Sranan Tongo erkend.
  Is dat respect voor de andere talen?

  Wat een gezever!


  Maak melding

 11. Geen enkel politici meent het echt.
  Alle partijen zijn nu bezig met het registreren van nieuwe leden. Ze gaan de straat op om leden te werven.
  In plaats van dat een overzicht maken van:
  1.welke zandwegen moet aangepakt worden;
  2.Wat gaan ze doen om het binnenland te ontwikkelen
  3.Waterhuishouden, kanalen, kreken etc. ophalen.
  4. etc etc.

  Nee , ze willen alleen jouw stem op papier, zodat ze aan de macht komen of blijven.


  Maak melding

 12. pakiratigri, zonder de Aziatische volkeren is Suriname gedoemd een Zimbabwe land te worden, en misschien erger nog een Ethiopië, dus jij met je papegaaien praatjes, zitten vol in Suriname maar echt iets ontwikkelingen of bedenken aa moeilijk…..dus laat het aan de superieuren over met verstand van zaken….


  Maak melding

 13. @rakram,

  Je maakt veel tamtam. We hebben geen behoefte aan superieuren. We hebben behoefte aan neuzen die dezelfde kant op wijzen. Gelijkwaardige mensen die beseffen dat alleen wanneer we het met zijn allen doen, we vooruitkomen ongeacht kleur, geloof, afkomst etc. Door zo nadrukkelijk de omschrijving ‘superieur’ te noemen bewijst dat je een racist bent. Jammer voor je. Ga eerst daaraan werken en vervolgens kunnen we verder praten. Veel succes en als je hulp nodig hebt en niet precies weet hoe het moet om van je stoornis af te komen, help ik je graag. Geef maar een seintje. Okay mi boi?


  Maak melding

 14. @Wim
  Gekke Wim,de vhp heeft nooit regeermacht in Suriname gehad dankzij de taboe die over de vhp wordt rondbazuint door jou soort.De vhp zit in de oppositie en naar hun luistert de ndp niet.
  Kom niet met je koeterwaals hier.Santokhi is geen rechter noch ligt het aan hem alleen om de surinamers te helpen en te bevrijden uit de klauwen van bouta.De surinamers hebben slechts 1 makkelijke taak..namenlijk NIET stemmen op bouta maar surinamers kennende, ze gaan juist op hem stemmen.Ze stevenen af naar verdoemenis en bereidwillig ook en dan verwachten ze of nee nog mooier..ze eisen dat Santokhi ze moet redden omdat ze idioten zijn..
  Gekke ndpers….pfff..


  Maak melding

 15. Santoki wilt president worden, en zal ook president gekozen worden in 2020, kijk maar naar onze westelijke buren Guyana, daar hebben de hindoestaanse president, Jagan, Jadeo, enz,enz, stabiliteit gebracht, nu mag een afrikaans komaf president Gringer verder invulling aangeven………… mooi toch, miljarden vaten olie voor de kust van Guyana ontdekt, voorwerk was al gedaan door de Hindostaanse presidenten. Dus het wordt tijd en nog eens tijd dat er een Hindoestaanse President orde op zaken steld, in het failliet land Suriname……..
  We hebben in de 60tige jaren een president Brunham, in Guyana gehad,verwoestend en zimbabwaanse taferelen….


  Maak melding

 16. @Jiyani,
  Het Sranan tongo bij het volkslied is wel gewenst omdat het een gemeenschappelijke taal is die eenieder verstaat. Zoals je weet bestaat Suriname uit verscheidene rassen. En toch zijn we een natie. Vroeger werd het volkslied op zijn Nederlands gezongen. Door de bewustwording is men ertoe overgegaan het in het Surinaams te doen. Dat is de gemeenschappelijke taal.

  Hoe moet men dan het volkslied zingen? Een gedeelte Javaans, Hindoestaans, Chinees, Indiaans etc.? Dat zou alleen maar verwarring scheppen en getuigt niet van eenheid. Als je in Suriname geboren bent, ben je Surinamer. Denk je dat ze in India het volkslied zullen zingen in verschillende talen? Het gaat om een natie.
  Wat je thuis spreekt en onderling, dat staat je volkomen vrij. Daar is geen verbod op. Maar hier gaat het om het volkslied dat Suriname vertegenwoordigt en geen India, noch Afrika, noch Indonesië, China etc.


  Maak melding

 17. @pakiratigri, kom mij geen rotzooi vertellen, de grootste gros van de afrikaanse komaf wil niet werken, ze zitten in het oerwoud niks te ontwikkelen, trouwens het die aziaten die de grootste belastingbetalers zijn in mijn land, de rest teert erop. Verder kunnen de neuzen nooit in een richting zijn, omdat het niveau verschil te groot is…aziaten denken in een ander dementie, dan welk ander volk in Suriname ook.


  Maak melding

 18. Ik stop met deze discusie:
  last but not least,
  Suriname, mijn land kan heel veel baat hebben samen te werken met China, India, Indonesie, EU….ik kan geen een Afrikaans land noemen, ze kampen zelf met armoede……


  Maak melding

 19. @Pakiratigri
  U vergeet steeds dat de afgelopen 43 jaar onafhankelijkheid, Bouterse in 3 perioden van totaal , ondertussen, 24 jaar (meer dan de helft) de scepter gezwaaid heeft in Suriname en telkens afgebroken heeft wat voor hem opgebouwd was.

  Elke politicus is een opportunist edoch u zegt het zelf santhoki heeft gelijk dat Bouterse het Binnenland in haar hemd zet. Het gevolg zal electoraal steving zijn omdat de DNA leden: Asadang, Watamaleo, Linga, Maabo, Kensenhuis, Naading, Wielzen, Zeewman en Waterberg meegezogen worden in dit probleem.
  Zie het potentieel voor Brunswijk onder zijn broeders. het kiesstelsel gaat met deze blunder extreem tegen werken.

  Populist Bouterse is zijn affiniteit met het volk kwijt. Het resultaat kan zijn dat VHP en ABOP samen bijna de meerderheid gaan krijgen.


  Maak melding

 20. @ rakram 10 oktober 2018 at 15:05

  “@pakiratigri, kom mij geen rotzooi vertellen, de grootste gros van de afrikaanse komaf wil niet werken, ze zitten in het oerwoud niks te ontwikkelen, …etc”

  U verwart minder opleiding met ontwikkeling. Ook de mensen met minder formele opleiding zijn van groot belang in de ontwikkeling van de totale mensheid. Zij zijn, in het binnenland, door dicht bij de natuur te leven vaak veel verder dan de mensen die in de stad achte hun guru’s en kennisdragers aan lopen.
  De mensen in de natuur leven in evenwicht met de natuur en de natuurwetten. deze mensen zijn een bron van kennis en wijsheid indien u het wil zien of kunt zien. Hoeveel stress problemen, hoeveel kankers kent het binnenland. veel van deze mensen dragen eeuwen of meer kennis van de natuur met zich mee en leven in de grootste apotheek van de wereld.

  Wees trots op de vooruitgang met kunstlicht, airconditioning en antidepressiva. Weet u dat in veel westerse presentaties over kantoor omgevingen de hangmat als ideale werkplek geplaatst wordt naast de medicijnkast die het gevolg is van de het wonen en werken in metropolen zonder horizon en groen en blauwe lucht.

  Ontwikkeling is niet alleen het westerse ideaal van welvaart voor velen zonder welzijn omdat zij in hun ratrace gevangen zitten.
  respecteer de vrije geest van de binnenland bewoners die de trek naar de achterbuurten van de stad weten te weerstaan. Zij zorgen voor de balans in het bos en bewaren veel kennis voor ons.


  Maak melding

 21. Ik vind dat de ABOP opkomt voor alle bevolkingsgroepen in Suriname.
  De ABOP is een Multi etnische partij dat geen onderscheid maakt !!!
  De ABOP gaat stemmen winnen in Saramacca, Nickerie, Commewijne. De Abop heeft een intneger partijleider.
  Hij heeft een fotografisch geheugen alleen soms in het rolletje op !!!.
  Maar de vernietiging van Suriname is door de NPS in gang gebracht !!! Want als een blakamang zegt vertrouw op eigen kunnen betekent dat je naar de klote gaat !!!!! Kijk maar naar de NDP Nationale democafrische partij


  Maak melding

 22. Wijlen Lachmon heeft het binnenland voorzien van alle noden, voedsel, agregaten , benzine, buitenboordmotoren, gratis electra, enzzz.
  Wat heeft wijlen Arron gedaan, hij ging ook op campagne in het binnenland, weet je wat hij tegen die djukas gezegd heeft: Suma kier Abaisa??? Dan yu e go stem gie deng mang datie?????
  Dat gaat Misserkaba ook doen tijdens de verkiezingscampagne in 2020 mark my words !!!
  Over raciale partijen gesproken !!!!!!! Limbo van de staatsradio heeft openlijk kenbaar gemaakt oen no wan gratwirie president ini sranang.


  Maak melding

 23. @rakram,
  Leg me uit wat ik jou heb misdaan, dat je mij voor stommeling uitmaakt?

  @pakiratigri,
  In India wordt geen Sarnami gesproken, dus als het eerste couplet ook in het Sarnami officieel zou gezongen worden, dan wordt niet India vertegenwoordigt, maar Suriname.
  Door alle talen die in Suriname worden gesproken te erkennen als officièle talen wordt er waardering en respect getoond naar de mensen die deze talen spreken.
  Het gros van het Surinaamse volk zal wel het Sranan Tongo verstaan, maar niet een ieder kan die taal praten.
  Zou ik geboren zijn in Suriname en daar wonen, zou ik nooit het Surinaams volkslied in het Sranan
  (mee)zingen. Ik zou altijd kiezen voor het Nederlands, immers dat is de taal waarin nog steeds onderwijs wordt gegeven.
  Maak de kat wijs dat alle Surinamers samen een natie vormen. Elke dag is het weer raak met de racistische op- en aanmerkingen over en weer.


  Maak melding

 24. @Jiyani,

  Ben het totaal niet met je eens hoor. Ik ben op redelijk jonge leeftijd uit Suriname vertrokken. Naar een ander land en dat was niet Nederland in eerste instantie. Toen ik terugkeerde naar Suriname was ik zowel de Nederlandse taal haast niet meer machtig als zijnde het Sranan Tongo wat ik nooit geleerd had omdat het in die tijd taboe was. Van je ouders mocht je alleen maar Nederlands spreken. Ik heb zelf de moeite genomen om Surinaams te leren spreken toen ik terugkeerde, al was het alleen maar om af te zijn van de plagerijen van vrienden waarmee ik voetbalde. Surinamers houden van plagen weet je. Het Nederlands had ik binnen no time weer onder de knie.

  Maar het Surinaamse volkslied heb ik ook uit volle borst gezongen. Kwestie van oefenen. Wie beschaafd is, wie zich daarop beroept, zal nooit een racistische toon aanwenden. Dat kan en mag nergens ter wereld. Dus mensen die dat desondanks doen, zijn de weg kwijt. Ze beseffen het niet of misschien doen ze het te kwade trouw, maar wat zijn ze o zo bekrompen. En dan ga ik belerend doen. Anders niet hoor.

  En volgens mij heeft @rakram je niet goed begrepen. Tje poti.


  Maak melding

 25. Ik wil graag God zij met ons Suriname met volle borst willen zingen maar niet het sranang tongo opoh kondre.
  Wat dit is ons opgelegd. Nederlands is de officiële taal van het land en geen talki talki shit.


  Maak melding

 26. De vhp had het niet voor het zeggen in het binnenland, maar de roversnest van henck arron
  Enkele waren van genderen, Cambridge, Arron zelf en nu de NDP roversnest
  Jullie kennen de geschiedenis niet. Dus houd op met nonsens en chandrika de schuld te geven.


  Maak melding

 27. @pakiratigri,

  Ik hoop niet dat je mij beticht van racisme of van bekrompen zijn. Net als het Sranan Tongo is ook het Sarnami in Suriname ontstaan.
  Het Sranan Tongo kent veel woorden uit andere talen. Dat geldt eveneens voor het Sarnami.
  Hindustanen noemen Suriname Sarnam, vandaar Sarnami.
  Van de andere talen die in Suriname worden gesproken weet ik niet of ze ook zijn beïnvloed zijn door andere talen.
  Zou ik in Suriname wonen, zou ik me absoluut niet verplicht voelen om het volkslied in het Sranan Tongo te zingen. Het eerste couplet is in het Sarnami vertaald, dus ik zou daarvoor kiezen of het Nederlands. Bij verplichting om het volkslied in het Sranan te zingen, zou ik mijn kaken stijf op elkaar klemmen. Niet dat ik het Sranan Tongo niet respecteer, het Sarnami betekent veel meer voor mij.

  Ik woon in Nederland. Heb als leerling zowel op de basisschool als de eerste 3 jaren van het voortgezet onderwijs het Nederlands volkslied gezongen als dat nodig was.
  Totdat ik tot de ontdekking kwam dat hoewel ik vanaf mijn geboorte de Nederlandse nationaliteit heb, ik niet als Nederlandse word gezien en behandeld. Ik was en ben voor veel witte Nederlanders een niet westerse allochtoon. Toen ben ik me bewust geworden van mijn identiteit en vanaf dien weiger ik het Nederlands volkslied te zingen.

  In Suriname zeggen vooral de creolen nog steeds dat hindustanen geen Surinamers zijn en dat ze moeten oprotten naar India.
  Daarom voor mij geen Surinaams volkslied in het Sranan Tongo. Het is de taal waarin de vrijgekomen slaven hebben gecommuniceerd met de contractarbeiders en anderen. Ze hebben hun taal doorgegeven, waarom dan geen respect voor de andere talen van Suriname?
  Het zou Suriname sieren de andere talen ook te erkennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.