maandag, juni 24, 2024
HomeFotoOnthulling plakkaat vanwege Dag der Marrons in Suriname

Onthulling plakkaat vanwege Dag der Marrons in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 okt – Vandaag vindt in Suriname de viering plaats van de Dag der Marrons. In verband hiermee vond gisteren de onthulling plaats van een plakkaat met de portretten en het verhaal van Codjo, Mentor en Present. Aanwezig waren daarbij vlnr: Mike Nerkust (districtscommissaris Paramaribo-Noordoost), Iwan Wijngaarde (voorzitter Fedrasi fu Afrikan Srananman), Elvira Sandie (directeur Cultuur), Henk Herrenberg (voorzitter Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar) en Edgar Dikan (Minister Regionale Ontwikkeling). Het plakkaat staat op het ‘Codjo, Mentor en Present Pren’ bij de sluis aan de Heiligenweg.

De drie jonge slaven hadden in september 1832 uit protest tegen de slavernij een groot deel van Paramaribo afgebrand (46 woon- en pakhuizen). Nog eens 13 gebouwen moesten worden gesloopt om de rest van de stad te kunnen redden. Na arrestatie werden ze als criminelen veroordeeld en op het plein dat nu naar hun is vernoemd levend verbrand. Oude verslagen leren dat ze een in terpentine gedoopte broek en hemd moesten aantrekken, waarna ze op de brandstapels werden vastgebonden.

Dankzij onderzoek, lobby en een jarenlange campagne van de Fedrasi fu Afrikan Srananman staan ze nu als helden opgetekend. Op school worden kinderen ook niet meer geleerd dat het trio bandieten waren, maar vrijheidsstrijders.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. De meeste landgenoten zijn afstammeling van de (gevluchte slaven, de zogenaamde marrons/maroons/
  kleur-kastanjebruin
  Marrons zijn gevluchte tot slaaf gemaakte West-Afrikanen die in stamverband in de ontoegankelijke oerwouden van Zuid-Amerika gingen leven en hun afstammelingen.
  De denigrerende term bosneger wordt sinds de jaren 60 niet meer gebruikt. Boslandcreool wordt meer gebruikt, maar geleidelijk vervangen door de neutraler geachte benaming ‘marron’.

  Moeten wij voortaan alle N marrons noemen?


  Maak melding
 2. @pj. Als dogla heb je ook Marron bloed . Alleen zijn je voorouders niet gevlucht en ben je nu van gemixte afkomst. Dus dit monument raakt je net zo goed.


  Maak melding
 3. @pj 10 oktober 2018 at 15:12
  En nu is het tijd voor dogla dei.na ingie,hindostani,japanesi,snesi enz.enz.Ik en vele anderen behoren niet tot deze bevolkingsgroepen en un lai.
  ………………………………………………………………………………
  Als jij niet tevreden bent in SURINAME ,Dan hoepel je maar op,NET ALS IK,want we hebben geen LANDVERRADERS en REDIEMOESOE DAG,…Laten wij maar oppleuren,en sinterklaas feest met zwarte piet vieren aan de Noordzee,..OPGEKRAST staat netjes ! onze vliegtuig staat klaar op zanderij,..GRATIES !,Zij gaan toch weer voor BOUTERSE stemmen…WIJ HOREN HIER NIET THUIS ! WIJ ZIJN “COONS “


  Maak melding
 4. Hulde aan de Strijders tegen ONRECHT !

  LEVE DE RECHTSSTAAT SRANAN !!!

  PS :
  Maar, wel OPSLUITEN DE Surinaamse COUPPLEGERS en
  MOORDENAARS van Ongewapende Staatsburgers !!


  Maak melding
 5. Het is wel grappig hoor. De ene zegt: ik ben Creool, de andere Marron, dan heb je de Javaan en de Hindoestaan enz. Kijk naar sommige Marrons. Sommige beantwoorden aan het prototype van de Afro-Amerikaan. Ja,,,,,, ? Volle lippen, een kleine neus en meestal forsgebouwd. Maar, je hebt ook Marrons met een grote neus en dunne lippen gelijk aan een blanke. Sommige zijn heel donker van kleur en andere zijn licht getint. Daar zie je de invloed van de blanken zoals de Nederlanders, Engelsen, de Schotten, de Fransen, Joden, Spanjaarden, Libanezen en natuurlijk de Afrikaanse invloed.

  This all together vormt een dusdanige mix dat de meeste Creolen gemengd zijn net als de Marrons, ook al hebben ze de kenmerken. Ook voor de indianen geldt dat. We zijn allemaal een mix hoor van wat dan ook. De wereld is allang niet meer te stuiten.


  Maak melding
 6. Marrons zijn nu vrij en veilig. Jammer dat velen van hen dat ook niet gunnen aan anderen. Roof, overval, diefstal, moord en mishandeling zijn aan de orde van de dag, veelal gepleegd door marrons.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES