Suriname maakt nu echt werk van baggeren vaargeul Surinamerivier

32
Uitbaggeren vaargeul Surinamerivier kan voor veel minder geld

PARAMARIBO, 6 okt – De geringe diepte van de vaargeul van de Surinamerivier heeft al een tijdje grote economische gevolgen voor Suriname. Dat het dringend nodig is om deze te baggeren is allang bekend en volgende week worden eindelijk de eerste stappen genomen hiervoor. Dat begint met de aanbestedingsfase voor deze klus, zegt minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie in Suriname.

Het wordt echt tijd om de vaargeul aan te pakken. Nu kunnen schepen niet meer efficiënt beladen worden, terwijl ze ook niet volgeladen de havens kunnen binnenvaren. Sterker nog: schepen die eerst Suriname aandeden en dan Guyana, gaan nu eerst naar het buurland. Nadat ze daar vracht hebben uitgeladen, komen ze pas naar Suriname. Volgende week zal het pakket van eisen voor het baggeren gestuurd worden naar baggerbedrijven.

Het bestek behorende bij de aanbesteding is intussen rond. De geïnteresseerde baggerbedrijven zullen daarna de ruimte hebben om verdere informatie op te vragen en eventueel enkele locaties aandoen. De recente metingen van de Maritieme Autoriteit Suriname maken ook deel uit van het pakket. Nadat de vragen beantwoordt zijn, volgt de onderhandelingsfase.

Tot aan de daadwerkelijke aanbesteding en het tekenen van het contract, zijn zes maanden uitgetrokken schrijft Starnieuws.


32 REACTIES

 1. VOORRANG in Sranan moet hebben het UITBAGGEREN van
  CORRUPTE POLITIEKE KLIEK die Sranan FAILLIET heeft gemaakt !

  PERMANENTE en ONAFHANKELIJKE SCREENING INVOEREN tav

  ALLE POLITICI EN HOGERE AMBTENAREN !!

  SLUIT DE ANTI-SURINAMERS UIT, die al ons Geld, Goud en
  Deviezen, hebben doen VERDAMPEN !!!


  Maak melding

 2. “Dringend nodig”, “al lang bekend”, “het wordt echt tijd”, pfffff…..
  Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd maar dit slaat alles, in2010 kwamen de eerste plannen, in 2012 zou er aanbesteed worden, het is nu inmiddels okt. 2018 en opnieuw ‘dikke’ praat. Nog even en je komt er meteen platbodem niet meer doorheen. Waar gaat men het geld vandaan halen! Of wordt het (als het doorgaat, want partij retoriek en daadwerkelijk actie ondernemen is deze club wereldvreemd) een volgende uitverkoop aan China. China als financier, als aannemer, als leverancier, als schuldeiser en uiteindelijk hebben ze full controll over de haven!


  Maak melding

 3. Nu gaat de ndp regering de surinamerivier aantasten en het vernietigen voor alles en iedereen.
  Wat fout is met Suriname heet bouta!!
  Deze ndp regering gaat altijd de fout bij anderen zoeken terwijl zij het zijn die het besmettelijke virus in hun midden hebben.
  Zo een projekt heeft minstens een tienjaren plan nodig en geen 1 dag.
  En de trein rijd, de 4 banenweg is er, de flyovers…blah ..blah..en nu dit…soso ka…


  Maak melding

 4. Waarom niet nu aanpakken en alvast met het beschikbare geld een mini diepzeehaven aanleggen? Naar gelang van de behoefte kan het in de toekomst uitgebreid worden. Het uitbaggeren kost veel geld en is niet een éénmalig ding. Op den duur zal het alleen door de besparing op het uitbaggeren terugverdient worden.


  Maak melding

 5. Hetzelfde “echte werk” als bij het treinproject 2015, incl. animatiefilm. We kennen inmiddels het resultaat hiervan. Slechts popuylistische paarse verkiezingsretoriek. Straks komt het aan op afspraken maken en betalen, dan ben je bij Surinamers aan het verkee4rde adres..


  Maak melding

 6. Ziehier een begin. Het is nu echt deze aanbesteding op de voet volgen en kijken of er inderdaad binnen het tijdsbestek van zes maanden er een aanvang genomen kan worden met het baggeren en verbreden van de vaargeul.


  Maak melding

 7. Ben benieuwd waar de poen vandaan moet komen voor het uitdiepen.
  2e Dubai heeft een wereld haven nodig dunkt me.
  Wat zal het moeten kosten? Dit bedrag verhogen met 150% voor commissie en kosten voor derden de zogenaamde consultancy kosten


  Maak melding

 8. Niet diep genoeg voor Bouterse voor drugs duikboten.
  Waarmee willen ze betalen. Je kan niet met drugs betalen.
  Weer een mpp actie die geen onderbouwing heeft. Denken die honden dat het volk helemaal gek is. Hoeveel corruptie gaan ze aannemen bij de aanbesteding.


  Maak melding

 9. Het zal in ieder geval tientallen miljoenen dollars gaan kosten. Het is maar kijken met wie men de beste deal kan sluiten. Misschien Belgie, Nederland,China. Als het goed is zal de regering transparantie verlenen opdat men kan zien dat alles toegaat zonder tjuku en dat soort toestanden. Er zijn controlemechanismen. De regering heeft zich vorig jaar gecommitteerd aan een verdrag waarbij transparantie van grote projecten een vereiste is. Het wordt allemaal online gezet zodat iedereen weet wat er speelt.


  Maak melding

 10. @Pakiratigri.
  Transparantie. Door wie wordt de info online gezet. Is er daar controle op.
  Voor de corrupte regering van suriname is 1+1=3.
  Bij de aanbesteding van het Wijdenbosbrug heeft Bouterse ook corruptie aangenomen van Balast Nedam. Ik heb een gevoel dat je nogsteeds vertrouwen hebt in de koulo corrupte regering. Zielig voor je


  Maak melding

 11. kan de sloper die Paranan gaat slopen meteen de Goslar weg halen. DAt trucje hebben ze voor de EU bij Mauretanie heel veel in de grond gevaren Vissersschepen geborgen. Het materieel is er en het ijzer is nog wat waard.


  Maak melding

 12. @ pakiratigri in 2013 / 2014 lag het contract dat nog onder Venetiaan aanbesteed is gereed om te tekenen. Nu gaat de regering een nieuw bestek in de markt zetten omdat sinds dien de situatie enorm verslechterd is.
  Het rare is dat niemand van de regering een stapje terug neemt en eerlijk rapporteert waarom het toen niets geworden is en waarom het nu zo extreem veel duurder moet worden.
  Alle moeite die om tot een overeenkomst te komen in 2013/2014 zijn verspild alle ellende die ontstaat door een dichtgeslibde rivier is verspilt. Nu moet men nieuwe bestekken maken, nieuwe aanbesteding houden, op nieuw contracteren en wachten of er uberhaupt wel iemand wil baggeren in Suriname gezien de BB_ status van het land. Allen aan de krediet/exportverzekering en bankgaranties zal Suriname een vermogen kwijt zijn.
  Gezien het tempo dat gemaakt kan worden duurt het minimaal en jaar voor dat er iemand aan het werk kan zijn en 2 jaar voor dat er effect zichtbaar zal worden.

  Ondertussen vaart iedereen via Guyana en komen de containers naar Suriname per Sleepboot en Ponton, ofwel Suriname raakt weer een voordeeltje kwijt.


  Maak melding

 13. Suriname zou dit aan een Nederlands bedrijf moeten aanbesteden. Dit zou een
  mooie geste wezen en een mooie waardering voor wat Nederland voor Suriname
  heeft gedaan. Dit zou een mooie eerste stap zijn voor weer betere betrekkingen en
  kan de Nederlandse ambassadeur weer naar Paramaribo komen.


  Maak melding

 14. @JoJo,

  Het voordeel is dat de regering wel de nodige ervaring heeft uit het verleden. Het betekent dat het wiel niet helemaal opnieuw hoeft worden uitgevonden. Je hebt wel gelijk dat het nu duurder zal worden . En dan moet de regering maar kijken wat het beste is. Weer in zee gaan met hetzelfde baggerbedrijf of andere bronnen die goedkoper zijn. Het staat vast dat de financiën beschikbaar zijn. En het gaat inderdaad zoals je zegt een tijdje duren alvorens het zover komt. In die tijd is het wat ongemak. Maar als dat achter de rug komen de nodige deviezen weer volop binnen waardoor er afgelost kan worden en men op termijn de geleden schade (inkomstenvermindering) kan herstellen.

  Dus deze beslissing en daadwerkelijke executie en afronding strekt zich uit over zeker wel anderhalf jaar vanaf nu geteld. Mocht er een andere regering komen, kan die niets anders doen dan het zaakje afmaken. Dus het zetje is gegeven.


  Maak melding

 15. @ Pakoratigri

  ” Het staat vast dat de financiën beschikbaar zijn.”
  De middelen zijn er niet, het is onderdeel van de ongeveer SRD 9.000.000 die geleend moet worden. gelukkig zal het geld volgend jaar, ook al staat het op de begroting niet besteed kunnen worden.

  Er zal nog heel wat water door de Suriname rivier stromen voor dat het slib weg is.

  Gezien de niet realistische uitlatingen van minister Pengel ben ik er van overtuigd dat er heel weinig adequate kennis beschikbaar is danwel dat alle kennis verloren is gegaan.
  Gezien de geschetste nood en het gegeven dat er al een contract lag ben ik er van overtuigd dat het uitbreiden van de liggende opdracht het meest effectief is en de wellicht iets hogere kosten op weggen tegen de kosten van het op nieuw organiseren van een aanbesteding met buitenlandse partijen en het tijd verlies.

  de firma de Boer heeft al 2 maal onderhoudsbagger werk in de Suriname rivier gedaan. Gezien de aard en omvang is het vrijwel uitgesloten dat grote baggeraars interesse hebben.
  Er zijn maar 4 internationale baggeraars over Boskalis, van Oord, Jan de Nul en Deme.

  Ik ben bang dat de geïnteresseerden heel forse exportverzekeringen moet afsluiten.


  Maak melding

 16. De drukpersen draaien al volop…bitcoin heeft geen tegenover gestelde waarden dus zou Su zich ook niet druk hoeven te maken om meer Srd te drukken….helaas gaat het plan tegen vallen de uitvoerder zal US dollars willen zien…


  Maak melding

 17. ALLES in onder controle !

  Er is een sluitende Chinese-Babi-Pangang-lands-begroting !!

  De 17.7777 Boutasingh-Volkswoningen zijn onderweg !

  Het geld tbv de bouw van de Coronie-dijk, was EVEN
  besteed aan andere DOELEN !

  Het speciale justitieel ‘intelligence team” info-team ter bestrijding
  zware criminaliteit, is door professor doctor Getrouw opgeheven !

  Intussen zijn een aantal hogere politieofficieren in verband gebracht met
  zware CRIMINELE HANDELINGEN !!!

  NEKS NO FOUT ! NEKS NO E WORDE !!!

  RECHTSSTAAT TERUG !! NIEUWE LEIDERS MOETEN SRANAN REDDEN !!!


  Maak melding

 18. nog 5 en is s m e een echte drugs staat no failliet, weelde welvaart ten overvloede, daar is Dubai niks ..

  de lijder heeft dan het eeuwige leven en alle blaks miljonaires


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.