Rechters Suriname lopen achterstand in behandeling rechtszaken langzaam in

10
Surinames hoogste rechtscollege wacht al zeven jaar op president
Archieffoto: Rechter Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie (m)

PARAMARIBO, 6 okt – Langzaam maar zeker wordt de achterstand in de behandeling van rechtszaken ingelopen. Dit zegt de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. De belangrijkste oorzaak van de achterstand, het tekort aan rechters, is nog steeds een factor. Weliswaar zijn onlangs zeven nieuwe rechters beëdigd door de regering. Maar dat is bij lange na niet wat er nodig is aan menskracht.

Er zijn nu negentien rechters actief. “En het aantal nieuwe rechtzaken blijft aanzwellen”, zei mr. Rasoelbaks tijdens een Buitengewone Openbare Zitting. Het nieuwe zittingsjaar van het Hof is geopend. Het blijft voor de rechters creatief door de stapels dossiers heen komen. Dat is de afgelopen twee jaren de voornaamste drijfveer geweest. Toch blijft het een enorme uitdaging om hen die recht en genoegdoening zoeken, van dienst te zijn.

Het Hof kampt ook met een tekort aan geld. De subsidie is aanmerkelijk minder en komt ook nog tergend traag binnen. Zoals op zoveel andere plaatsen van de overheid. Intussen wordt samen met de regering gewerkt aan een meer zelfstandige rechterlijke organisatie. De zeven nieuwe rechters worden binnenkort toegelaten tot het Hof. Rasoelbaks verwacht dan een aanmerkelijke verlichting van de werkdruk.


10 REACTIES

 1. Het financieringstekort van de rechtspraak neemt dit jaar veel forser toe dan verwacht. In de rijksbegroting was rekening gehouden met een tekort van 28 miljoen euro dit jaar, maar het zal stijgen tot 40 miljoen euro. De komende jaren lopen de financiële problemen naar verwachting verder op.
  De pot is leeg.

  De financiële problemen zijn inmiddels zo nijpend dat de rechtspraak haar tekorten niet zelf meer kan aanvullen uit het eigen vermogen – die pot is leeg. In 2017 was het tekort nog 27 miljoen euro. De afgelopen jaren zijn om geld te besparen al rechtbanken samengevoegd waardoor veel kleinere, lokale zittingsplaatsen gesloten zijn. Ook zijn er tekorten aan rechters, vooral in Noord-Nederland, waardoor zaken te lang blijven liggen.

  Griffiekosten.
  De toegenomen kosten voor het voeren van een rechtszaak, de griffierechten, zouden een „afschrikwekkende werking” hebben.

  In een criminele samenleving heb je altijd rechters tekort. Inderdaad,dat beaam ik.


  Maak melding

 2. Goed te vernemen dat de achterstand langzaam maar zeker wordt ingehaald. Komt de burger ten goede. Haastige spoed is zelden goed en wanneer de pressie groot is , kunnen er weleens fouten gemaakt worden door de werkdruk.


  Maak melding

 3. Ik zou graag zien dat de rechtzaak omtrent 8 december eindelijk eindigen zal, Het loopt al zolang waarom steeds met maanden uitstellen ipv met weken?


  Maak melding

 4. Ai@Bigi Sma,

  Nog effentjes geduld. De zeven rechters die straks toegevoegd worden hebben geen invloed op de Krijgsraad.
  Er zijn verschillende rondes geweest toch? Alle pleidooien zijn achter de rug. De laatste fase is rond eind oktober en dan krijg je de fase van dupliek. Daar gaan de advocaten in op de eis van de Auditeur-militair. Vervolgens moet men zich daarover weer gaan buigen. Ga ervan uit dat advocaten als Kanhai en Truideman met hun laatste pleidooien en dossiers, de krijgsraad wel even zoet houden voor de komende maanden.

  Ok, de Auditeur-militair blijft sowieso vasthouden aan zijn eisen tegen Bouterse en Boerenveen. Gorrè is inmiddels overleden. En Stolk wordt waarschijnlijk niet vervolgd. Al met al zijn we zeer waarschijnlijk al in 2019 beland.

  Wanneer de krijgsraad uiteindelijk een beslissing neemt, zijn we misschien al in de tweede helft van 2019. Kan ook eerder hoor. Maar dan ben je er nog niet want dan gaat men onmiddellijk in hoger beroep. Geldt voor beide partijen, zowel de nabestaanden als Bouterse vrijgesproken wordt, alsook voor Bouterse mocht hij inderdaad een straf van 20 jaar of misschien wat minder krijgen. Dat gaat weer maanden duren. Dus het einde is nog niet in zicht hoor. En tussendoor kunnen er ook zich andere scenario’s gaan afspelen waar ik liever niet op inga.


  Maak melding

 5. Nederland, 1 rechter op 7500 inwoners.
  Suriname, 1 rechter op 28.000 inwoners.
  Als we dan toch zonodig aardappelen en bananen moeten vergelijken!


  Maak melding

 6. Magere Hein is helemaal zelfstandig. Hij heeft geen hulp of advies nodig, van niemand. Zelfs God vreest soms of Hein niet achter Hem zal aankomen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.