maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameRamon Abrahams verkondigt: Suriname gaat eerder naar de stembus

Ramon Abrahams verkondigt: Suriname gaat eerder naar de stembus

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 okt – De verkiezingen voor een nieuw parlement worden vervroegd. In plaats van mei wordt het waarschijnlijk maart 2020. Dit heeft NDP-topman Ramon Abrahams bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het hoofdkwartier van de regeringspartij. De redenen zijn nogal vaag: de beoogde verkiezingsdag zou samenvallen met het Islamitische Suikerfeest of Eid-Ul-Fitr. Het samenvallen zou het stemmen ‘onmogelijk’ maken. Aan Eid-Ul-Fitr gaat een maand van vasten vooraf, dus moet ook daar rekening mee worden gehouden. Staatsrechtdeskundige Sam Polanen vindt het maar een merkwaardige loop.

De datum van de verkiezingen is vastgelegd in de grondwet. Bovendien mag de zittingsperiode van het parlement niet worden verkort of verlengd. Of er zou sprake moeten zijn van ‘buitengewone omstandigheden’. “De president mag niet alleen een besluit nemen. Het parlement zou moeten mee werken”, zegt Polanen tegenover de Ware Tijd. Dat is nog niet gebeurd. Het is dus merkwaardig dat Abrahams zo hoog van de toren blaast.

Vervroegde verkiezingen zijn haast niet mogelijk. Het zou zelfs neer moeten komen op het wijzigen van de grondwet. “Niet een ieder mag aan de grondwet komen. Niemand mag zomaar de moederwet roeren”, aldus Polanen. Volgens de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, valt het allemaal wel mee. De zittingsduur van het parlement mag wel worden ingekort. Het betreffende artikel in de grondwet zou voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

44 REACTIES
 1. Deze rioolrat van het eerste uur, Mede couppleger heeft zich enorm verrijkt met goudconcessies en is koning over de wateren van Suriname.


  Maak melding
 2. Goed plan zal even in mijn agenda kijken. Ik heb volgende maand wel tijd. Zullen we 20 november de verkiezingen houden. Moet ik me stembiljet invullen of ligt die al ingevuld klaar….


  Maak melding
 3. In 2020 komt de NDP weer aan de macht.

  VHP en NPS zullen niet die 50 % van de telleurgestelde Surinamers kunnen overtuigen om toch te gaan stemmen al is het strategisch om de NDP weg te krijgen.

  Bouterse en zijn partij gaan nog meer ambtenaren in dienst nemen, leerkrachten zullen gereshuffeld worden met NDP krachten en nog meer stukken grond zal verdeeld worden. Daarnaast zijn er de Bouta-lovers die alles goed keuren wat Bouterse doet of zegt.
  Hindoestanen zijn jaloers en afgunstig zij zullen nooit VHP stemmen. En de jongeren kan je van alles wijs maken.

  Bouterse NDP bijvoorbaat gefeliciteerd met jullie derde termijn.

  Slim-Suriname heel veel sterkte !


  Maak melding
 4. Misschien bedoelt hij veel eerder, de situatie in het land is zodanig desastreus, dat een zogenaamde kopstuk van de NDP liever eerder dan vandaag wil vertrekken. De koek is op er valt niet meer te roven. Zo slecht is het gesteld met het volk van Suriname, dat de boeven zelf eerder willen vertrekken, terwijl het volk de democratische middelen onberoerd laat liggen en geen gebruik van wil maken. Hadden jullie niet massaal achter mevrouw Neus moeten gaan staan? of vinden jullie deze situatie Ideaal. .


  Maak melding
 5. Laat Abrahams ,couppleger en moordenaar.niet namens/voor jullie praten.Niet een ieder viert ied dus zij gaan naar de stembus.Ook zij die ied vieren hebben heus wel 5 minuutjes de tijd om hun burgerplicht te voldaan en naar de stembus te gaan.
  Hou een referendum mensen en laat abrahams weten dat mei de maand is dat jullie naat de stembus zullen gaan.Laat abrahams jullie geen bevel geven.Neem geen bevelen van een crimineel!!


  Maak melding
 6. Ramon Abrahams wanneer mogen komt er werk voor de 30000 AFGESTUDERDEN jongeren van de laatste 8jaren .

  Abrahams je had Henk Aaron en Pa Lachmon met een staatsgreep weg gehaald ,waren zij toen niet wittig gekozen .

  Stelletjes bandieten zijn jullie in NDP ,OOK Palu van Iwan kROLIS wat hebben jullie bereik van af 1980 vorige eeuw .

  Duizenden Surinamers zijn onnodig dood gegaan van af 1980 door de stront Revolutie tot nu toe voelt en ziet men de gevolgen in de bevolking groepen .

  Abrahams jij moet de laatste zijn die over een verkiezing datum moet komen praten .

  Deze verkiezing gaan wij van Oppositie zeker Presidenten in zitten die een beter werk doen .

  Abraham vraag Bouterse waarom hij niet naar America is gegaan tijdens de VN vergadering Trump had hem ook gevraag te komen .

  In October heeft Bouterse altijd een smoesje alleen om niet naar de VN vergadering te gaan is hij altijd ziek volgens Limbo SRS Radio .

  Onder drukkers zijn jullie in NDP zo ook de laatste verkiezing met Cilos en Miranda na 20 dagen tellen een uitslag van de verkiezing schurken tellen zo lang .


  Maak melding
 7. Het Suikerfeest begint in 2020 na zonsondergang 23 mei tot en met 24 mei. De vijfentwintigste mei, de dag erop, is het inderdaad ondoenlijk naar de stembus te gaan. Trek Ramadan af en dan kom je ergens op 23 april 2020. Het betekent dat de verkiezingen ergens in begin april aanvang kunnen nemen. Het is inderdaad een buitengewone samenloop van omstandigheden.

  Maar juist vanwege het democratie gehalte is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen naar de stembus gaan. En een feest of plechtigheid of herdenking mochten weleens een sta in de weg zijn. Dus vind ik het wel billijk. Het verschil is hooguit 55 dagen eerder dan verwacht.


  Maak melding
 8. Alleen door … FRAUDE … zal en kan de Nationale Dieven Partij een meerderheid aan stemmen kunnen krijgen.
  Betekent niet dat ze daarmee …. ZELFSTANDIG … een regering kunnen vormen. Geen enkele partij zal na de verkiezing …. ALLEEN … een regering kunnen vormen.

  Bij de komende verkiezing zijn wij … OPPOSITIE … klaar wakker ! Abrahams … Silos … oen de na ai !!!
  Alle ogen zijn op jullie gericht !!!!

  Ik weet één ding zeker: na de verkiezing 2020 … zullen een aantal ABANIES van de Nationale Dieven Partij naar het buitenland proberen te vluchten. Nu al proberen ze het gestolen geld op buitenlandse banken te SAVEN.

  Wie het niet lukt op tijd te vluchten … gaat de HAND AAN ZICHZELF SLAAN … bang {laf} op de rest van zijn/haar leven in Santa Boma door te brengen.

  Paarse R ….. Mark my Words !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 9. Artikel 56 lid1en 2 bepaalt de verkiezingsdag. Het staat in lid 2 dat de zittingsperiode alleen verlengt mag worden. (Door oorlog or bijzondere omstandigheden dat stemmen verhindert). Zo ’n verlenging zou bij wet moeten geschieden. Zo Bouterse als President moet met de DNA het doen. Niet per presidentele besluit. Een dag later stemmen mag ook.


  Maak melding
 10. Silos vindt het wel meevallen. Die is weer ingezet om de verkiezingen nogmaals te manipuleren zoals in 2015. Frauderen is die paarse maffia op het lijf geschreven.


  Maak melding
 11. Ik hoop dat de ogen van de paarse ratten nu wel opengaan. Het zijn alleen van dit soort gasten die in de coalitie zitten. Wat zij van het land de afgelopen 8 jaren hebben gemaakt is niet om naar huis te schrijven. Het allergrootste deel van de Surinaamse bevolking is armer geworden. In plaats van dat er wordt gekeken naar mogelijkheden om het land weer op te bouwen wordt iedereen die commentaar levert afgekraakt, bedreigd en of beledigd.
  Aan de andere kant hoop ik dat ze weer aan de macht komen. Dan zal je pas leren wat pinaren is.

  ik Schreeuw je…..


  Maak melding
 12. Wij reageren hier, politici in Suriname reageren al lang niet meer.
  Weer een proefballon. Er word in SU altijd van alles geroepen, om maar iets te kunnen roepen.
  Doet me denken aan een ziekte:
  Gilles de la Tourette


  Maak melding
 13. @Tunggak,

  Klopt niet wat je zegt. Lid 56 gaat over de zittingstermijn van de DNA leden wat iets anders betekent dan de verkiezingsdag zelf. De president is bevoegd via een presidentieel besluit de verkiezingsdag vast te stellen. Hij hoeft niet eens naar het parlement.


  Maak melding
 14. Artikel 56
  1. De leden van De Nationale Assemblee worden gekozen voor een zittingsperiode van vijf jaren.
  2. Deze zittingsperiode van vijf jaren mag slechts bij wet worden verlengd in geval van oorlog of andere buitengewone omstandigheden, die het houden van een verkiezing verhinderen.

  XII. DAG DER STEMMING (art. 187 Kiesregeling e.v.) DE PRESIDENT V/D REP. SURINAME STELT TEVENS VAST DE ‘DAG DER STEMMING’ /VERKIEZINGSDAG.

  Zie je hier het verschil? Lid 56, 1 en 2 gaan over de zittingsperiode van vijf jaar van DNA leden. Er wordt gesproken over verlenging en niet een vermindering (vervroeging) van eventueel tussen de 40 en 55 dagen. Alleen bij verlenging van de vijf jaren termijn kan artikel 56 gelden. Dit is nu geenszins het geval. Want het gaat juist om de dag der stemming die eerder (of vervroegd) gehouden wordt.

  En XII; gaat over de vaststelling van de Dag der Stemming en wie dat doet. De president himself via staatsbesluit.


  Maak melding
 15. de verkiezingen komt niet in 2020 ,maar veel eerder n.l. in mei 2019 al..
  die koekebakers weten nu al geen raad hoe verder.. vandaar dat ze nu al in paniek raken..
  ze weten niet meer welke leugen ze aan dit dombo volk moeten voorhouden tot die tijd..

  alles is uitgeprobeerd, beloofd maar niks mocht helpen dus wordt nu al een balletje gegooid met een klein smoesje..

  de kas is helemaal leeg en er komt niks meer binnen van al die beloftes van het buitenland is niks terecht gekomen..

  al die bezoeken heeft ook niks opgeleverd, iemand wil zijn zuur verdiende geld aan deze rovers moordenaars geven, investeerders blijven heel ver weg van mijn land met deze moordenaars..
  de volgende nog 5 komt ook nooit meer ..

  die miesie Dubai is ook stil geworden hij zal niet meer op de tafel dansen , nooit meer..


  Maak melding
 16. Pakiritigri
  Als het kabinet vijf jaar mag aanzitten dan zal ze ook vijf jaar aanzitten
  Als een bokswedstrijd 15 ronden mag duren dan zal het ook 15 ronden duren.
  Echter, als de bokser opgeeft, of knock-out gaat of de wedstrijd wordt door de scheidsrechter gestaakt dan duurt zo’n wedstrijd korter dan 15 ronden.Technisch knock-out heet dit geloof ik.
  Zo ook een kabinet,
  als het kabinet het niet meer ziet zitten bijv door wat Marcel hierboven aangeeft;
  “de kas is helemaal leeg en er komt niks meer binnen van al die beloftes van het buitenland is niks terecht gekomen..”
  tja dan wordt kan ik me voorstellen dat het kabinet de handdoek in de ring gooit.

  Om alvast te helpen:
  in Nederland is dit ook gebeurt,

  Het aangevoerde argument is kul


  Maak melding
 17. Verkiezingen vervroegen is mogelijk. Als een regering er onderling niet meer uit komt, kunnen verkiezingen vervroegd worden. In 2000 werden de verkiezingen ook al een jaar vervroegd i.v.m. protesten van de bevolking tegen de regering Wijdenbosch.

  In Nederland en België kunnen kabinetten vallen. Dan worden er vervroegde verkiezingen gehouden.


  Maak melding
 18. Het Surinaamse Volk Dat Voor De Tiran ddb Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  ddb, gangsters, ndp ziten al 8,5 jaar aan de touwtjes te trekken van Suriname en zie hoe het Surinaamse Volk in heel grote armoede en heel grote ellende leeft. Als dit beleid maken en regeren is? Noemt ddb dit welzijn en welvaart voor het Surinaamse Volk?

  Is het Volk, de kiezers dan zo dom, dat ze nog we gaan nog voor vijf ddb, ndp weer laten regeren na 25 mei 2020? Je moet wel van de pot gerukt zijn als je dit bevestigend beantwoord.

  Na 25 mei 2020 is ddb, gangsters, ndp history.

  Het Surinaamse Volk is niet achterlijk

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 19. Is idd een issue; het treft alleen moslims ( Javanen en Hindoestanen) maar niet het volk als geheel. Nu effe doen alsof de bandieten solidair zijn met de Moslims….ook na het ochtend gebed kan men naar het stembus.Bouterse is niet de moederwet….Dora rept weer. Verkiezingsfraude is in de maak.


  Maak melding
 20. Ai @Pico,
  Misschien wordt het eens tijd dat je weer naar boksen gaat kijken. Een bokswedstrijd duurt maximaal 12 ronden. The IBF was de allerlaatste boksorganisatie die het in 1988 terugbracht naar 12. Maar goed. Het staat in de wet over de kiesindeling. Dus als mijn argument kul is moet je bij de wet wezen. Het is niet iets dat ik verzonnen heb. Bovendien , een anderhalve maand vroeger zal niet het verschil uitmaken hoor. De president heeft geen belang daarbij anders dan het Suikerfeest en daar voorafgaand de Ramadan.Daar houdt hij rekening mee.

  Wat is het verschil nou als je het een maand of twee eerder houdt dan verwacht? We moeten juist blij wezen dat iedereen zonder allerlei mogelijke belemmeringen deel kan nemen aan dit democratische proces. Dan hoor je namelijk later niet van , ja ik was dronken of ik had slaap en was vermoeid etc.


  Maak melding
 21. Want je mocht weleens dronken zijn en op de verkeerde partij stemmen en de volgende dagen erachter komen dat juist de partij waar je niet op wilde stemmen door jouw dronkenschap juist wel gedaan hebt. Moeten we niet hebben.


  Maak melding
 22. Deze paarse rioolrat zijn ze vergeten af te maken, toen hij in de jaren 80 opgesloten zat, deze paarse rat liep voor 2010 nog als een verdwaalde zwerver met zijn jerrycan langs de Gemenelandsweg om enkele liters brandstof voor zijn bromfiets te halen bij het benzinestation, zijn woning op de Gemenelandsweg, heeft hij tijdens zijn ministerschap bij Ow, laten verbouwen als bedrijskantoor Bronovo voor zijn 2 kinderen, bezit op Morgenstond een enorme grote villa met camera beveiliging en tevens wachters, verder bezit deze paarse rover van het volk 2 helicopters, een platform en hangaar.


  Maak melding
 23. Zolang er geen Partij is die concreet met plannen komt, waar je een goed gevoel bij krijg gebeurd er niets.
  Blijf alles bij het zelfde, waar moeten de mensen op stemmen dan op wie dan.
  Zou het echt niet weten, er is niemand waar van ik denk die heeft het.
  Er moet echt hard gewerkt worden koppen bij elkaar, er is nog een jaar er moet gekozen worden straks.


  Maak melding
 24. Abraham heeft zijn rijkdom kunnen vergaren toen hij minister was. Zijn de NDPers dan zo blind dat men dan niet inziet dat hij geld uit de staatskas heeft gehaald. Wacht even, wacht even: Zou het niet kunnen dat Abrahams de Spaanse Jackpot heeft gewonnen zodat de heli`s kon aanschaffen??

  Deze brave borst zou nunca, never, nooit geld van het arme volk stelen. Geen wonder dat dit volk wegloopt met deze NDP-toppers. Deze toppers stelen niet!! Hun rijkdom hebben ze eerlijk vergaard.

  Ook al hebben de Die-hard NDPers niets te vreten, uit volle borst zullen ze krijsen: We dede djie un voorzitter nanga ondervoorzitter. We gaan voor nog 5


  Maak melding
 25. Ik zal Rutte bellen zodat hij contact opneemt met DIK Trump om Brett Kavanaugh aan te stellen als baas in SWITI Sranan.Dan komt het helemaal goed met SWITI Sranan en vrouwen.


  Maak melding
 26. @ pakiritigri
  Boksen was slechts een voorbeeld. Interesseert me al lang niet meer. Na Ali was het over.
  Ik kon en kan nog wel kijken E. Hoost en naar Bonjaski (niemand mag met schoenen bij hem naar binnen, behalve als je op de foto gaat. Haha, Hij snapt ‘em wel). Sem Schild en Rico Verhoeven, maar vechtsporten vind ik niet meer zo leuk. Maar dit terzijde. Is ook niet interessant
  De posting en het artikel.
  Ik schrijf het argument is kul.
  Ik weet niet waar je het precies over hebt, maar “het argument” is het argument voor vervroegde verkiezingen toch?

  En of verkiezingen wat eerder worden gehouden of niet; big deal. Zolang alle partijen dit ruim van te voren weten lijkt het mij geen onoverkomelijk probleem. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de een daar profijt van heeft of wat voor manier dan ook en de ander niet.
  Of speelt er misschien toch meer?
  Ook nu weer een belabberde communicatie.
  Om je te helpen.
  In Nederland bla bla bla


  Maak melding
 27. @ Pico,
  The heavyweight division is back again. Als je een keer tijd hebt kun je naar gasten als Anthony Joshua ,Deontay wilder ,Tyson Fury etc kijken. The welterweight division is ook zeer levendig met Terence Crawford en Errol Spence o.a. Maar die goeie oude tijd mis ik ook. Have a good day.


  Maak melding
 28. De NDP gaat echt niet om die reden eerder aftreden. Daar moeten heel andere argumenten een rol spelen. Ik heb wel een vermoeden maar wil geen slapende paarse dagoes wakker maken. Als de tijd er is zal ik reageren. Voorlopig een beschouwing op de eerste reacties.
  .
  Polanen moet de GW er maar eens bij pakken want die zegt iets anders. Nml dat de DNA leden voor 5 jaar zitten en, kort gezegd, VERLENGING niet toegestaan. Vervroegen van de verkiezingen is dus zonde rmeer mogelijk:
  Art 56.
  1. De leden van De Nationale Assemblee worden gekozen voor een zittingsperiode van vijf jaren.
  2. Deze zittingsperiode van vijf jaren mag slechts bij wet worden verlengd, in geval van oorlog of andere buitengewone omstandigheden, die het houden van een verkiezing verhinderen.
  ..
  Ook Jennifer van Dijk-Silos vertelt niet het goede verhaal. Die praat over het verschil tussen gekozen worden en de dag waarop men aantreed in de DNA. Dat is geregeld in
  Art 66
  Uiterlijk binnen dertig dagen nadat de leden van De Nationale Assemblee zijn gekozen, komt dit orgaan in vergadering bijeen ….
  ..
  Mogelijk spelen andere redenen een rol, nml.
  Art 61
  2. Personen, die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblee moeten in het desbetreffende district wonen en hun hoofd- of werkelijk verblijf aldaar hebben en wel gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen.


  Maak melding
 29. De huidige Machthebbers hebben NOOIT blijk gegeven van
  RESPECT voor de Grondwet !
  Suriname zit, als gevolg hiervan met Nep-wetten en
  besluiten die voor 100 procent IN STRIJD ZIJN MET
  HET GESTELDE IN DE GRONDWET !!

  NERGENS zegt de Grondwet dat de zittingstermijn van
  Leden van de Nationale Assemblee kan worden VERKORT !

  Dit kan alleen maar via GRONDWETS-WIJZIGING met daarna
  nog de nodige aanvullende wetswijzigingen !!!

  Voorkomen moet worden dat er op enig moment,tegelijkertijd,
  TWEE gekozen Volksvertegenwoordigingen bestaan in Sranan !!!

  PS : Sranan moet de Grondwet door onafhankelijke deskundigen
  laten screenen. Artikelen verduidelijken, interpretatieverschillen
  tot een minimum beperken en rekening houdende met
  kwaadwilligen, die misbruik trachten te maken van diverse Artikelen
  in de Grondwet !

  Zie ook de reden waarom de huidige machthebbers onwillig zijn een
  Constitutioneel Hof, bemand door onafhankelijke deskundigen, in
  het leven te roepen !!!


  Maak melding
 30. Wasr het volk voor moet waken is het Venezuela syndroom.
  Chavez was dmv verkiezingen aan de macht gekomen maar zijn partij en opvolger willen vervolgens niet meer op democratische wijze aftreden .
  De democratie wordt met voeten getreden in Venezuela en volksverlakker BOUTA zal niet schronen het voorbeeld van Chavez te volgen


  Maak melding
 31. Weet je wat mij verbaast?
  Niemand van de DNA heeft gereageerd op de in strijd met de grondwet zijnde uitspraak van Abrahams. Deze man voelt zich ook oppermachtig want hij is ook van mening dat een NDP gekleurde hoge ambtenaar niet door de NDP mag worden ontslaan.
  Abrahams vergeet één ding. Die hoge ambtenaren zitten daar niet voor de NDP, maar voor het land en volk
  Het land en volk heeft derhalve het recht om deze figuren -als ze niet deugen- te ontslaan. Neen Abrahams: je probeert jouw mensen op een subtiele manier te chanteren om op de NDP te stemmen. Geen nood. De volgende niet paarse regering gaat al deze mensen reshuffelen.
  En DNA. Waarom reageren jullie niet op deze stomme uitspraken van Abrahams. Dit is duidelijk het bewijs dat jullie de grondwet van Suriname niet kennen. Sla hem met de grondwet om de oren.


  Maak melding
 32. Cursus grondwet voor onze Poppenkast DNA, die geen moer over de grondwet van Suriname weten en toch een monstersalaris krijgen. let op: ik heb niet gezegd: Verdienen.
  Wel moet ik toegeven dat de datum van de verkiezingen niet expliciet in de grondwet staat vermeld.

  HOOFDSTUK X DE NATIONALE ASSEMBLEE

  EERSTE AFDELING DE INRICHTING EN SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE ASSEMBLEE

  Artikel 55

  1. De Nationale Assemblée vertegenwoordigt het volk van de Republiek Suriname en brengt de souvereine wil van de natie tot uitdrukking.

  2. De Nationale Assemblée is het hoogste orgaan van de Staat.

  TWEEDE AFDELING VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE NATIONALE ASSEMBLEE

  Artikel 56

  1. De leden van De Nationale Assemblée worden gekozen voor een zittingsperiode van vijf jaren. 2. Deze zittingsperiode van vijf jaren mag slechts bij wet worden verlengd, in geval van of andere buitengewone omstandigheden, die het houden van een verkiezing verhinderen.

  Artikel 57

  1. De leden van De Nationale Assemblée worden rechtstreeks gekozen door de ingezetenen die de Surinaamse nationaliteit bezitten en de leeftijd van achttien jaren hebben bereikt. 2. Iedere kiezer brengt slechts één stem uit.

  Artikel 58

  Van de uitoefening van het kiesrecht zijn uitgesloten:
  a. zij, die krachtens onherroepelijke rechterlijke uitspraak het kiesrecht missen;
  b. zij, die rechtens van hun vrijheid zijn beroofd;
  c. zij, die krachtens onherroepelijke rechterlijke uitspraak wegens krankzinnigheid of zwakheid van vermogens de beschikking of het beheer over hun goederen hebben verloren.

  Artikel 59

  Verkiesbaar zijn de ingezetenen die de Surinaamse nationaliteit bezitten, de leeftijd van eenentwintig jaren hebben bereikt en niet op de in het vorige artikel onder a en c genoemde gronden van de uitoefening van het kiesrecht zijn uitgesloten.

  Artikel 60

  Alles wat verder het kiesrecht betreft, de instelling van een onafhankelijk kiesbureau en zijn bevoegdheden, de indeling van Suriname in kiesdistricten, de verdeling van de zetels van De Nationale Assemblée per kiesdistrict en de methoden, volgens welke de regeling van de zeteltoewijzing plaatsvindt, worden geregeld bij wet. Deze wet dient met 2/3 meerderheid te worden aangenomen.

  DERDE AFDELING LIDMAATSCHAP VAN DE NATIONALE ASSEMBLEE

  Artikel 61

  1. De Nationale Assemblée bestaat uit 51 leden die per district op grond van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen worden gekozen.

  2. Personen, die zich in een district kandidaat hebben gesteld ter verkiezing tot afgevaardigde naar De Nationale Assemblée moeten in het desbetreffende district wonen en hun hoofd- of, werkelijk verblijf aldaar hebben en wel gedurende twee jaren voorafgaand aan de verkiezingen.

  Artikel 62

  De wet bepaalt voor welke ambten het lidmaatschap van De Nationale Assemblée non-activiteit tot gevolg heeft.

  Artikel 63 Vervallen.

  Artikel 64

  De zittingsperiode van De Nationale Assemblée en die van de andere representatieve organen op plaatselijk en districtsniveau vallen zoveel mogelijk samen.

  Artikel 65

  Bij het aanvaarden van hun ambt leggen de leden de volgende eed of verklaring en belofte af: “Ik zweer (verklaar), dat ik, middelijk noch onmiddellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, in verband met mijn verkiezing tot lid van De Nationale Assemblée aan iemand, wie hij ook zij, iets heb gegeven of beloofd, noch zal geven of beloven. Ik zweer (beloof) dat ik, om iets hoegenaamd in dit ambt te doen of te laten, van niemand hoegenaamd enige belofte of geschenken zal aannemen, middellijk of onmiddellijk. Ik zweer (beloof), dat ik het ambt van Assembléelid nauwgezet zal vervullen. Ik zweer (beloof) dat ik het welzijn van Suriname naar mijn beste vermogen zal bevorderen. Ik zweer (beloof) gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelijke regelingen. Ik zweer (beloof) trouw aan de Republiek Suriname. Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat verklaar en beloof ik”).

  Artikel 66

  Uiterlijk binnen dertig dagen nadat de leden van De Nationale Assemblée zijn gekozen, komt dit orgaan in vergadering bijeen onder voorzitterschap van het oudste lid in jaren, en bij verhindering of ontstentenis door telkens het op één na oudste lid. In deze vergadering onderzoekt De Nationale Assemblée de geloofsbrieven van haar nieuwe leden en beslist over de geschillen, welke aangaande die geloofsbrieven of de verkiezing zelf opkomen, een en ander volgens regelen door de wet te stellen. Indien er meerdere leden zijn, die in aanmerking zouden kunnen komen voor aanwijzing als oudste lid, beslist het lot wie van hen als de fungerende voorzitter optreedt.

  Artikel 67

  1. Het in het voorgaande artikel genoemde oudste lid legt, voorafgaande aan deze vergadering, in handen van de President, de voorgeschreven eed of verklaring en belofte af, waarna hij de overige vijftig leden beëdigt. Hierna gaat de vergadering over tot het
  kiezen van een voorzitter en een vice-voorzitter van De Nationale Assemblée, die onmiddellijk hun functies aanvaarden.

  2. De voorzitter legt ten overstaan van De Nationale Assemblée, in handen van de fungerend voorzitter, de voorgeschreven eed of verklaring en belofte af.

  3. Indien de fungerend voorzitter tot voorzitter wordt gekozen, legt hij ten overstaan van De Nationale Assemblée de voorgeschreven eed of verklaring en belofte af in handen van de vice-voorzitter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES