Politieambtenaren klussen steeds vaker bij; met name als security guard

15
Onderwijzeres(37) opgepakt om misbruik leerlinge(16) in Suriname
Archieffoto (c) Waterkant: Politie in Suriname

PARAMARIBO, 4 okt – Volgens een verouderde politieverordening uit 1972 mogen ambtenaren van politie in Suriname geen ander beroep uitoefenen dan hun politiewerk. Ook een onderneming bij hun woning mag niet. Dat zegt hoofdinspecteur Humphrey Naarden tegen De Ware Tijd, naar aanleiding van het feit dat steeds meer politieambtenaren bijklussen.

Met name het werken als security guard is een populaire nevenactiviteit van politieambtenaren. Dit wordt ten strengste afgeraden door Naarden, hoofd Voorlichting van de politie. In de krant waarschuwt hij voornamelijk collega’s die beveiligings werkzaamheden verrichten bij commerciële bedrijven.

Naarden is van oordeel dat een wetsdienaar zich liever niet in een positie moet manoeuvreren waarbij men gaat twijfelen aan zijn onafhankelijkheid. “Als een wetsdienaar als security guard optreedt, wordt verwacht dat hij partij kiest voor de organisator van het evenement” zegt hij tegen dWT.


15 REACTIES

 1. Nou, mag men wel gaan werken aan het construeren van een actuele politieverordening die haarfijn aangeeft wat wel en niet is toegestaan zodat er geen sprake kan zijn van eventuele belangenverstrengeling. Tevens, bij overtreding hiervan er sancties moeten volgen. De onpartijdigheid van de politie moet te allen tijde bewaard blijven.


  Maak melding

 2. En natuurlijk de lijn doortrekken voor zover er daar nog geen sprake van is (heb ik geen zicht op), naar douaniers, militairen, Mp’s, kortom, alle beroepen waar de staat hoofdverantwoordelijke is en de zuiverheid intact moet houden.


  Maak melding

 3. Als de regering zorgt dat ze uitkomen met het salaris, dan mag je dat soort eisen stellen. Die agent moet ook brood op de plank hebben. Naarden, je hebt makkelijk praten.


  Maak melding

 4. Politie mensen moeten een fatsoenlijk salaris krijgen anders ligt er altijd
  fraude, corruptie, bij klussen op de loer. Je moet politie mensen niet in de
  verleiding brengen .


  Maak melding

 5. Overal ter wereld klust de politiemannen en vrouwen erbij.
  Als prive bewaker als uitsmijter als beveiliger noem mar op.
  Wat wel gebeurt is dat wet en regels die gelden voor de burgers ook gelden voor de poliyie die privé bij klust om wat extra te verdienen en dat is terecht.

  Boe
  Kun je aangeven wat een politie man / vrouw aan salaris moet ontvangen om uit te komen?
  Ik denk dat je dit niet kan aangeven omdat het voor ieder agent zal verschillen.
  De één met een eigen huis die afbetaald is de ander met een huurhuis van 600 US$.
  Waar ligt de grens?.Is makkelijk gezegd dan gedaan. Maar dat ze in Suriname niet zullen uitkomen met 300 SRD staat als een paal boven water


  Maak melding

 6. Je kunt ook een variabele ingooien om te kijken wat een gevolg kan zijn. Stel je nu voor dat je een politieman hebt die een bijbaan heeft als beveiliger. Er wordt bijvoorbeeld een concert gehouden. Er gebeuren ongeregeldheden en de beveiliger (dus de politieman van primair beroep), raakt in gevecht met toeschouwers. Daarbij raakt hij verwond. Morgen zou hij moeten gaan werken als politieman, maar kan dat dus niet. Hij is misschien zelfs twee of drie maanden uitgeschakeld, moet worden geopereerd etc. Hij meldt zich ziek. Wat zijn de gevolgen voor de verzekering? Is het wenselijk dat dit soort bijbanen bevorderlijk zijn? Dit is maar een gevolg. Er zijn ook andere variabelen zoals corruptie en belangenverstrengeling.


  Maak melding

 7. @pakiratigri
  De vraag is of de werknemers verzekerd zijn via hun werk. Ziektekostenverzekeringen, overlijdensrisico, uitvaartverzekeringen. Grootste gros van onze bevolking heeft geen geld om hun eigen uitvaart te betalen of zijn veel te laks om een verzekering af te sluiten.


  Maak melding

 8. Volgens mij niet alleen als security guard.
  Ónze E.R. deed het ook bij ECD.

  “Nog een politie inspecteur aangehouden in omkopingszaak ECD in Surinamë”


  Maak melding

 9. Politie & Militairen maken onderdeel uit van een georganiseerd misdaad in Suriname. Maar hoe kan het ook anders als je baas een moordenaar is en zijn handlangers zoals graanoogst en Boerenveen ook.


  Maak melding

 10. pakiratigri

  Jou variabele kan ook betrekking hebben op een gebroken knie / meniscus tijdens een voetbal wedstrijd waar de agent speler is van bijvoorbeeld Robinhood.
  En dan? Zijn revalidatie zal minstens 8 maanden duren en dan?
  Wat wil je met deze variabele toevoeging zeggen?
  Hij krijgt voor traoinen en voetballen ook geld als vergoeding. En dan?


  Maak melding

 11. Velen in Suriname hebben een dubbele pet op. Kijk naar de gasten die in de regering zitten. Allemaal zakkenvullers.
  Zelfs mensen die totaal geen inbreng hebben zitten in het parlement. Het is een grote oneerlijke rotzooi.


  Maak melding

 12. Naarden ede soro boi…kijk hoe het gaat in Suriname..alles is duur die agenten hebben ook hun gezin en a salaris smara dang af ding go njang ning oso t’a bori


  Maak melding

 13. De pres zei mevrouw de voorzitter we can do the jolb. En dat maakt Suriname veilig ook na de dienst jullie begrijpen het niet Chinese autoriteiten hebben elektrische scooters gegeven aan de politie dus wat zeuren ze over brandstof.


  Maak melding

 14. Then what should the poor man do?
  Perhaps he should visit the casino?
  Or fine a person crossing the street when the light is on red and put the money in his own pocket?

  But better is to employ him also as cleaner of police toilets, police building etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.