woensdag, mei 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOnderhandelingscommissie Suriname-Alcoa: er was geen weg terug

Onderhandelingscommissie Suriname-Alcoa: er was geen weg terug

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 okt – Er was geen weg terug. Dit zei Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie, tijdens de ‘open persconferentie’ over de onderhandelingen met Alcoa. Wanneer een oordeel geveld wordt over het werk van de commissie moet zeker één gegeven worden meegenomen. Suriname onderhandelde in feite met de rug tegen de muur. Alcoa stond ‘al in de deuropening’, klaar voor vertrek. Slechts op één gebied wilde de multinational doorgaan tot 2033.

Dat was met de levering van elektrische energie vanuit de krachtcentrale te Afobakka. Net zo lang zou deze niet over gedragen worden aan Suriname. Sardjoe zei dat de multinational in beide gevallen in haar recht stond. Zowel het stopzetten van de bauxietverwerking als het tegen betaling leveren van energie is contractueel vastgelegd. ‘Wij hebben kunnen bereiken dat de overdracht al eind 2019 plaatsvindt”, zei Sardjoe.

Hij vindt het best een prestatie. De krachtcentrale zal in goede staat worden overgedragen. Bovendien is de kans nu groot dat de bauxietindustrie een doorstart maakt. “Alcoa zal nog jaren actief blijven in Suriname”, aldus Sardjoe. Dat heeft niet alleen te maken met het verplichte ‘herstellen’ van mijngebieden. Alcoa wil, als ‘partner’, helpen bij de ontwikkeling van de bauxietvoorraden in West Suriname.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Wat een onzin verhaal van Sardjoe. MOU nooit in getrokken omdat de DNA op het verkeerde been zou staan kwa voortzetting. De DNA vondt de MOU in strijd met de wet en rond uit slecht.
  Bouterse vertelde steeds fabeltjes over voortzetting van de Bauxiet winnning.
  Er is resultaat om dat de DNA nee zei.
  USD 345.000.000 voor herstel is een lachertje.
  Affobakka terug per 02,02.2020 is een cadeautje van USD 150.000.000 aan Alcoa.
  80% gerealiseerd van niet onderhandelbare punten betekend dat Alcoa 20% cadeau krijgt.
  Garantie van alle gerechtvaardigde claims betekend dat de advocaten rijk worden en dat de claims minimaal vergoed gaan worden. Zie de pensioenen als voorbeeld.


  Maak melding
 2. Alcoa wil, als ‘partner’, helpen bij de ontwikkeling van de bauxietvoorraden in West Suriname.

  Dus Alcoa laat Suriname voor niets meeliften in de winsten van deze conglomoraat.
  sardjoe weet je wel wat je zegt? Je bent niet bezig een mand met groente en bananen te verkopen maar een heel land met haar inwoners.

  Het is zoiets van
  Ik verbreek het huurcontract éénzijdig over het huis. Je schuur geef ik je eeerder terug dan in het huurcontract staat en het huis help ik je opknappen. Daarna wil ik mijn schoonmaakbedrijf inzeyyen om je te helpen je erf schoon te malen,

  Ai Sardjoe je hebt met een multinational te maken en geen kleine groenteboer die door dingen die het licht niet verdragen te hebben uitrgespookt


  Maak melding
 3. De meeste bedrijven doen niet aan win win, zij nemen het meeste.
  Het zijn hele sterke personen daar win je niet van als je het contract niet goed lees ben je het Haasje.
  Suriname moet iemand van wanten aannemen die er verstand van heeft.


  Maak melding
 4. Kom nou mensen,
  Dilip Sardjoe gaat onderhandelen en meer dan een ramp verwacht je toch niet?!
  Hij is aan het onderhandelen hoe zijn zakken en dat van de ndp regering gaat helpen vullen en voor de rest van de burgers daar geeft hij geen moer om….1


  Maak melding
 5. Deze erwtenmaag is een rioolrat van het eerste uur. Geen enkel particulier in Suriname geniet zoveel privileges als deze rioolrat. Hij wordt alleen door militairen bewaakt en heeft ruim 700 miljoen us dollar in Switzerland en Miami geparkeerd. Een multinational is een verlengstuk van de Amerikaanse regering. Wie hun een poot wilt uitdraaien moet een stevige ruggengraat hebben. Alibouta en zijn bandieten weten dat zij niet tegen uncle Sam moeten forceren. Dan maar weer die domme volk naaien. Bakka go style. Sardjoe what about the milieu vervuilde grondstukken en kraters? Was niet de afspraak dat Alcoa dit zou opvullen met zand en her beplanten? Of vertellen jullie het volk dat niet? In Venezuela heeft Kimberly Clarks dit ook uitgehaald.


  Maak melding
 6. Hierbij hetzelfde bericht in andere media

  oordeel zelf welk bericht niet klopt

  Om de aluinaarde-industrie te behouden, was een investering van circa 330 miljoen US Dollars nodig en 800 miljoen US Dollars op lange termijn (de ontwikkeling van een mijn in het Bakhuisgebied). Daarboven op was nog een investering van tenminste 250 miljoen US Dollars over tien jaar nodig om de continuïteit van de raffinaderij te garanderen en 50 miljoen US Dollars voor upgrading van de raffinaderij, hoewel er geen afzetmarkten beschikbaar waren, zei voorzitter Dilip Sardjoe woensdagavond tijdens een informatiesessie van de Onderhandelingscommissie voor de Bauxietindustrie in Suriname.

  De eindconclusie was dat voor een zeer lage prijs van USD 250 per metrieke ton voor aluinaarde op de wereldmarkt, geen enkele van de uitgewerkte opties winst zouden opleveren; alleen verlies en een uitzichtloze situatie. Er werd derhalve door de regering besloten om de productiefaciliteiten van de Suralco niet over te nemen, zei Sardjoe in zijn inleiding.

  Hij haalde aan dat de Memorandum of Understanding (MoU) die getekend is op 7 oktober 2014 twee opties gaf. Optie A: Suriname neemt de gehele bauxiet ontginnings- en aluinaarde productie operaties over van Suralco.

  Optie B: Alcoa beëindigt haar bauxiet ontginnings- en aluinaardeproductie activiteiten in Suriname, en Alcoa en Suriname beginnen direct aan onderhandelingen voor een ordelijk verloop van de sluiting van Suralco’s operaties.

  Hieronder vielen onder meer, de ontmanteling van de faciliteiten, de nodige bodemsanering en mijnrehabilitatie, en de verplichtingen van Suralco tegenover haar werknemers. Er werd ook nog een deadline verbonden aan de selectie van opties, en een sleutelbepaling toegevoegd, die op het volgende neerkomt: indien geen enkele optie wordt geselecteerd vóór 15 november 2014, partijen onmiddellijk onderhandelingen zouden aanvangen voor een ordelijk verloop van de sluiting van Suralco’s operaties zoals vastgesteld onder Optie B.

  Echter, ook indien Optie A uiteindelijk niet wordt vervolgd, zouden partijen onmiddellijk aanvangen met onderhandelingen over de sluiting van Suralco’s operaties en faciliteiten. Suriname koos ervoor om eerst Optie A te testen waarbij de productieoperaties van Suralco op een laag pitje, op verzoek van de overheid, werden gecontinueerd.

  De belangrijkste zaken die vervolgens door deskundigen aan een grondige beoordeling werden onderworpen, waren: 1. de aanwezige bauxietreserves in Suriname; 2. de mogelijke import van bauxiet; 3. de mogelijke investeerders voor het aangaan van een Joint Venture met de Staat; 4. de oplossing van het energievraagstuk; 5. de integriteit van de productiefaciliteiten; 6. en een onderzoek naar de gevolgen van Suralco’s operaties op het milieu. De resultaten van deze evaluaties zijn vastgelegd in verschillende rapporten.

  Eind 2015 besloot de regering om, zoals de MoU van 2014 bepaalde, over te gaan tot Optie B: Suralco beëindigt haar operaties in Suriname en partijen hebben vervolgens de taak om de condities van sluiting van de bauxiet mijn- en verwerkingsoperaties, waaronder ontmanteling van de fabriek, de schoonmaak en de rehabilitatie van gebieden, uit te onderhandelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES