Geen zwart geschminkte Pieten meer bij landelijke Sinterklaasintocht

35
Geen Zwarte Piet meer bij sinterklaasintocht Amsterdam
Amsterdam koos in 2017 al voor pieten met slechts roetvegen (FOTO: Fotograafniels.nl)

AMSTERDAM, 4 okt – Bij de landelijke Sinterklaasintocht van dit jaar en het NTR-programma ‘Het Sinterklaasjournaal’ zullen geen zwart geschminkte Pieten meer te zien zijn. Er zullen dit jaar alleen ‘roetveegpieten’ te zien zijn. Dit meldt de NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.

Op zijn website schrijft de NTR: “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.” Een woordvoerder stelt dat de keuze “past in de trend van de afgelopen jaren”. Traditie en verandering gaan hand in hand, stelt de NTR.

De landelijke intocht van de sint is op 17 november in Zaandijk en de Zaanse Schans.

UPDATE: Toch volledig zwarte pieten bij landelijke sinterklaasintocht.
Bij de landelijke sinterklaasintocht in Zaanstad doen wel degelijk volledig zwarte pieten mee. Dat bevestigt een woordvoerder van organisator NTR. De NTR zette gisteren op zijn website een verklaring die algemeen leidde tot de conclusie dat er bij de landelijke intocht op 17 november alleen roetveegpieten zouden zijn. De organisatie benadrukt dat de pieten niet meer het traditionele uiterlijk hebben met kroeshaar, dikke rode lippen en oorringen.


35 REACTIES

 1. SYLVANA ,JOE HOE YIPPIEEEEEE…DOEL al bijna bereikt,nu nog het kostuum daarna het hele SINTERKLAAS poppenkast verbranden,ik wil het vuurtje wel aan steken .


  Maak melding

 2. “Traditie en verandering gaan hand in hand,” stelt de NTR.

  Inderdaad gaat dat hand in hand. Ik zou dolgraag de Zwarte Piet willen tegenkomen die vandaag de dag in staat is door een schoorsteen te kruipen om cadeautjes uit te reiken. Zelfs mussen gaan dood wanneer ze een nest proberen te bouwen in een schoorsteen. Bovendien zijn de arme kindertjes waarschijnlijk al naar school. Waarom belt Zwarte Piet niet gewoon op de deurbel zoals normale mensen dat doen? Dat scheelt hem roetvegen en een rughernia.


  Maak melding

 3. Deze discussie speelt alleen in linkse bolwerken, vootnamelijl grote steden.
  Gros van Nederland is zwarte piet gewoon te bewonderen. We mogen nu weer twee maanden bakkeleien over het uiterlijk van de kindervriend. Sylvana, Halvegario en zijn vrienden maken zich onsterfelijk belachelijk.


  Maak melding

 4. @ Koos2018: Naar mijn idee zijn het vooral de Nederlanders die zich belachelijk maken door te buigen voor zeurende gefrustreerde migranten om met een lulverhaal de zwarte pieten af te schaffen. Zwarte Pieten zijn zwart omdat het de Moorse knechten waren die door Sint Nicolaas bevrijd waren uit de slavernij. Niet omdat ze door schoorstenen kropen. Maar ja, witte baas, zwarte knecht, slavernij!!!
  Maar goed, Turken willen dat Nederland meer Turkije wordt, Marokkanen willen dat Nederland meer islamitisch wordt, Surinamers willen dat straatnamen veranderd worden, enzovoorts, en onze linkse vrienden vinden dat Nederland daarin moet tegemoetkomen en dat de grenzen open moeten, “Niemand is illegaal!”.
  Nog even, en dan is Nederland net zoals de landen waar al die mensen vandaan komen en dan willen ze er niet meer wonen. Gelijk hebben ze, want iedereen die iets kan is inmiddels al vertrokken, net zoals in Suriname, en dan is er niemand meer om alles te betalen.


  Maak melding

 5. Sommige figuren en zuurpruimen hier hebben moeite ermee wanneer andere volkeren bewuster worden en als gevolg daarvan voor zichzelf opkomen.
  Net zoals vrouwen assertiever zijn geworden, is dat ook het geval voor diverse bevolkingsgroepen. Het is verheugend te vernemen dat redelijk veel weldenkende Nederlanders dat beseffen en de nodige ondersteuning geven.

  Voor de reactionairen die niet hebben geleerd om met de veranderde tijd mee te gaan, die hopeloos zijn vastgeroest, voor hen is het wel een bittere pil slikken en door de zure appel heen zien te bijten. Veel water en wat honing kan enigszins helpen het ongerief te verminderen.


  Maak melding

 6. Om van al het gezeur af te zijn is de oplossing om het Sinterklaasfeest bij wet te verbieden. Geen intochten meer geen zwarte pieten meer geen sinterklaasliedjes ( de zak van Sinterklaas was ook al aanstootgevend) en geen kadootjes meer. Toon Hermans had ook al een bloedhekel aan Snieklaas. Gewoon weg met die rotzooi. Jammer voor de winkeliers die een stuk omzet zien verdwijnen.
  Als dit allemaal weg is is de Kerstviering aan de beurt. Voor moslims zeer onplezierig toch?


  Maak melding

 7. henkmolenaar2016 4 oktober 2018 at 05:04
  SYLVANA ,JOE HOE YIPPIEEEEEE…DOEL al bijna bereikt,nu nog het kostuum daarna het hele SINTERKLAAS poppenkast verbranden,ik wil het vuurtje wel aan steken .
  ===

  Weer deze laffe Paarse Trol die mijn naam gebruikt. Kan de moderator hier wat aan doen svp?


  Maak melding

 8. @ pakiratigri: Als je het gerechtvaardigd vindt dat onuitgenodigde migranten eisen gaan stellen aan de mensen die Nederland gemaakt hebben in plaats van zich aan te passen aan het land dat ze bewust gekozen hebben, dan zul je het ook wel toejuichen dat in Suriname Brazilianen, Haitianen, Guyanezen, Chinezen, Hindoestanen, Javanen, enzovoorts eisen gaan stellen en macht willen, nietwaar? Of is dat wat anders?


  Maak melding

 9. In Nederland is de bevolking, buiten de Randstad om, schijtziek van dat pseudo-slavernij gezeik over Zwarte Piet.
  Op het platteland zie je daarom steeds meer Zwarte Pieten bij de Sinterklaas intochten en wordt de roep om “ZWARTE TIETEN PIETEN” steeds groter.


  Maak melding

 10. Het gros vd figuren die lopen te zeiken over een bepaalde traditie in Nederland zijn de negers natuurlijk . Het zijn dan ook de figuren die de hele dag uit hun neus zitten te vreten dus moet men een bezigheid gaan zoeken. Weet je wat iets nuttigs zou zijn mobiliseer al de negers om hun blanke namen te veranderen in Afrikaanse namen. Wedden dat ze niemand zo ver krijgen. Ook de gene die Simons. Havertong en andere blanke namen hebben. Waarom niet ,blanke namen geeft hun status blijkbaar en maar zeiken op de blanke.


  Maak melding

 11. @Hans v/d Broek,
  Ik denk dat jij een elementaire denkfout maakt. Het is geen kwestie van eisen stellen maar voor zich opkomen in alle redelijkheid en balans met elkaar en voor elkaar. Zo krijg je waarlijke emancipatie. Door elkaar het daglicht te gunnen. Dus het is geen: “of dit”, noch: ”of dat “, maar; ”en dit en dat”. Samen delen. Zelfs een leeuw deelt zijn prooi met een groep hyena’s. Niet dat hij het zo graag zou willen maar beseft dat het verstandiger is omdat zo een groep hyena’s wel degelijk een leeuw kan verslaan.
  Het mooie van het verhaal is dat beide hun buikjes volvreten. Jij tevreden ,ik tevreden.

  @Sammy,
  Je komt lomp en onbehouwen over. Je bezigt termen als “neger” terwijl dat allang niet meer van toepassing is. Ben je ook vastgeroest in de tijd? Zit er überhaupt een druppel beschaving in je? Of schep jij er een sadistisch genoegen in om mensen te beledigen? Ik stel voor dat jij eerst je tanden gaat poetsen. Daarna moet je goed naar jezelf kijken in de spiegel. Zeg dan tegen jouw spiegelbeeld dat je nooit meer het voornemen zal hebben mensen te denigreren. Waarvoor is dat nodig? Kun je gewoon niet anders?


  Maak melding

 12. @Pakiratigri,
  Ik heb term neger gebruikt omdat ik een bepaalde groep hiermee wil benoemen. Ik kan niet spreken van Surinamers want het interesseert de Javaan, Chinees, Hindoestaan en creolen ( de personen van gemend bloed ) geen moer of zwarte piet moet blijven of niet. Dat even ter verduidelijkking . Je hebt niet zo vel en belerend gereageerd als in dit forum koelie als troetelnaam voor de Hindoestanen werd gebezigd. Dat keurde je wel zeker goed. Vraag hoeveel personen heb je gevonden die hun namen gaan veranderen. Show me the Numbers !!!


  Maak melding

 13. @Sammy mi boi,
  Gebruik het denigrerende zelfstandig naamwoord “neger” niet meer. De groep die je zo graag wilt aanduiden kan ook op een andere manier. Zal ik je op weg helpen? Afro-Suriname of Afro-Amerikaan , of Creool of blakaman . Je ziet; keuze zat. Maak er gebruik van.

  Als ik iemand tegenkom die ook denigrerend over Hindoestanen is , zal ik er zeker wat van zeggen. Niks let me hoor. Alleen moet ik het in de gaten hebben.

  Zelf zal ik dat soort geintjes en gemeenheden nooit doen. Want ik ben niet meer waard dan wie dan ook.
  Jouw mening treft geen waarde wanneer je vanaf het begin duidelijk laat merken hoe je in elkaar steekt.
  Dan heeft het geen zin daarop in te gaan. Wees correct en show respect .


  Maak melding

 14. De Realiteit van het Heden, is de uitkomst uit het Verleden…….en wacht een onzekere Toekomst van Angst, voor de Degenen die het Verleden hebben genegeerd en Vergeten……..Shalom


  Maak melding

 15. @ pakiratigri: Aardige vergelijking, ik neem aan dat de Nederlanders de leeuw zijn en de migranten de hyena´s. Ik werk voor mijn salaris, ik geef jou de helft en dan zijn we allebei tevreden, zo iets?
  Het gezeur over zwarte piet komt maar van één kant, bijgestaan door linkse goedmensen. Dat de hyena´s in Nederland de leeuw kunnen verslaan is natuurlijk een belachelijk idee.
  In elke samenleving waar de Afro´s niet de meerderheid zijn vormen ze een gemarginaliseerde minderheid. Daarom zijn de Afro-Surinamers in Suriname ook zo bang de macht te verliezen. Ze weten dat ze die dan voorgoed kwijt zijn. Het is de rest die Suriname economisch draaiende houdt.

  In de Nederlandse politiek worden ze in Amsterdam vertegenwoordigd door Sylvana Simons met één zeteltje in de gemeenteraad. In het parlement zitten helemaal geen ex-Surinamers. Alleen dankzij hun grote mond en hun whitey helpers die invloed bij de publieke omroep hebben kregen ze het voor elkaar dat zwarte piet niet meer zwart is bij de landelijke intocht maar met een vies gezicht rondloopt. Voor de rest blijft hij natuurlijk gewoon zwart.

  De ergernis over de problemen die migranten die zich niet willen aanpassen en de kosten die dat met zich meebrengt is groeiende. De Nederlandse politici zijn doodsbang voor nieuwe Fortuins, Wildersen en Baudets. Daarom zullen ze de zaken niet op de spits drijven en al te veel provoceren. Zo veel hebben de Afro-Nederlanders hen niet te bieden. Ze dragen economisch gezien vrijwel niets bij en het zijn er hooguit enkele honderdduizenden die nauwelijks gaan stemmen bij verkiezingen.


  Maak melding

 16. Kinderen met een donkere huidskleur zullen wel weer worden nageroepen dat ze zwarte pieten zijn. Volwassenen met een donkere huidskleur krijgen hier ook mee te maken.
  Dat er nog steeds witte Nederlanders zijn die maar willen vasthouden aan deze traditie is onbegrijpelijk.
  In de uitzending van gisteravond werd door Pauw aan de mensen aan tafel naar hun mening gevraagd. Joop van de Ende zei dat er verandering moet komen temeer omdat het een groep mensen pijn doet.

  De meeste hindustanen willen ook dat zwarte piet moet blijven bestaan. Toen ik vroeg waarom kregen ik als antwoord dat creolen hindustanen voor koelie uitmaken en ook zeggen dat hindustanen zwarter zijn dan creolen.
  Dat de donkere hindustanen ook voor zwarte piet worden uitgemaakt nemen de hindustanen die ik over de zwarte pieten discussie heb gesproken maar voor lief.
  Zelf had ik het niet zo bekeken, maar er zit wel een kern van waarheid in.
  Heb hier vaak genoeg gelezen dat hindustanen zwarter zijn dan creolen.
  Zelfs creolen van wie ik dacht dat ze niet discrimineren, hebben dit geschreven.
  Creolen willen met respect behandeld worden, zelf behandelen ze anderen vooral de hindustanen absoluut niet met respect.


  Maak melding

 17. Moren zijn geen knechten geweest in Europa. De Wetenschappelijke Kennis, infrastructuur, bouwkunst, tuinen, kunst, cultuur, enz van Moren was toen zij in Zuid-Europa en aan hoven in Europa, zelf Rusland waren top in de wereld.

  Men probeert in Europa een verkeerde beeld vorming over Moren te geven. Deze mensen waar heel erg ontwikkelde mensen, wetenschappers.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 18. De Stint is al verboden, straks volgt de Sint.
  Als je in de winkels kijkt zie je nu al dat er kerstspullen te koop zijn. De kerstman heeft de Sint verslagen


  Maak melding

 19. Nederland, Bataafse republiek, enz is altijd een land geweest waar mensen die anders zijn, vervolgd werden om wat voor reden dan ook, oa hun geloof, Hugenoten, enz van overal welkom geweest zijn en zo zal het ook blijven.

  Velen moeten maar nagaan waar hun voorouders vandaan kwamen. Al in de oudheid trok de mens van de ene oord naar een andere oord om te overleven of toen men nog niet gewend was om op één plek te leven en die plek/oord tot ontwikkeling te brengen. Men moet dan niet vreemd kijken of bijna de helft van Nederland of meer import is. Zelf het Koningshuis is import. Nederlanders trekken ook overal naar toe, net als de Chinezen, US-Amerikanen, enz. De trek van de mens van de ene oord naar een andere is er altijd geweest en zal ook zo blijven als ze zoeken naar oorden om te overleven, water, voedsel, veiligheid, rust, vrede, een veilig heen komen zoeken, hun vege lijf redden, economische belangen, enz. De vliegdekschepen van US, NATO en hun luchtmacht, bombarderen, SEALS, Army vindt je op vele plaatsen in de wereld om hun belangen veilig te stellen of om hun expansie of onderdrukking, bedreiging, veiligheid, oorlog, enz.

  Het gaat om over leven!, waar zijn de beste kansen, veiligheid, enz,voedsel, water, goede lucht, werkgelegenheid, enz. Waar zijn de beste kansen hiervoor?. Het was zo, is zo en zal zo blijven.

  Er is bijna geen land in de wereld waar je geen Nederlanders, US-staatsbugers, Chinezen, enz zal vinden. Landen zijn niet meer homogeen en als die er zijn, dan zijn het heel weinige landen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 20. @Pakriratigri mi boi sa ye spang, er zijn genoeg blakamangs die zich niet aan storen als ze als negers worden aangeduid. Zal ik je een voorbeeld geven ?
  BRABONEGER en kom mij niet zeggen dat hem niet kent


  Maak melding

 21. Jiyani, dat is zo, dat sommige afro suri’s en sommigehindustanen elkaar niet respecteren, omdat zij allen gebrainwash zijn……Want vele eeuwen 5000 v. Chr.geleden waren ze broeders Oost en West Aethiopiërs genoemd of Dravidiërs(Meluhha,Chola) onder leiding van een gezamelijke koning Indranikos (Indrana) van Aethiopia (Afrika ) en India……voordat de arische kaukakusSen volkeren (albinos) van uit het Noorden van Europa naar India kwamen en het kastenstelsel in voerden op basis van ras,(whitewashing en whitepriveles)hoe lichter van huidskleur hoger van stand……hoe zwarter van huidskleur hoe lager van stand in het Hindoeïsme, tot de dag van vandaag, waaronder de Dalits, Tamils, Jawaras en Andamannen en vele andere volkeren gediscrimineerd worden in alle facetten van het leven,sari tori, Shalom


  Maak melding

 22. Ze kunnen echte zwarte pieten laten overvliegen uit de madrassas waarbij de huidskleur roetzwart zijn de handen en voetzolen echt pikzwart zijn dan hoeft niemand meer gesminkt te worden dan is iedereen tevreden ze waren al in de jaren negentig overal te zien in Nederland de Tamils


  Maak melding

 23. @Von Poepheuvel , waarom van zo ver halen een bantoe neger is vele malen zwarter en ook nog dichterbij van Ned. De Sint moet ook op zijn centen letten


  Maak melding

 24. @Falasja,

  Waar haal je de wijsheid vandaan dat het van het Hinduisme afkomt dat hoe lichter de huidskleur is hoe hoger de kaste en hoe donkerder hoe lager.
  Bij de moslims geldt ook hoe lichter hoe meer aanzien en hoe donkerder des te minder.
  Bij alle Aziatische volkeren geldt dat hoe lichter de huidskleur des te meer aanzien en niet alle Aziaten zijn hindus. Het is toch zo makkelijk om het Hinduisme van alles de schuld te geven.
  Waarom denk je dat Afrikanen wat skin bleeching betreft op de tweede plek staan?
  Waarom zijn nazaten van de slaven zich bewust gaan mengen met witten? Op yu kleur toch?
  Ook bij mensen van Afrikaanse afkomst speelt een lichtere huidskleur een belangrijke rol, geeft meer status.
  Dus schei er mee uit dat alleen bij hindustanen c.q. Indiërs het hebben van een lichte huidskleur een issue is. En dat het voortkomt uit het Hinduisme. Voor het Hinduisme is iedereen gelijk.
  Schrijft het Christendom voor dat sexueel misbruik van jonge kinderen is geoorloofd?

  Staat het Christendom toe dat geestelijke leiders sexueel misbruik mogen maken van jonge kinderen?

  huids,kleur


  Maak melding

 25. Aangezien bleeching in is, ben ik voostaander dat de zwarte pieten nadat ze pikzwart zijn geschmink, gebleekt worden!
  Ik wil ze wel insmeren met skinwhitening alleen wordt de echte huidskleur dan ook spierwit.
  Spierwitte pieten i.p.v. pikzwarte pieten. Maar dat zal natuurlijk behoorlijk verkeerd vallen bij de pro zwarte pieten club.
  Witte mensen zeuren altijd over de tradities van andere volkeren en zien die liever gisteren dan morgen veranderen, maar kom niet aan hun tradities want dan breekt de hel los.


  Maak melding

 26. @falasja Het onderwerp is: Geen zwart geschminkte pieten meer bij landelijke sinterklaasintocht waarom maak je er dan een dravidiërs /arisch verhaal van? En vervolgens ook nog het Hindoeïsme de schuld ervan te geven.

  Dravidiër is een woord dat uit 2 delen bestaat. Drav en Vidh. Drav betekent drie en Vidh betekent kust dus Dravidh is een regionale benaming voor zuid India dat niks met stam of wat dan ook te maken heeft en al helemaal niet met geloof.

  Het woord Daverdier hebben ,de Britten hebben het flink aangedikt en er een raciale term van gemaakt. Het woord Arya bestaat in het Sanskriet en betekend een goed of nobel mens. De Britten hebben toen de theorie ontwikkeld dan de ariërs India binnen kwamen de dravediers hebben verdreven. Vervolgens hebben ze de dravediers opgezet tegen het noorden en tweedracht gezaaid.

  Ze hebben er zelfs een DNA studie van gemaakt ,maar onderzoekt wijst uit dat heel India het zelfde DNA heeft . Sanatan dharma spreekt niet over huidskleur maar over Atma , Sat Chit Anand enz.

  Nogmaals ik vind het Bizar dat je het feest van de bisschop van Myra (Turkije) dat in de lage landen wordt gevierd Als Katholieke traditie in 1 keer een hindoe probleem van maakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.