zaterdag, december 9, 2023
HomeNieuws uit Suriname‘Ondernemerschap onmisbaar voor economische vooruitgang Suriname’

‘Ondernemerschap onmisbaar voor economische vooruitgang Suriname’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 okt – Het ondernemerschap is en blijft een grote rol spelen bij de economische vooruitgang van Suriname. Dit zei president Desiré Bouterse in zijn jaarrede tot het parlement. In de voorbije decennia maar ook nu weer heeft ondernemerschap haar warade bewezen. Behalve dat arbeidsplaatsen worden geboden, is het ook een grote constante door crisisperioden heen. Bouterse vindt dat daar wel bij mag worden stil gestaan.

Vooral het keinondernemerschap helpt economische groei stuwen. Een bedrijf in Commewijne heeft onlangs veel belangstelling getrokken in buitenland. “Zo heeft het onlangs een aantrekkelijke order verworven vanuit Indonesië voor de bouw van huizen. Ook uit landen uit het Caribisch gebied, zoals St. Lucia en Cuba, is sterke belangstelling getoond”, zei Bouterse.
Een pluimveebedrijf “blijft ondanks de problemen groeien en de werkgelegenheid die hierdoor ontstaat, neemt toe.”

Bouterse ziet Suriname langzaam uit het dal van neergang kruipen. Dat is ook te danken aan het ondernemerschap dat Surinamers aan de dag leggen. Dit en de groei van de grotere groepen als goudwinning, zorgen voor opleving. De overheidsinkomsten nemen ook toe “als gevolg van verdere inspanningen van de regering.” Het belastingsysteem wordt in rap tempo gemoderniseerd om de inkomsten op peil te houden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

19 REACTIES
 1. Weer zo’n A NO MI opmerking.
  Wat heeft de regering gedan om te zorgen dat SR stijgt op de “Doing business” ladder??
  Wie een onderneming wil starten wordt, meer dan ooit, geplaagd door zwalkend beleid, door de noodzaak om aan de NDP te doneren voor een stukje grond, door steeds meer ambtenaren en dergelijke die tjuku eisen, etc.
  Hoeveel ondernemingen zijn er bij gekomen en hoeveel zijn er gesloten?
  Hoeveel is de werkeloosheid niet gestegen??
  Hoeveel parastalen staan er niet steeds slechter voor, mede doordat ze geld moesten lenen en aan de regering moesten afdragen en/of bevolkt woorden door steeds meer ongeschikte NDP-ers?
  Hoe gaat het met al die bedrijven, etc die de regering starte of zwaar subsidieerde ?? Denk aand e cassave, de naschoolse opvang, de prefab-woningen, etc.


  Maak melding

 2. Dit is een rede dielijkt op de jaarlijkse gehouden rede in alle landen waar er word erkend dat de MKB een belangrijke bijdrage levert in de bestrijding van werkeloosheid en economische vooruitgang.
  Dat de president het zegt is meer een zoethoudertje omdat hij en zijn regering en coalitie niets doen voor de MKB doch hij draait ze eerder de nek om.
  Kijk naar alle economischeen fiscale maatregelen die treffen hoofdzakelikk het MKB en de werknemer. Dan heb ik het niet eens over deminister van Financiën Hoefdraad die nog niet eens een oplossing weet te vinden in het financieringsbeleid. Ja lenen en alsmaar lenen voor de besteding in de consumtieve sfeer is geen oplossing .
  Er is niets belangrijks genoemd in de jaarrede die verwachtbaar was.
  En wat een lachertje een bedrijf in Commewijne die een opdracht heeft van Indonesië voor het bouwen van houten huizen. Lachebekken zo een citaat in de jaarrede.
  Ik had liever gehoord dat van elke SRD er maar 60& zal worden uitgegeven in de consumyieve sfeer en 40% in de vergroting van economische acvtiviteiten


  Maak melding

 3. De President en zijn groep zakkenvullers hebben ertoe bijgedragen dat de ondernemers geen geld hebben om te investeren en hun buitenlandse financieringsmogelijkheden zijn kwijt geraakt!!!

  Roept nu: ‘Ondernemerschap onmisbaar voor economische vooruitgang Suriname’

  En zijn partijgenoten in het het Su Parlement applaudisseren. Maar is het een nieuwe scherpzinnige ontdekking van de president?

  Het antwoord is NEE, dit is de basis voor elk land die voorruit wil.
  Dat hij er nu pas achterkomt cq over uitspreekt toont het gebrek aan kennis en inzicht van deze president.

  Of is hij de bevolking weer een rad voor de ogen aan het draaien??


  Maak melding

 4. Suriname kruipt uit een dal, en de President valt elke nog nog dieper in een groot gat, wees nou eerlijk het is toch duidelijk dat deze man geen poot meer heeft om op te staan. beleidsmatig niet en vooral ook niet om gezondheidsreden..Vaarwel President, en Rust Zacht voor later.


  Maak melding

 5. Dit heet met een mooie term: achter het net vissen.
  Eerst laat je vrijwel alle ondernemers kapot gaan om te ontdekken dat zij een belangrijke en onmisbare factor zijn in de economie om ze daarna op te hemelen.
  Wat wordt in de jaarrede hierover gezegd? Ja er zijn incentives hieromtrent in de maak. DDB Ik had graag willen lezen: De regering heeft 500 miljoen SRD beschikbaar gesteld om het bedrijfsleven weer op de rails te krijgen en ook alle knelpunten die het stichten van een onderneming hinderen wegnemen.
  Om te bewijzen dat de Jaarrede van DDB alweer een grote wens van hem is en dus niet realistisch heb ik de betekenis van de term inventive opgezocht.
  Vraag is: voor welke incentive zal u als kleine ondernemer in aanmerking komen. U mag kiezen uit één van de vijf.

  Betekenis Incentive

  Wat betekent Incentive? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord Incentive. Je kunt ook zelf een definitie van Incentive toevoegen.
  1. Extraatje dat een institutionele belegger verwerft bij het verstrekken van een moeilijk verkrijgbare lening. 2. Aandeel met extra voorwaarden. Als aandeelhouder [..]
  Bron: the-web-library.com

  2 z.nw. 1 prikkel, stimulans, aansporing; 2 prikkelpremie, financiële stimulans
  Bron: stichtingnederlands.nl

  3.1. Extraatje dat een institutionele belegger verwerft bij het verstrekken van een moeilijk verkrijgbare lening. 2. Aandeel met extra voorwaarden. Als aandeelhouder in een Britse elektriciteitsmaatschappij
  Bron: ondernemersunited.nl

  4 stimulans
  premie
  Bron: nl.wiktionary.org

  5. Gratuity, either in cash or in the form of a trip or unique experience, with the aim of motivating or rewarding employees, customers or suppliers for their performance, goals reached, or loyalty.
  Bron: eventplannerspain.com’

  Vraag aan Bouterse: wanneer worden de jaarrekeningen van de staat Suriname (sloten) opgeleverd??
  Ik wil deze graag vergelijken met uw droombegrotingen om na te gaan wat in feite gerealiseerd is.
  En Misikaba: ben je werkelijk naar Dubai geweest? Ik denk nl dat u niet weet waar u over praat. ik wil u graag wat foto’s van Dubai toesturen.


  Maak melding

 6. john
  Misiekaba is waarschijnlijk wel geweest naar Dju Boi maar op gelezen vanuit papier en in dialect kwam de spraak op Dubai terwijl hij te Pokigron was en de bewoners vertelden dat Dju Boi aanwezig is om Pokigron te helpen aan vooruitgang
  Hij is wel ing ( in Nederland geweest) want ik kwam hem in de Business class tegen dus vloog hij niet met de SLM of TUI.
  Met SLM vliegen durft hij al niet meer evenals Tsang zijn partijgenoot die in dezelfde class en vliegtuig zat samen met zijn vrouw (in ieder gevan een chinese vrouw met de naam Agnes)


  Maak melding

 7. Het Surinaamse Volk Dat Voor De Tiran, leugenaar, zwaarste crimineel ddb van Suriname, Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Gelet op de grote leningen die Suriname momenteel heeft en er nauwelijks wordt geproduceerd en geexporteerd naar het buitenland, zal er voor aflossing van de lening en de rente ervan Suriname geen milimeter vooruit komen. Het Surinaamse Volk zal in heel grote armoede en heel grote ellende blijven met ddb, die Cuba, Venezuela, Equatotiaal Guinee, Turkije gericht is. Zie wie aan het hoofd staat van de landen en hoe het met de economie gesteld is.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. Geen woord over het leningenplafond, de geldontwaarding, criminaliteitscijfers, corruptie, verkeersonveiligheid. Maar het gebruikelijke paarse luchtballonnetje over mogelijke miljardendeals in de goud en oliesector, waar je nooit meer iets van hoort. De paarse lp is helemaal grijs gedraaid. Volgend jaar opnieuw dezelfde lulkoek.


  Maak melding

 9. Ondernemers willen wel. Probleem is,was en blijft de bureaucratie en de traagheid van het overheidsapparaat om zaken voor elkaar te krijgen.


  Maak melding

 10. Menig ondernemer is beroofd door criminelen (bosland bewoners; vrienden van Brunswijk, die na de binnenlandse oorlog hun wapens niet hebben ingeleverd). De minister van Justitie is een ‘slappe janus’ die hieraan weinig tot niets doet. Een pluimvee bedrijf groeit, ondanks problemen! Dat vind ik vreemd, tenzij daar ook cocaïne dollars in omloop zijn


  Maak melding

 11. Bouta heeft ons land kapot gemaakt.
  Zijn verdiensten sinds 1980:
  Coups,telefooncoup en coup 1980.
  Decembermoorden.
  Moiwana broederoorlog.
  Bouta amnestie en nog veel meer..
  Je moet een echte kontelikker van hem zijn als je denkt dat het goed gaat met Suriname toch ndpers hier..?


  Maak melding

 12. een ding moet toch wel gezegd worden
  hij heeft van su wel de voedslschuur v z amerika gemaakt
  telen van coke is landbouw
  su dient als opslagplaats en distubutiecentrum v coke
  dus voila de voedslschuur van bouta


  Maak melding

 13. Behalve dat arbeidsplaatsen worden geboden, is het ook een grote constante door crisisperioden heen. Bouterse vindt dat daar wel bij mag worden stil gestaan.

  Ik kan een hele dag en zelf als ik in bed lig nog nadenken over zo’n zin. En er over ouwehoeren ook.
  Ik schrijf bewust niet discussiëren.
  ” een grote constante door crisisperioden heen”
  constante; ja geen groei van het bedrijfsleven
  crisisperioden; dan stort ook het bedrijfsleven in SU in, geachte meneer de president.
  Daarom is het crisis, als het bedrijfsleven dan een constante factor was dan zou er geen crisis zijn, dan zou de werkloosheid niet toenemen, dan zouden de belastingontvangsten ten minste (dus niet tenminste) gelijk blijven. dan zou de waarde van de valuta niet instorten.
  Een constante. Wat een lulkoek.
  Ik heb het vaker geschreven; welke mafkees schrijft dit voor de president. Reshuffle.

  @ Bigi Sma
  Hartelijk gelachen (en nu nog) om Dju Boi

  @ John,mooi stukje
  Incentives. Af en toe een moeilijk woord bezigen doet het goed.
  Vroeger, voor zijn dood, deed Hans van Mierlo het in Nederland in de Kamer ook. Hij bedacht zomaar een woord en geen Kamerlid wilde laten merken dat ze het woord niet kenden.
  1, 3, 4 en 5 kunnen het volgens mij niet zijn. Monie no di. Het bedrijfsleven uitnodigen wanneer buitenlandse vertegenwoordigers in Su zijn, of wanneer ministers op zakenreis? naar het buitenland is er ook niet bij.
  Ik ben weliswaar geen kleine ondernemer maar kies desalniettemin voor nummer 2.
  Een prikkel. Dit hoeft niet perse financieel te zijn. Laatst zag ik hier dat iemand een lintje kreeg (je hebt het goed gedaan mie boi, that’s it), (werknemer van de maand, wow, dank u wel)
  Enkele forumleden alhier zijn van mening dat als de nood zo hoog is dat je nog geen stuiver kan verdienen dit je er toe zal aanzetten om innovatief te zijn (ik lach me dan een breuk).
  De politiek weet dat het bedrijfsleven voor groei moet zorgen, maar draagt er zelf toe bij dat ze het bedrijfsleven frustreert.
  De enige bijdrage tot nu toe is: ik help je niet, nu moet je het zelf doen. Het zal je sterker maken.


  Maak melding

 14. Statistieken ABS onjuist en valselijk ‘Suriname sinds vorig jaar failliet’
  De West March 8, 2017
  Drs. Anand Biharie, financieel-economisch en juridisch deskundige, zegt dat ons land sinds vorig jaar failliet is en dat wij het toevallig hebben kunnen redden met de eerste tranche uit de IMF-lening en geld dat plotseling ons land binnenkomt. Hij vergeleek Griekenland met Suriname. Griekenland is sinds 2008 failliet gegaan. Suriname heeft dezelfde kenmerken als Griekenland, voordat zij failliet ging. Hij gaf aan dat het bruto binnenlands product (bbp), de devaluatie en inflatie, zoals die door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) onjuist zijn en valselijk worden opgesteld. Hij zei dat het bbp een heel belangrijk gegeven is om na te gaan als een land wel of niet failliet is. Middels een formule gaf hij aan dat het bbp uit zes elementen bestaat, waarbij hij gebruik maakte van de zogenaamde subjectieve methode. Ten tijde van devaluatie en inflatie, is het volgens Biharie een algemene rechtmatigheid dat investeringen afnemen met als gevolg een achteruitgang van je bruto toegevoegde waarde (btw). “Dus jouw bbp neemt af”, aldus Biharie. Volgens de statistieken van het ABS is het bbp, ondanks devaluatie en inflatie, juist aan het stijgen. Hij gaf aan dat het ABS dit bewust doet om de schuldratio laag te houden. Dit zei Biharie gisteren tijdens een bijeenkomst van de Kenniskring in het Lalla Rookh-gebouw. Het thema voor de avond was: ‘Fitch degradeert Suriname: gaan wij failliet?’

  Naast Biharie heeft ook de econoom Steven Debipersad een presentatie gehouden. Hierop aansluitend ging Biharie in zijn presentatie in op het onderzoek, op verzoek van de oppositie, van de procureur-generaal (pg) om na te gaan als het obligoplafond wel of niet is overschreden. Volgens het onderzoek van de pg is dat niet overschreden.

  Biharie gaf middels een berekening aan dat de schuldratio wel is overschreden. In zijn berekening nam hij de volgende leningen mee: de schuldrapportage van het bureau van de staatsschuld per eind september 2016, de obligatielening van USD 550 miljoen, Dalian lening van USD 215 miljoen en de Telesur lening van ongeveer USD 98 miljoen, dit komt totaal op een bedrag van SRD 18.150.000.000 tegen een bbp van SRD 16.700.000.000 (ABS 2015), dan komt de schuldratio op 109%.

  Biharie volgt sinds 2008 intensief de begrotingspraktijken van ons land en heeft geconstateerd dat de begrotingspraktijken simpelweg volkstoneel inhouden. Dit stelde hij door middels een power point presentatie. Biharie hield de aanwezigen de realiteit voor van de afgesloten obligatielening van USD 550 miljoen tegen een rente van 9,25% per jaar. USD 300 miljoen werd aan Staatsolie geven om haar schulden af te lossen. Biharie vindt het raar dat er een lening wordt afgesloten tegen een rente van 9,25%, terwijl de ingeschatte rente van de lening van Staatsolie tussen de 5% en 7% lag. “Men neemt een duurdere le-ning om een goedkopere lening af te lossen”, aldus Biharie. Transparantie en good governance zijn volgens hem heel erg zoek in ons land. Hij merkte op dat de jaarverslagen en informatie bij overheidsinstanties en bedrijven niet worden bijgewerkt. Als voorbeeld haalt hij aan de jaarverslagen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Staatsolie, waardoor het uitvoeren van controle niet mogelijk is. Biharie is ervan overtuigd dat er sprake is van malversaties en is ook in staat dit te bewijzen. Biharie zei verder, dat hij vaak hoort dat mensen aangeven, dat de inkomsten van ons land zullen toenemen door investeringen van Newmont, Surgold en Staatsolie etc. Echter stelt hij dat de inkomsten inderdaad omhoog gaan, maar tegelijkertijd ook afnemen vanwege de import, omdat alles wat ze investeren, geïmporteerd wordt. Het uitvoeren van het herstel- en stabilisatieplan zal volgens Biharie inderdaad ervoor zorgen dat de regering naar huis zal worden gestuurd door het volk. Hij gaf ook aan dat wij in 2016, 90% aan devaluatie hebben moeten incasseren. De aanwezigen vroegen tijdens de vragenronde wat de oplossing volgens Biharie zou moeten zijn. Zijn antwoord luidde als volgt: “Het volk heeft de absolute macht”.

  door Johannes Damodar Patak


  Maak melding

 15. @ John. Bedankt voor je info
  Zo’n uitgebreid artikel verdient meer aandacht. Ik heb niet zoveel tijd gehad, maar vanavond wel dus liever te laat dan niet lijkt mij.
  De heer Biharie hanteert de zgn subjectieve methode lees ik.

  – of je nou de subjectieve methode hanteert (de som van loon, winst, rente en huur/pacht levert het BNP) inclusief afschrijvingen/vervangingsinvesteringen en je hebt het BBP) (via belastingenaangiftes)
  Dit moet en zal gelijk moeten zijn aan de objectieve methode (dit is de methode van de toegevoegde waarde van bedrijven)
  en ook gelijk aan de zgn Keyensiaanse methode ( de som van consumptie, investeringen, overheidsbestedingen, export minus import)
  Dus alle 3 methodes MOETEN hetzelfde opleveren
  De heer Biharie neemt waar dat dit niet zo is. Merkwaardig

  Verder gaat hij in op de zgn stijging van het BBP. Ik heb dit een week of 2 geleden uitgebreider ook al gemeld. Ik ging in op de staatsschuld als PERCENTAGE van het BBP.
  De staatsschuld stijgt (Bouterse geeft dit nu ook aan, want er is een begrotingstekort. met dit tekort neemt de staatsschuld toe)
  Hoe kan de staatsschuld als percentage ven het BBP dan dalen. Hetgeen Financiën beweert.
  Dit kan alleen als het BBP stijgt.
  En nu zijn we er.
  De heer Biharie zegt dat het BBP niet stijgt, maar daalt! Ook dit heb ik zonder individuele cijfers te hebben ingezien beweert, behalve als er de overheid heel veel extra gaat besteden.
  Wat is heel veel?
  Welnu als (ik hanteer hierbij methode 3 Keynesiaanse methode, doet het CPB hier ook)als de
  consumptie, de investeringen en de export minus de import bijv inzakt met € 5mrd dan moet de overheid meer dan €5 extra gaan uitgeven. Ze moet het allemaal compenseren.
  Het verhaal van de heer Biharie klopt volgens mij volledig op 1 woord na.
  Hij gebruikt het woord rechtmatigheid, dat zal een foutje zijn. Hij bedoelt een wetmatigheid

  Het ziet er beroerd uit voor SU.
  De economie zal verder instorten, omdat de particuliere sector (Consumptie en investeringen inzakken) en de overheid haar uitgaven DENKT te kunnen financieren met hogere opbrengsten uit goud en olie
  (positief nieuws de olieprijs is hard opgelopen de laatste tijd. Ik denk dat het nu weer terug zal lopen. Ik hoop het ook. Vandaag alle aandelen Kon olie verkocht , hahaha)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES