Verontwaardiging in politiek Suriname na Franse politieactie

13
Foto's en film vernielingen door Franse politie in Suriname

PARAMARIBO, 30 sep – Bij delen van de regering in Suriname heerst verontwaardiging over recente politieactieacties van de Franse politie. Op een eilandje in de Marowijnerivier is een brandstofopslagplaats vernietigd. De Fransen beweren dat het om hun grondgebied gaat. De vraag is dan wat Surinaamse politieagenten daar deden. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling is boos en heeft zijn collega’s van Justitie & Politie en van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld. Ook oppositiepartij Abop is woest.

Tussen Suriname en Frankrijk is een overeenkomst getekend. De overeenkomst regelt politieoptreden in het grensgebied met Frans Guyana. “De Fransen schenden de overeenkomst en we willen weten wat de regering gaat doen”, zegt Abop-parlementslid Marinus Bee tegenover de Ware Tijd. De opslagplaats diende ter bevoorrading van machines die nodig zijn bij het winnen van goud.

“Ik ben echt gebelgd en ook teleurgesteld. De Franse politie is waarschijnlijk buiten zijn boekje gegaan”, zegt Dikan. De betrekkingen met de Fransen worden juist steeds beter. Onlangs is overeenstemming bereikt over de grens over de Marwowijne heen tot in zee. Dikan vindt dat de Fransen de eilandjes moeten markeren die tot hun grondgebied behoren: “Laten ze vlaggen zetten op de eilandjes.”


13 REACTIES

 1. Dit is wat je noemt no nonsens ingrijpen en niet die safoe poe van de minister van justitie en politie.
  Zie wat de brazilianen doen in het binnenland van Suriname, zie de vernietiging die daar word aangebbracht door de illigale goudzoekers en de safoe poe doet niet alleen maar schreeuwen. Ja de Fransen schreeuwen waarschuwen en doen er wat aan.
  Ja zelfs de skalians pakken ze aan terwijl in Suriname de skalians als no trespassing huizen worden bezien


  Maak melding

 2. Vanuit de Franse kant gezien komen er alleen maar ongewenste zaken uit Suriname. Drugs, criminaliteit, illegale migranten en milieuverpestende activiteiten. Bovendien ziet men dat Suriname een speelbal aan het worden is van verre grootmachten die men liever uit de buurt houdt. De Fransen weten dat de Surinaamse bestuurders incompetent zijn en de gewapende machten geen deuk in een pakje boter kunnen slaan, dus als het te gek wordt dan treden ze op. Wat kan Suriname er aan doen? Niets, alleen maar schreeuwen.


  Maak melding

 3. Goed gedaan, Franse buren !!!!
  En nu “de surinaamse belastingambtenaren” naar het gebied sturen om “belastingen” te innen, desnoods onder begeleiding en bscherming van de franse gendarme.
  Zelfs tegen de Brazilianen overal in het zuiden(goudgebieden) durven onze militaire padvinders samen met de politie, niet op te treden !! Hulde aan de fanse gendarme !!Laten Bee en Ronnie minder lullen !!
  Laat Bee eerst nagaan ofe deze bewoners,zijn achterban wel belasting betalen ! Het zijn deze zelfde mensen die alle medische hulp “gratis krijgen” van de Fransen, dat is wel goed !!!
  Ook aanpakken de criminelen die hier roofovervallen plegen en dan via Frans Guyana naar Parijs vliegen !!!! Soms vang je her en daar wat gesprekken op, over deze route !!!


  Maak melding

 4. Fransen zijn echt crimineel ingesteld. Zo hadden ze die schip van Green Peace opgeblazen met een dode tot gevolg. Vertrouw nooit een Fransman. Het zijn vuile bakroes die het het liefst doen met andermans vrouw.


  Maak melding

 5. Ik lees NIETS over VERNIELING van de

  Surinaamse en Frans-Guyanese Natuur

  en het Milieu, door gewetenloze (ILLEGALE)

  eigenaren van de scalians/fabrieken !

  Waar zijn hun Belasting-AFDRACHTEN, WAAR ZIJN

  HUN VERGUNNINGEN/CONCESSIES ??????????

  WIE HEEFT HEN TOESTEMMING VERLEEND OM ONZE NATUUR

  ZWAAR TE VERVUILEN ?????????


  Maak melding

 6. Aan onze Oostgrens zijn de Fransen … HEER en MEESTER !

  Waar is die “grote bek ” schreeuwer{ Abrahams } ….” mek’ ding kon, w’e wakti ding “.

  Waar blijven de “stoere taal ” jongens uit het parlement … Bouva{l}, Mi … si … keba, Ab … bul,
  gekke ” barkabai ” Doekhi en meneer intellect Sapoentje. We horen ze ziet !!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Als het eiland Frans is houdt alle klachten op. Jammer van de investeringen van de Abop. Volgende keer een opslagplaats op Su gebied en beveiligd. Verkoop aan illegalen brengt njang maar er zijn risicos.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.