Bewoners Matawaigebied in Suriname barricaderen weg naar Poesoegroenoe

8
Bewoners Matawaigebied in Suriname barricaderen weg naar Poesoegroenoe

PARAMARIBO, 30 sep – Bewoners van het Matawaigebied hebben opnieuw een weg gebarricadeerd en wel de weg naar Poesoegroenoe. Ze hebben dat gedaan omdat de regering van Suriname de met hun getekende overeenkomst al 4 maanden niet nakomt. Dat zegt een woordvoerder aan Apintie TV.

De bewoners willen graag dat het Matawai-gebied tot ontwikkeling wordt gebracht. Het creëren van werkgelegenheid in het gebied is een van de punten waarvoor de groep zich heeft ingezet eerder dit jaar. De bewoners willen in dat kader ook meer duidelijkheid over de concessies van de multinationals in het gebied.

Volgens een woordvoerder is er nog steeds sprake van houtkap in dat gebied zonder dat lokale jongeren hiervan profiteren. Doordat de jongeren niet aan het werk zijn ontstaat er makkelijke criminaliteit. Bekijk de reportage:

8 REACTIES

 1. Is dit nou de schuld van Holland, Brazilianen, Chinezen, Amerikaanse en Canadese multinationals, Marrons, Inheemsen???

  Zolang de politieke labaria’s zich niet inzetten voor vorming en naleving van wetten en regels, blijft het de schuld van Surinamers en Suriname als staat zelf.

  No wan suma e kon meki trobi of tya bruya ini yu oso te yu srefi no wani dati.


  Maak melding

 2. Maar wat hebben zij zelf, economish ondernomen ?? Sinds de tijd van Pengel en Lachmon en tot op heden alles gratis van de Regering !!!
  Wij stadsbewoners en personen in de kustvlakte werken en schijten een buffel om het hoofd boven water te houden !!
  De China-man ,krijgt alle natuurlijke hulpbronnen in de schoot toegeworpen !! Mogen tot op de rooilijn in de stad gebouwen opzetten !! Niemand van OW, heeft ooit iets gezien !!
  In het zuiden hebben de Brazilianen het aan hen door “God” beloofde zuid Suriname al binnen getrokken en in bezit genomen, net zoals de Joden indertijd dat hebben gedaan in het tegenwoordige Israel !Straks zullen we in een of andere Heilge schrift lezen dat God ,Zuid Suriname heeft verklaard tot
  het beloofde land voor hun. En voor de Chinezen alle ecomische hulpbronnen en grondstoffen !! Oeng-ai-no-opo-ete !! Oe-dong moro wang “boerkaw” !
  Loekoe wat ze doen in Afrika en in Zuid-oost Azie !!


  Maak melding

 3. Jullie hebben zo’n mooi land. Zo zonde dat dit in de uitverkoop gaat. Vraag me af waarom jullie dit toelaten en wat er aan te doen is. Groetjes uit Nederland.


  Maak melding

 4. De Matawai Marrons moeten net als hun voorouders nee tegen uitbuiting zeggen. De actie committee is een goed begin. Het is duidelijk dat het geld de bevolking niet bereikt. De leiders van de actie committee kan de jongeren aan het werk zetten door garnalen en vis te kweken.Het gebied is een waterrijk gebied. Ze kunnen rijst planten.Water cultuur. Kippen kweken voor verkoop.Je kan met een haan en een kip brginnen.etc. Werken in de goud industrie en het geld investeren in Matawai.Good luck om uit de armoede te komen.


  Maak melding

 5. Zou het niet goed zijn de fransen in te huren om de chinezen hun machines die gebruikt worden bij het leegroven van onze bossen ook in brand te steken?


  Maak melding

 6. Actiegroep feti gi Matawai jullie doen goede zaken. Ga zo door, stop de leegkap.
  Kom net terug uit Suriname. Als je ziet hoeveel hout er op de Afobaka weg wordt vervoerd. Schandelijk, mijn hart bloede.

  Peace out,

  Kwamam ( de Saamaka)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.