Foto’s en film vernielingen door Fransen bij Marowijnerivier Suriname

29
Foto's en film vernielingen door Franse politie in Suriname

PARAMARIBO, 29 sep – Een gezamenlijke patrouille van Surinaamse en Franse militairen en agenten heeft woensdag een werkkamp in brand gestoken op Kapasi Eiland aan de Boven Marowijnerivier, in de buurt van Gakaba. De Franse troepen beweren dat de ondernemer op Franse bodem bezig was, maar Frans Adaba die aan de grens is geboren en getogen zegt aan Waterkant.Net: “Dat is de grootste leugen. Kapasi Tabiki na Sranan. Hier zitten we duidelijk in Suriname. Wat scheelt die mannen? Dit is misdaad. Iedereen moet weten wat ons is overkomen, laat de wereld weten wat voor mensen de Fransen zijn.”

Volgens de ondernemer zijn ook de Surinaamse militairen en politieagenten, die ter plekke waren, van mening dat de operatie zich op Surinaamse territorium heeft voltrokken. Toch waren ze volgens een ooggetuige niet opgewassen tegen de Franse agressie. Ze keken net als Adaba en zijn team toe hoe alles in vlammen opging. Adaba: “Het bedrijf stond al vijf jaar en vier maanden op het eilandje. Alleen mijn huis is gespaard gebleven omdat ik erin ben gaan staan en ze heb uitgedaagd om het maar met mij erin op te blazen”. Dat beaamt ook bootsman Glenn K., die het zag gebeuren.

Als gevolg van de brand zijn een brandstofopslagplaats met meer dan honderd vaten diesel en gasoline, een magazijn met voeding, materieel waaronder buitenboordmotoren en andere werktuigen vernield. Ook een skalian van een ander ondernemer die onder toezicht van Adaba aan de ketting lag en buiten bedrijf was, is verwoest.

De ondernemer voelt zich een gedupeerde in eigen huis. “Als ik niet eens vrij kan zijn in de jungle waar ik ben opgegroeid en waar ik elke dag moet struggelen, waar moet ik dan nog heen,” vraagt hij zich af. Adaba kan zich niet voorstellen dat de Surinaamse autoriteiten dit soort invasies zonder meer toestaan. Het denkt dat het incident een zekere druk legt op de toekomst van de gezamenlijke politie- en legeroperaties op de grensrivier.

De beelden:

Foto's en film vernielingen door Franse politie in Suriname

29 REACTIES

 1. Surinaamse regering heeft geen power…!

  Leger van Suriname heeft geen betekenis.

  Padvindersclub is 10 x beter…!

  Dus langzamerhand wordt Suriname beetje bij beetje overgenomen door de buurlanden.

  Werd hoog tijd!


  Maak melding

 2. Mooi zo gendarmerie, en nu doorstoten naar Drietabbetje en Langatabbetje en daarna ook Albina en Moengo schoonvegen. Dan evaluatie en dan uitbreiden richting Brokopondo, Saramacca en Nickerie. Misschien is er toch hoop voor Suriname


  Maak melding

 3. heeft die ondernemer dat eilandje dan gekocht of gehuurd of heeft hij dat eilandje gewoon ingepikt van suriname

  niet zomaar gaan militairen van beide landen dat bedrijfje opblazen


  Maak melding

 4. Het zou goed zijn om meer van deze bezittingen in de fik te steken zodat het millieu van de generaties na ons
  niet verder vernietigd word.Mensen die direkte belangen hebben zullen dat zeker niet goed vinden.Dat is begrijpelijk.


  Maak melding

 5. Boeng torie.Keihard aanpakken.En nu doorstomen naar Paramaribo.Surinaamse politie mag hiervan leren no nonsense beleid.Alleen op deze mannier kan Suriname weer een beschaaft land worden waar het fijn toeven is.


  Maak melding

 6. @blakaboy
  U vergeet benzdorp nog om schoongemaakt te worden. Dan raken ze Bouterse zijn vrienden
  Nu raken ze Ronny zijn vrienden.

  Het zat er aan te komen dat Frankrijk zou komen.

  Ben benieuwd of de legionairs op 25 11 as nog welkom zijn. De laatste keer had Bouterse extra luiers nodig.


  Maak melding

 7. ze moeten gewoon door stoten naar Leonsberg aan de suri rivier, want daar is de zetel van ALLE kwaad. van over het land, volk..

  z s m .. als het kan, dan kan er nog wat gered worden voordat het te laat is..


  Maak melding

 8. Gezamelijke Oefening van de Surinaamse politie en Franse Gerdarm(erie) i.v.m. grensoverschrijdende criminaliteit.

  In de jaren 80 van de vorige eeuw was Frans grondgebied, Frans-Guyana, waar wapens voor de Jungle Commando Suriname binnen kwamen voor het verzet enz, ddb uit te schakelen. Dat is rb niet gelukt.

  Donald Trump heeft Maduro al bijna in een houtgreep en met Columbia wil hij hier ook een einde aan maken. De Fransen willen met deze testmove aangeven, dat zij het varkentje in Suriname ook gaan schoonwassen, flink invetten, borstelharen knippen, scheren, aankleden en ook meenemen.

  Voor de kerst is die weg.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. De Fransen zullen er wel helemaal klaar mee zijn geweest dat criminele en natuurvermoedende gedrag van de Surinamers, gelijk hebben ze , aanpakken die criminele zooi


  Maak melding

 10. Hoe je het ook links-om of rechts-om bekijkt de Fransen laten niet met zich sollen. In Suriname heeft men een instituur ‘ Ordening Goudsector ‘ opgericht en het blijkt niets voor te stellen. De illegale goudzoekers zijn heer en meester in het binnenland en zij houden zich niet aan de wet. Zij vervuilen de grond met chemicaliën en niemand houdt hen tegen. De Fransen zijn anders. Zij passen een ‘ no nonsens ‘ beleid toe. Alle illegale goudactiviteiten worden door hen voortvarend bestreden. De actie van de Fransen moeten wij ook in dat licht bekijken. De basiskampen van waar uit de illegale goudzoekers worden bevoorraad hebben zij aangepakt met behulp van het Nationaal Leger. Ik hoop dat het Nationaal Leger veel van de Fransen kan leren en dat er ook een eind komt aan de illegale goudactiviteiten in Suriname.


  Maak melding

 11. @RobG
  Helemaal met uw eens. De herrie die Brunswijk en Belfort maken zegt genoeg over wiens belang geraakt is met deze actie. Al bij de wetsbehandeling kon je zien dat ABOP niet bli was met de mogelijkheid dat de Fransen op bezoek zouden kunnen komen.

  U heeft ook hellemaal gelijk over het drama Ordening Goud Sector of wel OGS resp. meneer Dompig die veel koste en niets voor elkaar kreeg.

  Ik raad u aan, nu u overtuigd bent van de solide handelswijze van de fFansen jegens allerlei illegaal goud mijnen, eens het boekje van Jeroen van Trommelen over de kleinschallige goudsector te lezen. Hij heeft de top 10 geïdentificeerd en heel wat data verzamelt en held beschreven.
  U kunt dan lezen dat illegale goudmijnbouw goed gedekt wordt van uit Paramaribo en dus formeler is dan velen denken. van de top 10 was er 1 NPS, 1 ABOP en 8 NDP.

  Ik denk dat uw behoefte om op te treden een ijdele hoop is. In documentaires wa zelfs te zien hoe Naarendorp van NANA resources en oud KvK de cepter zwaait in Benzdorp.


  Maak melding

 12. Die ondernemer en Adaba zitten het goed te praten maar beschuldigen zich zelf omdat ze niet ingrepen bij illegaleactiviteiten danwel daar in deelnamen
  CITAAT: “Het bedrijf stond al vijf jaar en vier maanden op het eilandje.
  REACTIE: Onder deze regering staat de zgn ‘Goud ordening” voor illegaliteit en vernietiging van het milien en georganiseerde roof.
  Adaba en die ondernemer moeten gestraft worden !!


  Maak melding

 13. Bouterse en Brunswijk hebben rond 2012 het land al verdeeld. Ten Oosten van Moengo is voor Brunswijk en de rest voor Bouterse. Daarom gebeurt er niets op het stuwmeer en daarom gaat Bouterse nu niets doen en juigen de paarse de actie toe. Immers het zal Bruns in politiek-electorale zin verzwakken.
  Daarom ook dat de trollen zo snel hoera roepen. Ze zijn goed geïnstrueerd.


  Maak melding

 14. RobG 29 september 2018 at 22:47
  Hoe je het ook links-om of rechts-om bekijkt de Fransen laten niet met zich sollen. In Suriname heeft men een instituur ‘ Ordening Goudsector ‘ opgericht en het blijkt niets voor te stellen

  RobG ik ben het hier volledig met jou eens voor de volle 100%. Je had het niet beter kunnen aangeven.
  Ordening Goudsector was m.i. een samenscholing van witte boord criminelen die niets anders deden dan eigen zakken eerst vullen.
  Degene die daar de scepter zwaaide was ontslagen als politie chef van Aruba. Google op interner=t dan kun je lezen wanneer en waaarom.

  Suriname zou leering moeten trekken uit deze aktie hoe het moet en wat kordaat optreden wil zeggen en niet van die safoe poe woorden en akties.


  Maak melding

 15. Het gaat er niet om dat je in het oerwoud woont,maar dat het vernielt wordt .
  Het is de long, bomen geven zuurstof, die nodig is om te leven, ook de dieren krijgen steeds minder leef ruimte.
  Hebzucht is verslavend, als er iets is waar je geld mee kan verdienen, dat slopen ze alles, en dat geld houden ze zelf om in rijkdom te leven.


  Maak melding

 16. De politie in Suriname kan niets ondernemen tegen de Fransen omdat ze computers vol met spyware hebben gekregen van diezelfde Fransen. Voordat iemand iets wil ondernemen, zijn de Fransen al op de hoogte.


  Maak melding

 17. Als het goed is, dan moeten de Fransen Suriname bewijs hebben overhandigd alvorens de actie te starten. Of leveren ze het bewijs nog achteraf. Zo niet, dan moeten ze die beste man wel compenseren.


  Maak melding

 18. Het is heel jammer dat de Ordening van de Goudsector op een fiasco is uitgelopen. Bij een goed beheer en monitoring van de kleine goudindustrie zou de overheid ontzettend veel belastingen binnenhalen. Nu loopt de overheid ontzettend veel inkomsten mis. Ik vermoed dat met name de onwil bij de vele goudbedrijfjes om meer belasting aan de overheid af te dragen dit project hebben doen vastlopen. De mensen achter deze bedrijven willen geen inzage geven over hun werkelijke productie aan goud. Volgens sommigen verdienen deze kleine bedrijven gezamenlijk meer dan alle grote goudbedrijven die in het land actief zijn. De Surinmse overheid kan geen controle krijgen ovre deze bedrijven. Ik denk dat de Fransen het niet dulden dat illegale bedrijfjes hun gang gaan en dat ze lak hebben aan de regels van de overheid.


  Maak melding

 19. @ RobG

  “Nu loopt de overheid ontzettend veel inkomsten mis. Ik vermoed dat met name de onwil bij de vele goudbedrijfjes om meer belasting aan de overheid af te dragen dit project hebben doen vastlopen. ”

  Beste RobG
  Het zijn geen goud bedrijfjes die deze sector beheersen maar forse ondernemingen. Jeroen van Trommelen heeft zijn research gedaan en de top geïdentificeerde die middels concessies de informele sector afromen en vast kunnen stellen dat deze ondernemingen geen belasting bestalen. Een paar namen die daar opvallen zijn NaNaresources of wel de broertjes Naarendorp (u wel bekend uit het Groningse) Safrina Holding van Claudette Toney (oud werkgever van Dino B) Ronny Brunswijk en een broertje Peneux.

  Ofwel RogB deze mensen verhuren hun concessies iets wat de mijnbouw wet niet toestaat. Jeroen van Trommelen komt er wel achter en vindt de route waarlangs hij deze informatie kreeg (bij ministerie van financien) gesloten na dat hij Naarendorp geconfronteerd had met zijn kennis.

  Toeval of kijkt de regering bewust de verkeerde kant op/


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.