Het Parool: ‘Nederlandse filmindustrie is spierwit’

47
Het Parool: 'Nederlandse filmindustrie is spierwit'
Foto: ter illustratie de Nederlandse film 'Mannenharten' uit 2013 (c) Dutch Filmworks/NL Film

AMSTERDAM, 28 sep – In de meeste Nederlandse films is het gros van de acteurs nog altijd spierwit. “Ik vind het krankzinnig dat als een film zich in Amsterdam afspeelt, je in het straatbeeld alleen maar witte mensen ziet. Waar heb je gefilmd? denk ik dan,” zegt Bart Römer, directeur van de Nederlandse Filmacademie tegen Het Parool. In die krant verscheen gisteren een uitgebreid artikel met als titel ‘Nederlandse filmindustrie is spierwit, maar hoe verander je dat?’

Volgens Het Parool is in de Amerikaanse filmindustrie meer oog voor culturele diversiteit binnen de cast. En als er in Nederlandse films personages met een diverse culturele en etnische achtergrond te zien zijn, spelen die vaak stereotiepe en/of bijrollen. Hierdoor geven de meeste Nederlandse films een cultureel eenzijdig beeld van de samenleving. Een voorbeeld hervan is de serie Luizenmoeder. Welgeteld 1 donkere persoon speelt een hoofdrol en wat voor een rol.

“Regisseurs, scenarioschrijvers en producenten zouden voor een realistische afspiegeling moeten zorgen. En niet-witte acteurs moeten goede verhalen kunnen vertellen zonder dat het gelijk over hun afkomst gaat” aldus Römer. Het Nederlands Filmfonds probeert het tij te keren: sinds 2017 worden makers van films die subsidie aanvragen, gevraagd om na te denken over diversiteit in de breedste zin. Lees verder in Het Parool.


47 REACTIES

 1. Voeg er maar gerust andere branches bij. Alleen daar waar de Nederlanders niet zonder de donkeren kunnen, ga je ze zien. Gregory van der Wiel, Georginio Wijnaldum, Jetro Willems, Luciano Narsingh, Kenneth Vermeer en Memphis Depay waren op een groepsselfie te zien ergens in 2016. Deze selfie werd gedeeld op facebook.

  Nou, de reacties logen er niet om. Ze werden uitgescholden van alles wat lelijk was. Van aap tot zwarte piet. Dit om te laten zien dat de gemiddelde Nederlander niet van anders gekleurden houdt. Diep diep schamen is het naar aanleiding van dit racisme. Nu er ene Frenkie de Jong (van Ajax) in opkomst is, wordt hij de hemel in geprezen. Die man heeft volgens mij twee keer voor Oranje gespeeld, geen noemenswaardige prestatie vooralsnog geleverd maar omdat hij blank is, zijn de Nederlanders maar al te blij.

  In de filmindustrie hebben ze reeds lang ingezien dat je niet bepaald een gekleurde hoeft te laten deelnemen in een film. Dus doen ze dat. Haast alles wat je ziet is blank. Gewone televisie idem dito. Van de nieuwslezer tot de presentator die het weer voorspelt. Heel weinig uitzonderingen zijn er. Talloze voorbeelden zijn er. Als dat geen discriminatie is mag mijn klomp breken.


  Maak melding

 2. Zwarte piet is taboe voor het zwarte volk.Veel gelul van ze over sinterklaas en zwarte piet.
  Het zwarte volk wil in films de hoofdrol gaan spelen?Waarom richten ze hun eigen film academie niet op?
  Geboren parasieten zijn ze ,altijd willen ze meesnoepen van anderen en spelen ze met de discriminatie kaart om sympathie te winnen.


  Maak melding

 3. En let goed op ; het is een blanke die dat onderkent dat er sprake is van discriminatie.

  @Wazig, doe je nickname niet te veel eer aan. Nederland telt ongeveer 17 miljoen mensen waarbij zeker haast 4 miljoen een etnische achtergrond hebben. Heb ik niet eens de vluchtelingen bijgerekend. En dit aantal stijgt alleen maar.


  Maak melding

 4. Ik zou zeggen klaag niet . Laat er een Suriinaamse organisatie opstaan die het opzich neemt films te maken waar de zwarte mensen ook aan bod komen.
  Klagen heeft geen enkel zin ; if you want to change things you have to move


  Maak melding

 5. Nederlanders zijn de grootste racisten op aarde kijk maar in recht systeem alleen maar witte rechters en die worden voor het leven benoemd buitenlanders kunnen hooguit advocaat worden maar meer dan dat ook niet Nederland is alles wit knkr Nederland


  Maak melding

 6. Ook grote broer Amerika maakt zich schuldig aan gebrek aan diversiteit. Bij de Oscarnominaties zag je alleen maar blanken. Dat was in 2016. De donkere acteurs hebben heftig geprotesteerd en zelfs de vermaarde regisseur Spike Lee is niet verschenen op de uitreiking. De president van de Oscaruitreikingen heeft verandering beloofd. En dan moet je nagaan dat de donkeren daar beter geassimileerd zijn in de filmindustrie dan de donkeren in Nederland, en toch is er gebrek aan diversiteit in de US.

  In Engeland hebben ze een diversiteitsnorm gelieerd aan het financieren van een filmproject. Dus wil je een film lanceren met ondersteuning van o.a. de overheid en andere instanties moet je aan een bepaalde quota voldoen.

  In Nederland zouden ze dat ook kunnen doen. Hierbij doel ik niet uitsluitend Surinamers, maar alle bevolkingsgroepen in Nederland. Dat is representatief.
  Ik kan wel begrijpen als een film ergens op het platteland wordt opgenomen je weinig diversiteit zal zien. Maar Nederland moet beter haar best doen.


  Maak melding

 7. Film is de verkeerde hoek. In de tv- en amusementswereld zijn er de laatste jaren heel veel mensen met een Marokkaanse achtergrond werkzaam. Allemaal geschoold, media-academie journalistiek, toneelschool e.d. Als je denkt dat je met een paar jaar basisonderwijs een filmcarrière kunt maken heb je het mis. Het is achteraf niet verwonderlijk dat de Nederlandse filmwereld spierwit is.


  Maak melding

 8. Wat kan het de Surinamers toch schelen wat de Nederlandse filmindustrie doet.
  Suriname heeft de mooiste vrouwen.
  Gewoon zelf films maken met Suribeauties waar de Nederlanders met hun bleke smoel bij staan te kwijlen.


  Maak melding

 9. Surinamers zijn multi-cultureel. Het maakte de drugsveroordeelde meervoudig moordenaar, ZWARTE DESIRE DELANO BOUTERSE, geen flikker uit om zowel blanke als zwarte onschuldige landgenoten, te martelen, folteren, verminken en standrechtelijk te vermoorden. Dus jankers en huilebalken als Paki RAT igri en RobG moeten hun hypocriete, paranoïde en paars geïndoctrineerd ben houden.


  Maak melding

 10. Boeljuboelgat reken maar dat jij ook buitengesloten zou worden met j dalith achtergrond alleen bij de melaatsen vereniging zou hij toegang krijgen,dus be cool de stoere Guy hier te willen uithangen


  Maak melding

 11. Waarom de kop ned filmindustrie spierwit nooit een witte Nederlander gezien,wel een kleur die overeenkomt met de kleur van een varken,waarom willen donkere mensen meedoen in een film met varkens in de hoofdrollen


  Maak melding

 12. Gasten, pleur toch op met het trekken van de racisme kaart! Heel misschien zijn de ” witte” acteurs wel in de meerderheid. Waarom moet altijd wel iemand over zwart of wit beginnen?!? We zijn toch allemaal gelijk zonder het bestaan van zwart of wit? Dus laten we er lekker niet meer op ingaan en accepteren dat de “witte” mens toch net iets meer capaciteiten heeft als de rest.


  Maak melding

 13. de suri bende regering of wat het ook mag zijn, is puur zwart die moordenaar wil ook geen plaats maken voor een ander donkere indiaan..

  trouwens Arikaanse films zijn ook puur donker zwart wat maakt het uit.. het zijn toch menen zoals jij en ik..
  als je op een zwarte mensen verjaardag komt, zijn het alleen maar donkere zwarten en geen witte eveneens op een witte feest bij iemand thuis

  we lullen te veel..


  Maak melding

 14. Niet treuren net bekend geworden dat er volgend jr een film wordt uitgebracht met back ass of bakas in de hoofdrol iedereen kent de beruchte trendy wachters of opinie peiler ben wel benieuwd waarover die film zou gaan,als het maar geen film wordt met huppelende behaarde mannetjes in roze rokjes die over een heleboel trendy dingen komen vertellen


  Maak melding

 15. Marcel ik was laatst op een feest in kwatta dacht het allemaal Su van Afrikaanse komaf waren ,ik had mij lelijk vergist het waren Su van Indiase afkomst die nog donkerder waren dan Afrikanen ik schrok mij rot het was wel een gezellige avond met veel opgemaakte mannen in fleurige jurken had zoiets nog nooit eerder meegemaakt


  Maak melding

 16. Koos wat jij ook moet bij vertellen het gros in de rk waarbij mannen met een varkenskleur decennias lang kleine kinderen misbruikt hebben overal in de wereld en enige verschil is dat ze met spijtbetuigingen komen en niet worden vervolgd en het blijf maar doorgaan


  Maak melding

 17. Niet alleen de filmindustrie ook de reclamespotjes en bijvoorbeeld de politie zijn spierwit.
  “Zwart verkoopt niet” is nog steeds de mentaliteit. En “wit is superieur”.

  Maar laten we eerlijk zijn, wie discrimineert niet. Lees maar goed op dit forum. Lichte Hindoestanen discrimineren donkere Hindoestanen. Chinesen en Javanen geven ook voorkeur aan wit.

  Sinds de aanslagen van 9/11 is discriminatie alleen maar toegenomen. Moslims discrimineren alles wat niet moslims is en zetten aan tot haat.

  Hokjes denken gebeurt nog steeds. Alles wat niet wit is is zwart. Dus gebruikt de media af en toe creolen. En sinds moslims om aandacht vragen met hun aanslagen komt er af en toe een moslim in een spotje.

  De filmindustrie en de media kunnen goede voorbeelden zijn. En inderdaad meerder culturen showen. Zij hebben de macht en de kracht de maatschappij te “hervormen”.


  Maak melding

 18. Bouta 3, vanwaar die fixatie voor homofilie? en ik zou toch eens wat beter de programma’s op de Ned . Tv volgen en de verhoudingen van de gekleurde medelanders in de maatschappij en het aantal aanwezig in de diverse programma’s in de breedte gezien, gaat het ook niet om het aanbod van kwaliteit, en vergeet niet de verhoudingen in de randstad wijken behoorlijk af van wat er in de provincies aan gekleurde medelanders rondloopt


  Maak melding

 19. Film- en televisiewereld is een eng klein clubje. Ze houden het liever onder elkaar. Ze kennen elkaars geheimen en in een eng clubje blijft dat goed bewaard en voelt iedereen zich veilig.


  Maak melding

 20. @ Hans

  Weet jij wel wat “fixatie” betekent ?
  Het is in ieder geval hier ongegrond gebruikt.

  En wat betreft “in de breedte kijken ” als jij de waarheid durft te erkennen dan kan je zien dat de Nederlands TV anno 2018 best bekrompen is.


  Maak melding

 21. @ Bouta 3
  Nee, de Surinaamse tv is anno 2018 geweldig! Amateurisme ten top! Ongekwalificeerde mensen bij de tv-stations, geen idee wat actualiteit betreft, journalistiek van lagere-schoolniveau en oude films die je bij de Chinees voor een paar SRD’s kunt kopen. Nee, laten we het vooral over de Surinaamse tv hebben! Dat is pas stront!


  Maak melding

 22. Er wordt alleen maar bullshit gereageert hier niets is goed in deze wereld.Vooral donker gekleurde mensen worden voelen zich met alles gediscrimineerd.Neem maar een voorbeeld van de Surinamse opsporing programma.Als een hindoestaan en een Creol de zelfde strafbare feiten gepleegd hebben en voortvluchtig zijn wordt de volgende signalement door gegeven:Daader 1 van hindoestaanse afkomst en Dader 2 van Surinamse afkomst.We zijn toch allemaal Surinamers of niet.Dit is ook discriminatie.Wanneer de blanken het zelfde doen zijn ze allemaal op hun teentjes getrapt.


  Maak melding

 23. De hele schrijverswereld in Nederland is blank. Dat kun je goed zien aan een programma als De wereld (van Mathijs van Nieuwkerke) draait door. Cultuur in Nederland is 100% blanke cultuur. Al het andere wordt genegeerd. Wie heeft ooit een Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse of Creoolse band zien optreden in DWDD?


  Maak melding

 24. Krobia
  Heb jij hier een verklaring voor?
  Ik misschien
  Ik ben in het voorjaar een dag naar de Hogeschool voor Kunsten Utrecht (HKU) geweest.
  99,5% van de studenten was blank.
  Je raadt trouwens nooit wie er te laat kwamen toen de sessie eenmaal begonnen was. (wij waren op tijd)
  Waarom zoveel blanken en zo weinig niet-blanken.
  De eisen zijn zwaar. Om hieraan te voldoen moet je al vrienden/familie in deze wereld hebben.
  Een eis is bijvoorbeeld dat je ten minste 2 films, die je gemaakt hebt, moet kunnen tonen en het aantal plaatsen voor de 4 studierichtingen is beperkt
  Kost nogal wat, zowel in kennis als in geld.
  Toelating is dus zwaar, sluiproute; meld je aan bij open studio (in Amsterdam), een aanloopjaar naar je aanmelding voor HKU/Filmacademie. Kosten tussen de € 2500 en €5000. voor 2 tot 4 dagen
  Wat heb je dan?
  Eigenlijk nog niets, maar het vergroot je kans op toelating.
  Resumerend
  De filmwereld in Nederland is voornamelijk blank, omdat de toelatingseisen om in dit wereldje voet aan de grond te krijgen, te zwaar zijn voor velen.
  Heeft die Pim de La Parra het niet slecht gedaan.

  O ja, ze zijn er wel trots op dat 1 Antilliaanse jongen de opleiding af heeft gemaakt.
  Een film van hem werd vertoond


  Maak melding

 25. @ FBI

  Het is kinderachtig om gelijk te wijzen en vergelijken met anderen om een excuus te te vinden.
  En behalve dat je vergelijkt appels met peren.

  Een ding klopt wel:
  Suriname is anno 2018, na jaren onafhankelijk en met de “geweldig NDP leider” , Bouterse, helaas nog steeds een land in ontwikkeling.
  Het is heel triest dat Suriname ondanks zoveel potentie steeds weer achteruit wordt gebracht.


  Maak melding

 26. Je ziet toch op de Nederlandse TV ook geen Indiase films? Alleen Europese en vooral Amerikaanse films, terwijl de Indiase filmindustrie de grootste ter wereld is en er best wel wat goede films gemaakt worden.
  Blanken gaan ervan uit dat alles aan hun standaard moet voldoen. Zo niet, dan is het voor hen waardeloos.


  Maak melding

 27. Waarom de blanken de opkomst van China vrezen? Omdat de Chinezen hun eigen standaard hebben en dat de beste vinden, precies zoals de blanken. Soort kent soort goed! Blanken weten dat ze aan China een harde dobber gaan krijgen en de heersende positie in de wereld voor een deel prijs zullen moeten geven Het maakt hun angstig en zenuwachtig.


  Maak melding

 28. So what als de Nederlandse filmindustrie spierwit is? Sowieso kijk ik nooit naar Nederlandse films. Alleen die taal al. Het Nederlands klinkt heel grof, vooral als ze luid gaan praten of gaan schreeuwen. Als ze gaan zingen, hun langgerekte klinkers zijn niet om aan te horen!!!


  Maak melding

 29. Hmmm, als Nederlander van Surinaamse afkomst zie ik hier heel wat voorbeelden van verborgen racisme. Even lijstje opnoemen:

  – Nederlanders met een migratie afkomst zijn te dom om aan toelatingseisen te voldoen?? Nee hoor, absoluut geen racisme?!?!
  – Geen idee waarom het over Suriname gaat of wat Surinaamse filmindustrie ermee te maken heeft. Je kan evengoed de Belgische, Nepaleze of Tibetaanse filmindustrie noemen. Mensen met Surinaamse achtergrond en Nederlands paspoort zijn gewoon Nederlanders. Ken genoeg Nederlanders van Surinaamse afkomst die nog nooit in Suriname zijn geweest.
  – Cultuur is Nederland is alleen blank??? Weet ws niet dat Rotterdam reeds de meerderheid van buitenlandse afkomst is. En Amsterdam en de overige grote steden volgen snel.

  Probleem is gebrek aan kennis en iedereen roept maar wat. 99,99% van de Nederlandse bioscoopfilms kunnen alleen tot stand komen door het Nederlandse Filmfonds. Dit wordt 100% gefinancierd door belastinggeld. Belastinggeld waar de ruim 4 miljoen Nederlanders van Chinese, Surinaamse, Duitse, Britse en Thaise afkomst allemaal even hard aan meebetalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.