vrijdag, december 8, 2023
HomeNieuws uit SurinameMinister van Onderwijs en Associatie van Leerkrachten Suriname op ramkoers

Minister van Onderwijs en Associatie van Leerkrachten Suriname op ramkoers

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 27 sep – Minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur pikt het dreigement van de Bond van Leraren en de Associatie van Leerkrachten Suriname niet. Ferrier pakt de toegeworpen handschoen op. De vakbonden willen staken en mogen dat ook. Alleen, de gevolgen zijn voor eigen rekening. Leerkrachten die aan het begin van het schooljaar gevolg geven aan het stakingsparool, krijgen geen loon. Ferrier noemt het menens.

Weliswaar had haar voorganger, Robert Peneux, ook gedreigd met ‘no work, no pay’. Het bleek tevergeefs. Stakingen in het onderwijs zijn vorig jaar vaker afgekondigd. De leerkrachten kregen prompt hun volle loonzakje aan het eind van de maand. Ook deze keer zal het niet anders zijn. Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur heeft niet de capaciteit om mensen op haar loonlijst te controleren op werkdiscipline.

De administratie is zo zwak en slecht georganiseerd dat die niet in staat is op elk willekeurig moment bij te houden wie wel of niet aan het werk is. Ferrier heeft dit bevestigd. In het radioprogramma Bakana Tori deed ze een beroep op ouders. Als de aangekondigde staking doorgaat, moeten de ouders foto’s maken van de ‘gesloten deuren’. Die foto’s moeten opgestuurd worden naar het ministerie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

36 REACTIES
 1. Ladies and gentlemen. Welcome to the main event. Let’s get ready to rumble.
  Er wordt gegokt op het hoogste niveau. No work no pay. Zullen de leraren het zekere voor het onzekere nemen en toch gaan werken of zijn ze bereid dat risico te nemen? Zal de iron lady het hard kunnen maken? Ik ga ervan uit dat dit niet een soloactie is van haar, maar dat er overlegd gepleegd is in de hoogste regionen inclusief de president. Het wordt schaatsen op dun ijs want de gevolgen zijn moeilijk te overzien. Wel jammer voor de kinderen. Dat is de enige zekere vaststelling.
  She might be an iron lady but i don’t hope she throws a lazy jab.


  Maak melding

 2. Staken is een recht van een arbeider, wat de Iron lady hier voorstelt
  om foto’s op te sturen zo dat er sancties volgen past niet in democratisch
  land.


  Maak melding

 3. De kwaliteit van het onderwijs mag ook omhoog. In de jaren eind zestig en zeventig was het niveau heel goed. Suriname beschikte niet altijd over speciale klassen om bijvoorbeeld biologie te volgen maar de kwaliteit en met name de theorie was min of meer op gelijke hoogte als westerse landen.
  Maar daarna heeft Suriname de grip zo een beetje verloren op de rest van de wereld. Surinaamse diploma’s worden niet meer voor vol aangezien; je dient een aanvullende opleiding te volgen.

  Correct Nederlands praten en schrijven zijn aandachtspunten voor met name kinderen in het binnenland. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Ook in de grote districten is dat het geval, alleen op mindere schaal. De kwaliteit kan omhoog wanneer de leerkracht gefaciliteerd is en mee gaat in vernieuwde inzichten. En daarom moet de bezem er doorheen. Het gehele onderwijs. Ik denk wel dat de iron lady goed bezig is en ook vakbekwaam is.

  Maar als minister zijnde komt er meer bij kijken. Vooral tact, hoe ga je om met je mensen? Dat zijn veel belangrijkere factoren dan slechts een techneut zijn. Per slot van rekening staat zij niet voor de klas. Zij moet delegeren, richtlijnen aangeven en structuren opzetten tevens monitoren. Dat vergt wel politieke inzicht en een visie die uitvoerbaar is op langere termijn. Onderwijs staat nooit stil; het blijft een dynamisch proces.

  Ik hoop dat het met een sisser afloopt en men het belang van het kind laat prevaleren.


  Maak melding

 4. In plaats van staken kunnen ze zich beter gaan bundelen om deze regering weg te stemmen.
  Breng ouders en leerlingen op de hoogte van alle wantoestanden. Als ouders en leerlingen achter de docenten staan staan de leraren sterker.
  Nu doen ze de leerling te kort en krijgen geen begrip van de ouders.
  Laat ouders meedenken en meebeslissen, betrek ze bij dit maatschappelijk probleem.

  Zorg ervoor dat de NDP nooit meer gekozen wordt. Bereid je voor. Het is nog maar 2 jaar.


  Maak melding

 5. Het is toch ongehoord als je moet lezen dat meneer Valies, die pretendeert een geweldige vakbondsleider te zijn, zich gaat bemoeien met de inhoudelijke kwaliteit van examens en de normering als een student/leerling wel of niet over mag naar de volgende groep. Ik heb gelezen dat hij zich verzet tegen het o.a. het volgende. In Suriname worden reeds 40 jaar lang dezelfde soort examens gebruikt terwijl om studenten te toetsen. Ook de normering dat een student op een 0,1 punt ( een tiende punt ) zakt is voor valies niet bespreekbaar om te veranderen. Mevrouw Ferrier moet een grote schoonmaak houden onder de lieden die zich heftig verzetten tegen de modernisering van het onderwijs. Het slagingspercentage in Suriname zou mijn inziens kunnen varieren tussen de 90 en 95 procent. Heel veel leerlingen/studenten worden gedupeerd door figuren in het onderwijs die niet meer van deze tijd zijn. Deze figuren zijn vaak gelieerd aan politieke partij


  Maak melding

 6. pakiratigri
  Wat je aangeeft daar ben ik volledig mee eens. Toch wil ik iets bijplaatsen, en dat is dat er dankzij de inzet van de leerkrachten en in het bijzonder de Fraters op de katholieke scholen wij van die jaren 50 tot 70 respect in het buitenland konden afdwingen op het gebied van kennis en inzicht en volharding.
  De leerstof en en gedrag van de leraren / fraters was van een zodanig niveau dat je wel moest aanpoten om aan te haken. Ja zelfs de afhakers konden met het opgedane kennis en discipline verder met hun leven.
  Na de onafhankelijkheid zag je langzaam het niveau en betrokkenheid dalen maar in de jaren negentig des te meer.
  Waar het aan ligt is voor mij koffiedik kijken en gissen maar het is waarheid als een koe.
  Zelfs get geweld en de criminaliteit is niet meer van toen en zelfs de sociale betrokkenheid laat te wensen over/
  Vroeger kon je gecorrigeerd worden in je gedrag door de leraar, probeer dat nu dan kun je moeder en of de vader verwachten op school waarvan de uitkomst niet in de opvoeding past van het kind


  Maak melding

 7. Als je geschoren word moet je stil zitten. Dit begrijpt de minister dus niet.
  Leering in het verleden is een schat voor de toekomst ook dit begrijpt de minister niet/

  Als minister zal je het nooit en te nimmer kunnen winnen van stakende leerkrachten.
  een minister van onderwijs die op ram koers ligt is niet geschikt voor deze functie


  Maak melding

 8. Zes lidstaten hebben het Internationaal Strafhof (ICC) officieel verzocht mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in Venezuela te onderzoeken. Argentinië, Chili, Colombia, Peru, Paraguay en Canada willen dat het ICC verschillende aanklachten, uiteenlopend van marteling tot misdaden tegen de menselijkheid, onder de loep neemt.

  Het is voor het eerst dat ICC-lidstaten het Strafhof officieel verzoeken een andere lidstaat te onderzoeken. “Het zou kunnen worden opgevat als medeplichtigheid met het regime als we onverschillig blijven of gissen naar de waarheid”, zei de Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Pedotti. “We zullen niet medeplichtig zijn.”

  Overigens loopt er bij het ICC sinds april 2017 al een voorbereidend onderzoek naar het met geweld neerslaan van demonstraties in Venezuela en het gevangennemen van leden van de politieke oppositie.

  Maduro

  Pikant is dat president Maduro gisteravond (plaatselijke tijd) in New York onverwacht een toespraak hield bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat was enkele uren nadat de zes landen het verzoek hadden ingediend.

  In de speech die bijna een uur duurde zei Maduro onder meer dat zijn land “nooit zal zwichten”. Internationale kritiek op zijn bewind doet hij af als imperialistische krachten onder leiding van de Verenigde Staten, die een invasie als doel hebben. In de toespraak in New York beklaagde hij zich over de sancties die de VS heeft opgelegd aan zijn land. Toch is Maduro bereid met president Trump te praten, zo zei hij.

  De humanitaire crisis in Venezuela heeft meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Het land wordt geteisterd door voedsel- en medicijntekorten en behoort tot de groep landen met de hoogste inflatie- en moordcijfers ter wereld. Maduro weigert intussen de schuld op zich te nemen en blijft aan de macht.

  ===============================================================

  De hoogste tijd dat het Strafhof ook de misdaden van de Surinaamse regering gaat onderzoeken.


  Maak melding

 9. Ieder ouder wenst het beste voor haar/zijn kind.
  Als ouders wens je dat je zoon of dochter het eens kan maken tot president.
  Dan realiseer je dat criminelen en ongeschoolden bevoorrecht zijn in Suriname en een droom van een positie bezetten en je droom valt uitelkaar.
  Wat voor een toekomst zie je voor de jeugd van Suriname ?@Pakiratigri


  Maak melding

 10. Vast staat dat valies het onderspit gt delven,nu is het oppassen geblazen vr hem,ik zou hem aanraden te vluchten voor dat het te laat is,niemand pikt die BS van hem meer en dat is maar goed ook,a meki a poeperij te lang,contante betaling waar hij steeds om vroeg is onderweg


  Maak melding

 11. Valies,de man van wie eens gedacht werd dat hij het oorlogsveld zou betreden en oorlog zou voeren tot het einde…en toen ,gewoon zomaar gaf hij op en hoera..toiletpapier voor hem.
  En de maandelijkse circus gaat beginnen…


  Maak melding

 12. Als men weet dat men geen loon zal ontvangen en toch gaan staken, dan zijn de stakende leerkrachten van bewust. Door onmacht hebben de stakers hun loon normaal ontvangen. Dit is de zoveelste asociaal gedrag van de stakende werknemers/leerkrachten. Men moet het bestuur van de vakbond aansprakelijk stellen en hun loon in beslag nemen/blokkeren. Makkelijk kan het niet.


  Maak melding

 13. Tel maar op

  ONDER NDP regering
  hoeveel keer per jaar wordt er gestaakt.

  De stakers hebben zelf gekozen voor NDP

  DUS wordt nu wakker

  KIES VHP
  Die brengt rust…. en toekomst


  Maak melding

 14. Dan zie je hoe een ministerie functioneert

  Geen behoorlijke administratie

  Administratie van een drugdealer is beter georganiseerd dan een ministerie administratie.


  Maak melding

 15. Hoe kan je een opleiding een maand voor start stopzetten. Fuseren en enkele maanden voor start aan de bevolking doorgeven dit is bakba winkrie ministerie

  Beleidsadviseurs zijn in SU gekke mensen


  Maak melding

 16. Nu zijn het de leraren en valiEs die er van langs krijgen ,het is toch aan de regeing om voorwaarde te scheppen voor goed onderwijs, gezondheidzorg ,politie ,export agrarische ,ze gaan ineens praten met allerlij landen die suriname ook niet kunnen helpen,ondernemers die dan iets willen opstarrten schrikken zich dood omdat de ambtenaar ook z’n handen ophoud .
  Dat heet coruptie
  Ga dat eerst maar eens goed regelen ,AMEN


  Maak melding

 17. Sorry folks vr mijn foute informatie het is geen 3ton aan fictieve uren wat valies declareerde maar 2170000 srd bantisme ten top,hij gebruikt de leerkrachten om de boter op zijn kop de dekken,de makke schappen lopen achter een wolf aan zonder te weten dat ze misbruik worden,politiek en machtswellust maak mensen blind en dat weet valies slim gespeeld valies moet ik j toegeven


  Maak melding

 18. @Poepheuvel,

  Je vergeet erbij te vermelden dat de Iron Lady gezegd heeft dat Valies zich dusdanig heeft ingedekt dat zij geen case heeft bij de PG.

  Ik lach mij krom om deze opmerking van deze vrouw. Om 2.1 miljoen srd aan overuren te declareren moet je heel veel uren hebben gemaakt hoor? WAAAAAAHHHHH ik lig in een deuk!!!

  IRON LADY HEEFT GEEN CASE HEEFT ZE ZELF GEZEGD: WAAAAAAAAAAIIIIIIII IRON LADY HEEFT DIT ZWART OP WIT. Laat heel Suriname hier deelgenoot van zijn zou ik zeggen.


  Maak melding

 19. Deze vakbondsleider moet naar de rechter stappen en rectificatie eisen van
  de Iron Lady, zij beschuldigt deze man maar zegt in de zelfde zin ik kan het
  niet bewijzen. Dit is een minister onwaardig of je komt met bewijzen zwart op
  wit of je moet je mond houden.


  Maak melding

 20. @Vliegende Hollander,

  Ik ben het roerend met je eens: Valies moet deze vrouw voor de rechter slepen. Deze vrouw is heel erg dom om met zo een bewering voor de dag te komen en roepen dat je geen case hebt om naar de PG te stappen.

  Waar haalt de van moordverdachte Drugscrimineel dit soort lieden vandaan om minister te worden?????


  Maak melding

 21. Het feit is dat er een clad rapport bestaat dat valies fictieve uren heeft geclareerd van bijna twee en een halfmiljoen en dat is keihard,dat hij zich goed heeft ingedekt met een paar rovers om zich heen kan ik mij ook goed voorstellen want valies is niet dom,de vraag is wie zijn de mensen inspecteurs,en directeuren of politici van het oude stempel time wil tell,want anderen zijn ook op de hoogte van dit feit,en als blijkt dat valies het merendeel van dat geld in eigen zak gestopt heeft gn mensen op den duur praten.


  Maak melding

 22. @Poepheuvel,

  IRON LADY HEEFT ZELF GEZEGD DAT ZE GEEN ZAAK HEEFT TEGEN VALIES: DE BELASTENDE STUKKEN DIE DE IRON LADY HEEFT MOET ZE OP TAFEL LEGGEN.

  Ik zou dat wel doen hoor zodat de gemeenschap kan zien wie Valies is? De helft van de VHP zou ook worden opgesloten had jouw Goeroe ooit gezegd.


  Maak melding

 23. Valies geeft de Iron Lady tot 5 uur voor rectificatie

  Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), geeft onderwijsminister Lilian Ferrier tot vanmiddag 17.00 uur de tijd om haar uitspraak te corrigeren. Zij heeft woensdag in Bakana Tori in gesprek met Clifton Limburg gezegd dat Valies 217.000 heeft getoucheerd aan fictieve uren. Zij beweert hiermee dat Valies heeft gestolen en zich goed heeft ingedekt.

  Tijdens een persconferentie vandaag heeft Valies aangegeven dat hij vijf jaar lang heeft meegewerkt aan de hervorming van het IMEAO. Dit samen met andere deskundigen. Hij heeft totaal SRD 217.000 ontvangen en geen tonnen en miljoenen. Valies vindt dat de minister met deze uitspraak hem heeft willen criminaliseren. Hij benadrukt dat op basis van overeenkomsten werk geleverd is. Er is niks verkeerds gebeurd.

  De besturen van de twee bonden zijn niet te spreken over de wijze waarop de minister uitlatingen heeft gedaan over leerkrachten. Ook twee leerkrachten hebben hun gal gespuugd over de uitspraak van Ferrier dat leerkrachten met geld van permanente educatie ‘wave’ kopen.

  Valies benadrukt dat naast het financiële aspect het onderwijs in een gevarenzone is beland. Daarom willen de BvL en de ALS een signaal geven op 1 oktober. “Het is niet om de leerlingen te duperen. En het gaat om een eendaagse actie,” benadrukt Valies. Hij is er niet te spreken over dat de minister dreigt met maatregelen tegen leerkrachten die grondwettelijk recht hebben om actie te voeren. De bonden zijn van plan ook internationale organisaties op de hoogte te stellen van de uitspraken die gedaan zijn door de minister. Valies blijft erbij dat er geen overleg mogelijk is met de minister.


  Maak melding

 24. Alleen een oen gt de minister voor het gerecht slepen,en iemand die niets over financiële zaken afweet,een eenvoudig reken sommetje leert dat bv leerkrachten die samen met valies hebben gewerkt en in dezelfde schaal zitten per jaar niet meer dan bv 40000 srd verdienen en valies boven de honderd duizend verdiend dan is er iets niet pluis,waar het hier om gaat zijn degenen die getekend hebben voor akkoord om de uren uit te betalen na verificatie wie zijn de mensen dan,dat bedoelt de minister dat hij zich goed heeft ingedekt ,laat hij dan naar de rechter stappen waaruit zou blijken dat hij 24 uren vr de klas zou moeten staan om aan zoveel uren te komen,misschien hebben sommigen van jullie de hersenen van een garnaal maar valies niet


  Maak melding

 25. @ RobG,

  Een grotere kolder van Ferrier, die nooit in haar leven examenwerk voor het examenbureau heeft opgesteld, “dat examens van 40-jaar, worden gebruikt” Vanwaar haalt deze vrouw zo een “kolder” vandaan!! Bekend is dat juist in Nederland, docenten te lui of niet in in staat zijn steeds nieuw SO-werk en examens op te stellen en gebruiken reeds eerder opgestelde werk/opgaven !! Zo is deze mevrouw ook aan haar diploma gekomen in Nederland ! Wat weet een kleuter-pshygoloog van het onderwijs gebeuren op MINOV! Weer een miskoop van Bouta ( achter tante van Inke, haar oom, vader van haar,is toch met een nicht van deze Ferrier getrouwd!!) Dus alles blijft in de kring van Bouta !!


  Maak melding

 26. Zo zijn die smerige paarse ratten, komen gelijk met dreigementen, die paarse ratten denken dat dit land van hun is, en denken hun wil over jou te kunnen leggen, maar ook daar zal binnenkort een eind aan komen, dan zijn ze weer een simple burger zonder macht, zo ook die moordenaar die dan president af is, en de rest van zijn leven mag verpieren in de jail.


  Maak melding

 27. Valies zit nu op hete kolen zijn hele reet is al verschroeid hij gt lang moeten wachten op een antwoord van de minister,want zelfs andere bonden hebben toegegeven dat het opgegeven van fictieve uren niet iets van nu is,laat valies nr de rechter stappen om zijn eigen doodvonnis te tekenen,nu al begint hij terug te krabbelen en heeft het niet over om naar de rechter te stappen maar dat de bewindsvrouw met bewijzen moet komen waaruit kan blijken dat hij fictieve uren heeft gedeclareerd,el bandito denk dat hij zich goed ingedekt heeft,maar laat men de ondertekenaars van de facturen een nachtje meenemen naar fort zeelandia,gegarandeerd dat ze snel zullen veranderen in een picolet of twa twa


  Maak melding

 28. Inderdaad Koos, wanneer die paarse ratten in het nauw komen, beginnen ze om zich heen te staan, en je te bedreigen dat is hun attitude, want denken kunnen ze niet. Stelletje analfabeten.


  Maak melding

 29. @RobG
  Gelieve nota te nemen van het verweer van Koffertje. De nuance is wel heel erg groot. SRD 217.000 over 5 jaar commissie werk onderleiding van o.a. Peneux en onder o.a. Minister Adhin is een heel verschil met wat minister Ferrier beweert.
  Wellicht een hoge vergoeding maar die is wel bepaald door het ministerie en ook aan anderen betaald.

  RobG enig nadenken zou van u verwacht mogen worden voor dat u dit soort onzin overneemt. Indien waar betekend het ook nog eens dat de NDP regering ernstig gefaald zou hebben.
  Hier geld het principe wijs met een vinger naar een ander en er wijzen 4 vingers terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES