Ouders in Suriname hebben buik vol van stakende leerkrachten

29
Bewustwordingscampagne Surinaamse Waterleiding Maatschappij

PARAMARIBO, 26 sep – Ouders in Suriname hebben een collectief opgezet. De aanleiding is het aangekondigde protest van de Associatie van Leerkrachten in Suriname, Als en de Bond van Leraren. De twee vakbonden willen een complete lamlegging als het nieuwe schooljaar moet beginnen. Volgens de ouders hebben zij de buik vol van de ‘zoveelste’ schending van het recht op onderwijs.

Dit recht wordt gegarandeerd in de grondwet. Nu de leerkrachten willen staken om meer loon, is de tijd rijp voor protest. “Wij als ouders vinden het onnodig. Mensen komen direct met acties. Wanneer gaat de minister dan werken, als zij iedere keer een vakbond op de stoep heeft, die met allerlei eisen en acties komt? Wanneer maak je dan beleid?”, zegt collectiefleider Eldridge Zaandam tegenover de Times of Suriname.

Het kan er vooral niet in dat gekozen wordt voor de aanvang van het schooljaar. De vakantie van de afgelopen ruim zes weken had net zo goed benut kunnen worden voor een stevig protest. Dat de leerkrachten nu met een staking dreigen, valt dus allerminst in goede aarde. Zaandam vindt het hoog tijd dat de leerkrachten en hun vakbonden met het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur overleggen over duurzame rust.


29 REACTIES

 1. Als je teveel gaat staken dan gaat dat uiteindelijk tegen je werken en schiet
  je je doel voorbij. Een staking moet het laatste middel zijn als al het andere
  is geprobeerd om tot een oplossing te komen.


  Maak melding

 2. Als het goed is gaan ook de bushouders staken op 1 oktober…..over gelden die ze nog te goed hebben van de overheid…..dit krijg je als je op de verkeerde mensen stemt…..chaos!!


  Maak melding

 3. Maar geachte ouders,jullie staken toch ook steeds om uitbetaald te worden?Jullie hebben een regering gekozen die een ieder in Sur.aanleiding geeft om te staken.Draag het verworvene dan ook met gepaste trots en niet klagen.


  Maak melding

 4. Onderwijs in Suriname is zeer en zeer ondermaats
  Studenten uit Suriname die naar
  NL komen om verder te studeren doen er veel langer over omdat ze moeite hebben met de hoge eisen die ze in NL stellen
  Is gewoon te moeilijk voor ze


  Maak melding

 5. eindelijk worden ouders en leerlingen wakker. met het steeds weer staken van leerkrachten wordt het recht op onderwijs vertrapt. en de reden van staken “er zijn problemen in het onderwijs” slaat nergens op. Er zijn altijd problemen, maar er moet “gewerkt” worden om ze op te lossen. en Valies is niet de persoon die de problemen moet oplossen, daarvoor zijn er structuren. Valies en zijn bestuur moeten onder een vergrootglas worden gehouden, ze moeten geestelijk en mentaal nagekeken worden. Er is iets niet pluis met deze mensen. als leek verwijs ik ze graag naar PCS


  Maak melding

 6. De ouders hebben groot gelijk. Leerkracht zijn is een roeping. Je wordt geen leerkracht om rijk te worden. Kinderen hebben recht op onderwijs. De leerkrachten hebben reeds loonsverhoging gehad en het is zaak te wachten op betere tijden alvorens weer een beroep te doen. Diezelfde verhoging die je wil gaat er voor zorgen dat jij jezelf in de vingers snijdt omdat de regering het geld ergens vandaan moet halen. Dus krijg jij je loonsverhoging. Nou ,het geld moet ergens vandaan komen toch? Prijzen gaan omhoog , verhoogde belastingen enz. Wat is de eindstand ? Je bent geen sier opgeschoten. Integendeel word je teruggepakt. Stoppen met dat staken en oefen je roeping uit.


  Maak melding

 7. Die zelfde ouders die het hardst schreeuwen, zijn zelf medeverantwoordelijk voor dit wanbeleid van die paarse rotzooi, hebben vaak zelf op deze paarse troep gestemd, en worden telkens weer geconfronteerd met allerlei problemen, die je vooraf had kunnen voorkomen, om met een gezond verstand, nooit op een veroordeelde drugsdealer cq massamoordenaar te stemmen, dankzij dit stemgedrag van die ouders, is alles ontregeld, en stikt het land van de problemen, neem als voorbeeld het begrotingstekort, 1.4 miljard, waar zal dat geld zijn gebleven? Het antwoord is heel simpel.


  Maak melding

 8. Jan , Nederlanders zijn de “Superieuren op de wereld. Denken ze tenminste.
  Jullie nederlanders onderschatten iedereen. Daarom worden jullie vaak genaaidt door de turken en marokanen.


  Maak melding

 9. Ohjee
  Daar hebben we babylovestolly weer
  Maar t is je alle recht om altijd de beste te willen zijn toch!
  Dat maakt NL weer zo mooi!
  Internationaal
  En oh ja babylovestolly
  Blijf van de baby’s af he viezerik


  Maak melding

 10. De ouders zijn heel erg ONRECHTVAARDIG om slechts de schuld te leggen bij de leerkrachten. Vanaf dag 1 is deze minister op ramkoers met de leraren. Deze minister wenst niet te praten met de leerkrachten wat natuurlijk kwaad bloed zet bij deze mensen.

  De leraren MOETEN een statement maken naar deze minister door het werk neer te leggen en het gevecht aangaan met deze DESPOOT.

  Go BVL/ALS Go


  Maak melding

 11. Het belang van een kind zal altijd voorop gesteld moeten worden. Meneer Valies en sommige leerkrachten zijn niet koosjer bezig. Die stellen hun eigen belangen boven dat van het kind. Het kind heeft hier geen invloed op. Je zou juist denken dat de volwassenen zich over het kind ontfermen en het begeleiden. We hebben nu te maken met de omgekeerde wereld. Lesstof zit redelijk strak in elkaar. Door te staken creëer je een situatie waarbij alles ontregeld wordt. Dus de kwaliteit en ritme van de lesstof zijn aangetast. En haastige spoed is zelden goed.


  Maak melding

 12. Als de ouders nu eens op zoek gaan naar de oorzaak van dit staken en tot de ontdekking komen dat dit een gevolg is van vele miskleunen dan zouden zij het voortouw moeten nemen om de veroorzakers de waarheid te laten horen en zien,
  Als zij tot de conclusie komen dat de oorzaak het vrijgevig en corrupte gedrag van deze regering en coalitie is dan moeten zij deze naar huis sturen.

  Maar voor Suriname vrees ik dat deze zelfde ouders die een zak rijst en kilo; s bruine bonen hun ziel zullen verkopen want nog 5 jaar erbij daan gaan ze voor.
  Wij zullen zien wat er in de toekomst zal gebeuren.


  Maak melding

 13. De houdbaarheidsdatum van Wilgo Valies is voorbij en dat is maar goed ook. Valies mag zijn koffers pakken. De ouders zijn hem zat. De ouders gaan hem lynchen. Ook de pogingen van Bigi Sma om de staking te rechtvaardigen zijn niets anders dan onvruchtbare zaad zaaien op vruchtbare akkers.


  Maak melding

 14. Het koffertje is machtsdronken. Hij heeft duidelijk aangegeven, dat hij alle onderwijzersbonden wil leiden en nu probeert hij ook de sympathie van de ambtenaren te winnen door zogenaamd op te komen voor een afdelingshoofd terwijl hij in feite aast op de stoel van de CLO. Aan de andere kant bestaat de indruk dat inderdaad met de actoren in het veld het contact beter zou moeten kunnen en daar moet ook aan worden gewerkt.


  Maak melding

 15. Het zal weer een verloren jaar zijn voor de kids ,daardoor zal de ontwikkeling moeizaam blijven ,een behoorlijke dialoog zit er niet in bij de bonden ,jammer voor de kinderen die hun kinderen een veilig toekomst moeten bieden


  Maak melding

 16. Elke staking moet een doel hebben om beter te bereiken. Het was beter geweest om in de schoolvakantie te protesteren. Educatie is erg belangrijk.Valies vecht voor rechtvaardigheid.
  Wat ik ongelooflijk vind is, als je naar deze klassenfoto kijk de kinderen met hun boek op schoot zitten er zijn dus geen lessenaars/tafels???? Wat gebeurt er hier in hemelsnaam. Minister Ferrier met haar pirie sking, “kinderpsycholoog” voelt zich boven de rest van de bevolking verheven om een luisterend oor te bieden aan de vakbonden met hun noden.Trouwens psychologen zijn ook zwakke schakels hebben zelf hulp nodig. Het is toch de normaalste zaak van de wereld wanneer je een bepaalde functie bekleed om een luisterend oor te bieden dan je te verstoppen.Ferrier je gedrag is verre van capabel en zeer kinderachtig.Het blijkt dus weer voor de zoveelste keer dat zij totaal niet geschikt is voor deze functie en zo snel mogelijk het veld moet ruimen, Laat iemand de functie overnemen die veel meer verstand heeft van onderwijskundige zaken.
  Go home Ferrier, je deugt niet.De ijzeren lady uithangen heeft geen zin.


  Maak melding

 17. Boeritjie bal heeft zijn hand overspeelt; en het banditisme waar hij zo geil op is en predik dreigt hem nu mee te sleuren de verdoemenis in de ouder zijn het verwende en verwerpelijke banditisme nu eindelijk zat,je kon dit van honderden mijlen afstand zien aankomen,wanneer j een aap en notabene een boefachtige aap een scheermes geeft om zichzelf scheren ga je dit als resultaat krijgen,poti aapje hij kan het niet helpen het zijn de mensen die hem iedere keer een paar zilveren florin in dit geval srd in zijn handen stoppen,dan wil j als aapje geen bananen meer eten,maar Wollys,KFC ,pizza’s,waardoor zijn hersenen sneller zijn aangetast en een verheven,en waanzinnige gevoel krijgt dat hij alle kennis in pacht heeft,verberder siki no abi dresi zo zijn er nog velen aapjes die zichzelf overschatten,zie forum


  Maak melding

 18. Beste mensen,

  Ik heb hier een paar delen van een tekst en lees maar hoe Ferrier communiceert met anderen. Oordeel zelfs maar.::::::

  PARAMARIBO – Ouders die niet in staat zijn de verhoogde ouderbijdrage van de bijzondere scholen te betalen, zouden door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) kunnen worden ondersteund. Dat opperde Onderwijsminister Lilian Ferrier onlangs in een openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Daarna is hierover echter geen officiële bekendmaking verschenen.

  Bij de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur hebben zich geen ouders aangemeld voor ondersteuning, zegt minister Cristien Polak. De Sozavo-minister stelt trouwens dat er voor de bedoelde ondersteuning geen middelen zijn begroot. Om te kunnen helpen zou er extra geld gezocht moeten worden.

  Zij stelt dat de meeste ouders het schoolgeld al hebben betaald. Dat blijkt uit gesprek met de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs in Suriname (Fibos). De afspraak tussen de aangesloten scholen en de ouders is dat de ouderbijdrage eventueel in termijnen mag worden betaald.


  Maak melding

 19. HET BURGER COLLECTIEF IS EEN NDP DING , BEKEND VAN BOUTA , OM EEN STAKING TE BREKEN !!
  LEERKRACHTEN MOCHTEN JULLIE TOCH WEER AAN HET WERK GAAN , LAAT ALLE LEERLL. EEN VOLDOENDE OP HUN RAPPORT KRIJGEN OF JUIST EEN ONVOLDOENDE , ZODAT DE KLASSEN VOLGEND JAAR UITPUILEN VAN ZITTENBLIJVERS , ZIJ DIE IN HET BUITENLAND WILLEN STUDEREN BLIJVEN DAN STEKEN MET HUN GRAMMATICA , HUP BOUTA ,HUP BOUTA , DENKT NIT VERDER , KAN OOK NIET VERDER DENKEN , WANT ZIJN ZONEN ZIJN ZULKE LIEVERDJES !!!


  Maak melding

 20. Intussen is bekend geworden dat hoofd bandiet hij die het banditisme predikt valies alias boeritjie meer dan 217000 srd aan fictieve uren heeft gedeclareerd en ontvangen en zich goed heeft ingedekt ,had men wat anders dan verwacht,waar het nu omdraait heeft valies dat geld in zijn eentje opgestreken of wisten de andere bandieten ervan en hebben ook mee geprofiteerd,als dat niet het geval is heeft boeritjie bal een probleem,ik denk zelf dat hij een paar kruimels uit zijn bek liet vallen zodat de andere gang leden ook wat toebedeeld kregen,zo geraffineerd is hij wel,vandaar dat de minister zegt dat hij zich goed heeft ingedekt,dus zo integer als hij zich doet overkomen ook weer niet,maar van een bandiet die het steeds over geld heeft is dat geen verrassing


  Maak melding

 21. @ Eldridge Zaandam {collectiefleider } zoekt rehabilitatie via de Nationale Dieven Partij.
  Misschien … heel misschien … zal ” meneertje ” na deze actie benoemd worden tot
  Muziek Adviseur op het kabinet van MM Desire Delano Bouterse !
  *********************************************************************
  Wie kaats … waarom verteld mini-ster Lilian Ferrier niet … hoeveel … ZIJ … Lilian Ferrier … aan fictieve overuren verdiend heeft. Dat geld had ze hard nodig om te overleven …. gevleugelde woorden van
  deze zelfde Lilian Ferrier.


  Maak melding

 22. Johanlal 26 september 2018 at 21:58
  @jan. Dat is gewoon niet waar. Kom met bewijzen of hou je mond
  ****************************************************
  @ Jan … je hebt geen woord Siberisch gesproken. Het is WEL waar !!!!!!!
  Ik wil volstaan met één {1 } voorbeeld: in de loop der jaren zijn tientallen MEAO studenten { bursalen }richting Nederland gegaan voor de studie Accountancy … hoeveel hebben de eindstreep gehaald?
  Een ENKELING daargelaten !!!!!


  Maak melding

 23. Al decennia lang zoeken leerkrachten en vakbonden hun toevlucht tot staken. Ik kan me mijn tijd op lagere school, mulo en vwo nog herinneren.
  Heeft niks met regering te maken, welke regering er ook is, deze vakbonden zijn vergift voor de maatschappij.

  Mensen die in NL wonen en zgn hun domme mening ventileren en niks weten, het volgende:
  Leerkrachten hebben het goed, beter dan ambtenaren.
  Ze geven les van 7am tot 1 pm.
  2 pauzes tussenin.
  Daarnaast wordt er tijdens de lessen veelal over bijzaken gesproken. Met als gevolg dat diezelfde leerlingen bijlessen moeten krijgen. En je raad het al, diezelfde leerkrachten geven bijlessen aan die leerlingen.
  Dubbele inkomen ook nog en soort van belangenverstrengeling.

  Daarnaast hebben deze verwende wezens ook langdurige vakantie periodes waar ze ook betaald voor krijgen.

  Ambtenaren hebben 26 vakantie dagen.

  Oplossing: wil je staken, geen betaling. No work, no pay.
  Stagiaires uit NL staan te trappelen om voor heel weinig geld (onkosten vergoeding) les te geven.
  En geloof me, kwaliteit is 10x beter dan die Surinaamse leerkrachten.

  In het binnenland onderwijzen stagiaires, heel geduldig, heel lief, zoveel inspanning. Resultaten merk je, die kindertjes praten ABN,denken na voor ze iets zeggen, zingen liedjes tijdens voetbal wedstrijden (Randdistricten toernooi) echt heel mooi om te zien.

  Wat leren suri leerkrachten ons, alleen maar geklaag en geroddel.


  Maak melding

 24. Ouders in Suriname hebben buik vol van stakende leerkrachten en onze klote regering.
  Kijk, dit klinkt beter.
  Het lijkt alsof leerkrachten geen rechten maar alleen plichten hebben. geen enkel beroep is een roeping want er moet uiteindelijk brood op de plank komen.
  Volk van Suriname; maak van onze leerkrachten geen padieboeren, want dat laatste is een uitstervend ras.
  met andere woorden: straks hebben we geen padieboeren en ook geen leerkrachten meer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.