Inklaren van zeepost in Suriname onderworpen aan strengere regels

7

PARAMARIBO, 25 sep – Voor het inklaren van zeepost gelden strengere regels op de Dr. Jules Sedney haven in Paramaribo. Douane-expediteurs of inklaarders moeten onder andere de vereiste vooropleiding hebben voltooid. Zaken doen met de verkeerde inklaarder kan daarom stagnatie veroorzaken. Als er iets fout is met de documenten, zal de hele lading van zo’n inklaarder worden aangehouden. Klanten kunnen daar last van ondervinden.

“Vooral bij mensen die via het internet bestellen, komt dit voor”, zegt Michel Karsoredjo, topfunctionaris bij de douane, tegenover de Times of Suriname. De afgelopen tijd is het wel eens voorgekomen dat ladingen niet zijn vrijgegeven. Mensen die goederen besteld hebben, moeten dan langer wachten op de levering. Gemak wordt dan ongemak. Sinds begin dit jaar gelden er strengere regels op de haven.

Het Asycuda-systeem waar inkomende ladingen mee worden geregistreerd, is vernieuwd. Het systeem werkt zodanig dat de hele lading wordt uitgesloten als er ergens iets verkeerd is. Stagnatie in de levering kan worden voorkomen als gewerkt wordt met gevestigde inklaarders. Aan de douane of het systeem kan het niet liggen. Volgens Karsoredjo werkt de douane vlot door, ook als het systeem uitvalt. De stagnatie duurt dan hooguit een dag of twee.


7 REACTIES

 1. binnen de korste tijd, liggen de apparaten weer stuk langs de kade de suri wil niet gecontroleerd worden, in opdracht van hoger hand..

  do gaat dat al meer dan 40 jaren..


  Maak melding

 2. Bovendien zijn ambtenaren, van welk departement dan ook, niet bereid hun bureaucratische verleden in te ruilen voor een niet goed werkend computersysteem. Achterlijk dus. Et is ondanks (of misschien wel dank zij) inderdaad nog niets veranderd. Te lange lijnen, te omslachtig, te inadequaat, het wemelt van figuren waarvan niet duidelijk is wat ze doen, kortom: welkom in het verleden!


  Maak melding

 3. Hebo p 29 mei 2018 een koffer afgegeven aan Transolution voor verzending naar Nederland, het is nu 25 september 2018 en heb de koffer nog steeds niet ontvangen, het bericht dat de container op 4 augustus is verscheept, op 9 september is aangekomen in Amsterdam.
  De douane wil hem niet checken omdat hij vol ongedierte zit, op 12 september ontsmet, volgens Transolution Amsterdam duurt het 2 weken da de douane alles gecheckt heeft.
  Ondertussen is hij nu 5 maanden onderweg en nog niet ontvangen.
  Wie wil nu nog zaken doen met Suriname


  Maak melding

 4. Een goed initiatief. Vooral de ladingen die risicovol zijn voor Suriname vergt aandacht. Synthetische drugs is steeds meer verkrijgbaar in Suriname en komt uit de grootste exporterend land NL. Daarnaast moeten de ladingen ook worden gecontroleerd op ondernemers die het normaal vinden om lage facturering toe te passen met BTW bonnen.


  Maak melding

 5. Soms wordt de vertraging veroozaakt door corrupte douaniers.
  De afhandeling wordt met opzet vertraagd en daarna krijg je bedekte en ten slotte openlijke verzoeken om een tjoekoe te betalen zodat je de spullen kan ophalen


  Maak melding

 6. @tap a dek 26 september 2018 at 12:43
  hoe diep is deze haven van de ndp loop deze schip niet aan de grond boefjes partij ndp .
  ////////////////////////////////////////////////////////////////
  JOE dong kaw schrijf toch eens iets verstandigs.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.