‘Chinezen in Suriname laten jaguars doden voor illegale handel’

36
'Chinezen in Suriname doden jaguars voor illegale handel'

PARAMARIBO, 25 sep – Jaguars in Suriname worden ‘gedood op bestelling’ voor de illegale handel. Ondernemende Chinese immigranten in Suriname hebben netwerken opgezet om jaguars te jagen, hun lichamen te verwerken en de producten naar China te smokkelen. Dat schrijft het toonaangevende tijdschrift National Geographic deze week. In een video (onder) is te zien hoe zij te werk gaan.

Toegangswegen tot de houtkap en mijnactiviteiten hebben ontoegankelijke, beboste gebieden geopend en het heen en weer reizen van Chinese expats faciliteert de verplaatsing van goederen uit Suriname. Het is in deze setting dat de illegale handel in jaguar-producten zich heeft ontwikkeld, schrijft het blad.

“Het is zeer waarschijnlijk dat de toestroom van Chinese burgers de binnenlandse markt voor jaguar ‘producten’ in Suriname heeft uitgebreid”, zegt Pauline Verheij van het non-profit International Fund for Animal Welfare. Ze onderzocht de jaguarhandel van Suriname en heeft bewijs gevonden dat Chinezen al in 2003 jaguar ‘producten’ in Suriname kochten.

Ze voegt eraan toe dat, naast de recente golf van Chinese immigranten, Suriname een aanzienlijke gemeenschap van Chinees-Surinaams geboren en opgegroeid in het land die ook jaguar-producten kopen en gebruiken. Er is enig bewijs dat andere groepen het ook goed doen, hoewel op een veel kleinere schaal.


36 REACTIES

 1. Chinezen blijven vasthouden aan hun traditionele geneesmiddelen, waarvan heel veel is gebaseerd op dierlijke ingrediënten.
  Zo is er een Chinese therapie dat als je wilt genezen van geslachtsziekten, je 7x een ezel moet boelen! En een vrouw zich 5x door een hond moet laten nemen!


  Maak melding

 2. Omoe, geef me twee ons gefileerde achterpoot, nôh?

  Als het waar is, is het een schandelijke manier van wetsovertreding en daar behoort een flinke straf op te staan. Gevangenisstraf en flinke boete. De jaguar is een beschermd dier en daar hoor je met je poten af te blijven. Wij jagen toch ook niet op panda’s in China?


  Maak melding

 3. Naar de hel met de Chinezen die aan mijn pakiratigri komt. Zo een prachtig dier. Het grootste roofdier van Zuid-Amerika en Latijns-Amerika. In Suriname is het weliswaar niet bedreigd maar het is wel degelijk beschermd. Trouwens , de inheemsen en Marrons gaan ook niet vrijuit. De Chinezen hebben in eigen land bijna de tijger uitgeroeid en nu willen ze de tijger vervangen ten koste van de jaguar om al die rare medicijnen van hen te fixen. Overal in Suriname waar de Chinezen hun concessies hebben moet er gecontroleerd worden. Day and night ,want de pakiratigri is bij voorkeur een nachtdier. Geldt ook voor de puma of reditigri ,ocelot (tigrikati) . Allemaal prachtige dieren. Laten ze ook de anaconda’s checken en de kaaimannen ,want Chinezen gebruiken waarlijk alles wat enigszins beweegt .


  Maak melding

 4. Dit is letterlijk Suriname in de uitverkoop met medeweten en medewerking van deze regering. Wij faciliteren alles in Suriname voor Chinezen, Turken en straks ook de Russen. Waar blijft de vaderlandse liefde ????? Dit land wordt door corruptie en eigenbelang in een schrikbarend hoog tempo verkwanseld.


  Maak melding

 5. De chinezen zijn nergens welkom behalve in I love Su.Deze gasten vernietigen alles dat op hun weg komt.
  Ze kunnen dit doen omdat de surinamers hun vrijspel geven voor een kleine tjoekoe.En ze worden steeds brutaler.


  Maak melding

 6. De jaguar is geen dier dat van nature mensen aanvalt. Bij voorkeur zal hij rechtsomkeert maken en aftaaien als het de mens ziet. Deze beesten zien en horen of ruiken je veel eerder dan jij als mens ze ziet en hoort. Je mag wel van dikke pech spreken als je in de buurt komt van een nest. Hun neven in Afrika en Azië zoals de leeuw en de luipaard en de tijger, die kunnen wel een hobby ervan maken mensen op te peuzelen. In dat geval kan ik begrijpen dat je zo een dier dat het nou eenmaal gemunt heeft op mensen, afmaakt.

  Maar die rare medicijnen van de Chinezen kunnen we niet hebben. De Chinezen moeten duidelijk gewaarschuwd worden. Hoge boetes, inclusief een stevige gevangenisstraf. Suriname is nog ongerept qua flora en fauna en laten we het zo houden.


  Maak melding

 7. Er word dik betaald voor deze dieren en producten, zijn echt niet alleen Chinezen die zich hieraan schuldig maken. Iemand die geen moer heeft neemt zo 50 duizend dollar cash, zonder aarzelen. Er komt geen eind aan deze praktijken omdat het goed verdient, elk jaar horen we toch ook over de krapé eksi die mensen als delicatesse zien. Ze betalen hun boete en gaan gewoon weer verder. A no keba.


  Maak melding

 8. Chinese mensen bijna allemaal, houden niet van dieren, ze kennen geen dieren liefde.
  Een dier is om te eten vinden ze.
  Dat een dier verdriet voelt bij een mens, dat die trouw is, je maatje hij geef je liefde.
  Ik hoop dat ze erg pijn in hun buik krijgen, dat ze er aan dood gaan.


  Maak melding

 9. De president van Sur.heeft het zelf te druk om zichzelf te beschermen tegen de grijparmen van justitie.Wanneer gaat hij dan de dieren beschermen.Voor ze die chinezen binnen lieten in groten getalle ,moesten ze weten dat China een grote alles verslinden fabriek is.Zal mij niet verwonderen als er in China ook kannibalisme bedreven wordt.


  Maak melding

 10. En inheemsen en de Marrons lenen zich daar voor. Zijzelf, überhaupt voordat de Chinezen ertoe deden schreven bovennatuurlijke krachten toe aan de jaguar. Allemaal van dat soort bijgeloof. En nu laten zij zich voor het karretje spannen van de Chinezen. Nou ,regering , u dient op te treden. Het mag niet zo zijn dat World Animal Protection in uw eigen land misstanden ontdekt. Wat heeft u al die tijd gedaan?


  Maak melding

 11. Dat dit gebeurt heeft alles te maken met de geldhonger van deze groep bewoners van Suriname.
  Ik was 6 jaar geleden in het oerwoud in Suriname richting Wonotobo watervallen toen ineens een grote mannetjes jaguar liggend op een rots te zonnebaden. De gids pakte zijn geweer om het beest neer te knallen/
  Ik zei hem het beest niet af te schieten en hij antwoorde “ma dies na 250 amirkang dalla”. Toen ik hem zei hem dit bedrag te zullen geven, heb ik ook echt gedaan, heeft hij de jaguar niet gedood.

  Het zijn de Chinezen die de oorzaak zijn naar dode jaguars maar de echte doders zijn degene die de dollar tekens in de ogen zien verschijnen.

  En toch zijn er vele inwoners van Suriname die houden van de natuur maar tegelijkertijd ook de natuur vernietigen.
  Je hoeft niet ver te zoeken want ministers en DNA leden doen er allemaal aan deze vernietiging alleen maar om de dollartekens in hun ogen


  Maak melding

 12. Weer een Duimzuiger van een idioot,mensen die nooit gejaagd hebben zitten dit soort onzin te verkondigen,een jager kan zijn hele leven gejaagd hebben en nooit een tijger te hebben ontmoet,de Jaguar the king of the jungle in zuid Amerika voordat je hem gespot hebt,dan ben j al gezien,en de kenners die weten ook wie op een Jaguar gt jagen moet van goeie huizen komen,anders wordt hij of zij de prooi waarop gejaagd wordt.stop blaming de chinezen,de Surinamers zijn gewoon een hebzuchtig volk geworden die zijn ziel aan de duivel verkoop,voor een vrouw,geld en alcohol


  Maak melding

 13. Goed zo surinaamse overheid yes meer meer kapot maken ik ben er voor yes maak Suriname kapot maak Suriname wat 4 keer groter is dan nl kapot en ja niet vergeten overheid fuck die arme mensen help je land naar de klote goed zo surinaamse overheid 1 ding vergeten jullie jullie zijn ook mensen en je gaat een keer dede of dood is beter woord dank je surinaamse overheid dat je voor vele jongeren de droom land een nachtmerrie maakt veeg Suriname van het kaart en laat de overheid achterover leunen en wij ????


  Maak melding

 14. Die Chinezen, laten overal een spoor van verwoesting achter, maar hier zijn ze welkom, nemen alles over, en met die hele toestroom van Chinezen, nemen ze over enkele jaren dit hele land over, want die paar Surinamers die er nog wonen, zijn straks de minderheid, en doordat ze een korte termijn visie hebben, kunnen ze niet inschatten, welke gevolgen dat gaat hebben op langer termijn.


  Maak melding

 15. Snap niet dat een 90% bosrijk amazoneland met een grote biodiversiteit na 40 jaar nog steeds geen volwaardige bevoegd MilieuPolitiedienst kent die dit soort delicten en criminele netwerken kan aanpakken.


  Maak melding

 16. Terwijl IKB de WWF hier in NL steunt met 3€ per maand , Vermoorden de Chinezen in Suriname dat prachtig beest !!!! Ik schrijf wel een mailtje aan de WWF .


  Maak melding

 17. $ 20.000,00 voor elke chinees uitgeloofd die zich schuldig maken aan deze praktijken.
  Ze moeten met hun poten vanaf blijven op onze dieren.
  Doodschieten die hap en bekom die 20.000,00


  Maak melding

 18. Dappere persoon hierboven, u roept op tot strafbare feiten !

  Pak het doodschieten van zeldzame dieren anders op en zorg
  dat er weer orde en rust in een rechtsstatelijk Sranan komt !

  Pak vooral politici aan die ons land verkopen aan buitenlandse
  communistische handlangers, met wettige middelen !

  De leiding van het land, laat personen toe en voorziet hen van
  allerlei gunsten en privileges, niemand anders !!!

  Sranan moet de natuur veel beter beschermen, zowel plant, dier en
  de totale schat aan Surinaamse natuur !!!!!


  Maak melding

 19. HET IS ONKAN, DAT EEN SURINAMER OF WIE DAN OOK NAAR CHINA GAAT OM OP PANDA BEREN VOOR MEDISCHE DOELEINDEN TE JAGEN.

  ALS JE WORDT GESNAPT, EINDIG JE VOOR STRAF ZEKER IN EEN CHINESE MINSOEP , FACHONG OF TJAUWMIN.

  SURIMAME WERK MET DE HELE WERELD SAMEN, MAAR BLIJF OP UW ZAAK LETTEN.

  VOORKOM EEN MOOIE VAAS OP TAFEL TE ZIJN, MAAR ZONDER BLOEMEN .

  PAK DE ELLENDELINGEN DIE DE NATUUR OP DEZE MISDADIGE MANIER AANVALLEN MEEDOGENLOOS AAN.

  MVG.


  Maak melding

 20. er is maar 1 manier. al die chinezen eruit trappen. wat een hufterig volk. maar ja ene venetiaan vond dat de europeanen niet goed waren en deze aziaten hen wel konden vervangen. nou de grootste fout van dat warhoofd. geen enkele aziaat is te vertrouwen. waar zijn al die bedrijven gebleven? bertjajah en musa? dat waren weer indonesiers. ook onder venetiaan met open armen ontvangen. en nu zitten we ermee. die chinees is een grote plunderaar, want ze stammen af van djengis khan. bovendien heeft mau bijna alle intellectuelen uitgeroeid dus wat is overgebleven is hersenloos en heeft overleefd op het eten van ratten en kinderen van de buren. succes ermee suriname.


  Maak melding

 21. China handelt al jaren in mensenvlees. Het wordt in blikjes verkocht in Afrikaanse landen. Er is ze niets vreemd. Sommige Aziaten rukken kloppend hart van levende slang. Chinezen zijn niet groot geschapen maar planten zich voort als konijnen … Eten ze ook konijn?
  Ik hoop dat NGC stappen gaat ondernemen. Ik geloof dat de Surinaamse regering geen ene moer geeft om eigen flora en fauna.


  Maak melding

 22. Tidè naf mi, tamara unhg zà shì!

  Wanneer gaat er iets door dringen?
  Dat geld wat er nu er mee verdiend wordt kost morgen het drie voudige.

  De mensen in het binnenland zouden beter moeten weten, hen zijn de genen die de dieren afschieten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.