maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit NederlandVHP roept geboortedag Lachmon uit tot Nationale Verbroederingsdag in Suriname

VHP roept geboortedag Lachmon uit tot Nationale Verbroederingsdag in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 24 sep – De geboortedag van Jagernath Lachman is voortaan Nationale Verbroederingsdag in Suriname. Dat heeft VHP voorzitter Chan Santokhi zondag bekend gemaakt tijdens de Jagernath Lachmon lezing in Amsterdam. “Vanaf volgend jaar zal de VHP 21 september vieren als Nationale Verbroederingsdag, met elk jaar een relevant thema. Het is passend dat we de grondlegger van dit politiek gedachtegoed duurzaam erkennen.

Zijn verbroederingspolitiek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname. Dít is wat ons drijft om te groeien tot de grootste nationale politieke partij van Suriname. En we winnen elke dag meer aanhang.”
Santokhi gaf nog twee actiepunten aan waarmee de VHP Lachmon een vaste plek wil geven. “De Coppename brug moet worden vernoemd naar Lachmon, hij was een bruggenbouwer en deze brug staat daar symbool voor”. Verder wenst de VHP als ze de regeermacht krijgt Nieuw Nickerie om te dopen tot Jagernath Lachmon City. “Als kind van Nickerie, die later uitgroeide tot Staatsman van Suriname, is het niet meer dan logisch dat Nieuw Nickerie naar hem wordt vernoemd”, aldus Santokhi.

De VHP voorzitter sprak zondagmiddag tijdens de Lachmon lezing die werd uitgesproken door dr. Ellen Neslo. Zij sprak over “de potentie van de Surinaamse vrouw in het maatschappelijk en politiek gebeuren”. Zowel in de geschiedenis (tijdens de slavernij als de periode van de contractarbeid) als in het heden hebben Surinaamse vrouwen in Suriname en in Nederland maatschappelijk een belangrijke rol gespeeld, aldus Neslo. Ook mannen moeten de verdiensten van vrouwen erkennen, zei Neslo. Erkenning vindt nog te weinig plaats, omdat stereotyperingen van o.a. de koloniale overheerser klakkeloos zijn overgenomen en in de gemeenschap zijn blijven hangen.

Santokhi gaf aan dat de spiegel die dr. Neslo de toehoorders voorhield, laat zien dat er nog veel te doen is. Ook de VHP neemt daarin zijn verantwoordelijkheid, door een bewust genderbeleid te voeren. “ Het gaat hierbij om vrouwen én mannen, willen we succesvol kunnen zijn”. Hij noemde daarbij voorbeelden van ondernemerschap door vrouwen in het binnenland en de leidende rol die zij hebben bij het ontwikkelen van lokale gemeenschappen.

Santokhi vroeg speciale aandacht en respect voor een bijzondere groep: de groep vrouwen in de rechterlijke macht, die in moeilijke tijden recht en wet bewaken en overeind houden.
Hij wees ook op de verdiensten van de VHP en onderstreepte enkele belangrijke wetten die hij als minister van justitie heeft ingevoerd. Hij noemde de Wet m.b.t. huislijke geweld, het beschermingsbevel en de herziening van het burgerlijk wetboek, waardoor de positie van de vrouw na overlijden van de man beschermd is als langstlevende en waardoor bijvoorbeeld de familienaam van de vrouw een gelijke status heeft als die van de man.

“Vanuit de VHP durf ik te stellen dat er de afgelopen jaren al veel gedaan is aan genderbeleid. De participatie van vrouwen in onze bestuursorganen is gestegen. De partij heeft twee ondervoorzitters en in de fractie hebben bekwame en sterke vrouwen het woord gevoerd. En in Krishna Mathoera hebben we ook nu één van de effectiefste parlementariërs. Ons land werd in het buitenland ook vertegenwoordigd door vrouwelijke topdiplomaten. En ook hebben we vrouwen op belangrijke binnenlandse positie gehad zoals minister en districtscommissaris”, aldus Santokhi.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

18 REACTIES
 1. Jeetjemina, wat een zelfverheerlijking van de VHP door Santokhi. Niks geen overleg met de huidige regering en aldus gewoon solo voetbal spelen. Volgens mij is hij geen Ronaldinho. Kijk eens hoe hij praat door te refereren naar het verleden toen hij deel uitmaakte van de regering. Er waren vrouwen op belangrijke posities zoals ministerschap en DC. Wel Beste Santokhi, dat is nog steeds het geval. Ook de huidige regering heeft vrouwen op belangrijke posities.

  Jij hebt het wiel niet uitgevonden. Nieuw Nickerie vernoemen naar Lachmon kan, als de totale Surinaamse bevolking daarmee instemt. What about een Pengel city? Of was Lachmon de enige? Houd eens een referendum daarover mocht het je lukken regeermacht te verkrijgen. En zo zie je dat de VHP niet kan groeien tot een partij die volledige draagkracht heeft van de totale bevolking. VHP blijft maar doorgaan met de hokjesindeling.


  Maak melding
 2. @ Pakiramoesmoesi,

  Johan Adolf Pengel luchthaven en straat.
  Henk Arronstraat
  Mr. Eddy Brumastraat ( de schoenmaker)
  Fred Derbystraat.
  Fred Essed gebouw en Straat.
  Anton de Kom Universiteit en straat ( Hij was geen hoogleraar)
  Dr. Sophie Redmondstraat.
  Dr.Nassilaan.
  Samuel Kafrudistraat.
  Van Idsingastraat.
  Herman Sno straat.
  Benjaminstraat enzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.
  Waar lul je over????????


  Maak melding
 3. Goede zaak..!

  Verbroederingspolitiek moet symbool worden van gelijkheid, eenheid en saamhorigheid.

  Niemand is volmaakt, maar we moeten juist die postieve kanten koesteren die ons binden.

  Iedereen die z’n steentje (hoe klein ook) heeft bijgedragen aan vooruitgang moet herinnerd worden, want die zijn onze referentiekaders, iconen.


  Maak melding
 4. landen als China en Turkije zijn gebaat bij tweespalt en dus onenigheid.

  Desnoods wakkeren zij het vuur verder aan in plaats van te doven.

  Twee honden vechten om een been,
  China of Turkije gaan ermee heen..!


  Maak melding
 5. Beste meneer Santokhi,

  Op deze manier trek je de Hindoestanen niet aan, je stoot ze juist nog verder van je af.

  De Hindoestanen die met spijt NDP hadden gestemd gaan met deze voorgenomen plannen eerder naar DA’91 of NPS.


  Maak melding
 6. Pakiratigri,
  Je kraait weer onzin. Laat mij de uitkomst zien van de reverendums die gehouden is over Pengel airport, Bosjebrug, Anton de Kom universiteit . De gene die de macht heeft die benoemd en bepaald zo is het toen gegaan en zo zal het ook gaan. Leer er mee te leven.


  Maak melding
 7. Tumofo Gon
  luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden, deze man is een echte misleider van de eerste uur. Ik zegt je dat deze man geen leider is, je kan hem doodgewoon met Bouterse vergelijken. Mij part mag hij terug bij de politie om daar zijn beroep uit te oefenen. Hij heeft geen kaas van politiek gegeten. Hij handelt met z’n zintuigen en komt politiek wijsheid tekort.

  Mi e-warskow dem suma di e-suku fu prani waswas`godo ondro mi sapatya bon.


  Maak melding
 8. @ Pakiratigri … heeft de totale Surinaamse bevolking ingestemt met het zgn. verzoeningsmonument
  aan de Waterkant. @ Pakiratigri … wie je ook bent …. GET LOST !!!!!!!


  Maak melding
 9. Verbroederingspolitiek?
  Neeeegers kennen geen broederschap. Zodra ze een mooie vrouw, geld of goud zien, worden ze geldwolven en crimineel.
  VHP leeft in een droom. Je moet de hindoestanen machtig en sterk maken zodat de neeeegers niet om hen heen kunnen. Pas dan kan Suriname zich ontwikkelen. Werk daarvoor ipv verstrooiend bezig te zijn.


  Maak melding
 10. VHP heeft geen recht van spreken meer! Dankzij hen zit Bouta in het zadel. Het gaat niet om de naam van iemand die Suriname groot maakt, maar de daden die men heeft verricht om Suriname op een positieve manier op de kaart te zetten. VHP & NPS hadden alle kansen om Suriname schoon achter te laten voor de volgende generaties. Nu ze zelf vervuild zijn willen ze schoonschip maken. Waarom praat Santhokie niet over wat hij met Bouta gaat doen op 2020. Dat wilt men horen een leider met Ballen zoals Belfort en Gayadien.


  Maak melding
 11. @Pater Wijdbeens,

  Bouterse zit in het zadel omdat hij veel belooft, door omkoping, stembusfraude en een rare manier van zetelverdeling waarbij een klein groepje kiezers in het binnenland teveel zetels levert. Zijn gratis dit-en-dat politiek, de zgn volkspolitiek, helpt ook.
  Bovendien wordt hij gesteund door zeer egoistische zakenmensen zoals de vermaarde Sardjoe en Kalipdewsing en het racistische stemgedrag van de neeeegers. De Surinaamse neeeger valt liever dood neer ter plekke dan dat hij op de VHP of PL stemt. De Surinaamse neeeeger pruimt geen niet-neegroïde president.


  Maak melding
 12. Ze zijn racistisch, heel erg, maar wij Hindoestanen zijn mensen met een goed hart. Maar dwnz dat wij hun slechte kanten niet moeten benoemen. Wij moeten hun ogen openen, want anders gaat het nooit open en blijven ze eeuwig in hun domheid dwalen.


  Maak melding
 13. Wat een banale onzin! In de jaren 75 tot 80 werd dopor de VHP geschermd met de zogenaamde verbroederingspolitiek omdat door het polariserend politieke gedrag van de politieke partijen van toen, NPS, KTPI, Pendawalima en VHP, het volk inderdaad steeds meer in hokjes werd gedreven en steeds meer tegenover elkaar stonden tot het vijandige toe. U kunt zich zeker nog herinneren dat het Hindoestaanse meisjes, soms op straffe van zware mishandeling en zelfs moord, het niet konden maken zich in te laten met de zogenaamde Kafri. Dit resulteerde vaak ook in zelfmoord bij de arme dames. Toen men zag dat het door hunzelf gevoerde beleid, de situatie grimmig werd, heeft Lachman met Pengel de zogenaamde verbroedering geintroduceerd. Het bleek echter al gauw weer een politiek streek te zijn van deze sluwe vossen. Nu wil Chan, die denkt ook een sluwe vos te zijn, dat weer te berde brengen. Echter, de situatie is nu heeeeel anders dan toen. Het Surinaamse volk hoeft niet verbroederd te worden want we zijn en leven al als broeders en zusters van verschillende etnische en religieuze afkomst gebroederlijk met elkaar. Heeft Chan (de VHP) mogelijk geen andere politiek issues die zij kunnen aandragen? Zijn ze bezig, zoals vele varkens hier op dit forum, een verdeeldheid te etaleren, die er niet is, enkel voor politiek gewin? Daar lijkt het heel erg op. Er valt niets te verbroederen!!! Wat een bedriegers!!
  Een andere issue is het feit dat Chan vaak heeft beweerd dat hij kapitaal achter zich heeft dat zal worden ingezet zodra hij is gekozen. Als je van Suriname houdt heer Santoki, dan wacht je niet tot we op je hebben gestemd om je kapitaal ter verheffing van land en volk in te zetten. Wat je zegt is: If unu no stem gi mi, unu kan njan KA!! Wel, liever die KA dan een bedrieger als U en uw a-nationale partij!! Surinamers stem met je verstand, kijk naar de daden en verleden van de politici, luister naar hun (non)boodschap, kijk naar de verschillende partijen en kijk naar de etnische samenstelling van hun bestuur, weeg zaken tegen elkaar af en maak je keuze. Ik wed dat het dan zeker niet de VHP zal zijn. Ik wens u een vruchtbare voorbereiding op de verkiezingen van 2020. Streey de fu streey, Gado de wi Fesiman!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES