Onderwijsvakbonden in Suriname willen al op eerste schooldag staken

14

PARAMARIBO, 24 sep – De meeste scholen zullen al op de eerste schooldag gesloten blijven. De Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname, ALS, hebben een staking afgekondigd. Het onvermogen van minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur om te communiceren zit de leerkrachten hoog. Ook eisen zij een loonsverhoging. Volgens Wilgo Valies, voorzitter van beide vakbonden, komt de minister niet verder dan schelden op leerkrachten.

De ontheffing van hoofd van het Examenbureau is ook niet in goede aarde gevallen. “We gaan er hard tegenaan tot er verandering komt”, zei Valies na afloop van een ledenvergadering. Hij vindt dat de minister haar gedrag zal moeten veranderen.

Voorlopig zal één dag worden gestaakt. Afhankelijk van de opstelling en het gedrag van Ferrier zal worden bepaald of het protest wordt verscherpt.


14 REACTIES

 1. Het Koffertje is een geldwolf en de leerlingen duperen kan hem geen fluit schelen. De onderwijzers hebben net (terecht trouwens) een verhoging ontvangen. Ik hoop dat de minister al met haar advocaten heeft gesproken om na te gaan als de eisen van de vakbond juridisch door de beugel kunnen. Zo niet doet ze er goed aan om de zaak aan de groene tafel voor te leggen, zodat de Rechter nu een uitspraak kan doen.


  Maak melding

 2. Deze man is lastig bezig. Waarom gaat hij de politiek niet in? Want hij is politiek bezig. Men heeft al loonsverhoging gekregen. In deze tijd moet men niet te veel willen. Waar moet de regering het geld vandaan halen? Het zal er alleen maar voor zorgen dat de prijzen van levensmiddelen stijgen en extra belastingverhogingen komen teneinde ze tegemoet te komen waardoor de eindstand is dat je geen sier bent opgeschoten. Wacht tot betere tijden en oefen het beroep uit waar je voor gekozen hebt. Het is min of meer een roeping. Het is beter te blijven communiceren ook al gaat het stroef. Maar doe je werk.


  Maak melding

 3. als die waardeloze ferrier zoveeeeeeeeeel kan verdienen dan hebben de leerkrachten gelijk
  goed zo wilgo jij durft tegengas te geven
  haal die verwaandheid van ferrier uit haar opgeblazen lijf


  Maak melding

 4. Laat valies z’n gang gaan .
  Het heeft geen nut om hem tegen te spreken over dit onderwerp.
  En waar ik het helemaal mee eens ben is dat ze al een verhoging hebben gehad.
  Maar ja ze willen meer hé.
  Maar toch moeten ze het officieel krijgen want het zijn ook ambtenaren en die hebben verhoging gehad.
  Maar een gigantisch verhaal leid tot één punt.
  Valies geeft geen shit om leerlingen


  Maak melding

 5. Valies valies hoe lang laat de regering met zich sollen,valies wil vr de min bepalen hoe ze haar beleid moet voeren,maar ja if ju meki wan mois moisie kon tron wan rat het enige middel daar tegen is rakoemien ik hoop dat de regering voldoende in voorraad heeft,want deze ratten valies en co moeten volledig uitgeroeid worden no mercy je hebt alles gekregen waar j om vroeg en uit de fiso gestapt en nu wil j wel weer van de fiso profiteren rakoemien rakoemien rakoemien


  Maak melding

 6. Nou gelukkig dat de school van kids niet mee doet aan staking .iedereen van valies is in buitenland. Dus staken maar hopelijk heef deze minister het lef om de gene die staken niet uit te betalen laat de vakbonden maar hun salaris betalen zie toen front aan de bewind was


  Maak melding

 7. De tijdelijke minister die de slogan gebruikte “jo koe” heeft namens het kabinet van de president aangegeven dat er een wet bestaat die de verhoging voor alle ambtenaren geldt.
  Indien de leraren als ambtenaar worden gezien / betiteld ja mensen dan hebben ze volgens de wet er recht op niet meer en niets minder.
  En geef Valies geen ongelijk als hij die aanzwengeld want dat is zijn recht namens de leraren.
  Ik vraag me af waarom de verhoging van de salarissen en onkostenvergoedingen van de ministers en de DNA leden niet liden toty protesten. Vooral als het gaat om buitensporige verhogingen.

  Hoeveel forummers hebben hier een reactie op gegeven?


  Maak melding

 8. Tegenstanders probeer nu niet recht te praten wat krom is,deze leraren ,man vrouw, proberen de kinderen iets bij te brengen zodat ze later eindelijk voor eens en altijd kunnen afrekenen met figuren als de paarse upclass die de intelligentie niet pacht hebben hun mond te snoeren wat er nu gebeurt is rechts ongelijkheid wat deze regering zelf in de hand heeft gewerkt.
  Wat deze regering met dat gerisjufel heeft bereikt verdien ook geen ere prijs .
  Wie wind zaait zal storm oogsten


  Maak melding

 9. Loonsverhoging! je kan liever een zak rijst eisen, geld is er toch niet.
  Schoolniveau in Suriname is helemaal beneden peil, kinderen kunnen niet eens normaal lezen en rekenen, zelf de afgestudeerden op HBO of academisch niveau hebben de kennis van een MBO leerling uit Nederland.
  De leerkrachten kunnen niet eens een foutloze brief schrijven, en dat zijn de mensen die onze kinderen moeten onderwijzen. Stuur alle leraren op een opfris cursus die ze verplicht moeten doorlopen, en ook halen, wie er niet doorheen komt is ongeschikt om voor de klas te staan. En pas na alle goed doorlopen toetsen kunnen ze een looneis op tafel leggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.