Politie Suriname denkt aan nieuwe maatregelen voor meer verkeersveiligheid

18
Buschauffeurs gecontroleerd door ministerie OWT&C in Suriname

PARAMARIBO, 23 SEP – Om de verkeersveiligheid in Suriname te verbeteren sluit het Korps Politie Suriname (KPS) nieuwe maatregelen niet uit. Dat zei KPS woordvoerder Humphrey Naarden in het actualiteiten programma ‘To the Point’. Zo zal wangedrag van buschauffeurs op de weg aangepakt worden door motorsurveillanten (FOTO) in te zetten, waardoor overtreders sneller achterna gegaan kunnen worden.

Het huidig beleid van de politie houdt in het maken van programma’s en spotjes om de bewustwording onder verkeersdeelnemers te vergroten over het gevaar dat zij vormen voor zichzelf en anderen door met hoge snelheden te rijden. Daarnaast wordt ook repressie toegepast door rijbewijzen van bestuurders in te vorderen. Volgens Naarden zal ook serieus gekeken worden naar een voorstel om auto’s bij binnenkomst in het land te ‘sealen’ op de toegestane maximumsnelheid op de Surinaamse wegen.

Ten aanzien van de diefstallen in de binnenstad zoals het wegrukken van zaktelefoons of tassen, zegt de politie woordvoeder dat het korps momenteel kampt met een tekort vanwege de uitstroom van politiemensen om uiteenlopende redenen. Binnenkort zal er een nieuwe lichting plaatsvinden van de politie, waardoor het korps weer voldoende bemand zal zijn en er meer agenten zichtbaar zullen zijn op de wegen en in de binnenstad.

18 REACTIES

 1. Ik weet niet wanneer men een keer er achterkomt dat de rijinstructeurs vallen in het opleiden van leerlingen.
  Ik weet niet hoe je rijinstructeur in Suriname kan worden maar die zijn in elk geval zelf niet goed opgeleid. Hoe kan je dan een leerling kennis en kunde bijbrengen als je zelf niet weet. Ten tweede moeten Surinamers weten dat de maximale snelheden wat een auto kan halen zijn gebaseerd op westerse wegen. Als een auto zou worden ontworpen op basis van Surinaamse wegen dan zou de maximaal snelheid op 40 Km/u zijn ingesteld. Maar Surinamers willen 100 km/u rijden waar wegen niet voor berekend zijn. Ook is het verantwoordelijkheidgevoel van Surinamers heel laag. Dat je te hard rijdt en tegen een boom aanrijdt moet je zelf weten. Geen medelijden. Maar als je onschuldige weggebruikers meeneemt in je roekeloos rijgedrag, dat is pas erg.


  Maak melding

 2. Gelukkig heeft de oud kolonisator het beter geregeld. Misschien wil Iran, Cuba of Turkije de Surinaamse politie helpen om het probleem op te lossen. Zo op het eerste gezicht gaat het om een centen kwestie.


  Maak melding

 3. Idd jan, bla bla bla. Laat ze eerst de eigen politie mensen manieren en respect aanleren en dan vervolgens de corruptie aanpakken en dan ook die hoogmoed van bepaalde agenten indammen.


  Maak melding

 4. Oh ja , kijk naar het bericht van de politie inspecteur die is aangehouden wegens fraude en omkoping. Dit noemen ze lands dienaren die het goede voorbeeld moeten geven. Schande en nog eens schande!


  Maak melding

 5. Ze doen geen remtest tijdens het rij-examen.
  Laat de auto snelheden van 50, 80 en 100 halen en de kandidaat moet op tijd remmen om voor een (papieren) muur tot stilstand te komen.
  Pas dan beseffen de leerlingen het verband tussen snelheid en remweg.


  Maak melding

 6. De verkeersonveiligheid is zorgwekkend in Suriname. Er vallen te veel doden vergeleken met Nederland. Niet dat je alles moet vergelijken met Nederland maar aangezien het om doden gaat, denk ik wel dat het van toepassing is. De 84 verkeersdoden die in 2017 te betreuren waren, moeten in de toekomst teruggebracht worden naar maximaal 18 doden per jaar als je in verhouding wilt blijven met Nederland. Dan praten we niet eens over blijvende invaliden dan wel slachtoffers die misschien maanden of zelfs jaren nodig hebben om te revalideren.

  Frequenter controleren en goede registratie van auto’s, bestuurders en verzekeringen horen daarbij om de veiligheid op peil te brengen. Hogere straffen ook. Wegen overzichtelijk maken, meer verkeersborden, (er zijn bijvoorbeeld toeristen die auto’s huren maar het plaatselijke verkeer niet meester zijn) camera’s, betere wegen, voorlichting op scholen enz.


  Maak melding

 7. Meer politie zichtbaar op straat waar? Sommigen staan te discussiëren met een collega in plaats van het verkeer te regelen. Meestal zijn ze onbeschoft daarom vermijd ik ze liever. Een cursus sociaal gedrag zou een paar niet misstaan. Rijbewijs leeftijd verhogen. Bij het veroorzaken van een dodelijk ongeluk rijbevoegdheid levenslang ontzeggen. Ik zat in een bus waarvan ik naderhand hoorde dat chauffeur geen rijbevoegdheid had voortaan als ik een bus huur vraag ik daar eerst naar en ik wil de rijbewijs ook persoonlijk zien. Mensen lijken op elkaar maar dat zal dan toeval zijn extra controle kan geen kwaad. Surinamers in bepaalde functies willen hun macht uitoefenen dat vind ik jammer want alle beroepsgroepen hebben we nodig niemand is belangrijker dán een ander. Suriname mooi land bewoners word wakker we hoeven niet terug naar toen maar behouden jullie wat ons land zo mooi maakte en maakt.


  Maak melding

 8. Koos2018 23 september 2018 at 09:08

  ” Gelukkig heeft de oud kolonisator het beter geregeld. Misschien wil Iran, Cuba of Turkije de Surinaamse politie helpen om het probleem op te lossen. Zo op het eerste gezicht gaat het om een centen kwestie’ .

  Koos: de Oud-Kolonisator heeft geen flikker gedaan toen het de regie in handen had: zelf het links-verkeer heeft zij niet aangepakt naar een rechts-verkeerssysteem( analoog aan haar eigen verkeerssysteem.
  De enige oplossing in Suriname voor een veilier verkeer is de straffen voor het veroorzaken van ernstige aanrijdingen fors verhogen en gelijkstellen aan doodslag, c.q moord. ( met name het verzwaringsaspect toepassen waar alcohol in het spel is).


  Maak melding

 9. @astaman,

  Sorry voor je dat je niet zo snugger bent, maar het punt is, was, dat ook in Nederland gefraudeerd werd, wordt, met rijbewijzen en dat mensen die zich geen rijlessen kunnen veroorloven dat wel op een bepaalde manier krijgen.

  Ook was in het nieuws dat er flink gefraudeerd werd met de CBR theorie examens, m.n. door Turken en Marokkanen. Men maakte gebruik van microfoons enz om de juiste antwoorden ingefluisterd te krijgen.
  Het CBR heeft toen ingegrepen.

  Dus denk niet dat in NL alles koek en ei is. Ook daar rijden er mensen – en wel 20 jaar of meer – zonder rijbewijs!


  Maak melding

 10. L.k.poon
  Je praat alleen maar poep
  Suriname moet je helemaal niet met NL vergelijken
  Wij NL hebben fatsoen
  Wij geven toe
  Wij durven sorry te zeggen
  Hier in NL Zoals strafbare feiten worden gewoon bestraft
  Pedo in Suriname is gewoon gedoogd
  Niemand mag t weten n doodnormale zaak in Suriname
  Misbruik is n normale zaak
  Dodelijke aanrijdingen is gewoon normaal
  t gaat allemaal maar door
  Zo corrupt als k weet niet wat
  Dan ben ik maar van Duitse bloed


  Maak melding

 11. ELKAPOEN:
  Typisch geval van de klok hebben horen luiden maar tevergeefs zoekende naar de klepel!
  Jij maakt en roep-toetert je eigen goedkope verhaal.
  Voor wat betreft wel of niet snugger zijn, dat oordeel laat ik aan terzake kundige mensen, dus niet aan jou.


  Maak melding

 12. Om veilig verkeer te bewerkstelligen moet je als land aan enkele basale eisen voldoen.
  In de eerste plaats: goede en betrouwbare wegen voorzien van goed wegmeubilair zoals verkeersborden , kattenogen, baanafscheidingen met lichtgevende verf, S- bocht aanduidingen, etc. die met name in de nacht te zien zijn. In Suriname gebeuren de meeste ongelukken in de beruchte S- bochten. Mensen vliegen uit de bocht wegen te hard rijden.
  Tweebaanswegen zijn vanwege het drukke verkeer in Suriname al lang achterhaald. Elke inhaalmanoeuvre is levensgevaarlijk geworden. Om het niet al te duur te maken kan je in plaats van 4 baanswegen, 3 baanswegen maken.
  De middelste baan is de inhaalbaan met of zonder beperking. Toelichting met beperking: de weg naar zanderij: 3 baans weg: van kilometer 1 tot en met 10 mag het verkeer naar zanderij gebruik maken van de 2 e baan. Van kilometer 11 tot en met 20 het verkeer vanuit zanderij. Etc etc. Gelet op de mentaliteit van de Surinamers die zich als gekken in het verkeer gedragen is beperking hard nodig. Deze oplossing heb ik gezien in Griekenland, Noorwegen en Zweden. Voor het naar rechts afslaand verkeer U-turns maken, Deze oplossing heb ik in Frankrijk, Spanje en Portugal gezien. Simpel, goedkoop, maar effectief.
  Daarna gaan werken aan de mentaliteit van de verkeersdeelnemers en de controle op de technische staat van de voertuigen. En als laatste: zware boetes en straffen invoeren als jij je niet aan de regels wilt houden.
  Maar, net als u ken ik het standaard antwoord al: Er is geen geld om dit uit te voeren.
  De door Suriname voorgestelde oplossing om mensen die zich als gekken gedragen te pakken zal niet werken. De verkeersomstandigheden in Suriname dwingen jou om je als een gek te gedragen. deze moeten eerst worden opgelost .
  N.B. Ik heb al mijn rijbewijzen in Suriname gehaald. Ik kan geen oordeel vellen over de opleiding van de rijinstructeurs, maar in de praktijk was hun praktijkervaring uitstekend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.