dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit NederlandInstallatie van nieuw bestuur VHP Nederland

Installatie van nieuw bestuur VHP Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

AMSTERDAM, 17 sep – Op vrijdag 14 september 2018 heeft in Amsterdam, de installatie van het nieuwe bestuur van VHP Nederland plaatsgevonden, door VHP voorzitter Chan Santokhi. Tot de nieuwe voorzitter van VHP Nederland is benoemd en geïnstalleerd mr. dr. Lachman Soedamah. Het nieuwe bestuur bestaat verder uit de heren Henk Lalji, ondervoorzitter, Jay Pahladsingh, ondervoorzitter, Jagroep Narain, penningmeester, Arnold Dwarka, secretaris en de dames Rosita Drigpal, tweede secretaris en Vishma de Keijzer, lid.

Samen met de nieuwe bestuurders is voorzitter Chan Santokhi voortvarend te werk gegaan. De noodzakelijkheid voor herstructurering van VHP Nederland zal als eerst worden opgepakt en uitgevoerd. Een belangrijke doelstelling is om VHP Nederland toegankelijker te maken voor jongeren en vrouwen.
Daarbij zijn diversiteit en afspiegeling van de Surinaamse samenleving belangrijk. Ondersteuning van de Moederpartij in Suriname blijft echter de primaire doelstelling van VHP Nederland, met als ultieme doel het verkrijgen van regeerverantwoordelijkheid in 2020.

Voorzitter Santokhi acht het nodig draagvlak te creëren om de Moederpartij te ondersteunen en de mensen bewust te maken van het feit dat de diaspora een toekomst heeft in Suriname. Hij benadrukte tevens herhaaldelijk dat het nog niet te laat is om Suriname van de afgrond te redden. De voorzitter deelde zijn toekomstperspectief welke betrekking had op de wederopbouw van het land. Hij moedigde de leden en alle andere bezoekers aan zich te blijven inzetten voor het land.

Volgens Soedamah, is het de bedoeling om van VHP Nederland een krachtige organisatie te maken met een groot ledenbestand. Dit kan alleen door kaders, kennis, kunde en sleutelfiguren in Nederland die de VHP een warm hart toedragen. Essentieel is krachten te bundelen en deze optimaal in te zetten ter ondersteuning van de Moederpartij, op weg naar de verkiezingen van 2020. Tot slot zijn er vijf kernen geïnstalleerd door voorzitter Santokhi. Deze vijf kernen zijn werkzaam in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. De avond werd afgesloten met een informeel samenzijn.
VHP

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

67 REACTIES
 1. Sorry, maar zelfs de hoogst opgeleide Hindoestaan herken ik aan zijn taalgebruik en schrijfwijze, ze verwarren steeds de en het. Gisteravond nog maakte de heer Soeresh van radio Aointie een paar mooie de en het taalfouten.


  Maak melding
 2. @ Revo: Als jij blanke mensen als meesters ziet, betekent dat dan niet dat jij zelf een slavenziel hebt? Je kunt natuurlijk blijven hangen in je racistische wereldbeeld en de “witte man” als bron van alle kwaad blijven zien, maar je kunt ook proberen om uiterlijkheden als minder belangrijk te zien zonder je eigen cultuur te verliezen.
  In de moderne wereld, en zeker in die van “witte man”, heeft iedereen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en posities te bereiken op basis van gelijkwaardigheid. Het gaat om je persoonlijkheid, hoe je je talenten gebruikt om te bereiken wat je bereiken wilt. Hoever je komt hangt af van je capaciteiten en je bereidheid om offers te brengen om je doel te bereiken. Alles krijgen wat je zou willen lukt meestal niet, maar je weet dan waar je grenzen liggen en misschien kun je dan tevreden zijn met wat je hebt en ophouden met haten. Haten doet vooral jezelf pijn.


  Maak melding
 3. Het hangt ervan af waar je de Nederlandse taal gebruikt e/o functie. De tijd dat ik veel waarde hechte om keurig Surinaams of Nederlandse ABN te spreken, de woorden met die verwijswoorden e/o het woorden met dat, enz. hang af van je beroep. Van docenten e/o journalisten, mensen die in bibliotheken, overheid e/o jongeren/jeugd, televisie radio en enkele andere instellingen werken kan ik mij daar bij iets voorstellen.

  Wat er de laatste tijd gebeurt is dat als je naar het engels kijkt, dan is er daar maar een lidwoord, nl the. Deze vorm is men ook de laatste 20 jaar ook over gaan nemen in het Nederlands en hoor je veel mensen gewoon de voor zowel het-woorden als de woorden gebruiken. Ik zou zeggen, mensen maken jullie je niet druk als je de of het gebruikt voor woorden. Als ze wel zaken schrijft, let er wel op, maar in het spreken, moet je je daarom niet druk maken. Vooral in het felle en enthousiasme of heet van een gesprek of discussie. Het gaat om de boodschap. Dat telt.

  In schrijftaal kan men daar wel extra op letten, maar in felle discusies waar zaken heel snel gezegd worden, moet men zich daar niet aan storen. Er was een tijd dat Surinamers zelf beter Nederlands spraken dan europese Nederlanders, ondanks dat dit verschilde Surinaams Nederlands, tegenover ABN, enz). Die Nederlanders spraken hun dialect, enz.

  leerlingen en studenten, bepaalde beroepen, enz moeten er wel op letten, maar ongeacht je opleiding moet niemand zich daar aan storen. Wie keurig ABN wil spreken moet het zelf weten. De Nederlandse taal wordt in Nederland, Vlaarderen, Suriname, enz nog gebruikt, maar men moet zich niet aan storen. Ook op de Universtiteit neemt het nu ook steeds meer af in (bepaalde) studies en wordt engels belangrijker, omdat het internationaler is.

  Surinamers maken jullie je niet druk om het Nederlands als u verkeerde lidwoorden gebruikt als u met mensen praat ondanks dat u weet hoe de vork in de steel zit.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 4. Het etnisch denken en alles onder ons houden is zo ingeborst,is iets wat j moeilijk met een ander bespreekt,het zou ongemakkelijk over komen,vooral wanneer men een misplaatste superieure gevoel jegens andere denk te hebben,denk aan het Arische über menz,want ze voelen zich Arisch maar als j eenmaal met vakantie bent geweest in de madrassas zal j tot een andere clonclusies komen,eerder iets van Sahara Afrika,het zal nog enige tientallen jaren duren vr dat men door gt hebben dat j iets niet kan claimen wat j niet bent,want j zelf voor de gek houden is het ergste wat de mens zichzelf kan doen


  Maak melding
 5. # Revo , John en soort gelijke figuren / NDP onderdanen
  Jammer dat jullie de Hindoestanen uitschelden. De meeste Hindoestanen zijn lid van de NDP zij houden de NDP instand. Dus wees die Hindoestanen maar dankbaar.

  Bouterse gaat de verkiezingen in 2020 weer winnen dankzij de Hindoestanen. Want kijk maar hoeveel ” k oe lie ” (zoals jullie ze noemen) ministers er zijn bij de NDP. De VP is zelfs verhuist om nog meer “k oe lies” binnen te halen.


  Maak melding
 6. @ domme gans John. Gelet op jouw manier van denken, kan maar één ding worden geconcludeerd, namelijk een beschimmelde herseninfectie die geleid heeft tot jouw barbaars manier van denken. Koelie’s, djoeka’s, blaka-mans zijn termen die niet in een beschaafde samenleving passen en zeker niet in Suriname. Surinamers zijn Surinamers. Hun etniciteit speelt geen rol in welke politieke partij dan ook. Creolen & Hindostanen moeten af van de onderlinge haat. De gemeenschappelijke vijand is corruptie en dat komt in alle lagen van de samenleving voor. Welk politieke partij ook gaat winnen,Corruptie is de kanker van elke samenleving.

  Ik deel de mening dat VHP vooral etnisch gestructureerd is, maar dat geldt ook voor NPS, KTPI, Abob, etc.
  Het hoeft geen probleem te zijn, zo lang in land’s belang wordt gehandeld.

  Alle huidige politieke partijen zijn schuldig aan de deplorabele situatie in Suriname. Een nieuwe politieke partij gericht op het belang van Suriname als land en natie die niet besmet is met hebzucht en vrij is van angst heeft de voorkeur voor de komende verkiezing.


  Maak melding
 7. Beste heren,

  Zolang we op deze wijze door gaan met vingers wijzen naar elkaar zullen we NOOIT vooruit gaan. Huidige NDP regering doet het op haar manier. Voor sommigen goed en voor anderen slecht.

  Laten we elkaar bundelen om SU vooruit te laten gaan. De meesten geven aan dat SU achteruit gaat.
  VHP wil vooruit denken en handelen. Bestuur van VHP NL is open voor iedereen.
  In de termen van SU afro te spreken. Kom en steun ons. Hopelijk heb je een hart voor SU en je medemens in SU. Surinamers in NL kom op neem contact op met VHP NL
  Elk bijdrage is welkom om SU vooruit te krijgen. VHP NL discrimineert niemand.
  Kritiek levert weinig vooruitgang. Kom ook met oplossingen….samen denken en samen uitvoeren.


  Maak melding
 8. Uit het artikel:
  “Daarbij zijn diversiteit en afspiegeling van de Surinaamse samenleving belangrijk”

  Aha, vandaar deze samenstelling van het bestuur van VHP Nederland.

  Wanneer leert VHP het dat wanneer ze A zeggen (diversiteit en afspiegeling vd Surinaamse samenleving), ze ook B moeten zeggen.

  Dit is gewoon het oude VHP met een modern jasje dat zo onprettig zit dat iedereen dat direct ziet en voelt.


  Maak melding
 9. De NDP heeft in de top geen hindustanen, alleen maar creolen. De hindustaanse marionetten bij de NDP zijn om stemmen binnen te halen. Dat de NDP een Multi culti partij is, me marsh noh !!!!!!

  DE ABOP, BEP, NPS dat zijn pas “Multi culti”partijen !!!!!!


  Maak melding
 10. Bouta 3
  Ik denk dat de Hindoestanen hun fout hebben ingezien en nooit meer zullen stemmen op de NDP. Deze gaan zeker terug naar de VHP. net als de Creolen. Die gaan terug naar de NPS. NDP was hun hoop. ze dachten dat ze het beter zouden hebben, maar zijn teleurgesteld in die partij omdat hun portemonnee met de dag leger wordt.
  Reden? Omdat de politici geen moer hebben gedaan voor hun achterban.
  Voorbeeld: padieboeren. De koning van Nickerie, bullebak Doekie heeft alleen maar aan zijn eigen portemonnee gedacht en heeft de belangrijkste groep Nickerianen over het hoofd gezien. Deze zullen in 2020 zeker wraak nemen door niet meer op hem te stemmen.
  Kensenhuys is vertegenwoordiger van Para. War heeft hij voor de Paranen gedaan en hij maar gillen dat politici het financieel moeilijk hebben. Paranen, niet meer op deze man stemmen. hij is door de mand gevallen.
  En zo kan ik meer voorbeelden noemen. waarom ik zit te schelden op racisten en racistisch getinte partijen? Ik ben bang dat we zullen terugvallen naar de jaren 50 en 60. Toen had je alleen partijen op basis van van ras en geloof. Blok heeft misschien gelijk. Wij keren dus terug naar een failed state..


  Maak melding
 11. Vroeger stond de abbreviatie van de VHP voor: Verenigde Hindoestaanse Partij. In 1973 werd de abbreviatie VHP nog steeds gehandhaafd, alleen stond het en staat het voor: Vooruitstrevende Hervormings Partij. We leven inmiddels in 2018, 45 jaar verder en ik vraag me af wat Santokhi gedaan heeft qua hervormingen. De bedoeling was namelijk dat de VHP uit haar hokje stapte om de overige etnische groeperingen te omhelzen en te verwelkomen binnen haar gelederen. Op dat punt krijgt de heer Santokhi een 4 van me als rapportcijfer. Soort zoekt nog steeds soort.

  Hij doet geen oprechte pogingen om die mooie brug te slaan. Laatst was er wel een delegatie in het zuiden van Brokopondo als ik me niet vergis. Hier en daar worden er kernen geïnstalleerd. Het lijkt me een druppel op een gloeiende plaat aangezien de NDP veel beter met dat bijltje hakt. Als hij bezig is met zijn speech is het veel beter dat hij in het Surinaams spreekt en zich rechtstreeks wendt tot de etnische groeperingen. Hij speelt te veel een deftig meneertje. Als hij slim was zou hij een blakaman en een yampaneisi en een Marron met charisma, van tijd tot tijd op het podium laten plaatsnemen om zo de mensen te paaien. Als je naar bovenstaande foto kijkt, kan men met de beste wil van de wereld niet zeggen dat zijn wervingscampagne goed is.

  De term “Koelie” is zeer negatief. Dat weet men. Het past niet om zich op deze negatieve en denigrerende wijze te uiten. Word dan niet boos als de blanke je een neger noemt of nigger of aap want je doet precies hetzelfde. Dus liever stoppen. Doe het maar in een besloten ruimte en let op dat het niet lekt. Want anders word je een blok aan het been.


  Maak melding
 12. ..Johnn..U..bent..vast..geroest..in..het..oud
  denken..u..praat..over..de..jaren..50..en..60..van..de..vorige..eeuw..
  wij..leven..anno..in..2020..mijn..vriend..(..wij..hebben..totaal..niets..aan..u..bood..schap..


  Maak melding
 13. Ik al een simpel voorbeeld geven: de VP van de NDP neemt het als het aan hem ligt alleen op voor de Hindoestanen.
  Ondanks dat hij lid is van de NDP. Die multicultureel denkt.
  Een paar maanden gelden heeft hij een medische commissie geïnstalleerd.
  Op de foto stonden alleen maar Hindoestaanse medici en juristen.
  Zijn er in Suriname geen creoolse, Javaanse en Chinese medici en juristen? Waarom heeft hij voor een volledige Hindoestaanse commissie gekozen.
  Dit is niet op basis van de afspiegeling van de Surinaamse samenleving
  Het antwoordt laat ik aan jullie over.

  En ik denk niet raciaal. Maar ik zie wat er gebeurd.

  Ik rust

  Djamoe


  Maak melding
 14. Aan alle RACISTEN :

  Het land is FAILLIET gemaakt !!!

  Staatsschuld is TORENHOOG !!!

  Ambtenarenapparaat, is al jaren mega-groot,
  SANERING is urgent !

  Staat heeft honderden miljoenen geleend, rente
  en aflossing wurgt heel Sranan, alsook haar economie !!

  Rechtsstaat is zwaar aangetast, herstel dringend nodig !!

  Internationale verdragen worden slecht nagekomen, op
  deze wijze ISOLEERT Suriname zich !

  Er zijn dus veel zaken die met spoed moeten worden aangepakt,
  stop aub met ouwehoeren over etniciteit !

  PS : Pak alle corrupte figuren op en pluk hen financieel KAAL,
  het Volk pinaart door de economische en financiele MALAISE in
  SRANAN !!! Het huidige wanbeleid moet SNEL stoppen !!


  Maak melding
 15. Ik zie regelmatig foto’s waarop alleen creolen of marrons staan te prijken.
  Wonen er geen indianen, javanen, chinezen, boeroes, hindustanen, libanezen, joden, enz. in Suriname?
  In Suriname worden altijd de creolen en de marrons naar voren getrokken, de rest van de Surinaamse bevolking hangt er maar bij. In Suriname is het creolen voor de creolen, hindustanen voor de hindustanen enz. enz. Zal nooit verandering in komen, vandaar dat Suriname ook geen vooruitgang kent en zal kennen.
  Blok heeft het wel degelijk gehad had, alleen waren zijn uitspraken ongenuanceerd/lomp.


  Maak melding
 16. Ach Vliegende Hollander en je beweert dat ik ruzie zoek.
  Als mijn reacties jou niet aanstaan, lees ze dan niet, hoef je je er ook niet aan te ergeren. Ha ha, je laat je weer kennen.
  Bovendien is deze site voor een ieder bestemd.


  Maak melding
 17. De NDP is slechts op papier een multiculturele partij. In het echt is het een partij voor de creolen en de marrons. Waar de hindustanen die lid zijn van de NDP goed voor zijn, is hun geld. Dankzij deze hindustanen kan de NDP bestaan. Veel van deze hindustanen zijn ook de grote drugsbazen en daarom likken ze de hielen van Bouterse, de grootste drugsbaas. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd en toch zal deze bende uit elkaar vallen.

  Ashwin Adhin werd voor de verkiezingen van 2015 al genoemd om tot VP gebombardeerd te worden. Bouterse had dat gedaan om alleen maar nog meer stemmen onder de hindustanen te vergaren. Wat ook is gebeurd.
  De hindustanen die eigenlijk van plan waren op de VHP te stemmen, hebben toen op de NDP gestemd, want een hindustaan als VP vonden ze een eer, terwijl de VP in feite niet veel voorstelt.

  In Suriname is het de creool voor de creool, de javaan voor de javaan, de hindustaan voor de hindustaan.
  Daarom ook al die op etniciteit gestoelde partijen.

  Vliegende Hollander ik heb speciaal voor jou weer flink gezeurd


  Maak melding
 18. Ik ga opnieuw proberen mijn reactie op de VHP te geven.

  Wat wil de VHP bereiken met het installeren van de VHP Nederland?
  Het valt mij op dat de belangrijke bestuurlijke taken aan mannen zijn gegund. Zijn er geen capabele vrouwen voor die taken gevonden? Waar is het genderbeleid gebleven die Santokhi beleid had aangekondigd? De vrouwen mogen weer alleen de onderste tree betreden.
  Dit gedrag van de hindustaanse mannen is walgelijk.
  De VHP propageert diversiteit na te streven, maar ik zie geen diversiteit.
  Heeft de VHP alleen hindustanen uitgenodigd om hun bijeenkomsten/vergaderingen in Nederland bij te wonen? Iedere keer als ik denk dat de VHP aan het hervormen is, krijg ik de deksel op mijn neus.

  Kan de VHP uitleggen (hoeft niet eens uitvoerig te zijn) hoe te bereiken dat de VHP Nederland belangrijk zal zijn voor de komende verkiezingen in 2020?
  Moet ik misschien denken aan de formule die de partij Denk gebruikt om Turkije te helpen?
  De hindustanen in Nederland hebben alleen de Nederlandse nationaliteit, dus ze kunnen nooit stemmen op de VHP. De Turken kunnen dat wel.

  Als ik mij niet vergis hebben ook de NPS en de NDP een variant van hun partij in Nederland.
  Blijkbaar ontgaat mij het belang van deze partijen in Nederland voor Suriname.


  Maak melding
 19. Er wordt gezegd dat de VHP een partij is voor alleen Hindoestanen. Door deze gedachte / angst durven creolen en javanen zich niet aan te melden.

  Het vernieuwde VHP probeert juist iedereen te betrekken maar zo lang de oude gedachte / angst blijft zijn de aanmeldingen voornamelijk dus Hindoestaans.

  De VHP kan moeilijk iemand dwingen om lid te worden. Ze kunnen je informeren maar zolang jij als waardige Creool of Javaan of welke burger met een schoon geweten zich niet aan durft te melden kan je de VHP niet een etnische partij noemen. Als je als niet-Hindoestaan niet geaccepteerd wordt en dus gediscrimineerd wordt dan kan je ze daarvan beschuldigen. Maar voorbarig onjuist beoordelen is een uiting van angst.


  Maak melding
 20. @ john,

  Waarom gebruik je het woord koelie i.p.v. het woord hindustaan?
  Vind je het goed als ik het woord neger of slaaf gebruik voor de creolen en de marrons.
  Het woord slaaf is voor te pijnlijk voor jullie? Het doet jullie denken aan de wrede slavernij. Sta je er wel bij stil hoe pijnlijk het woord koelie is voor veel hindustanen?
  Behandel een ander zoals je zelf behandeld worden.


  Maak melding
 21. @ Bouta 3,

  De naam VHP zou gewijzigd kunnen worden. De betekenis van de VHP was eerst: Verenigde Hindustaanse partij, daarna Vatan Hitkari Partij en nu Vooruitstrevende Hervormings Partij.
  Nog steeds denken veel Surinamers dat VHP de eerste betekenis heeft. Het overgrote deel van de leden is hindustaan.
  Santohki doet zijn best de VHP te transformeren naar een multiculturele partij, maar of dat hem echt gaan lukken betwijfel ik. Hij heeft ook een paar creolen een belangrijke positie in de partij toebedeeld. Waarom dan niet in Nederland. Daarom ook mijn vraag of de andere Surinaamse etniciteiten in Nederland ook waren uitgenodigd.


  Maak melding
 22. Niet alleen hindustanen zijn slecht in het gebruik van de lidwoorden.
  Antillianen en andere niet autochtone Nederlanders raken ook in de war van die lidwoorden.
  Dat heeft met gevoel voor het gebruik van de lidwoorden te maken. In vergelijking met hindustanen praten Anillianen slechter Nederlands.
  Waar ik mij wel over verbaas is dat hindustanen die in Nederland zijn geboren, niet weten wanneer zij de of het horen te gebruiken. Misschien ligt dat wel in het feit dat op de Nederlandse scholen aan de ouders werd verteld dat ze thuis Nederlands moeten praten met hun kinderen.
  Aangezien de meeste hindustanen van het platteland afkomstig zijn en de Nederlandse slecht beheersten, hebben ze dat slechte spreken van de Nederlandse taal ook aan de kinderen meegegeven.
  Het is zo belangrijk kinderen al vroeg te leren dat ze moeten lezen, want door veel te lezen kun je een taal goed leren. Ik luister nog zelden naar hindustaanse omroepen. De hindustaanse omroep in Rotterdam mag van de gemeente Rotterdam maar beperkt in de hindustaanse taal programma’s uitzenden.
  Je zou verwachten dat de presentatoren toch goed Nederlands kunnen spreken, het tegendeel is waar.

  Een paar jaar geleden was er zelfs sprake van om het als lidwoord af te schaffen. Was en ben het er niet mee eens. Ik moet er niet aan denken om te zeggen/schrijven: de meisje, de huis, de onderhoud, de antwoord, de ongemak enz. Dat klinkt mij raar in de oren.


  Maak melding
 23. Bij de blaka mang wordt met de paplepel ingegoten dat de Hindoestaans slecht is,slinks is en heel zuinig.Van bepaalde mensen had ik niet verwacht dat ze tegen de Hindoestanen zouden uitvallen zonder enige daartoe te hebben.Die zouden beter op hoogte moeten zijn van de Historie.Om te beginnen zijn de Hindoestanen uit India gekomen om geld te verdienen en ze hebben alles aan gepakt wat ze konden vinden om te verdienen.Ook in de landbouw.Daarvoor haalde de blaka mang toen de neus op omdat ze voor de bakra basi al veel te lang op het land hadden gewerkt.
  Toen de Hindoestanen rond de onafhankelijkheid begonnen weg te trekken,konden wij de pras oso verlaten en een huis huren van een Hindostaan in een zogenaamde Hindoestaanse buurt.En daar hebben we een andere kant van de Hindoestanen gezien dan op het erf verteld werd.


  Maak melding
 24. @ Jacobus,

  De hindustaan is zuinig zonder gierig te zijn. Al is een hindustaan arm, als je over de vloer komt, zal je altijd een bord eten aangeboden worden. Al is het maar rijst of roti met daal en groente met chutney. En als er geen eten meer over is, dan wordt er gekookt, want zonder te eten mag je niet weg.

  Dat is ook zo bij de javaan. Aziaten zijn zuinige mensen maar beslist geen gierige mensen.
  Het spijt me maar ik vind de creool gierig net als de autochtone Nederlander gierig is. Heb dat mogen ervaren.


  Maak melding
 25. @ Jiyani

  Deels met je eens. De naam VHP veranderen is voor vele Surinamers wellicht een goed idee. Hiermee wordt eigenlijk gezegd dat de gemiddelde Surinamer toch niet verder kijkt en verder denkt. Ze laten zich ook misleiden door de woorden “Nationale Democratie” . Wat de partij met deze woorden in zijn naam in werkelijkheid doet is verder niet belangrijk.

  De naam veranderen hoeft voor intellegente mensen niet. En dat kan je bijv zien bij het automerk “Skoda”. Vroeger was het een “slecht” merk. Tegenwoordig wordt het beter gewaardeerd ondanks dezelfde naam.


  Maak melding
 26. @Jiyani ,

  hoe haal jij je het in je hoofd om de autochtone Nederlander gierig te noemen. Nederland
  is een van de grootse donateurs van de VN voor ontwikkelingsgeld. Vorig jaar met
  de Orkaan op Sint- Maarten werd er met een tv actie bijna 15 miljoen opgehaald. Ook
  met tv acties voor hongersnoden en de verschrikkelijke tsunami zijn er vele tientallen
  miljoenen opgehaald en laatst nog met de zwemmer door de kanalen 4,5 miljoen voor
  kanker onderzoek. Nederlanders willen altijd wel geld geven als hij maar weet dat het goed
  besteed wordt en zijn belastinggeld niet over de balk gaat.


  Maak melding
 27. @ Vliegende Hollander,

  Mijn reactie moet je wel in de juiste context lezen.
  Je gaat er toch niet vanuit dat bij het ophalen van geld voor goede doelen alleen de autochtone Nederlander gul geeft? Bedrijven waaronder ook van de niet autochtone bedrijven doneren. Er wordt misbruik gemaakt van het geld dat wordt opgehaald. Waarom doe je voorkomen dat alleen de autochtone Nederlander gul is?
  Zo vertelde een collega dat als er gevlogen moet worden naar verre oorden voor het verlenen van hulp, dat er hulpverleners zijn die luxe zitplaatsen opeisen, want vinden ze dat er voldoende geld is binnengekomen.
  Heb je dan wel hart voor de mensen die dringend hulp nodig hebben? Elk dubbeltje is broodnodig.
  Ook via de media is naar buiten gekomen dat niet alle geld wordt gebruikt voor de doelen waarvoor het bestemd is. Daarom geef ik niet meer. Ik steun initiatieven van particulieren, meestal zijn dat eenvoudige mensen met het hart op de juiste plaats.


  Maak melding
 28. @Jiyani ,

  jij maakt er nu een discussie van dat niet al het geld goed terecht komt, het ging
  er om dat autochtone Nederlanders gierig waren, jij zet klakkeloos een hele
  bevolkingsgroep op een strafbankje. Ik geef alleen maar aan dat er genoeg gegeven
  wordt en ja daar zit ook geld van allochtone inwoners bij. Mooi toch dat wij als land
  vrijgevig zijn en dat iedereen meedoet, zo hoort het ook voor je medemens.


  Maak melding
 29. Men heeft bij de VHP nog een zeer lange weg te gaan. Het verzet binnen de diverse organen van de partij om mensen van andere groepen toe te laten is hevig. Men beschouwd dit als hoogverraad. Het komt mijn inziens nooit meer goed met deze partij. In de NDP en haar hoogste organen zijn alle groepen uit de Surinaamse samenleving vertegenwoordigd. De NDP is duidelijk een afspiegeling van de Surinaamse samenleving.


  Maak melding
 30. @ Vliegende Hollander,

  Had mijn reactie over gierig zijn maar in de juiste context gelezen.
  Maar ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt, vandaar jouw epistel hoe vrijgevig de autochtone Nederlander wel niet is.
  Maar weet je wat, je hebt, dat wil en krijg je van mij om maar een eind te breien aan deze discussie.


  Maak melding
 31. Rob G je hebt nu helemaal gelijk.

  De NDP is inderdaad een goede afspiegeling van de Surinaamse samenleving: “Dom-Suriname” is heel goed vertegenwoordigd bij de NDP.
  Of zoals min v fin Gilmore H. al zei “Corruptie is de mentaliteit van de Surinamer”.


  Maak melding
 32. @ RobG,

  Vooral de hindustanen die deel uitmaken van de NDP worden gebruikt dan wel misbruikt om stemmen te winnen van de hindustanen en voor het geld waarmee de kas van de NDP spekken. Hopelijk hebben ze dat na 2 termijnen Bouterse nu wel door.
  Voor de rest doen de hindustanen totaal niet mee. Bouterse meent het helemaal niet met de hindustanen.
  Trouwens geen enkele creoolse politicus/politica heeft en zal het ooit menen met de hindustanen en de rest van de Surinaamse bevolking. De NDP is geen partij waar democratie heerst.
  Als men binnen de partij niet danst naar de pijpen van Bouterse dan lig je eruit en mogelijk word je ook nog een kopje kleiner gemaakt. Dus begin eerst de bezem door de NDP te halen en geef dan pas commentaar op de VHP. Ooit heeft iemand tegen mij gezegd dat NDP betekent Nationale Domoren Partij.


  Maak melding
 33. C.A. schipper.
  je hebt gelijk. we leven in 2020. en nu is de grootste bevolkingsgroep van Suriname de gemengden, waartoe ik gelukkig behoor. Ik heb de jaren 50 en 60 en 70 meegemaakt. dat waren de mooiste jaren van Suriname . Alleen op het gebied van de etniciteit niet. Ik mocht bijvoorbeeld naar Hindoestaanse en Javaanse meisjes kijken, meer niet. Alleen Indianen en Creolen waren open bevolkingsgroepen. Wij gemengden hebben etniciteit afgezworen. Ik houd persoonlijk niet van etnisch getinte dingen. Het stoort mij en ik zal mijn invloeden gebruiken, indien dat mogelijk is, om het etniciteitsgebeuren af te schaffen of te bevechten. Dus neem mijn kritiek niet kwalijk.
  en Schipper. niet al te lang geleden en ik denk nu nog kon je aan het personeelsbestand van een ministerie afleiden, wie of wat de minister was.
  Was het een Javaanse minister dan waren de meeste personeelsleden Javanen. Bij een Hindoestaanse minister Hindoestaans en ga zo maar door. Deze storende dingen vallen op he in een land als Suriname.


  Maak melding
 34. vliegende Hollander,
  Volgens mij bedoelt Jiyani iets anders.
  Ik ben ooit opgehaald door een witte collega. Hij had nog niet ontbeten. Hij ging samen met zijn gezin aan tafel en ik mocht in de woonkamer een tijdschrift lezen. Bij een Surinamer wordt je gevraagd om mee te eten. Als ik feest had kwamen mijn witte colleag’s graag langs. Toen het mij opviel dat ik niet op hun feestjes werd uitgenodigd, heb ik ze nooit meer gevraagd mee te doen.
  En Jiyani. ik ben het niet met jou eens dat creolen mensen niet vragen om mee te eten. Dus weet ik niet waar jij die wijsheid vandaan hebt. Zoals ik al zei heb ik tussen alle bevolkingsgroepen in Suriname gewoond. Het is traditie (volgens mij zelfs een soort verplichting) van alle Surinamer om je uit te nodigen mee te doen.


  Maak melding
 35. @John,

  wat jij bedoeld zijn onbeleefde omgangsvormen met elkaar, Jiyani zet een heel
  volk weg als gierig terwijl Nederlanders veel geld geven aan VN, goede doelen,
  inzamel acties op tv etc.


  Maak melding
 36. De VHP is sinds de naamsverandering van Verenigde Hindoestaanse Partij naar Vooruitstrevende Hervormings Partij in 1973, en dan praten we over een tijdsbestek van 45 jaar, weinig opgeschoten met het verwelkomen van de diverse etnische groeperingen. De bedoeling was een multiculturele partij te zijn voor iedere Surinamer. Bovenstaande foto is weliswaar in Nederland genomen maar het illustreert dezelfde realiteit in Suriname.

  De aanpak is zwak op zijn zachts gezegd. Kijk bijvoorbeeld naar de VHP in de DNA en vergelijk dat met de NDP. Kijk naar de diversiteit in de NDP vergeleken met de NDP. De VHP zich echt serieus gaan buigen over dit probleem als ze pretendeert een multiculturele partij te zijn.


  Maak melding
 37. Uit bovenstaande kan je in ieder geval nog een ding concluderen nml NDPers kiezen hun een politieke partij op basis van ogenschijnlijke diversiteit ipv kwaliteit. Dus liever een partij met zoveel mogelijk verschillende bevolkingsgroepen en het land naar de afgrond brengen dan een partij met het vermogen een beter Suriname te ontwikkelen.


  Maak melding
 38. Misschien is een beter idee een compleet nieuwe naam “een beter Suriname voor iedereen”
  Met de naam VHP hou je altijd de bestaande vooroordelen en ook op bestuurlijk niveau
  zal men anderen een kans moeten geven anders blijft het bij mooie woorden.


  Maak melding
 39. Ik zou zeggen:

  Alle “niet-Hindoestanen” meld je aan bij de VHP dan kunnen we zien hoe multicultureel de VHP is. Zolang jullie dat niet doen zorgen jullie er dus zelf voor dat de VHP voornamelijk uit Hindoestanen bestaat.

  Wil jij (de niet-Hindoestaan bijv . Creool , Javaan , Chinees , etc) dus dat de VHP multicultureel wordt doe er dan zelf wat aan. En maak de VHP multicultureel.


  Maak melding
 40. @ john,

  Ik heb het in Nederland meegemaakt met zowel creolen als met Hollanders.
  Zeker tot 10 jaar geleden ging ik dagelijks met de bus naar het werk. Zodoende kreeg ik contact met mensen in de bus en dus ook met een creoolse. Op het station bij het overstappen liep ik snel naar de kiosk waar je ook snoep kon kopen. Terug in de bus (de creoolse en ik woonden naar later bleek niet eens zo ver van elkaar af) kreeg zij van mij snoep. Van haar kreeg ik nooit wat. Ze pakte stiekem snoep of chocolade en at dat alleen op. Toen ik dat door had, kreeg ze niets meer van mij.

  Tijdens mijn laatste vakantie in Suriname (was daar 3 maanden) trakteerde ik alle kinderen uit het straatje
  op een ijsje of iets anders. Alle andere ouders deden dat ook, behalve de creoolse en marron ouders. Als ze hun kinderen verwenden dan werden ze naar binnen geroepen. Ben ermee gestopt toen ik dat doorhad.

  Ik heb een creoolse vriendin (we kennen elkaar al vanaf groep 4). Zij is gul. Haar moeder heeft mij verteld dat ze tussen hindustanen en javanen is opgegroeid en van die mensen heeft ze geleerd te delen. Zelfs zij heeft verteld dat creolen gierig zijn.

  Hollanders hebben zuinig en gierig zijn uitgevonden. Voor mijn verjaardag trakteer ik altijd op Surinaamse zoetigheid. Meestal gebakken door mijn schoonmoeder. Neem extra mee voor een Turkse collega en haar gezin. De hollandse collega’s weten dat en vragen om meer. Ook dat heb ik in het begin gedaan. Maar toen ik erachter kwam dat ze zelf nooit zullen delen, was het over bij mij.
  Dat is mijn ervaring dus vandaar mijn negatieve reactie.

  Vliegende Hollander wil gewoon niet begrijpen wat ik bedoelde met gierigheid van de creolen en de Hollanders. Dat is zijn probleem.


  Maak melding
 41. @Jiyani

  jij had in een film van Agatha Christie. Miss Marple moeten spelen, jij komt
  werkelijk overal achter, kleinzielig iedereen even in kwaad daglicht zetten.


  Maak melding
 42. De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) met bestuur onderleiding van Chandrikaperkash Santokhi (CS) is er voor iedere Surinamer.

  Alle politieke partijen waren en zijn nog steeds etnisch, PL, huidige NPS, NDP, BEP, ABOP, enz. Er is een streven ingezet door alle politieke partijen om multi etnisch te zijn, maar het Surinaamse Volk is nog niet zover. Grote gedeelten van de etniciteiten hebben meer vertrouwen op mensen die op ze lijken. Op grond van deze stelling kan en mag men niet van de politieke partijen, cq de VHP verwachten dat ze de andere etniciteien met hun haren in de Vooruitstrevende Hervormings Partij trekken om lid te worden. De vrije keus in bij het Surinaamse Volk.

  De vraag die iedere Surinamer/etniciteit in Suriname zich moet stellen is deze?
  Wil ik de doodoplopende weg die sinds 25 februari 1980 door ddb en later zijn politieke partij de ndp is ingezet van heel grote armoede, heel grote ellende, dood en verderf,, vertrappen van de grondwet, zijn enige eigen belang, uit de gevangenis blijven voor misdaden tegen de menselijkheid, enz OF een de andere juiste richting willen opgaan?

  De VHP is een van de alternatieven van de juiste richting en kan de grootste partij worden die samen met hen dit kan waar maken.
  Surinamers:
  – kritisch zijn
  – rationeel zijn,
  – logisch denken,
  – de juiste beslissing nemen voor jezelf, je gezin, familie en hun toekoms, ook voor het land voor welzijn en welvaart.

  Suriname is niet een extreem communistisch land, zoals Cuba dat is. Suriname is een democratische rechtsstaat dat een zelfstandig deel was van het Koninkrijk Der Nederlanden en onafhankelijk werd op 25 november 1975. Surinamers denken Nederlandsgericht, Amerikaans gericht, houden van geld, hun auto, hun huizen en hun eigen goederen hebben. Het schoolsysteem en het land is westers gericht. Dat moeten de Surinamers goed onthouden.

  ddb is Cuba gericht en denkt aan zijn enige eigen belang, nl: niet in de gevangenis terecht komen, naar Cuba gaan voor zijn medische behandeling, terwijl het hele volk naar de maan kan lopen als het om hun eigen volksgezondheid, hoge rekeningen enz gaat.

  Time4Change

  Leve:
  – Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP),
  – het bestuur van de VHP,
  – Voorzitter Chandrikaperkash Santokhi (CS),
  – alle Surinamers die lid worden en voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) gaan stemmen op 25 mei 2020,
  – alle andere politieke partijen die na 25 mei 2020 de juiste richting met het Surinaamse Volk en de democratische rechtsstaat op willen gaan, voor welvaart, welzijn, investeerders, werkgelegenheid, criminaliteitsbestrijding, orde, rust, veiligheid en vooruitgang, enz.

  Samen Sterker!

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 43. Het gaat te ver voeren om mensen te generaliseren. In elke bevolkingsgroep heb je unieke karakters. Soms kan je gewoon dikke pech hebben dat je de “verkeerde” hebt ontmoet. Maar dat wil niet zeggen dat je op grond van een vervelende ervaring direct alles over een kam gaat scheren. Kunnen we de tent liever gaan sluiten en op eilandjes gaan wonen. We moeten het maar met zijn allen doen zonder veroordelingen hoe moeilijk het ook moge zijn. Oefening baart kunst.


  Maak melding
 44. En Santokhi moet meer Surinaams praten tijdens toespraken. Dat is ook een mogelijkheid om mensen over te halen. Hij komt te veel over als een deftig meneertje. Verder, ook veel meer sprekers met charisma, dus van andere groeperingen aan het woord laten komen. Of hij maakt die definitieve omslag, of de VHP zal blijven voortgaan met sukkelen. De VHP moet kunnen overtuigen. Anders maakt men die oversteek niet. Weg met dat hokjesgedoe.


  Maak melding
 45. Blijkbaar lukt het Chan niet om verandering in de partij te brengen,of gevoelsmatig wil hij dat ook niet,maar in Su is hij gedwongen dat te om meer zieletjes te winnen in het binnenland


  Maak melding
 46. Sommige nikkkers vinden dat Santokhi een mes op de kelen van de creolen moet zetten en ze moet dwingen lid van de VHP te worden.
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.


  Maak melding
 47. Hey @ Habi Bullah,

  En zolang jij racistisch gedrag vertoont hoef je niet te verwachten dat Afro-Surinamers de oversteek maken. Het zijn idioten als jij die het voor de VHP verpesten. Rommelhok dat je bent.


  Maak melding
 48. ONBEGRIJPELIJKE MISSER van de leider van de V.H.P.
  Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor de hr. Chandrika Santhoki wetende dat de politieke partij beschikt over een ETHISCHE commissie en al diverse keren getracht heeft het ETNISCHE uit de letters V.H.P. te verdoezelen. En nog zo kort voor de komende verkiezingen van 2020.
  Deze ramp is groter dan die Sint Maarten onlangs getroffen heeft en als je bedenkt dat de hr. Blok onlangs diep door het stof gegaan is dan heeft geen enkele Surinamer op dit moment vaste grond onder de voeten.


  Maak melding
 49. @ Vliegende Hollander,

  Hahahaha, wie is er nu kleinzielig? Jij Vliegende Hollander. Blijkbaar mag de witte mens alles over de niet witte mens zeggen/schrijven, maar als het andersom gebeurt dan zijn de rapen gaar.
  Ik zal je nog meer vertellen. In mijn familie zijn er ook Hollanders en ze zeggen zelf dat Hollanders gierig zijn. Zijn die Hollanders nu ook zielig. Neen ze vertellen keihard de waarheid.

  @ henri55,

  Ik walg van mannen zoals jij. Een vrouw de mond willen snoeren door haar naar de keuken te verwijzen.
  Heb te doen met je vrouw (mocht je die hebben), want haar recht is enkel en alleen het aanrecht.
  Vooral de creool meent zich alleen maar negatief over de hindustanen uit te laten, is het andersom is het huilen geblazen!
  Lang heb ik me ingehouden, maar doe dat niet meer.


  Maak melding
 50. de blaks hebben altijd een grote bek tegen over anderen, maar zelf kunnen niks persoonlijks ondernemen, altijd afhankelijk van anderen, zonder hulp van lanti zijn ze nergens..

  ze krijgen gratis en wel een stuk grond op vrijdag en maandag morgen hebben ze die weer verkocht aan een hindoestaan, niet aan een blaka , want die heeft geen geld..,
  daarna gaan ze weer bedelen tjé potie schreeuwen ze dan..

  naast mij wonen er blaks die hun hele leven bij lanti een top salaris krijgen, maar zijn altijd blut, vragen eeuwig om een bier..

  kijk maar zelf in je directe omgeving ook in het buitenland is het niet anders..


  Maak melding
 51. Hey @Marcel,
  Het is goed dat je geen kapitein bent. Je navigeert vreselijk slecht. Heb je eens naar de titel van het bericht gekeken? Er staat: “Installatie van nieuw bestuur VHP Nederland”.
  Wat heeft dat nou in hemelsnaam te maken met die rotzooi die je schrijft? Hou je bij het onderwerp en probeer iets zinnigs neer te pennen. En als het je niet lukt, zwijg dan.


  Maak melding
 52. Bouta3 is de engie die iets zinnig zegt. Sluit je als niet Hindustaan aan bij de VHP en ervaar zelf hoe multicultureel de partij is. Geldt overigens ook voor de NPS. Deze partijen hebben Suriname nooit naar de afgrond gebracht….al het andere is BS.


  Maak melding
 53. @Pakirafrigi,

  Waarom probeer jij dan geen lid van de VHP te worden? Dan mag je hier rapporteren of iemand jou een strobreed in de weg heeft gelegd.
  De meeste nikkkers zijn racisten en gaan nooit lid van de VHP worden, ook al zou God zelf de voorzitter van de VHP zijn.


  Maak melding
 54. @Vliegende Hollander,

  Volgens mij kookt jouw vrouw niet eens voor jou. Want jouw gedachten zijn de gedachten van iemand die vooral junk food eet en veel sopi achterover slaat. Jaisa ann, waisa man.


  Maak melding
 55. Voedselpakketten worden opgehaald door de MEESTE AFRO People.
  Kerels die lullen over hindoestanen.
  Bouta heeft voor gezorgd dat vandaag Surinamers bedelen om een voedselpakket. KIJK eens goed
  welk doelgroep bevolkingsgroep om een voedselpakket vragen

  de MEESTE zijn de creolen.

  Als het zo gezegd wordt en geschreven wordt dan kom ik met nog meer voorbeelden.

  VHP wil verandering in brengen dat de bevolking NIET afhankelijk hoeft te zijn van voedselpakket, maar VHP leert de bevolking om zelf redzaam te zijn.

  Alle voorgaande schrijvers en reacties allemaal rotzooi…………..denk na WILLEN jullie zonder VHP

  oke mooi

  NDP brengt de bevolking meer richting bedelen richting Venezuela………


  Maak melding
 56. Als je niet beter wist en alleen af zou gaan op de foto zou je gaan denken dat de latters VHP staan vooe Verenigde Hindoestanen Partij, niet zo slim dus als je je zelf wilt presenteren als een Multi-raciale partij


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES