Toch zeven doden tijdens verkeersveiligheidsmaand in Suriname

10
Toch zeven doden tijdens verkeersveiligheidsmaand in Suriname
Archieffoto: aanrijding in Suriname

PARAMARIBO, 16 sep – Met het hijsen van de verkeersvlag van de Lions Club Paramaribo Central is de verkeersveiligheidsmaand in Suriname gisteren afgesloten in Lelydorp. Tijdens deze maand, die bedoeld was om aantal verkeersdoden en –slachtoffers in Suriname tot een absoluut minimum te beperken, zijn toch zeven personen omgekomen in het verkeer. Een lichte daling want een jaar geleden, in 2017, waren het er elf.

Het verbaast ondervoorzitter Agatha Cederboom van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) dat men in de afgelopen 30 dagen niet eens het welzijn en het leven van anderen in het verkeer kan sparen. Ze vraagt zich af wat er mankeert, of er een gebrek is aan verantwoordelijkheidsgevoel, verstand of medemenselijkheid. Ondanks deze cijfers concludeert het KSV dat de afgelopen tien jaar wel meer aandacht geschonken is aan verkeersveiligheid en de consequenties van verkeeronveilig gedrag.

Waarnemend korpschef Roberto Prade stelde dat er een verandering moet komen in het rijgedrag van burgers. Die verandering kan het ministerie van Justitie en Politie niet alleen realiseren door constant politieambtenaren op de wegen te plaatsen of steeds de boetes op te schroeven, aldus Prade.


10 REACTIES

 1. Het verkeer is helaas een structureel probleem. Er komen factoren bij kijken die je vanaf jongs af onder de knie dient te hebben. Puntje opvoeding komt erbij kijken. Wanneer een ouder het kind niet corrigeert als het bijvoorbeeld een petfles op straat gooit, is dat een gevolg dat zich jaren later zal voordoen. Het begint altijd met het kleine opdat het in het grote kan opgaan. Verantwoordelijkheidsgevoel komt om de hoek kijken door het kind discipline bij te brengen op een pedagogische wijze. Dus i no musu bari a pikin. I no musu priti en skin tu. I musu taki nanga en.

  Verkeer is natuurlijk een kwestie van preventief gedrag voor iedereen die aan het verkeer deelneemt. Je kan haast niet alert genoeg zijn. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. Voor de koppige onder ons die graag stoer willen doen of denken dat het meevalt met de nodige slokjes op; die moeten zwaar gestraft worden. Doe je het een keer en daarna ga je wel goed nadenken. Gedane zaken nemen geen keer en een noodlottige fout draait je hele leven en dat van anderen geïnvolveerd, ondersteboven.


  Maak melding

 2. Nederland is veiliger dan Suriname voor wat betreft verkeersdoden. In 2017 had je in Suriname 84 doden. In Nederland in 2017 waren er 613 doden. Respectievelijk 0.0168% om 0.0036 %. Nederland telt 17 miljoen inwoners en Suriname pakweg een half miljoen. Als je naar de verhouding kijkt en het domweg overzet naar Suriname zouden er hooguit 18 mensen per jaar moeten doodgaan vanwege verkeersdeelname. Maar de infrastructuur en allerlei factoren spelen natuurlijk een grote rol.


  Maak melding

 3. Als de mentaliteit van de verkeersdeelnemers niet verandert, kan je ze rechts, in het midden of zwevend over de weg laten gaan maar dat zal de verkeersveiligheid niet verbeteren. Ook de infrastructuur dient te worden aangepast.
  Kortom, er is nog veel werk aan de winkel.


  Maak melding

 4. Al krijgen we betere wegen, dat verandert de mentaliteit echt niet van de bestuurders. Is net als rommel op straat gooien, ze zien de vuilnisbak, gooien het toch vlak ernaast. Pe tenapu “no pisi dja”, juist dape den man e pisi.

  Wan lo suma ne rij anga a buku en wan lo bai a buku sondro fu sabi fa den musu rij. Dan hebben we het nog niets eens over de snelheidsduivels en sopilal bestuurders. Skotu srefi no habi gezag moro, son skotu srefi fromu.

  Son suma den ede sei ne wroko bun, tumsi furu faya anga takru. Te yu luku den suma in den ai a gers wan didibri de ini den.


  Maak melding

 5. De wegen moeten ze niet meer onderhouden. Door die grote gaten in de weg reed men langzamer. Investeer in onderwijs om die domme ganzen een beter toekomst te geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.