dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname betoont eer aan politici Lachmon, Soemita en Pengel

Suriname betoont eer aan politici Lachmon, Soemita en Pengel

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 sep – Suriname zal officieel eer betonen aan de politieke leiders van het eerste uur. Jagernath Lachmon, Iding Soemita en Johan Pengel zullen op twee feestdagen in oktober officieel worden herdacht. Dit zegt voorzitter Henk Herrenberg van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018. De ‘Grote Drie’ hebben veel voor Suriname betekend, zegt Herrenberg. Vandaar dat voor meerdere dagen herdenking gekozen wordt.

Op tien oktober is het de Dag van de Marrons. Op twintig oktober wordt herdacht dat honderd en vijf en zestig jaar geleden de eerste Chinese immigranten in Suriname arriveerden. De commissie vindt het absoluut geschikte momenten voor het herdenken van de Grote Drie. “Het zijn mannen die ons gebracht hebben op het pad van harmonie en die moeten we respecteren en waarderen”, zei Herrenberg tijdens een persconferentie.

Aan vooral Lachmon en Pengel wordt de verbroedingspolitiek toegeschreven. Op verschillende momenten zijn inspanningen gepleegd om etnische spanningen te voorkomen. Van de twee zijn standbeelden opgericht op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Net als Soemita, zijn ook straten naar hen vernoemd. Het gemeenschappelijke thema van de beide dagen is ‘Samen met Elkaar’. Dit moet naadloos aansluiten op de herdenking van de Grote Drie.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Kan me de grote staking van de onderwijzers eind zestig nog herinneren. Wat een gedoe was dat in de stad. Pengel was minister van Algemene Zaken, Financiën en Binnenlandse Zaken. Er werd gezegd dat de minister Pengel van Binnenlandse zaken ruzie kreeg met de minister Pengel van financiën. Waarom heet hij eigenlijk Johan Adolf? Doet me ergens aan denken. Lachmon was de wijze uil. Soemita heb ik niet goed genoeg gekend. Zoek het wel een keertje op. Hulde aan de Grote Drie.


  Maak melding
 2. Pengel en Lachmon hebben de basis gelegd voor de harmonieuze ontwikkeling van Suriname.
  Jammer dat Pengel zo jong is overleden. Ik denk dat hij de blunder die Arron in 1975 heeft gemaakt i.v.m. de onafhankelijkheid niet zou hebben gemaakt als hij in leven was.
  Somohardjo heeft een veel grotere rol gespeeld in het emancipatieproces van de Javanen dan de soemita’s bij elkaar. Iding Soemita kon geen Nederlands spreken en Willy Soemita heeft steeds verkeerde keuzes gemaakt. Was zelf in de gevangenis beland.
  I.p.v. een vrije dag hiervoor te creeren, kunnen ze beter meer aandacht besteden aan de geschiedenis van Suriname, door een maand lang programma’s uit te zenden via de TV over de politieke ontwikkeling vanaf de 2e wereld oorlog.


  Maak melding
 3. tegenwoordig hoor je niks meer van Suralco/alcoa , terwijl s m e doodbloed..

  de vraag is ,, waarom moet je op elke side de zoon van de drugs baron allerlei artikelen lezen, terwijl hij in Amerika voor drugs veroordeeld gevangen zit..

  je hoort de lijder ook nooit iets positief zeggen over het reilen/zijlen in het land, terwijl het volk pinaart.. vaak ook van de honger in s m e om komt..

  waar gaan we heen,, wat gaat er gebeuren als deze bende tering zooi over een tijdje weer terug komt..


  Maak melding
 4. Djago wat is er mis met hoofddoekjes
  Draag je oma soms geen hoofddoekje
  Vandaag is t de hoofddoekjes en morgen de Chinezen
  Je bent zeker hindoe
  Mischien is t tijd om die beelden van je te gaan voeden want zo te zien hebben ze honger


  Maak melding
 5. Waarom zou je Lachman en Pengel moeten eren? Omdat deze twee figuren mede de onafhankelijkheid hebben gebracht? Waardoor de helft van de bevolking nu in Nederland verblijft? En betreft Soemita, omdat hij veroordeeld is geweest, en in de bajis heeft gezeten?


  Maak melding
 6. Voor de voorzitter Henk Herrenberg van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018 … geldt … als de Vos de passie preekt … Suriname wees op je hoede. Deze zelfde Herrenberg heeft in de zestiger jaren genoemde ” gouden drie ” te vuur en te zwaard bestreden. O.a de hongerstaking op de hoek van de Cul. zijn we niet vergeten.

  Graag een andere Voorzitter die geloofwaardig is en overkomt. Weg met die Mislukkeling !!!!!!!

  Wat betreft de zgn Verbroederingspolitiek van genoemd ” gouden drie ” … op welke wijze hebben ze dit volk verbroederd. Lachmon heeft voor zijn achterban gezorgd … Pengel heeft jammer genoeg weinig, te weinig tot niets voor de creolen gedaan. Soemita was met eigen belang bezig !!!!!!!!

  Het Surinaams volk heeft sinds mensenheugenis broederlijk naast mekaar geleefd en dit komt zeker niet door de zgn Verbroederingspolitiek waar HAVIK HERRENBERG het over heeft.


  Maak melding
 7. Prachtig wat “”Richenel”” over Pengel heeft geschreven. Ik ontmoette Pengel nog die periode haast elke dag bij gemeenschappelijke kennissen
  Onder het genot van whiskey,vertelde hij enorm veel Als jongeman luisterde ik met open mond naar zijn verhalen.
  Hij was er vaak met Dhr Kanhai,zijn grote vriend.
  Jammer dat Dhr. Jopie Pengel zo jong is overleden…
  Markant figuur.


  Maak melding
 8. Lachmon heeft zeer behoedzaam gemanoeuvreerd, omdat Creolen niet zo snel bereid zijn iemand uit een andere etnische groep als president te accepteren. Zelfs als het land naar de afgrond gaat. Dat zien wij nu ook. Lachmon heeft steeds in het belang van Suriname gewerkt. Arron had hem behoorlijk vernederd, maar hij heeft hem weer betrokken in het politieke proces, na de staatsgreep. Arron en Bruma hebben de onafhankelijkheid door gedrukt terwijl er meer voorbereidingstijd hiervoor nodig was. Als ze de onafhankelijkheid met 10 jaar hadden uitgesteld en alles beter hadden voorbereid zou het land veel verder zijn. De best opgeleide mensen hebben Suriname verlaten en kijk welke figuren er nu regeren.


  Maak melding
 9. Ik begrijp het niet zo goed,waarom worden deze mensen geéérd wat hebben ze gedaan voor Suriname!
  Ze hebben echter een grote chaos achter gelaten waardoor een andere regering het land moet opbouwen.
  Ze krijgen zogenaamd 3,2 miljard van Nederland terwijl ze 150 miljard nodig hadden om het land op te bouwen.
  Alles was kapot in het land,geen goede wegen geen bruggen,geen suiker,geen olie,geen,rijst foro alesie en al die grote bedrijven begonnen zich terug te trekken zoals Suralco in 1977,Biliton in 1977,Mariéén kapot,awarra ko fabriek kapot,Brúnzeel en ga maar zo door.


  Maak melding
 10. Henk Herrenberg dus weer zo’n geldmachine voor de paarse criminelen.
  Er moet in 2020 een lange lijst worden opgesteld vn mensen die voor eeuwig uit de gratie zijn en deze hele vertoning moet geboycot worden. Het is toch absurd dat nu aan dit soort onzin geld wordt uitgegeven. Opvallend ook dat er nergens een vermelding is van het budget van dit festje.


  Maak melding
 11. De meest hypocriete uiting van ‘vaderlandsliefde”. Lachmon en Arron, vooral de laatste, hebben een stempel gedrukt op de onafhankelijkheid. Vijf jaar later begon het begin van het einde. En juist Herrenberg, vazal van het regime-Bouterse, moet zijn moorddadige bek houden met zijn “Het zijn mannen die ons gebracht hebben op het pad van harmonie en die moeten we respecteren en waarderen”. Alleen maar dat?


  Maak melding
 12. @ Revo ,,, Bouterse heeft de uitbuiters eruit geschopt !!!!
  **********************************************
  Is het @ Revo of @ ROVER … het zou je prima typeren !!!

  Anyhow: Bouterse heeft een bataljon NIET TE EVENAREN SUPER SCHURKEN en VERKRACHTERS binnengehaald … een { Abrahams – OW } … {Graanoogst-Carifesta } … { Bouva, Misji – keba, Panka – Na Schoolse Opvang } … { Lackin – Cassave fabriek } … { Jozefzoon – schoolboeken project }… Alibux ……….

  Categorie twee (2): L. Neede … de zelf benoemde bis … schop … S. Meye !!!

  Papier is geduldig … maar ik wil het voorlopig hierbij laten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES