zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOntevreden padieboeren in Suriname bereiden hongerstaking voor

Ontevreden padieboeren in Suriname bereiden hongerstaking voor

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAAMRIBO, 14 sep – De Surinaamse Padieboerenorganisatie, SPBO, sluit een hongerstaking niet uit. De regering talmt te lang met gepaste maatregelen om het tij te keren. Er wordt veel te weinig betaald voor een baal padie. De boeren komen niet uit en worstelen ook met schulden bij de bank. Een aantal hangt al faillissement boven het hoofd. Herhaald vragen om aandacht, heeft geen zoden aan de dijk gelegd.

Van minister Lekram Soerdjan van Landbouw Veeteelt & Visserij wordt niets vernomen. Dat is op zijn zachtst vreemd voor iemand die zelf uit de branche voortkomt. “Maar het schijnt dat de minister helemaal geen aandacht heeft voor de problemen. De autoriteiten vergeten dat de boeren veel bijdragen aan de economie in de vorm van belasting die ze betalen op brandstof”, zegtSPBO-voorzitter Harinandan Oemraw tegenover de Ware Tijd.

Intussen roeren de boeren zich steeds meer. De kosten voor de padieverbouw zijn snel omhoog gegaan het afgelopen jaar. De opkoopprijzen houden het niet bij en dat steekt. Van de regering wordt verwacht dat die ten minste bemiddelt. De boeren willen het nu afdwingen met acties in Nickerie, waar de meetse padievelden staan.. “Wij denken aan een hongerstaking en om de levering van rijst aan Paramaribo op te schorten”, aldus Oemraw.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

14 REACTIES
 1. Wanneer worden die Padieboeren zelfstandig! Iedere jaar maar klagen en het land met kunstmest vervuilen.
  Niet vergeten vol gespoten met landbouwgif. Nemen jullie een voorbeeld van India en niet lullen.
  Er zijn 40,000 rice varieties en iedereen plant daar maar een variety. Ze bewaren nooit zaaigoed en leunen
  alleen bij de overheid. Hongerstaking een oplossing, dank zei jullie landbouw gif en kunstmest vele doden. Slapen rijk worden he! Padieboeren worden jullie een keer zelfstandig.


  Maak melding
 2. Als kleine jongen woonde ik aan de Ramgolamweg. Tegenover ons was er een rijstpelmolen met een hele hoge kafberg. Som kon ik urenlang op deze kafberg zitten en de als water golvende rijstvelden in de nabije omgeving bewonderen. Niet alleen de volgroeide rijst kon rekenen op mijn bewondering. Voor het hele proces van bibiet tot en met ploegen van velden en het beplanten ervan genoot mijn aandacht. Dit beeld is in de loop der jaren langzaamaan gaan veranderen. De rijstvelden verdwenen en de rijstgronden werden verkocht aan verkavelaars. Verkoop van de gronden leverde meer op dan het verbouwen van rijst.
  Weet je wat mij zorgen baart. Dat het mooie beeld van de golvende rijstvelden binnen niet al te lange tijd definitief uit Suriname zal verdwijnen als wij zo doorgaan met die slechte behandeling van onze padi- en rijstboeren. En dan wordt Suriname van een rijstexporterend land weer een rijstimporterend land. Niks aan de hand dus.


  Maak melding
 3. John over kafberg, kaf werd vroeger als zemel verkocht. Kaf werd fijn gemalen en met water gekookt. Was goedkope voer voor de dieren. Door die landbouw gif gingen de dieren dood en kon niet meer verkocht worden.
  Nu verdienen ze niks meer. Word nu verbrand en niemand mag het weten over het gif.
  Kunstmest maakt het grond arm en rijke landen dumpen hun chemische afval in.
  Mest maakt het grond vruchtbaar en dan heb je meer vogels en vissen.


  Maak melding
 4. Ik snap het probleem maar waarom gaan de padie boeren niet eens echt samenwerken.
  De slechte delen land als water bekken inrichten voor de inzaai. Elkaar helpen met inzaaien en oogsten.
  En het meest belangrijk zelf de handel en export organiseren.

  Resultaat: minder machines nodig hogere opbrengst en elkaar steunen.

  Zet die criminele opkopers buitenspel en neem het en eigen beheer.

  Er zullen zat opgegroeide kinderen zijn met hoge opleiding die de internationale handel kunnen oppakken en management gaan voeren over de coöperatie. En de boeren doen waar ze goed in zijn.

  En ook hierboven gelezen, Gebruik rijst soorten die geld opleveren op de markt.

  samen sta je sterk en heb je niemand nodig.


  Maak melding
 5. “Wij denken aan een hongerstaking en om de levering van rijst aan Paramaribo op te schorten”.
  Hongerstaking is wel apart voor Surinaamse begrippen. Gaan ze die pom, roti, bami met als toetje bara, achterwege kunnen laten? Een hongerstaking is zinvol als je in staat bent het te genereren naar een politiek proces. En anders maar niet doen want je gezondheid gaat eraan. Geen rijst aan Paramaribo leveren kan betekenen dat je jezelf een beetje in de vingers snijdt. Hopelijk laat de regering van zich horen en onderneemt acties. Men loopt wel vaker achter de feiten aan. Er is sprake van zeer slechte communicatie.

  Kunnen de rijstboeren ook een lekkere rijstsoort gaan telen? Vergelijkbaar met jasmijnrijst en basmati. Het grote voordeel is dat de Surinaamse rijst erg goedkoop is. 1kg van die halve korrels is 122 % goedkoper dan 1 kg basmati.


  Maak melding
 6. We hebben rijst in vele kleuren en vormen, De duurste van China is de zwarte rijst en dat konden alleen de rijken kopen. Wat ik tegen ben is landbouw gif, kunstmest en is niet bewezen dat het echt helpt. De insekten zijn de bestuivers en waterkikkers ruimen ook veel schadelijke insekten opIn China hebben ze op elke rijstbed een grote bak met runderen mest en word elke jaar gebruikt. Dan heb je elke jaar ook vissen, kikkers en meer vogels. Als er veel vogels zijn worden ze gevangen en verkocht. Als je gif en kunstmest gebuikt krijg je niks voor terug. Zaden bewaren en eet niet alles op. Gebuik een keer jullie hersenen, word zelfstandig en koop geen rotsooi. Meer weten en search in google. Dewanand Makhan new species en kijk ook in afbeeldingen.


  Maak melding
 7. Ik denk dat je met een hongerstaking niets zal bereiken in Suriname.
  Ik denk dat een totale staking om rijst te verbouwen meer effect zal hebben dan een hongerstaking.
  Dus hou de droge padie in je schuur en verkoop niets meer. Zal even op je tanden moeten bijten


  Maak melding
 8. Suriname exporteer Goud $1.02 Billion in 2016

  waar gaat dat heen?
  dat is ongeveer 1800 USD (per jaar per inwoner) alleen daarvan kunnen alle Surinamers een normaal inkomen vergaren.

  in SRD is dit 13.476 SRD per jaar omgezet per maand per inwoner 1123 SRD per inwoner.

  Alleen door het goud winning en het export ervan zou dit prachtige land met zijn prachtige inwoners
  een zorgeloos bestaan kunnen hebben.


  Maak melding
 9. De grote rijstboeren hebben de kleine broeders verdreven. Alles gaat nu machinaal en met kunstmest. Machines kosten veel en leveren geen werkgelegenheid op, alleen maar schulden. De machinebouwer is de lachende partij.
  Jammer dat mensen geen onkruid eten, want dan was het een goedkope voedingsmiddel geweest.


  Maak melding
 10. abroeja. De heer Herrenberg was ooit in hongerstaking en dat heeft hem geen windeieren opgeleverd. hij is zelfs regeringsadviseur gewerden. Misschien belanden de hongerstakende padieboeren in de politiek.


  Maak melding
 11. abroeja. De heer Herrenberg was ooit in hongerstaking en dat heeft hem geen windeieren opgeleverd. Hij is zelfs regeringsadviseur geworden. Misschien belanden de hongerstakende padieboeren in de politiek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES